Fórum témák
» Több friss téma |
törölni kell a kijelzőt, mielőtt új karaktert jelenít meg, vagy túl nagy a frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Szia!
Mivel nem tudok picet programozni maximum egy tiszta zsebkendővel tudom a kijelzőt törölni de szerintem az ide kevés lesz ![]() A programot idáig egy kedves segítőkész sooty nevű fórumtárs írogatja át nekem remélem nem haragszik hogy dicsérem de tényleg segítőkész. ![]()
Szia!
A komplett kijelzőhöz nincs ötletem de úgy látom hogyha kiveszed a vdf-kijelzőt és kikeresed a lábkiosztásokat "szegmens és rács"akkor lehet hogy amit én fabrikálok jó lesz neked is. Bár ez csak az órát jelzi ki mást nem tud de jól néz ki nem beszélve arról hogy én is bontott kijelzővel dolgozom meg kell hozzá egy pic meg pár sallang és kész is van. De mint láthatod én is segítségre szorulok mert programozni nem tudok. Ha jó lesz felrakom ide az egészet hátha más is meg akarja csinálni. Ami még hátra van az a vdf világítási szabályzó rész hogy este ne legyen szoba világítás belőle. Üdv:Joco
Hogyan tudom kikeresgetni a lábakat? Mert ezek gondolom nem LED alapúak. A PIC programozást idén kezdtem el tanulgatni. Mondjuk egy panelterv jól jönne
![]()
Szia
Nézd át a vdf topikot ott vannak képek és leírások a vdf beüzemeléséről. Ha elkészül az órám majd felrakom a cuccokat hozzá.
VFD, NEM VDF.
![]()
Annak elvileg nem kéne. Benne vannak a diódák? Átnézem a progit. Az biztos, hogy most rossz digiten van.
Ja igen vfd
![]() Köszi a helyre igazitást.
Szia
igen rákötötem de csak a g szegmensre nemtudom hogy a többire is kellet volna? Mert amúgy majdnem jó csak odébb kellene csusztatni hogy a kettö között villogjon.
Maradt egy kis hiba a progiban, attól villogott az óra egyese. Javítottam. Az hogy hol van a villogó kötőjel jelen pillanatban nem a programtól függ, hanem attól, hogy melyik rácsokra kötöd rá az RA4 kimenetről jövő jelet a TD62783-on keresztül. Értelemszerűen a számok közötti rácsokra kell kötni.
Üdv!
Amennyiben nincs adatlap a kijelzőről a kivezetések azonositáshoz kell fűtés- és anódtáp. A fűtés 3-4V szokott lenni. Értékét úgy tudod kikisérletezni, hogy növeled a feszültséget és sötétben figyeled a fűtőszálat. Amikor épp láthatóan kezd izzani egy picit visszaveszed. Szokás a fűtést szimmetrikusan meghajtani. Például egy trafó középleágazásos tekercséről táplálják a fűtést, a középkivezetés az anódtáp negativjával van összekötve. Az anódtápnak 10-15V elegendő. Fűtést bekapcsolod, az anódtáp pozitiv végét egyrészt kötöd az egyik lábra, másrészt kötöd a többi lábakra. Ha az első vezeték egy anódon (szegmensen) van, akkor a másodikat rácsokra kötve az egyes szimbólumok (számjegyek) azonos szegmensei gyulladnak ki. Ha az első vezeték egy rácson van, akkor a másodikat rácsokra kötve egy szimbólum szegmensei gyulladnak ki. A tapasztalatokat felirva tudható melyik anód- és melyik rács kivezetés. Lehet, hogy nem túl tudományos, de én igy szoktam csinálni. ![]() sanyika45
Szia!
Köszönöm a segítséget most már tökéletes lett a dolog. ![]() Örök hálám neked. ![]() Most már csak a világítási fényerő szabályzás van hátra ha kész lesz az is akkor felrakom az oldalra hátha más is kedvet kap hozzá. Köszönöm még egyszer további szép napot neked. Üdv:Józsi
Azt legkönjyebben szerintem pwm-el tudod megoldani...
![]() ![]()
Hali!
A képen látható LCD kijelző meghalt. Minden működik a lejátszón, de ez sajnos nem mutat semmit. A jobb felső sarokban látszik valami égési nyom. Ez lehet a gondja, vagy ez valami gyártási nyom? Gondoltam, egy izzó cserével megoldom, mint ahogy eddig, de sajnos ez nem ennyi. Eldobós?
Ez nem lcd kijelző . Ő VFD névre hallgat és csak a csere segít . Az az égett pötty a töltő-leszivató csonk.
Magát a kijelzőt nem leht javítani, de nem biztos, hogy az a hibás, lehet a meghajtóban is probléma. Ez a kijelző egyébként sem egy általános, ilyet nem nagyon lehet találni, csak ugyan olyan készülékből bontani.
Az utolsó képen mintha repedés látszana a kijelző jobb oldalán.
Bocs ha nem jó a megnevezés. Az nem repedés, belső vezetékezés. Mellékelek képet, honnan szereltem ki. A meghajtó rész ezen a panelon van? Hol próbálkozzak hibát keresni? Elejtették a berendezést, azóta vakult meg a kijelző.
Javaslom hogy próbálj meg a két legszélső lábra 4-5v feszültséget adni, a többi pontra meg olyan 10-15v kell. Ha világít úgy mint előtte, akkor a kijelző jó... De ez itt már off, folytassuk a vfd-s topicban!
![]()
Ha abba az üres furatsorba volt beforrasztva a kijelző akkor az ic a meghajtója ...
Jó nagy ütést kapott a panel, látszik, hogy a csavaroknál letört a sarka illetve felül a csavaroknál berepedt a panel. A csavarok körül futó nyomtatott áramkört meg kéne nézni, nem szakadt-e el a fólia is.Ha a kijelző nem tört el (nem találsz rajta repedést vagy a szívócsonknál lyukat) akkor keress nagyobb feszültségű kondikat és azon nézd meg, megvan-e a feszültség. Érdemes minden nagyobb tömegű alkatrészt megnézni nem szakadt-e ki a panelból.
A két szélén lévő lábpár, az ugyan az, közös. Jól látom? Polaritás?
A két szélső láb az a fűtés lába, annak mindegy a polaritás. Arra akár váltakozó feszültséget is adhatsz, a fűtőszálnak nem lesz baja. A többir lábra pedig pozitív feszt adj. Az legyen olyan 10-15V. Ne ijedj meg, ettől minden szegmens világítani fog, már ha jó a kijelződ.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Üdv!
Rá ne köss 4-5V-ot a fűtésre, csak úgy minden nélkül, mert azonnal tönkre megy a fűtés! E szerint járj el! Bővebben: Link
Sziasztok!
Felrakom a vfd órám rajzát egyenlőre csak dugaszolós panelon üzemel. Ha akad benne hiba nem sértődök meg ha valaki kijavítja. ![]() Ami még hátra van az a panel terv és a fényerő szabályzás ha lesz időm az is elkészül egyszer. Üdv. Ui: És köszönetet szeretnék mondani sooty-nak a maximális segítségéért. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Sziasztok!
Találtam a netten ezt az órát szeretném megépíteni de a fordító szerint valami olyasmit vettem ki hogy az atmega 8-at fordítva kell a panelra tenni tehát a réz oldalra kell beforrasztani. Eben kérnék egy kis segítséget hogy ez most tényleg így van?Bővebben: Link A segítséget előre is köszönöm.
A képeket ha megnézed, látszik, hogy igen, az atmega alulról van forrasztva... (azt ne kérdezd, miért)
Szia
Oké akkor jól sejtettem hogy így van. Köszönöm.
Üdv!
Két eset lehetséges. 1. rosszul tervezte a panelt (nem tűnik valószinűnek) 2. igy lehetett "kényelmesen" behuzalozni, kereszteződések, átkötések nélkül. sanyika45
Ez nekem is eszembe jutott...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |