Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   149 / 188
(#) q765 válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Egyszer 1,7H méri, egyszer 0,17uH-nek.
Olyan mintha baj lenne a folytóval.
Nézek most egy másik tekercset, annál simán kiírja a 1,18H -t
(#) p_istvan válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Nem a kontraszt a probléma, hanem egyáltalán nem inicializálódik, a képen láthatóan csak az első sor aktív, ez az alaphelyzete. Nem kap vezérlést: zárlat, szakadás, vagy felcserél vezeték.
(#) p_istvan válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Idézet:
„Rx 43-62 mOhm, -16- 0mOhm, 0- 10mOhm (minden kalibrálásnál mást mutat)”

Kontakthiba meg kell nézni a mérővezetéket hogy csatlakozik a csipesz és a banándugóhoz. (forrasztani kell a csavaros vagy préselt csatlakozás nem jó)

Idézet:
„Re 0,207 kOhm”

Hiba: kb 30 ohmmal kisebb a szokásosnál! a 47 ohm 1% értéke biztos jó (56 ohm-ra tippelek)

- Helyes ESR értékhez L állásban is kalibrálni kell legalább egyszer az első használatba vétel előtt (után már nem kell)
(#) q765 válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

A mérőcsipeszeket nem forrasztottam..

Csak 47,5R 1% SMD volt itthon..

Hogy rájöttél...
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Sokszor írtam, hogy ez nem ellenállás mérő és azt is hogy 20-30 Ohm felett már egyáltalán nem tekinthető potosnak. A gyakorlati ESR értékek inkább 1 Ohm alatt vannak, így arra lett optimalizálva.
Alacsony Uesr0 is csökkenti a pontosságot.

Az elkó bemenetre nem tettél véletlenűl védődiódát?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014

Z5,1 nincs benne. Csak a 4148-asok.

Mekkora a csúcsszuper Uesr0?

--------------
Most vettem észre, nem nekem írtad..

Tegyél fel képet, kis induktivitású és rossz minőségű vasra tekert "fojtót nem biztos hogy jól mér, a túl magas a mérőfrekvencián a nagyon magas vasveszteség miatt .

Értem már.
Mindjárt rakok arról a huncutkodó induktivitásról képet.

Arról tegyél fel képet amit korábban mértél és problémád volt vele!

Kicsit birizgálom, kalibrálom, csíptetgetem, és ez lesz.
A vezetékeket hiába törögetem, a csatlakozókat hiába forgatom semmi nemtörténik.
Néha bekapcsolásnál, néha kalibrálásnál, néha csak a C állásba forgatásnál megváltozik az értéke.

Ha ez fontos lenne: Az elem lassan lemerül..
(#) Temela válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Helló!

Szerintem nem működik... nekme is van (volt) ilyen - a programozóm nem ismeri (rosszul) a PIC-et. Érdemes lenne megnézni a feltöltött programot, hogy az letöltve ugyan az-e? - Ez is egy lehetőség!

Na,.. úgy látom elkéstem..., de jobb így!

De az eltérés több mint 0,5 Ohm biztos 47,5 Ohm? A 180 Ohm értéke is megvan?
Az Re értékének 235-240 Ohm körülinek kell lennie!

Melyik programverzió van fenn?

Most mértem,

Re: 0,244kOhm
180R helyén 178R
47R nem tudom lemérni, mert persze, hogy most merült le a multim is.

Nem én raktam fel. Ezt írja a bootnál
PI&PD-LCM3-V1.120
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Szia!
Lehet rosszul fogalmaztam (gyakran megesik),
Idézet:
„A gyakorlati ESR értékek inkább 1 Ω alatt vannak”

Igen erre a tapasztalatok alapján rájöttem, mikor a 47u 250V alkot mértem vele... 0,8Ω környékén mérte az ERS értéket ami fedi a valóságot is!
Idézet:
„Alacsony Uesr0 is csökkenti a pontosságot.”

Na igen itt van valahol a gond... 140mV User0 ra sikerült feltornásznom, csak az a baj, hogy ha párszor nullázom akkor egyszer 140mV utána meg már csak 70 környékén lesz. És nem értem miért. Most azon gondolkodom, hogy fogom és direkt beforrasztom a kapcsoló helyét. Ezzel kizárva a hibáját..
A mérővezeték már biztos jó GND direktbe bekötve nincs vezeték. a másikon is csak kb 10cm van.
Még esetleg a 33nF gyanus nekem az nem a cikkben leírt viszont hasonló adatokkal rendelkezik.
Idézet:
„Az elkó bemenetre nem tettél véletlenűl védődiódát?”

Nem teljesen a cikk szerint csináltam a nyákot. Annyival, hogy ráraktam skori akuto off áramkörét. De itt a nyákterv ha megtennéd, hogy megnézed az nagyon jó lenne. Ha netalán kiderül közben, hogy a kapcsoló a hibás akkor módosítom a nyákot, és hátha feltűnik valami a számodra is. Kezdő rántottázó vagyok még!

Valószínű a mérendő induktivitással van gond, mert egy sarokba volt bedobva egy röntgencső mellett..-..
Mást jól. mér
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Most sok időm nincs
, de a korábban feltett forrasztási oldalról feltett kép a bemenetek környékén nem teljesen egyezik meg a tervvel.
A megjelölt két alkatrész mi célt szolgál, 0 Ohm átvezetés?

Hirtelen: a PIC meletti hidegítő kondenzátor messze van, lehető legközelbb kellene lennie, legjobb lenne közvetlen a PIC (foglalat) lábaira forrasztva.
(#) p_istvan válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 / 1

Akkor a multkori 207 Ohm téves volt? Ha nem akkor a kalibráló kapcsoló kontakthibás!
+/- 1 Ohm -nál jobban nem ingadozhat az Re értéke!

A v1.25 HEX lehet segítene az inuktivitás problémán!

Hmm..
MEgvan akkor a hiba. Mindkét kapcso cserélnivaló. A kalibráló az előbb leírt Re miatt.
Az L/C kapcsoló a hibás induktivitás mérés miatt.
Ha a kapcsolót kapcsolgatom néha elkapom az 1,7H-t.
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Azok 0Ω átvezetések igen. A most csatolt rajzon ezek már javítva lettek. Továbbá az R11 is megváltozott mint bekötés mint típus szerint. Átkerült az IC 1-es lábára SMD formában (sajnos az én kijelzőmön semmi nem olvasható háttér világítás nélkül) így azt fixre bekötöttem legalább a nyák igy kisebb lett. Sajnos elszúrtam az IN cirkuit merőfeltét tervét.... Úgy hittem ez állandóan rajtalehet a kapcsoláson. De nagy sokára egy eldugott helyen olvastam, hogy az csak bizonyos esetekben lehet rajta pl a műszer indításánál sem szabad csatlakoztatni.
Sajnos erről az igen jó kis kiegészítésről elég kevés az információ. Mármint, hogy mikor kell csatlakoztatni, mikor nem és hasonlok. Egyáltalán kell e azzal is kalibrálni.
Nagyon köszönöm, hogy belenézel. Talán még a végén lesz belőle valami!
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Itt írok, mivel ez a témája..
Ha jól látom ez az eredeti nyák, a kijelzőnél van egy átkötés J1. ha szemből nézed a nyákot akkor ez az átkötés az első és az utolsó furatba megy bele. Balról az átkötés mellett kell kezdődjön a te kijelződ (16. lába K). De ellenőrizd le!! Ha mégse nem az a gond akkor rakj fel egy jó képet a nyák hátuljáról.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Mégpedig az 1,7H a hibás érték, mivel a kapcsoló átszivárog C állásba.
(#) attika válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Azt azért oda írtam mert az a kérdésem a pickit-el volt kapcsolatos.Készítem a képet és rakok fel.
(#) attika hozzászólása Dec 4, 2014 /

Feladom,hajnali három van és semmire nem jutottam,átnéztem mindent vagy 100X,most vagy a pickit nem programozza fel rendesen a pic-et,vagy egyik kijelzőm se a HD44780-as chippel van szerelve.A kijelzőm típusa 1602A,de az adatlapja alapján nem derült ki,hogy milyen vezérlője van.
(#) p_istvan válasza attika hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Ha kattan a relé akkor a PIC elindult, valószínüleg jó.
Vedd ki a PIC-et és nézd át szakadásvizsgálóval (multiméter) egyenként az LCD-re menő vezetékeket közvetlen PIC lába és közvetlen LCD kivezetés között, (tehát nem csak a nyákon)
És nyák rajzot követve a szomszédos vezetékek és forrasztás pontok közt mérj rá zárlatra.
(#) qvasz2 válasza attika hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

A kijelzőnél a gyártó is számíthat, mert láttam már többféle bekötést, ugyan olyan névvel! Próbálj keresni adatlapot!
Biztos, ami biztos, csatolok egy képet a NYÁK csatlakozási pontokról:
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szia!
Elvágandó, ha minden igaz. Bár még nem hat a reggeli kv így felelőséget nem vállalok ellenőrizd!
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014

k2.jpg

(#) attika válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

A kis relé az kattan ahogy bekapcsolom,és ha átváltok kalibrációra és vissza akkor is kattog.
Olvastam olyat más fórumon,hogy nem csak oszciloszkóppal mérhető ki ha rezeg a kvarc,hanem úgy is,hogy ha multiméterrel rámérek a 2-3-as lábra akkor 2,5 voltot kell,hogy mérjek ott.Ez mennyire fedi a valóságot?
(#) attika válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Megpróbálom ezt,már teljesen mindegy mert így is elég csúnya lett a nyák a sok forrasztgatástól,ha így működik akkor csinálok egy másikat.Ott az átkötést vághatom el,vagy a pichez menő vezetéket? vagy mind a kettőt?
(#) p_istvan válasza attika hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Igaz, de ha a relét vezérli a PIC ("kattan") akkor fut a PIC-ben a program, akkor nem a kvarcal van a baj, hanem az LCD-re nem jut el a vezérlés megfelelően! Kimérted ahogy írtam?

Másrészt ne vagdos el találomra semmit!
Lehet hogy arra akartak utalni hogy a kékkel jelzet forrszemek és a pirossal jelzett vezeték összeér a hibás maratás miatt -ez a képen rosszul látszik-. Ha így van az az összekötést kell elvágni.
Következő: »»   149 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem