Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   198 / 313
(#) Doncso válasza Luci0615 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Igy működik a fogyasztói társadalom. Azért ne mondj le róla, bizonyos részei működhetnek, szisztematikus hibakereséssel javitható szerintem. Jó eséllyel csak táphibája van. Egy ILYEN tápot viszonylag könnyen meg lehet javitani.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) lithium hozzászólása Dec 13, 2014 /

Sziasztok!
Adott egy Medion monitor amiben a táp elszállt. A táp tipusa:AD-190dtl3. Találtam is kapcsolási rajzot a neten kis külömbséggel. A meglévő tápon van a primer oldalon egy Z205 jelölésű zéner, ami a rajzon nincs (ott viszont a szekunder oldalon van két zéner, ami az enyémen nincs.) Mivel ez a Z205 zéner is a halottak listáján van, kéne tudni, hogy milyen volt! Ebben kérnék segítséget. A kapcsolási rajzon berajzoltam a zénert, ill bekarikáztam, ami nincs.
Előre is köszi!
(#) bbarna hozzászólása Dec 13, 2014 /

Sziasztok!
EIZO S2000 monitorral van a következő problémám:
-bekapcsol,háttér világítás megy, a kijelző fekete, OSD menüt nem lehet előcsalni.
A monitort érzékeli a PC VGA kábelen és USB-n egyaránt(USB-n is lehet állítani a monitort).Kép azonban nincs, helyesebben csak fekete szín van(háttér világítás nagyon enyhén látszik).
Tapasztalat megosztását, ötletet a hiba okáról megköszönöm.
(#) Buvarruha válasza bbarna hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Valószínű, hogy meghalt a kijelző. Ellenőrizd, hogy kap-e tápfeszültséget, ha van szkópod, akkor nézd meg az LVDS-t, hogy van-e rajta jel.
(#) Doncso válasza lithium hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

A rajzon lévő szekunder oldali zener egy túlfesz korlátozó. Amig 5v van azon a kimeneten addig nincs szerepe.
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 14, 2014 /

Sziasztok,

Próbálok életre kelteni egy Lcd TV-t (tudom ez a monitoros topic de itt talán hamatabb választ kapok) aminek a táppanelén van hibás kondi ami nem okoz gondot mert vany olyan értékű am kell bene viszont a vezérlőpanelen van egy púpos 220µF/25V-os kondi de sajnos ilyen nincs kéznél viszont volna 330µF/25V vagy 100uf/25 (2x). Ezeket bele lehet rakni vagy inkább az eredetivel egyezőt suerezzek be?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) Doncso válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Bele teheted, mert az elkók itt jobbára táp szűrést végeznek. Kicsit nagyobb a kapacitás, jobb is. De ha megengedsz egy gondolatot, ahol egy púpos kondi van.....ott több is a végét járja. Nem nagy összeg, cseréld ki mindegyiket. 5 évre megkiméled magad a kellemetlenségektől....
(#) bbarna válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Köszönöm tanácsod.Délelőtt megnéztem volna, de az első mérés után sárgára váltott a LED és utána már be se lehetett kapcsolni a monitort. CCFL hibára gyanakszom, az inverterre bekapcsolás nélkül is megy 18 Volt, a PC is érzékeli a monitort.
(#) Buvarruha válasza bbarna hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ennek semmi köze a CCFL-hez, a táp mindíg megy, az normális. Az, hogy a PC is érzékeli nem nagy dolog, az EDID működik benne, ennyi. Nem zártad rövidre az 5V tápot amikor mérted?

Kizárni nem tudom a zárlat okozást, az LVDS csatinál mértem a scaleren, nagyító segítségével(az idő
fogyasztja a látást) ), így belefért az időbe, hogy alvóba tehesse magát. Bekapcs gombra is sárga maradt a LED, áramtalanítás és újra kapcsolás után viszont semmi. Lenne tipped kapcsrajz forrásra?
FlexScan S2000 a típus, PCB-MAIN:05A25393D1.
(#) Buvarruha válasza bbarna hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Esélyes, hogy megdöglött a vezrlő IC, vagy az oszcillátor ált meg, esetleg a tápjuk hullámzik nagyon. Rajzot guglizva lehet találni, ha lehet találni, bár sokat nem segítene, látszik apanelen aminek látszódnia kell.

A google nem hozott eredményt.
Köszönöm a válaszokra szánt időd, kellemes ünnepeket.
(#) lithium válasza Doncso hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Köszi! Engem igazán a primer oldali zéner értéke érdekelne!
(#) zoli0078 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Szia,

Kicseréltem a kondikat és kipróbáltam az összerakott TV-t. Sajnos nem indult el és halk kattogást lehetett hallani a tv hátuljánál a táp résznél. Utána még kiszedtem a táppanelt és megpróbáltam úgy megnézni mit csinál. Kiszerelt állapotban a táp 12V-os része elindul de a táp 25V-os része az nem. A kérdés az volna, hogy a két tápnak egyszerre kellene-e indulnia vagy a kisebbik a SB és a másik csak bekapcsoláskor indul?
Csatolok pár képet a tápról.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Az utóbbi a helyes válasz, ha kattog, akkor esélyes, hiogy rövidzár van mainboard-on, vagy a kijelző is lehet. Összedugva kellene mérni, akkor minden kiderül.
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Akkor délután összerakom és megnézem úgy elindul-e a 12V-os táp.
Köszi a segítséget.
(#) Andr3wJ hozzászólása Dec 15, 2014 /

19"-os SVA gyártásu lcd kb fél óra után kifehéredik a képtartalom. Valaki tud rá megoldást? Sajnos van kettő belőle.
(#) Buvarruha válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Lehetséges, hogy az 5V táp kondijai nincsenek valami nagy formában. Kukucskálj bele.
(#) Doncso válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

És is úgy érzem valami rövidzár van, én már találkoztam rossz diódával, csere után az a fokozat elindult. Jöhet egy kis hibás alkatrész vadászat.
(#) zoli0078 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Tegnap délután megpróbáltam kimérni a tápot és a többi panelt is. Először egyesével elkezdtem lehúzni a csatlakozókat a Mainboard-ról majd a tápról. Utolsó körben már a tápon csak a Mainboard volt amikor a 12V még mindíg csak 2.5V-ig ment fel. Következő lépésként a tápról az utolsó csatlakozót is lehúztam (Mainbord csati) és ekkor a 12V életre kelt. Ezután végignéztem a vezérlő panelt is de nem találtam zárlatot majd utolsó próbaként újra összeraktam a készüléket és a nem vártakkal ellentétben a SB Led világítani kezdett. Ezek után teljesen összeraktam a TV-t és jött próba de ekkor már a SB Led sem világított megint.
Ismét szétszedés következett de ekkor már a beszerelt táp lehúzott kábelekkel sem tudott összehozni 12V-ot csak mindössze 3.5V terhelés nélkül. Ismét kiszedtem a táppanelt és "asztalon" először terheletlenül majd a 12V-os ágat 1A-es terheléssel is gond nélkül ment a különbség mindössze annyi, hogy itt nem a TV gyári csatlakozóját használtam hanem a csatlakozó forrasztási oldalán két vezetéket ráforrasztottam.
Arra gondoltam, hogy beszereléskor vetemedhet a táp és ha van valami szakadás féle a panelon akkor az ilyenkor jelentkezhet van esetleg a beépített kábel vagy csatlakozó lehet kontaktos.
Szerintetek lehet ilyen hiba?
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Hogyne lehetne, amióta ólommentessel forrasztanak, ezzel kell kezdeni. Cseréld a kis elkókat a táp primer oldalán a vezérlő IC környékén, de figyellj arra, hogy ugyanolyan értékűt tegyél a helyükre. Forraszd át az összes melegedő és mehanikai elmozdulásnak kitett alkatrészeket, különösen a hálózati aljzat-ot. Tipikus hálózati aljzat probléma, hogy hol megy, hol nem, mert amikor bedugod éppen van kontakt, majd helyrerakod, hogy próbáld és már nincs, csak a tápban marad egy kis feszültség.
(#) Ragszalag hozzászólása Dec 16, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Adott egy rendkívűl zavarbaejtő probléma egy 24" LG LED monitorral. Háttérvilágítás van, képet nem ad, de bemeneti jelekre reagál - tehát ha rákötök mondjuk DVI-vel egy számítógépet, akkor az adott képernyőbeállításoknak megfelelően 5-10 tétlen perc után lekapcsolja a monitort (egérmozgatásra pedig ébreszti). Menügombokkal lehet változtatni a bemenetet, de OSD-t nem adja be (vagy lehet, hogy beadja, csak mivel nincs kép, nem látni).
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) Buvarruha válasza Ragszalag hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

A legvalószínűbb, a scaler IC hibája, esetleg FW hiba, de a kijelző hiba sem zárható ki.
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szia,

Megoldódott a dolog átforrasztás közben felfigyeltem egy kis elkóra a trafó mellett eddig valahogy elkerülte a figyelmem. A készülék bekapcsol de sajnos fény derült egy újabb problémára (akitől kaptam a tv-t elfelejette mondani) miszerint a kép bal oldalán van egy függőleges sárga csík pár miliméter széles kb. Ahogy régebben nézegettem hasonló hibákról fórumokban talán az lcd panelről vállhatott le a fóliapanel vagy az akkor van ha teljesen sötét csík van. Eddig ilyen hibát nem próbáltam orvosolni de ha lehet megpróbálpm csak tudni kellene merrefelé keressem a hibát.
(#) Ragszalag válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Köszi, hétvégén tudok valószíűleg csak belenézni - merre érdemes hibát keresni (alapműszerekkel)? A scalernél elképzelhető, hogy csak rossz valamelyik kondi (netán a táp felől kap csúnya jeleket)? Ha kuka az egész, mekkora eséllyel helyettesíthető másik scalerrel? Típusazonost gondolom képtelenség találni, más jó lehet bele? AU Optronics paneles, annyit tudok.

Túl fiatal még a táphibához, de előfordulhat. Cseréld a kondikat a scaleren, hátha mzálid lesz, ha van szkópod ellenőrizd a tápfeszek tisztaságát az IC-k lábainál!
(#) Ragszalag válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Oszcilloszkópom nincs, csak multiméterem. Kondikat cserélek - kábelhiba esetleg elképzelhető? Nekem kicsit fura ez, hogy a bemeneti jellel el tudja küldeni alvó állapotba a monitort - azt nem a scaler vezérli?

Azt a (ma már)scalerbe integrált mikrokontroller vezérli az még megy benne.
(#) Laurox hozzászólása Dec 19, 2014 /

Sziasztok! Van egy Samsung SyncMaster 173P monitorom, nagyon szép újszerű darab! De van egy kis gond vele: kb 1 óra üzemidő után egyszerűen lekapcsol . Még a kék led sem ég ilyenkor. Ha várok egy kicsit, akkor vissza lehet kapcsolni és megy megint egy darabig, majd újra lekapcsol. Sajnos külső tápos a készülék. (14 v 3a) Elég speciális csatlakozója van....

Szerintetek ez tápegység hiba lehet? Jó lenne ha "csak" az lenne, mert tényleg nagyon szép darab ez a monitor és nem szeretném szétfeszegetni a burkolatot, és talán úgysem látnék benne semmi hibát ránézésre.

Gondoltam megpróbálom megnézni a tápot, (kondi csere?) de mivel nem vagyok benne biztos, hogy táphiba, így egyelőre nem állok neki "fűrészelni". Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Dec 19, 2014 / 1

Elég valószínű, hogy táphiba, mérd meg, hogy van-e rajta feszültség amikor lekapcsol.
Következő: »»   198 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem