Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MPLAB kérdések
MPLAB 5.7 verzióban igy kellett konfigurálni a pickeket. A 8.92 verzió ezekre a sorokra egy nagy adag hibaüzenetet dob.
configure programmer LIST P=12F1840;f=inhx8m #include "P12F1840.INC" ; Include header file __CONFIG _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _BODEN_ON & _LVP_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OF
Használjátok már az a Kód gombot kób beszúrására, azért van!!!
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Az MPLAB X nem akarja elfogadni a makróimat. A makrót a következő módon csináltam meg:
De fordításnál a képen látható hibaüzeneteket kapom. Nem tudom hogy mi a fene lehet a baja mert 8.92-es MPLAB-al minden jó volt.
Könyvtár nevében ne legyen ékezetes karakter, vagy szóköz!
Bár valószínűleg nem ez a hiba, de ezt más oly sokszor leírtuk. Szerk.: most nézem, a képen és a forráskódban nem ugyanaz szerepel. Hogy kerül a képre az a "DSBYTE" ? A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Szia!
A könyvtár nevében nincs se szóköz sem ékezet. Alulcsík nélkül is próbáltam úgy sem ment. A DSBYTE változóba szeretném a 367-et beletölteni. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
"D:\PROGRAMOZ*S" résznél a * helyén milyen karakter van?
Bemásolnád azt a részt, ahol a "DSBYTE" rész szerepel?
Most megváltoztattam a nevet hogy ne legyen benne semmiféle ékezetes karakter. De még mindig ugyan azt produkálja. Viszont nekem több makróm van egy include fájlban és ha a makrókat tartalmazó inc fájlt a processzor inc fájljának a csatolása után csatolom akkor minden jó és nem ad vissza hibaüzenetet. Viszont van egy ugyan ilyen inc fájlom LCD vezérlésre ahol nem csak makrók vannak. És ott ugyan ez a helyzet, csak ott ha a processzor után csatolom az LCD.inc fájlt akkor kidob egy csomó hibát ami a programrészletekre mutat az LCD.inc fájlban ha pedig a program végén csatolom az LCD.inc fájlt akkor pedig a makrókra dobja ki a hibákat. Gondolom erre a legegyszerűbb megoldás az lesz ha különválasztom a makrókat. De hogy az MPLABX alatt miért csinálja amikor ugyan ezek az inc fájlok a 8.92-es verzió alatt szépen működtek?
Nem tudom miért csinálja ezt, de az egyik legyegyszerűbb válasz az, hogy mert kaksi ez az MPLABX, a régi valóban jobb volt, ezt már többen is írják. Én maradok a "régi" MPLAB-nál, ameddig csak lehet.
Most már pár hete dolgozgatok ebben az új MPLAB-ban és nem olyan rossz csak szerintem is még van mit javítani rajta. Szerintem az lesz hogy megyek én is vissza a régibe mert nem akarok saját magamnak több munkát adni ilyen hülyeségek miatt. Mindenesetre írok egy hibajelentést a microchipnek és talán megoldják a dolgot.
Köszönöm a segítségedet.
Szaisztok!
Rájöttem hogy én vagyok a nagyon buta . Utánaolvastam, hogy a makrókat hova kell beilleszteni a programba és azt találtam, hogy mindenképpen a kezdőcím megadása elé (ORG 0) kell beszúrni a makrókat. És így már tökéletesen működik MPLABX alatt is. Csak bátorítani tudok mindenkit az MPLABX használatára. Bár kell egy két hét a megszokásra, de cserébe egy sokkal jobb felületet kapunk cserébe. Nekem kényelmesebb a használata mint a régi MPLAB-é.
Sziasztok!
Van nekem egy MPLAB STARTER KIT FOR PIC18 MCUS, sajnos a telepítő cd nincsen meg. Az MPLAB nem ismeri fel így nem tudom használni. Tudnátok segíteni! Köszönöm.
INNEN próbáltál már letölteni valamit? Alul van manual meg valami más is. Nem tudom, hogy az-e amit keresel, de hátha.
Akkor érdeklődj a Chipcad-nél Van az oldalon fórum is, hátha ott többre jutsz.
Melyik MPLAB nem ismeri fel? Automatikusan nem is fogja, neked kell megadni az eszkoz tipusat (PIC18F46J50).
Gondolom ez a keszleted van: Bővebben: Link Valamint probald meg a kovetkezot: Programmer >>> Select programmer >>> 5. Starter kits A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
MPLAB X szakértőtől kérdezném:
1. Ez az új IDE képes-e kezelni a PicKit2-t? Annyi már kiderült, hogy a PicKit1-et nem, és a PicKit3-at igen. A PicKit2-ről azonban csak ellentmondó információkat tudtam beszerezni. Főleg az érdekelne, hogy ha igen, akkor ismeri-e azokat az újabb PIC-eket is, amelyeket az MPLAB 8 esetében csak egy eldugott helyről letölthető PK2DeviceFile.dat állomány bemásolása után lehetett vele programozni? 2. (lehet, hogy csak költői kérdés): Egyes leírások azt sugallják az MPLAB X-ről, hogy ahhoz könnyebb lesz harmadadkézből származó bővítéseket implementálni. Ehhez kapcsolódóan kérdezem, hogy létezik-e olyan hozzáférhető specifikáció, amely felhasználásával tudnék olyan - általam megírt - bővítéseket készíteni, amit az IDE-be integrálnék? (A sima MPLAB-nak nem volt ilyenje, mégis számos kiegészítés elkészült más fejlesztők által hozzá!) Tehát történt-e ez ügyben előrelépés, vagy maradt minden a régiben, azaz: "Itt van ingyenesen ez az új valami, és adunk még hozzá néhány ezt-azt, és így tud amit tud. Ha ez nem elég, akkor jó pénzért vedd meg amit a jóbarátaink fabrikáltak hozzá valamilyen titokzatos módon." Ha nem érthető a 2. pont lényege, akkor néhány példa: - Ha pl. van egy egyedi fejlesztésű égető, amit az IDE nem ismer, akkor - a SW-es csatolófelület ismeretében - készíthető lenne egy olyan modul, hogy az az IDE-ből is elérhető. - A népszerű magasszintű nyelveken (C, pascal, stb.) kívül - alkalmasan megírt fordítóprogrammal - lehetséges lenne más (akár kifejezetten a PIC-ekhez kitalált) nyelvek használata, amennyiben valaki veszi a fáradságot ilyen modul elkészítésére. - A WEB szerveroldali programozásához hasonlóan, ahol is PHP, vagy más nyelv keretei között alakul ki a tényleges HTML oldal, itt is egy egyfajta szövegfeldolgozó precompiler modul (akár PHP is lehet) alakítaná ki az assembler számára a végleges forráskódot. Idézet: „...MPLAB 8 esetében csak egy eldugott helyről letölthető PK2DeviceFile.dat állomány bemásolása után lehetett vele programozni?...” Én töltöttem fel erre a fórumra a PICkit2 klón topikba és a Microchip fórumára. Onnan jutott el más "eldugott helyekre"...
1. Igen képes kezelni a PICkit2 én is azzal használtam mostanában váltottam át a Pickit3 ra mert az általam módosított PICkit2 már nem felelt meg a céljaimnak!
2 Elméletileg igen mert állítólag szabad a forráskódja de az az igazság hogy nem tudom hogy ez menyire igaz én is csak olvastam!
MpLab X SDK letölthető. Az MpLab8 -é fizetős volt.
Köszönöm.
Sikerült.
Sziasztok!
Az MPLAB IPE segítségével szeretnék felprogramozni egy 12F1572 típusú PIC-et PICKit 3 programozó segítségével. Eddig a PICKit3 Programmer szoftvert használtam erre a célre, de ezt a PIC-et nem támogatja. Az IPE-t elindítva felismeri a PICKit3 programozót, kiírja a sorozatszámát is. Kiválasztom a PIC típusát, majd Apply és Connect gomb után Connection failed hibaüzenet jön. Próbáltam olyan PIC-el is, amit felismer a PICkit3 Programmer, de az IPE azzal sem működik. Mi lehet a gond?
Közben megtaláltam a megoldást, hátha segít valakinek:
PICKit3 Programmer / Tools / Revert to MPLAB Mode Az is megoldást jelent, ha a PICKit3 USB-re csatlakoztatása közben nyomjuk a rajta található gombot.
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy adott egy ASM és INC fájl amiből szeretnék csinálni egy HEX fájlt, viszont az MPLAB progiba el jutok odáig hogy meg csinálom a projektfájlt, be is importálja a 3-om darab fájlt, viszont amikor a hex fájlt akarok készíteni belőle akkor ezt a hibaüzenetet dobja ki nekem: Make: The target "D:\Elektronika\hajó\uj\Forrás\caresc.o" is up to date. Make: The target "D:\Elektronika\hajó\uj\Új mappa\caresc.cof" is out of date. Executing: "D:\Programok\MPLAB\MPASM Suite\mplink.exe" /p12F675 "..\Forrás\caresc.o" /u_DEBUG /z__MPLAB_BUILD=1 /z__MPLAB_DEBUG=1 /o"caresc.cof" /M"caresc.map" /W /x MPLINK 4.30.01, Linker Copyright (c) 2009 Microchip Technology Inc. Error - section '.org_2' can not fit the absolute section. Section '.org_2' start=0x00000004, length=0x000007ec Errors : 1 Link step failed. ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `D:\Elektronika\hajó\uj\Új mappa\fd.mcp' failed. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.30.01, mplink.exe v4.30.01 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Sun Apr 12 02:27:08 2015 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED Lenne valakinek valami ötlete?
Hát először is a debug módot át kellene váltani. Aztán még a forrással is van valami. Az az érzésem, hogy nem pont olyan PIC-re akarod fordítani, mint amire eredetileg íródott. De ha felteszed a fájlokat akkor okosabbak leszünk.
Szia!
Ő róla lenne szó: Bővebben: Link a lap alján meg található a kapcsrajz és a többi fájl is, a rajz alapján választottam a PIC-et.
Absolute módban csináltam, de a másikban is ugyan azt írja ki.
Én is:
Továbbá soha ne használj ékezetes karaktereket és betüközt az elérési utakban és a állománynevekben (csak, ha a program dokumentációja külön kitér rá). Hány éves az az MpLab? A belinkelt kiírásban: MPASMWIN.exe v5.30.01, mplink.exe v4.30.01 A képemen: MPASMWIN.exe v5.49, mplink.exe v4.47, mplib.exe v4.47 A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
akkor nem tudom
esetleg el tudnád küldeni a HEX fájlt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |