Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   62 / 82
(#) morpet válasza xule hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Kösz, nagyon jó tipp! Miközben állt napokig a fórum, rátaláltam én is erre a cégre, megrendeltem tőlük, megérkezett, szuperül működik, olcsó volt.
(#) xule válasza morpet hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Ahogy láttad sokféle szűrőjük van de igazi csatornaszintü lyukszüröt nem láttam náluk . Azt inkább egyénileg lehet alkotni...
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Mindent elvégeztem.
És olvastam hozzá eleget a neten - arról a földrajzi területről.

Persze van egy nagy baj - ugyanis pont fehér (de legalábbis) erősen világos folt a szolgáltató Lefedettségi térképén. Szinte utcánként más és más arra a területrészre tekintve minden feltüntetett adatuk. És az az utca, ahol én fognám - pont a * kategória.
Vagyis - nem sok a térerő vagy a mittudomén, ami a valóban jó vételhez kell.
Bár rátoltam egy kis erősítőt, de csodákra az se képes, mert hisz a ("*nem lehet várat építeni").
Néha jól megy, néha meg teljesen szétesik a kép. És amikor kockázni kezd, a hang is leakad .

Azért még nem adom fel, mert olvasgattam róla - tehát legközelebb megpróbálom elforgatni az antennát.
Szentestől teljesen ellentétes irányban van ugyanis a kiskőrösi adó, vagy esetleg a Kecskeméti - attól kissé északabbra. Igaz, hogy az adóteljesítményük jóval kisebb, (fele, illetve a tizede-huszada) - ámde hátha mégis?

Régebben (még a hagyományos földfelszini TV sugárzások idején) az UHF sávban egy irányított (és méretezett Long Yagival elég nézhető minőségben jött be Kecskemét helyi adója (KTV), holott az adó a városi víztorony tetején van, s csupán 2-3 kW a sugárzás teljesítménye.
Hiába Szentes arrafelé a nagy király a maga majd 85-100 kW-jával, ha a "gödörbe egyszerűen nem lát le" ...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) gyuszo válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Megkérdezhetem, milyen antennát használsz ?
Erre hasonlít ?
Ennek az erősítése : 15,5 dB , az adótól 60-80 km-re is használható .
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014

353.jpg
    
(#) pucuka válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A problémádra megoldás leginkább az antenna magasság növelése lehetne.
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A térerő hiányon a világ legjobb antennája se segít. a vevő antennát olyan helyre (magasra) kell tenni, ahol van elegendő térerősség.
(#) gyuszo válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ezt a leírást ajánlom figyelmedbe.
Bővebben: Link
Ha ezzel a Televes DAT75 HD BOSS antennával sem tudsz elérni eredményt, akkor felejts el az antennás vételt. De ezt kétlem.
Az erősítős lepkeantennát magasra felhelyezni, csak akkor tedd, ha minden vihar után szeretnél benne erősítőt cserélni. Nekem ez a tapasztalatom. A Jó vételhez nagy nyereségű antenna kell elsősorban, nem antennaerősítő.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) gyuszo válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Konkrét példa: 2 takarásban lévő adó vétele

Győr-Moson-Sopron megye délkeleti részén, (QTH Lázi településen (47°28\'10.856" 17°50\'1.037")a győri adótoronytól 25km-re, közepes takarásban, mindkét muxot - 42-es és 61-es csatorna - tökéletesen vette az antenna 7 méteres magasságban.

A vételi hely kb.190 méteren van a tengerszint felett, a digitális sugárzók a tornyon 237 méter magasan helyezkednek el, ugyanakkor kb. félúton a Pannonhalmi-dombság 260 méteres „csúcsa” takarja el a jelek jó részét. (Az adó teljesítményadatai nem ismertek, de maximum 30kW körüli értékek lehetnek mindkét muxon.) A hivatalos információ szerint az említett helyen nincs lefedettség.
De szerintem a korábbi képen bemutatott 343 , vagy 353 típusjelű, különböző néven forgalomba hozott antennával is érsz el jó eredményt. ( Triax, Synaps )
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) Joe_001 válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Üdv!
Megosztanám "antennaszerelő+ tapasztalataimat veletek. A kunszállási helyzet nem látszik jónak. Először Az antenna típusa a leírás alapján 2-4 dipólos síkreflektoros Hirschmann sokak által (pl.:HTSZ) klónozott típusnak tűnik ami nem rossz konstrukció, de nem ide való. Széles-sávú 21-60 csat UHF ami akár itt is előny, de irányítottsága kb 35-45° ami előnytelen alacsony jelszintű helyen. "reflexiót" hoz be az antenna ami digitális vételben pixelesedést, e ber hullámzását, vagy mindkettőt okozhatja. Valami Yagi szerűt javaslok, hosszabbat, konzolosat elsősorban a hosszú antennák előnyei miatt, kis jelszintű helyre nagy előre-hátra viszony, kis irányítottságuk miatt. Hátrányuk: pontos tájolást igényelnek. Ez levehető a gmaps netes alkalmazásról. A fenn lévő antenna lehetséges hibája lehet még az illesztő balun oxidálása ami szakszerűtlen szerelés miatt 2-3 év után, de típustól függően 8-10 év után általában jelentkezik. Ha kiakarod hozni a helyből a maximumot, akkor az antenna szerelés alapszabályai (aminél ha nem működtek ott másnak se sikerült) 1. Elegendően hosszú antenna, 2. Min. 6m 5/4" horganyzott cső (1m benn) (Mert erre szükség esetén fel is megyek.)3. Stabil, szabályos bekötése az antennának. A bekötő kábelt a cső aljáig vágom F csatival, toldóval kötöm rá a rendszerre. Erősítőt ritkán használtam mivel az a mögötte lévé hálózat csillapítását hivatott korrigálni ha a padláson ,a cső alján nincs jó vétel akkor a szakembernek is gondolkoznia kell.("Ami nincs azt amúgy se lehet erősíteni" Nagy tudású kollegától) Alapon ennyi: jó bekötés, jó antenna, 6m 5/4" horganyzott cső tájold le pontosan adóra és működnie kell. Széles sávú nagy nyereségű típusra lesz szükséged a másik transzpondert nem tudom hol ad a Szentes egyik 60ason. Kérdezz meg odavalósi szakit aki tapasztalatokkal rendelkezik mert a "Hullámok lehet jobban tudják a fizikát nálunk" (Egy másik kollegától) a terjedési viszonyokból adódó anomáliák miatt.
Joe
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Az a szerencséd, hogy az akadály kb. félúton van, és az adó sincs túl messze, nincs túl közel. Ez azért fontos, mert a dombok között kialakulhatnak olyan átviteli utak, amelyek nem közvetlen rálátás esetén is elég térerősséged lehet, anélkül, hogy a többutas terjedés miatt reflexióid lennének. Az antennában a szélessávú erősítőt én sem kedvelem, több problémát tud okozni, mint amennyi haszna van.
lac08 kollégának azért más a helyzete. A nagy teljesítménnyel sugárzó szentesi adó messze van tőle, a közelebbiek pedig meglehetősen kis teljesítményűek. Az ellátottságot meghatározó térerősséget 10 m földfelszíntől mért magasságban számolják, és mérik, és nála a térképeken ellátatlanságot mutatnak. Azonban ennél nagyobb antenna magasság esetén lehet még esélye.
(#) lac08 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Nem.
Egy simán UHF duplalepke (W-S 8 tipus), elvileg 11-13,5 dB nyereséggel.
(A képen a középső)

Amikor indult a magyarországi DVB adás, és beindult a MindigTV adás, az volt hozzá a hivatalos szöveg, hogy a régi TV antenna nagy általánosságban jó.
És ha egy sima (a TV tetejére tett, vagy beépített erősítős) szobaantennával már elvileg fogható (jó, jó, lehet hogy csak közvetlenül az adó mellett/alatt),
akkor a tetőn talán már csak valamivel jobban kellene tolnia ...

Antenna 2.jpg
    
(#) lac08 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Gondoltam én is rá, de a lehetőség az adott.

Az árbócon (s majdnem a legtetején) már csak ez az 1 antenna van.
(A jelen kép még egy régebbi felvétel - a földfelszini sugárzási időkből.
Most hogy megszüntek, leszedtem hát a "sallangot" és csakis a lepke van egyedül ...)

Antenna 2.jpg
    
(#) lac08 válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szentes a 60-as csatorna (786 MHz) mellett még a 65-ösön is nyomatja (826 MHz).
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ha ezzel az erősítős lepkével nem jönnek az adások, akkor ennek rossz az erősítője vagy nem jó a távtáplálása. De szerintem már ezen a ponton túlmentünk a múltkoriban.
(#) pucuka válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A legtetején látszik egy Yagi. Azzal mi a helyzet?
(#) Joe_001 hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Ezt gyártotta a HTSZ (hiradástechnikai szövetkezet anno) mióta van fenn? (Már csak a bekötés állapota miatt?) Az teljesen rendben én is feltoltam volna a tetejébe, a Szentes iránya a gerinc felé vagy a másik?
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ezzel teljesen egyetértek. Sok ilyen panelt cseréltem ki vihar után, lehetett az akár a padlástérben is. Sokkal gyengébb lett, csak a panelcsere segített. Viszont az a Yagi is jobb a lepkénél, ami felül látható. a képen.
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Lehet, hogy egyszer régebben már megemlítettem, ebben az antennában csak a helye van meg az erősítőnek,
de erősítő valójában nincsen benne!

Utána kötöttem a padlástérben egy távtáplálású (lenn a TV mellől a lakásban) elég jó minőségű gyári erősítőt (G-18), amely +15 V-ról megy.
Az azonban néha "túllőtte".
Ezért lenn a beltéri előtt volt még egy -20 dB-es csillapító.
De nem igazán vált be.
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
De baluntrafó az van benne vagy csak simán az elemek kivezetéseire van rákötve a koaxkábel? Mert ha szimmetrizáló-illesztő nincs benne, akkor nem csoda, hogy olyan, mintha egy darab dróttal próbálkoznál. Vegyél egy új antennát új kábellel és megoldódik minden problémád.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) lac08 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Arra szintén gondoltam már néha.

Az nekem valamikor a kecskeméti KTV városi "magán" adását fogta - viszonylag jó minőségben.
De ott az adó maga a kecskeméti Ipoly utcai víztorony tetején van, s hatásos teljesítménye - sajnos és csupán 2,5-3,5 kW.
Vagyis?
Lehet, hogy a szentesi kb. 40 km helyett Kecskemét úgy légvonalban csupán 10-12 km, de hááát - az adó sugárzási teljesítmény (ERP) is jóval kisebb.
(#) lac08 válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Hááát - már vagy bő 15 éve!
De amikor az idén nyáron leszedtem az árbócot (azaz legallyaztam róla a már nem kellő antennákat),
belenéztem a csatoló-dobozba.
Nincs gond az érintkezésekkel, ha Te arra gyanakszol.
(#) pucuka válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Az a kérdés, hogy milyen frekvencia sávra készült eredetileg UHF IV, vagy UHF V. Régen nem nagyon volt használatban az UHF V sáv, max az alja.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) lac08 válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ja és kérdésedre még egy válasz.
A helyzete Szentes felé gyakorlatilag ugyanezen irány lenne!
A felső Yagi pedig Kecskemét felé néz,
míg az alsó nagyobb /négyelemes/ vertikális VHF antenna szintén Szentes (de még az analóg időkből) felé van.

Egyszer úgy kisérlet-képpen átforgattam Szerbia felé, de már ott is átáltak a digire - így aztán nem jön be rajta semmi.
Mindkettő csak madárpihenő volt az utóbbi időkben.
(#) lac08 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Viharvédelem, azaz a légköri elektromosságok kivédésére nem elég az erősítő bemenetére egy antiparalell kötött dióda-párost tenni.
Vagy az csakis a VHF-nél működött?
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Azért én sem ma kezdtem az antennákkal.
Gondolod, hogy egy 240/75 ohm-os Balun nélkül rákötöm a koax-ot a kimenetre?
Már maga a feltételezés se jó. .. és bocsika!
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Lassan érik valamelyik tányéros szolgáltató értesítése.
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Elvileg a balun gyárilag forrasztva a htszes antennába inkább acsavarok, kötőbilincsek a kritikusak. Erősítő csak az újabb antennákban volt itt szegedi viszonylatban balunra cserélésükkel kezdem a szerelést a helyi 10kW-os átjátszó miatt leült... ja és a betáplálós dugó bekötése macerás volt még szakembernek is.
Alapon kerültem ezt az antenna típust mert sok helyet foglalt az árbocon, átmászhatatlan volt és széles irányszöge miatt többször hozott be szellemképet.Itt is ez lehet a probléma, jelszint kb oké lehet az elmondás alapján. Irányítottabb, újabb antennával több sikert tippelek márcsak a fémtiszta, oxidmentes bekötési pont miatt.
(#) kadarist válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A lepkére gondoltam, nem a Yagi-ra.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Csak a jóval drágább balunt spórolták meg a gagyi erősítőikkel, persze jól mutatott az így elért hatalmas "nyereség" is.
(#) lac08 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Pfffú apám! Ha én azt tudnám ...

Az a gyanum, hogy az még a 31-es csatorna volt, ám ebben nem vagyok egészen biztos.
Az pedig tényleg csak az UHF IV sáv legeleje ...
Azt az antennát én még akkor csináltam, amikor beindult a KTV - valamikor a 90-es évek (?) végén. Volt egy másik antennám is Kiskunfélegyházára, de az nagyon mákosan jött,
és csak néha-néha "szinelt" be. Meg néha sustorgott a hang.
A szerb adók viszont mind antenna nélkül jöttek /ugyanúgy/, ám arrafelé egyáltalán nem volt semmi fordítva, csupán az antennák meg a levezető kábelek - oldalról szedegették össze. A közösítő már a padlástérben volt.

Le kellene mérnem a sugárzó elem (dipol) adatait, s abból szépen visszaszámolni magára a csatornára, (illetve a hullámhosszra)
Következő: »»   62 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem