Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Van rá esély, hogy működjön, bár a mai CEPT-engedélyes CB-rádiók már csak FM-ben dolgozhatnak, az AM már nem megengedett, viszont az FM adás kicsit "félrehangolva" sima diódás detektorral is vehető (elvileg).
Továbbá ott van a HARC-amatőrök mozgalma, akik a CB-sávban rádióamatőrködnek, esetleg az ő adásuk elcsíphető, bár ha SSB-znek (jó esély van az egyoldalsávra), akkor az sem...
Valaki meg tudná nekem mondani a rádió adatait, méreteit?
Előre is köszönöm!
Milyen adatra vagy kíváncsi ?
Tekercs adatok? Egyszerűen keressél 1 üres WC papír gurigát. Arra tekerjél fel annyi menetet amennyi elfér rá 1 sorban menet menet mellé. kb.: 80-100 menet lesz a választott réz drótod átmérőjétől függően. 0.3-1mm átmérőjű CuZ réz/zománc szigetelésű huzalt kell keresned. Első megcsapolása 5 - 5 majd 10 menetenként legyen rajta . A rezgőkör kondenzátora pedig lehet bármilyen pár száz piko farádos forgó kondi.
Tulajdonképen a Háger úrtól kérdeztem. De ha már írtál akkor megkérdezhetném e hogy hogyan kell elkészíteni egy 180 mikrohenris tekercset? Mekkora az átmérő, menetszám stb.
A Háger úrnak van egy 2 hullámsávos vevője annak az adatjai kelletek volna.(41.oldal)
Akkor mi lett volna ha éppen körbe néztél volna?!
Az általad megjelölt hozzászólás már közel 4 éves 2010 ... Ha rákattintasz a nick névre akkor meg láthatnád , hogy közel 2 éve be se lépett a felhasználó ... no akkor most mire is jutottál ?
Midegy. Megtudnád nekem modani hogy hogyan kell készíteni egy 180 mikrohenris tekercset.
Ez attól függ , hogy ....
...stb ... milyen vasad van , mekkora átmérő , milyen alakú tekercs ... Vannak empíríkus képletek, van a szoleonid képlete ...stb ... 1 összefoglaló oldal "számolótáblákkal" egy külön topic erről is szól
Hát. Hengeralakú, légmagos, 120mm-es átmérőjű, 0.4mm-es CuZ-ből és a menet a kérdés.
Itt egy számoló program a saját fórumunkról:
Bővebben: Link Érdemes néha a fejlécet is végig böngészni, sok segítséget lehet kapni a fórumunkon előforduló problémákra, nem kell a szomszédba menni.
Látom sok minden történt azóta amióta fenn jártam itt. Látom van pár kérdés. Szóval a megoldásaim itt vannak, ahogyan én csináltam egyszer má feltettem de hátha segít. A helyesírási hibákért előre is bocsánatot kérek, itt van jól müködő tekecs(aya wc papiros csak én pvc vel csináltam), trafó hangra, sok minden. fénykép rajz, sőt vidó is kezdőknek lehet segít, saját tapasztalataim vannak ide jegyezve http://detectorradio.blogspot.com/
Szia! Az általam készített rádiók hasonlók a Tiéidhez, bár vannak eltérések. Itt olvashattok róluk.
Akkor koszia segitseget. A keretantenas radiohoz inenn jott az 5let , csak en kicsit masmilyenre csinaltam, de nalad rengeteg jo tanacs van.
Hát csak betetted a bogarat fülembe. Pár éve próbálkoztam provizórikus keretentennákkal, nem sok sikerrel. Az egyik a beépített szekrényben volt, UTP kábel ereinnek a sorbakapcsolásával, a másik a ház külső falán 5x1,5 mm2es mm-fal vezetékből kialakítva. ezek jószerivel csak a helyi adót hozták be. Valószínűleg a"tekercsek" önkapacitása okozhatta gyenge vételkészséget.
Azt hiszem, rászánom magam, hogy végre egy "igazi" keretantennát készítsek.
Inkább készíts egy "igazi" keretantennát. Az UTP kábelben az erek párosával sodorva vannak, ezt azért teszik, hogy a környezetéből minél kevesebb zavart szedjen fel. Neked pedig pont erre a "zavarra" volna szükséged. Az sem mindegy, hogy melyik ereket kötötted sorba.
Középhullámra 36 m huzalból csinálj keretet. Régi tapasztalati érték.
nalam a tekercsen a huzalok 5mm re vannak egymastol, azer hogy mukodjon nem rosz a tekercsszam megfelelo kivallasztasa es a megfelelo megcsapolas, hozzam kozel nincs KH ado igy is 5 adot befogtam abbol 2 ugyanaz csak mas hullamon, este meg rengeteg van es jol szetvalasztva, a segedtekercs amit csinaltam antenaval es foldelessel jol felerositi a hangerot. En rossz porszivomot tekercsebol szedtem ki a huzalt a keszuleknek.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Láttam a neten egy rádiókészüléket, melyet el szeretnék készíteni. Azt gondoltam volna, hogy elmegyek és megveszek hozzá az alkatrészeket, majd összeforrasztom és már kész is a Tesla rádió. De lépten-nyomon elakadok a megvalósítással. Egyébként nem tűnik bonyolultnak a szerkezet. Mutatok egy linket a rádiókészülékről, melyet külön erősítővel kell felerősíteni. http://www.instructables.com/id/Spooky-Tesla-Spirit-Radio/step1/Par...agram/ Egyre többet olvasok a kristály diódás rádiók után, foglalkoztat, nagyon mindaz amit tesla tapasztalt meg a rádióval kapcsolatban. Amit nem értek, az a tekercs, ami a leírásban van, a tekercs az nem a hangolást szolgálja?, de ez egy fix tekercs, Én nem vagyok műszaki ember, csak mint laikus szeretnék építeni egy ilyen rádiót. Esetleg valakinek lennének észrevételei ezzel a tesla rádióval kapcsolatban? Köszönettel, Korovjov
De, a hangolást szolgálja. Egy rezgőkör, ami meghatározza a vételi frekvenciát, és a jósága a sávszélességét, két reaktáns elemből áll, a tekercsből, (induktivitás) és kondenzátorból áll. Elvileg mindegy, hogy melyiket változtatod. Mivel a rajzodon a rezgőkör induktivitása ferriten fixen rögzítve van, azt nem lehet, ezért a kondenzátorral hangoljuk. Ennek a rajzjele a nyíllal áthúzott kondenzátor.
Nem Tesla, csak "Tesla szellemű" rádió, bár feltalálásához nem sok köze volt. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Ahamm*, értem, tehát a kondenzátorral tudom hangolni.
Esetleg abban tudnál segíteni, hogy hol találok ilyen tekercset? Egyedül az ellenállást és a sima kondenzátort tudtam eddig beszerezni. persze meg van már hozzá a banándugó, és arra fogok forrasztani sima 220-as tömör rézvezetékből készített antennát. A germánium diódát be tudom szerezni, de állítható kondenzátort sem találok. Voltam a lomexben, voltam a conrad-ban is, meg még egy helyen és valahogy nem tudok hozzájutni az alkatrészekhez. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Forgókondenzátor (ha nem is pont 60/160pF-os) annyi van, mint égen a csillag (cca. 500pF.-ost én is adok szívesen, ha eljössz érte). A tekercs(-eket) magadnak kell elkészíteni, készen aligha lehet beszerezni. Ebben a topicban is sok jó leírás van a megoldásokra, nem hiszem, hogy ragaszkodni kellene az általad mutatott példához.
Köszönöm az észrevételt, érdekelne a forgókondenzátor. De azt fontos lenne, hogy ez beépíthető mint egy potméter, vagy nyáklapba kell beforrasztani?
Tekercset láttam a külföldi oldalakon, készen árulják, voltaképpen, ami a leírásban van, az is egy készen vásárolt indukciós tekercs. Az a baj, hogy külföldről kellene rendelni, sokba kerül, bonyolult stb... Végignézem a topicot, hogy milyen leírásokat találok.
Ferritrudas tekercshez, forgókondenzátorhoz legkönnyebben kidobásra ítélt KH zsebrádió bontásából juthatsz.
Beépíthető, pl. legegyszerűbb a készülék előlapjára.
Nagyon mókás és dizájnosan elvarázsolt detektoros (hangzatos tesla mi a fene?! :O ) rádió leírását sikerült kiszúrnod a net szemétdombjáról.
Aleírásban lévő kakaóscsiga alakú réz hulladékoknak semmi jelentőségük nincs. A lényeg a kb 100 - 150 menetes tekercs kb 5 - 10 cm átmérőjű (wc papír guriga, pvc vízvezeték cső) hengerre feltekerve , menet menet mellé. 10 menetenként megcsapolt kivezetésekkel. Rézhuzal zománc szigetelésű pártized mm átmérővel. Ahogy kifér a hengeren. Ezenkívül kisjelű /áramú germánium vagy schottky dióda . Hosszú antenna 10 - 20 - 40 méter szabadba kíhúzva. Földelés . Nagyimpedanciájú fejhallgató ez már ritkaság... E helyett piezzo hangszóró ezzel párhuzamosan kötve 10-100 kilo ohmos ellenállásal. Majdnem bármelyik csipogó zörgő elektromos gyerekjátékban lehet ilyen. Forgó kondenzátor középhullámú zsebrádióból. Alap esetben forgó kondenzátor nélkül is müködik , mivel a tekercs menetei között szerelési kapacitások is beépülnek mint járulékos részben zavaró de most részben hasznos elemek. Szelektivitását , hangolhatóságot a forgókondenzátor jelentősen javítja majd.
Érdekes dolog ez a "spoky tesla spirit radio". Rá lehet keresni, több videó is van róla - egyazon forrásból.
Lehet, hogy túl szkeptikus vagyok, de a megnézett videókból az jön le nekem, hogy a "csodálatos" hangjelenségeknek különböző szigorúan fizikai, nem pedig valami spirituális oka van. Az a kakaós csiga antenna leginkább a régi faliórák harangszerkezetére emlékeztet. A hangolt ferritantennához ezeken keresztül van csatolva egy másik rezgőkör, ami , ha rezonanciában van a detektorkörrel, energiát von el attól. Amennyiben az antenna rezeg - márpedig a videón jól láthatóan rezeg - a rezgés ütemében valamelyest változik a csatolás (az öregek még emlékeznek még a mikrofónia fogalmára), ez a detektor után valamiféle hangmodulációt okoz. Ugyanez a helyzet, mikor a pasas belebeszélt a rádiójába és némi zavarszűrés után ez is hallható lett a hangfelvételen. A fénnyel való bűvészkedés a detektor fotoelektromos tulajdonságai miatt eredményez szintén valamilyen hangot. A monitor "olvasása" mindent visz, persze itt nem lehet tudni, hogy a fotoelektromos hatás játszik, vagy a monitor által keltett elektroszmogot veszi a rádió. Végül pedig az egész rendszer működőképességének feltétele egy jó erősítő, mert ezeket az effektusokat még érzékeny hallgatóval sem biztos, hogy meg lehet hallani. Szóval kedves Korovjov kolléga, ez az eszköz megépíthető, lehet vele kísérletezni, de ha olyan detektoros rádiót szeretnél építeni, amin rádióállomásokat is lehet fogni, ahhoz azért a csigabigától fickósabb antenna szükséges. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Az antennát azt hogyan kell méretezni egy ilyen rádióhoz, hogy minél nagyobb teljesítménybe bele tudjak kapaszkodni?
Minél nagyobb legyen. Hangolt antennát nem fogsz tudni készíteni, mert több száz méteres antennákról lenne szó.
Gondolom, akkor egy lehetőleg, jó hosszú 10-20m-es drótot kellene kifeszítenem.
Mennyit számít a vastagság, lehet 1mm-es is? Hogy lenne célszerű kifeszíteni, az adó irányában, vagy az adóra merőlegesen? Az egyik végponton legyen a csatlakozás, vagy lehet akár középen is? A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |