Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   517 / 730
(#) Kurrens hozzászólása Nov 27, 2014 /

Üdv!
Érdekes kérdéssel fordulnék felétek,bár kétlem hogy valaki ilyennel kísérletezne.
Tehát adott egy JBL hangdoboz, történetesen ES90 amit jelenleg használok.
Kihegyeztem sztereóra is és minimális mozira, így átlagon felül szól a jelenlegi összeállításban.
A JBL-nek van egy egyedi hangzásvilága, kis mély orientáltság, dinamika, dögösség - ami sok más márkában nincs meg.
Na már most - egy szűkebb réteg kísérletezik azzal, hogy kültéri dobozokat (PA) használ szobai felhasználásra, átlagos erősítőkkel.
Ezzel szeretnek próbálkozni én is, pontosabban egy JRX115-el, a 38cm-es papír!(nem polyplas..) vászonfelfüggesztéses hangszóróval és a tölcséres magassal eléggé dicsérik benti használatra is. Kinek mi a véleménye erről?
Én személy szerint imádom azt a fajta mély hangot, ami egy 38-asból kijön, de nyilván 20-asból sosem fog ugyanazon a hangerőn. Kinek mi a véleménye egy ilyen "hibrid" összeállításról?
Várom a kritikát ill. véleményeket!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Na és ebbe még kéne csillapitó anyag is??
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 27, 2014 / 1

Az csak a kínai hangszórókhoz kell, a VT nem marad benne sokáig, valaki kilopja és megjavitja.

(#) Kurrens
Sztem te tudod legjobban, hogy mit szeretsz.
(#) martin66789 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

25 liter vagy kicsit több 30liter körül szerintem jó lesz neki, az kb: mekkora doboz ( méret)?
Ha reflex dobozt készítek neki azt fogja szeretni ?

Ezt találtam ebben a mély ugyanaz mint enyém: Link
(#) andras99 válasza Kurrens hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

A JRX100-as széria még PA célra sem valami jó választás. (a márkát fizeted meg) Kb. 10 kilóig ha szól a magas, igazából ez a JBL legolcsóbb szériája. Ráadásul ne nagyon várj mélyhangokat, közép-magas tartományban jó hangos de ki kell egészíteni subbal. A felsőbb szériás topládáknak sincs az az igazi mélye. Esetleg az EON 315-öst vagy 515-öst tudnám ajánlani, viszpnylag olcsón megkapod mert már kifutó, de ezek már szerintem túlzottan elhúznak mélybe, olyan 100Hz körül sokat emelnek.
(#) Kurrens válasza andras99 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Értem. Tehát azt mondod, hogy nem hozná azt a szintet mint az ES90?
A kevés mély hangot mi alatt érted? Ahova én használnám - kicsit morbid ugyan, de kb 10nm-en lenne lakásban, lépcső alá "beszorítva".
Így számomra teljességgel lehetetlen, hogy mély hiányos legyen a doboz. Elég azt néznem, hogy 38 vs 2x20cm. Azt még hozzá kell tegyem, hogy szoba hangerőn lenne hallgatva átlagban!
Egyedül filmnézéskor lenne kellően, átlag hangerő felett hajtva.
(#) Buvarruha válasza Kurrens hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Az érzékeny topládák nem mennek le mélyre még 50cm-el sem, minél érzékenyebb, annál magasabb az alsó határfrekvenciájuk. Amúgy a tölcséres magas jó otthonra is.
(#) ptesza válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Sok ilyen vidi dobozt tettek tönkre a reflexlyuk furkálók. Ez azért zárt doboz mert ehhez az való.

Hogy érted ,hogy csak ez az egy lenne a dobozban? Netán szubládát akarsz belőle?
(#) martin66789 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Igen ez az egy hangszóró lenne a dobozban, csak simán használnám nem sub-ként, sima stereo módban.
(#) Hangszoro2000 válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

A linkelt DC2050-es dobozban nem olyan hangszóró van, mint a tiéd, az már egy HA20-484P. De a te hangszóród sem egészen olyan, mint az eredeti HA20/1018, mert a habszél és az új porvédő is változtat rajta. Nem az számít, hogy milyen típusszám van ráírva, hanem az, hogy az adott hangszórót mikor gyártották, és hogyan javították.
A reflex hangsugárzó nem biztos, hogy elvetendő ötlet, eredetileg a HA20-402 (vagyis /1018) olyan hangszóró volt, ami mindkét alkalmazási módot megengedte. Sok ilyen van a mostani javított példányok között is.
Ugyanúgy használhatóan működik a 20-30 literes zárt, mint 30-40 literes b-reflex dobozban. Csak mindkettő másféle körülményeket és felhasználási módot igényel. Utóbbi kicsit hangosabb mélyben, és jobban terhelhető, a zárt doboz meg kisebb helyet foglal, és másféle környezetben érvényesül jól.

Csak elképzelés kérdése, és a te hangszóród aktuális állapotáé. Nem azon múlik, hogy a hangszóró mit szeret(ne), hanem azon, hogy te mit vársz.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) andras99 válasza Kurrens hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Itt van a JRX115 adatlapja, nézd meg az átvitelét ebből egyből látszik.
(#) Buvarruha válasza andras99 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Jesszusom, ez egy talicska...
(#) andras99 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Itt látszik hogy a márkát fizeted.

Amióta javítok, már megtanultam, hogy a márka csak néhány betű legyen szó bármiről is, de ezt még egy SAL-al is le lehet körözni, ráadásul olcsóbban.
(#) andras99 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Mondjuk beszédhangosításra még elmegy. De azért a SAL nem lenne ilyen hangos, ennél a ládánál elsősorban a hangerő volt a cél.

Az árából kijönne kb. 4db dobozonként és úgy már a hangerő is meglenne.
(#) Kurrens hozzászólása Nov 28, 2014 /

Kinek a pap, kinek a papné. Van akinek a SAL, van akinek a JBL
Az új ára valóban sok, annyiért nem is venném meg. De most van egy "baráti" ajánlat, jó áron.
Ár-érték arányban az ES90-től valószínű jobb, hangreprodukcióban pedig még inkább.
(#) Hangszoro2000 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Pedig mintha rotringgal atlagoltak volna.
(#) Buvarruha válasza Kurrens hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Garantálom, hogy ennél jobb frekvenciamenetet csinálok SAL-ból piezokkal Az érzékenységen kívül semmi nincs, amitől rá lehetne mondani a "jót".

H2000
Majd, ha elkészül az enyém.

Te is rajzolni szeretned?
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Nem, szépen megkorrektúrázom az igaz, de a hangváltóval (mármint a SAL-os verziót), az enyém király lesz és smooth nélkül is jobb lessz ennél sőt szerintem a mostani is jobb.
(#) Kurrens válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Jó akkor építs egyet és szólj ha kész, meghallgatnám!

Már csináltam néhányat. Lefestettem a SAL feliratot a hangszórókon . Rrégen azokkal hangosítottam és jöttek a népek, hogy milyen hangszórók ezek, meg milyen jól szólt és az állukat rugdosták, amikor mondtam, hogy 15 rongyba sincs a koplett hangszóró szett dobozonként, akkor meg pláne, amikor megmondta, hogy SÁL xD Jól be volt hangolva, ennyi, az olcsó MNC tölcséres magasaknak is egész jó hangjuk van, ha kicsit meg vannak moddingolva és nem szabad rottyra terhelni őket.
(#) Kurrens válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 / 1

És a doboz miből volt? Ólajtóból összeszögelt szobadísze?
A SAL feliratot meg átírtad JBl-re, mi?
Nem állítom, hogy nincs jó épített hangdoboz, sőt!
De azért ez a szegény JBL nem egy olyan borzasztóan "f*s" doboz.

mondjuk az érzékenységét nem tudod növelni, talán itt bukik el PA felhasználásban. Meg a magasakkal is szórakozni kell, központosság, stb. Már nem csinálnék ilyet.

De az, attól, hogy JBL még egy vicc és ez az adatlap mindent megmagyaráz. Hallotam már nem is egy ilyet szólni és azt hittem, hogy az én fülem van már elhangolódva, mert magasat nem hallottam, csak a 6-7KHz- csilingelt és én is azt hittem, hogy ez a király, persze az már régen volt, de eddig én sem mertem le@^˘ozni, de már nyugodtan álítom, hogy ez egy tákolmány.

És kikérem magamnak, nem ólajtóból volt, hanem régi szekrények ajtajából 21mm valódi furnérral, abban volt anyag, ketten cipeltünk egy ládát.

H2000

Volt 2db jól sikerült 38-as SPA-m 94dB érzékenységgel elég volt az és igen, a magasakkal kellett foglalkozni, de 2 buli alatt visszahozta az árát a komplett szett, szóval megérte akkoriban Ma már én sem szórakoznék ezekkel, ezért is kell jó középsugárzó.
(#) Hangszoro2000 válasza Kurrens hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Ez még JBL vót Bővebben: Link

Tudtam én, hogy visszasírjuk még a bEAG HT101-et. Bővebben: Link
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Hát igen, kezdek hinni neked. Most mértem a dobozokat, mert a multkor csillapítottam a magasokon, de valami nagyon nem stimmel, csinálhatok megint hangváltót...

WTF.jpg

(#) Buvarruha válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Itt valami csúnyán nem stimmel, kell a middriver.

WTF2.jpg

Következő: »»   517 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem