Fórum témák
» Több friss téma |
Igy működik a fogyasztói társadalom. Azért ne mondj le róla, bizonyos részei működhetnek, szisztematikus hibakereséssel javitható szerintem. Jó eséllyel csak táphibája van. Egy ILYEN tápot viszonylag könnyen meg lehet javitani.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Sziasztok!
Adott egy Medion monitor amiben a táp elszállt. A táp tipusa:AD-190dtl3. Találtam is kapcsolási rajzot a neten kis külömbséggel. A meglévő tápon van a primer oldalon egy Z205 jelölésű zéner, ami a rajzon nincs (ott viszont a szekunder oldalon van két zéner, ami az enyémen nincs.) Mivel ez a Z205 zéner is a halottak listáján van, kéne tudni, hogy milyen volt! Ebben kérnék segítséget. A kapcsolási rajzon berajzoltam a zénert, ill bekarikáztam, ami nincs. Előre is köszi!
Sziasztok!
EIZO S2000 monitorral van a következő problémám: -bekapcsol,háttér világítás megy, a kijelző fekete, OSD menüt nem lehet előcsalni. A monitort érzékeli a PC VGA kábelen és USB-n egyaránt(USB-n is lehet állítani a monitort).Kép azonban nincs, helyesebben csak fekete szín van(háttér világítás nagyon enyhén látszik). Tapasztalat megosztását, ötletet a hiba okáról megköszönöm.
Valószínű, hogy meghalt a kijelző. Ellenőrizd, hogy kap-e tápfeszültséget, ha van szkópod, akkor nézd meg az LVDS-t, hogy van-e rajta jel.
A rajzon lévő szekunder oldali zener egy túlfesz korlátozó. Amig 5v van azon a kimeneten addig nincs szerepe.
Sziasztok,
Próbálok életre kelteni egy Lcd TV-t (tudom ez a monitoros topic de itt talán hamatabb választ kapok) aminek a táppanelén van hibás kondi ami nem okoz gondot mert vany olyan értékű am kell bene viszont a vezérlőpanelen van egy púpos 220µF/25V-os kondi de sajnos ilyen nincs kéznél viszont volna 330µF/25V vagy 100uf/25 (2x). Ezeket bele lehet rakni vagy inkább az eredetivel egyezőt suerezzek be? Segítségeteket előre is köszi.
Bele teheted, mert az elkók itt jobbára táp szűrést végeznek. Kicsit nagyobb a kapacitás, jobb is. De ha megengedsz egy gondolatot, ahol egy púpos kondi van.....ott több is a végét járja. Nem nagy összeg, cseréld ki mindegyiket. 5 évre megkiméled magad a kellemetlenségektől....
Köszönöm tanácsod.Délelőtt megnéztem volna, de az első mérés után sárgára váltott a LED és utána már be se lehetett kapcsolni a monitort. CCFL hibára gyanakszom, az inverterre bekapcsolás nélkül is megy 18 Volt, a PC is érzékeli a monitort.
Ennek semmi köze a CCFL-hez, a táp mindíg megy, az normális. Az, hogy a PC is érzékeli nem nagy dolog, az EDID működik benne, ennyi. Nem zártad rövidre az 5V tápot amikor mérted?
Kizárni nem tudom a zárlat okozást, az LVDS csatinál mértem a scaleren, nagyító segítségével(az idő
fogyasztja a látást ![]() FlexScan S2000 a típus, PCB-MAIN:05A25393D1.
Esélyes, hogy megdöglött a vezrlő IC, vagy az oszcillátor ált meg, esetleg a tápjuk hullámzik nagyon. Rajzot guglizva lehet találni, ha lehet találni, bár sokat nem segítene, látszik apanelen aminek látszódnia kell.
A google nem hozott eredményt.
Köszönöm a válaszokra szánt időd, kellemes ünnepeket.
Köszi! Engem igazán a primer oldali zéner értéke érdekelne!
Szia,
Kicseréltem a kondikat és kipróbáltam az összerakott TV-t. Sajnos nem indult el és halk kattogást lehetett hallani a tv hátuljánál a táp résznél. Utána még kiszedtem a táppanelt és megpróbáltam úgy megnézni mit csinál. Kiszerelt állapotban a táp 12V-os része elindul de a táp 25V-os része az nem. A kérdés az volna, hogy a két tápnak egyszerre kellene-e indulnia vagy a kisebbik a SB és a másik csak bekapcsoláskor indul? Csatolok pár képet a tápról. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
Az utóbbi a helyes válasz, ha kattog, akkor esélyes, hiogy rövidzár van mainboard-on, vagy a kijelző is lehet. Összedugva kellene mérni, akkor minden kiderül.
Akkor délután összerakom és megnézem úgy elindul-e a 12V-os táp.
Köszi a segítséget.
19"-os SVA gyártásu lcd kb fél óra után kifehéredik a képtartalom. Valaki tud rá megoldást? Sajnos van kettő belőle.
Lehetséges, hogy az 5V táp kondijai nincsenek valami nagy formában. Kukucskálj bele.
És is úgy érzem valami rövidzár van, én már találkoztam rossz diódával, csere után az a fokozat elindult. Jöhet egy kis hibás alkatrész vadászat.
Tegnap délután megpróbáltam kimérni a tápot és a többi panelt is. Először egyesével elkezdtem lehúzni a csatlakozókat a Mainboard-ról majd a tápról. Utolsó körben már a tápon csak a Mainboard volt amikor a 12V még mindíg csak 2.5V-ig ment fel. Következő lépésként a tápról az utolsó csatlakozót is lehúztam (Mainbord csati) és ekkor a 12V életre kelt. Ezután végignéztem a vezérlő panelt is de nem találtam zárlatot majd utolsó próbaként újra összeraktam a készüléket és a nem vártakkal ellentétben a SB Led világítani kezdett. Ezek után teljesen összeraktam a TV-t és jött próba de ekkor már a SB Led sem világított megint.
Ismét szétszedés következett de ekkor már a beszerelt táp lehúzott kábelekkel sem tudott összehozni 12V-ot csak mindössze 3.5V terhelés nélkül. Ismét kiszedtem a táppanelt és "asztalon" először terheletlenül majd a 12V-os ágat 1A-es terheléssel is gond nélkül ment a különbség mindössze annyi, hogy itt nem a TV gyári csatlakozóját használtam hanem a csatlakozó forrasztási oldalán két vezetéket ráforrasztottam. Arra gondoltam, hogy beszereléskor vetemedhet a táp és ha van valami szakadás féle a panelon akkor az ilyenkor jelentkezhet van esetleg a beépített kábel vagy csatlakozó lehet kontaktos. Szerintetek lehet ilyen hiba?
Hogyne lehetne, amióta ólommentessel forrasztanak, ezzel kell kezdeni. Cseréld a kis elkókat a táp primer oldalán a vezérlő IC környékén, de figyellj arra, hogy ugyanolyan értékűt tegyél a helyükre. Forraszd át az összes melegedő és mehanikai elmozdulásnak kitett alkatrészeket, különösen a hálózati aljzat-ot. Tipikus hálózati aljzat probléma, hogy hol megy, hol nem, mert amikor bedugod éppen van kontakt, majd helyrerakod, hogy próbáld és már nincs, csak a tápban marad egy kis feszültség.
Üdv mindenkinek!
Adott egy rendkívűl zavarbaejtő probléma egy 24" LG LED monitorral. Háttérvilágítás van, képet nem ad, de bemeneti jelekre reagál - tehát ha rákötök mondjuk DVI-vel egy számítógépet, akkor az adott képernyőbeállításoknak megfelelően 5-10 tétlen perc után lekapcsolja a monitort (egérmozgatásra pedig ébreszti). Menügombokkal lehet változtatni a bemenetet, de OSD-t nem adja be (vagy lehet, hogy beadja, csak mivel nincs kép, nem látni). A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
A legvalószínűbb, a scaler IC hibája, esetleg FW hiba, de a kijelző hiba sem zárható ki.
Szia,
Megoldódott a dolog átforrasztás közben felfigyeltem egy kis elkóra a trafó mellett eddig valahogy elkerülte a figyelmem. A készülék bekapcsol de sajnos fény derült egy újabb problémára (akitől kaptam a tv-t elfelejette mondani) miszerint a kép bal oldalán van egy függőleges sárga csík pár miliméter széles kb. Ahogy régebben nézegettem hasonló hibákról fórumokban talán az lcd panelről vállhatott le a fóliapanel vagy az akkor van ha teljesen sötét csík van. Eddig ilyen hibát nem próbáltam orvosolni de ha lehet megpróbálpm csak tudni kellene merrefelé keressem a hibát.
Köszi, hétvégén tudok valószíűleg csak belenézni - merre érdemes hibát keresni (alapműszerekkel)? A scalernél elképzelhető, hogy csak rossz valamelyik kondi (netán a táp felől kap csúnya jeleket)? Ha kuka az egész, mekkora eséllyel helyettesíthető másik scalerrel? Típusazonost gondolom képtelenség találni, más jó lehet bele? AU Optronics paneles, annyit tudok.
Túl fiatal még a táphibához, de előfordulhat. Cseréld a kondikat a scaleren, hátha mzálid lesz, ha van szkópod ellenőrizd a tápfeszek tisztaságát az IC-k lábainál!
Oszcilloszkópom nincs, csak multiméterem. Kondikat cserélek - kábelhiba esetleg elképzelhető? Nekem kicsit fura ez, hogy a bemeneti jellel el tudja küldeni alvó állapotba a monitort - azt nem a scaler vezérli?
Azt a (ma már)scalerbe integrált mikrokontroller vezérli az még megy benne.
Sziasztok! Van egy Samsung SyncMaster 173P monitorom, nagyon szép újszerű darab! De van egy kis gond vele: kb 1 óra üzemidő után egyszerűen lekapcsol . Még a kék led sem ég ilyenkor. Ha várok egy kicsit, akkor vissza lehet kapcsolni és megy megint egy darabig, majd újra lekapcsol. Sajnos külső tápos a készülék. (14 v 3a) Elég speciális csatlakozója van....
Szerintetek ez tápegység hiba lehet? Jó lenne ha "csak" az lenne, mert tényleg nagyon szép darab ez a monitor és nem szeretném szétfeszegetni a burkolatot, és talán úgysem látnék benne semmi hibát ránézésre. Gondoltam megpróbálom megnézni a tápot, (kondi csere?) de mivel nem vagyok benne biztos, hogy táphiba, így egyelőre nem állok neki "fűrészelni". Előre is köszönöm a segítséget! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |