Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1008 / 1274
(#) Béla 66 válasza villanyipi hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Nem ragasztottam, hanem a szilikon karkötőből vágtam csíkokat és azzal feszítettem ki.
Tudomásom szerint a szilikon bírja a hőt (pákát röhögve kibírta), elektromosan szigetel, és a mágneses térre is közömbös marad.
Kadarist kollégát mindenképpen megvárom, az elejétől fogva rálátása van a hibára, és javítás menetére.
Igyekszem elkerülni a múltkori buktatókat. Ha valaki segítő szándékkal ír nekem, megpróbálom a lehető legudvariasabban megköszönni a szándékát.
Remélem ezzel senkit nem sértek majd meg, és nem taposok érzelmi lelki világába ezzel, és máskor hajlandó lesz másokon segíteni!
Eddig még senkit nem kellet vissza utasítanom, a segítő szándéka miatt!
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Nov 30, 2014 /

Sziasztok!

A nemrég szerzett Tesla 4160 AB-1 TV-t tisztogattam, amikor találtam egy elégett ellenállást a képcsőpanelon. A TV ennek ellenére működik, de inkább nem kockáztatok azzal, hogy nem cserélek, és így legalább szerzek egy kis tapasztalatot is javítás terén.
Az ellenállás értékének megállapításához kérek segítséget. A linken van a TV rajza, elvileg az R9 értéke 470K, ehhez kérnék megerősítést, hogy biztosan jó helyen néztem -e a rajzon.
Tudom, hogy ilyen esetben érdemes kicserélni a kondenzátorokat is, de szeretném a TV-t az eredetihez legjobban közelítő állapotban megőrizni, "modern" alkatrészekkel a retró érzés elveszne.
A válaszokat előre is köszönöm.

Tesla 4160 AB-1
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014

DSCN0114.JPG

(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Amikor elkezdted méregetni a sortrafó tekercseinek az ellenállását, na az előtt beszéltünk a trafó zárlatáról. Nézd meg.
(#) Béla 66 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Igen jól nézted!
De a teljesítménye is akkora legyen, ha ugyan olyan színkódost használsz mint ami mellette van akkor méretre megegyező kell.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Szia!
Most mekkora az R9 ellenállása? Kiforrasztva mérj!
(#) Béla 66 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Erre gondoltál?
Idézet:
„(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Válasz • Csü, 20:47

Azért csak mérni kellene feszültséget az átkötés és a test között, hátha... Meg a kollektor és a test között is. Ha ilyen teljesen bekötött tranzisztor mellett nem indul be a táp, akkor nagyon valószínű, hogy zárlatos lett a sortrafó és a túláram miatt leszabályoz a táp.”
(#) (Felhasználó 51715) válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Szia!

Az ellenállás szakadt.
(#) Béla 66 hozzászólása Nov 30, 2014 /

A sorkimenő bent.
A sokszorozó ráforrasztva (leht, hogy kár volt).
A BU mindegyik lába kikötve, és szakadást mutat a testhez képest.
(#) wpdd hozzászólása Nov 30, 2014 /

Van egy ice tv 1045 tvm csatorna beallitast kovetoen elfelejti ami be lett allitva es a régebbi beállítások is elvesztek javitjatoe itthon es ha igen mit csereljek ki

Amúgy sziasztok
(#) eyess válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Jó helyen nézed 470 k ohm kell oda.Cseréld ki .Viszont csere után elképzelhető , hogy némi után állításra szükség lesz.
(#) (Felhasználó 51715) válasza eyess hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Kicsit kifogott rajtam a 470K, azt hittem ebből lesz itthon egy csomó. Találtam egyet az ábrán szereplőből, de nincsen tapasztalatom ezekkel a régi típusokkal, azaz nem tudom hogy tudják -e azt a teljesítményt(1W kellene). Ez 2 cm hosszú és 0,5 cm átmérőjű, NRK-5 470K5 típusú. Jó lesz? Valószínűleg nem lesz szükség most állításra, mert se RF modulátorom, se Set top boxom nincsen, tehát nem tudom kipróbálni a TV-t. Takarítással indult az egész. A TV-n jelenleg az elektromágneses zaj látható, ezért gondoltam hogy működik, jelet még nem kapott.

DSCN0116.JPG

(#) Mircsof hozzászólása Nov 30, 2014 /

Sziasztok!
Lehet a nagy rohanás közben a kis hozzáoszlásom elkerülte a figyelmeteket, ezért itt ismét felhívom rá a figyelmet Bővebben: Link. Pláne, hogy anyós odavan a Forma1 ért, ami persze melyik adáson van?! Naná hogy az M1-en ahol jelenleg a Petőfi rádió nyomja a rizsát...

Sziasztok nekem van 1 ice 1045 tipusu tv-m. Elfelejti a csatornakat és búg a hang is rajta ha kikeresem a csatornakat nezheő javitható a hang es a csatornafelejtés rajta?

Ha az írás jó , akkor ez egy 0,5W/470k ohm ellenállás.
(#) (Felhasználó 51715) válasza eyess hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Mi az oka egyébként, hogy a TV még ezzel a szakadt ellenállással is működőnek tűnik?

Ez a fókuszfeszültség osztótagjához tartozik. A kisebb fekete-fehér képcsöveknél nem szokott problémát okozni, ha nincs táplálás onnan.
(#) (Felhasználó 51715) válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

És miért koszolódik annyira durván a TV ezen a területen? Mintha szívná a koszt a képcsőpanel környékén, és a trafónál, alig lehet levakarni. Ugyanazon a panelon a C2 kondi milyen típus? Úgy néz ki a felülete mint a sültkrumpli sütés közben(olajos, barna).

Az elektrosztatikusan feltöltött részek vonzzák a nem feltöltött (ellentéte töltésű) por, korom és kátrányrészecskéket, amik nagyon szívesen odatapadnak. A lakásában dohányzó ember tévéjébe undorral nyúl bele az ember, ugyan milyen lehet az illető tüdeje... ?

Hogy miért ?Egy megdörzsölt műanyag vonalzó szerinted , miért vonz magához mindent ?Nos ?
(#) Béla 66 hozzászólása Nov 30, 2014 /

Helló Kadarist!
Erre gondoltál?
Idézet:
„(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Válasz • Csü, 20:47
Azért csak mérni kellene feszültséget az átkötés és a test között, hátha... Meg a kollektor és a test között is. Ha ilyen teljesen bekötött tranzisztor mellett nem indul be a táp, akkor nagyon valószínű, hogy zárlatos lett a sortrafó és a túláram miatt leszabályoz a táp.”

Nélküled nem akartam tovább lépni!

Nincs hová továbblépni: cseréld ki a trafó tekercsét.

Megtörtént.
A sorkimenő bent.
A sokszorozó ráforrasztva (leht, hogy kár volt).
A BU mindegyik lába kikötve, és szakadást mutat a testhez képest.
Akkor mindent forrasszak vissza?
Gondoltam esetleg valami mérés valahol.
Erre goldoltam:
Esetleg most jöhetne Praxis kolléga javaslata?
"Az izzót közvetlenül a sasszi és a BU kollektoráról leforrasztott vezeték közé gondoltam, így terhelve láthatóvá válik a táp helyes működése."

Dobd ki az izzóidat és forrasz be mindent, aztán bekapcs.

Sajnos minden maradt a régiben!
Készenlétiből nem tudom bekapcsolni mert a relé leold.
Holnap tudok venni BU 508A-t.

Hát nyomd össze egy csavarhúzóval a relé érintkezőit, mert úgy nem fog szétkapcsolni! Reméljük így megmutatja magát a rossz rész. Ha másik, multiméterrel jónak mért sortranzisztorral is ugyanezt csinálja, akkor nem hinném, hogy tranzisztorhiba lenne. De emlékeim szerint a tranzisztorhibák kizárásán is túl voltunk,

A tranzisztoron túl vagyunk, de mind bontott volt, igaz teljesen egyformák voltak.
Egy kis bátorságot gyűjtök, és elvégzem a csavarhúzó tesztet!
A tápot ki kell szabadítanom, egy kicsit, hogy hozzáférjek a reléhez!
(#) (Felhasználó 51715) válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Kicseréltem a zöld ellenállásra a korábbi égettet, annyi a változás hogy megszűnt a kb fél perc után jelentkező cicegés a képcső felől, tehát mindenképpen jó. Köszönöm a tanácsokat.
(#) eyess válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Nem biztos , hogy kéne ilyen kamikaze direkte manővereket csinálni.
Összegezzűk , hogy eddig mi lett cserélve a tévében , és mi az ami már biztosan tuti , hogy jó nos ?

Szívesen , azért egy darabig kövesd figyelemmel főleg , ha nem sikerült megfelelő w értékűt bele tenni.
Következő: »»   1008 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem