Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MPLAB kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 27, 2005
Lapozás: OK   12 / 25
(#) Deta hozzászólása Dec 26, 2014 /

MPLAB 5.7 verzióban igy kellett konfigurálni a pickeket. A 8.92 verzió ezekre a sorokra egy nagy adag hibaüzenetet dob.
configure programmer
LIST P=12F1840;f=inhx8m
#include "P12F1840.INC" ; Include header file
__CONFIG _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _BODEN_ON & _LVP_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OF
(#) Pali79 válasza Deta hozzászólására (») Dec 26, 2014 / 1

Használjátok már az a Kód gombot kób beszúrására, azért van!!!
(#) edison14 hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Az MPLAB X nem akarja elfogadni a makróimat. A makrót a következő módon csináltam meg:
  1. LTV_16  macro   var,value               ;set value of var
  2.         movlw   value & H'FF'
  3.         movwf   var
  4.         movlw   value >>D'8' & H'FF'
  5.         movwf   var+1
  6.         endm

De fordításnál a képen látható hibaüzeneteket kapom. Nem tudom hogy mi a fene lehet a baja mert 8.92-es MPLAB-al minden jó volt.

hiba.JPG

(#) zenetom válasza edison14 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Könyvtár nevében ne legyen ékezetes karakter, vagy szóköz!
Bár valószínűleg nem ez a hiba, de ezt más oly sokszor leírtuk.
Szerk.: most nézem, a képen és a forráskódban nem ugyanaz szerepel. Hogy kerül a képre az a "DSBYTE" ?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) edison14 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Szia!

A könyvtár nevében nincs se szóköz sem ékezet. Alulcsík nélkül is próbáltam úgy sem ment.
A DSBYTE változóba szeretném a 367-et beletölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015

"D:\PROGRAMOZ*S" résznél a * helyén milyen karakter van?
Bemásolnád azt a részt, ahol a "DSBYTE" rész szerepel?

Most megváltoztattam a nevet hogy ne legyen benne semmiféle ékezetes karakter. De még mindig ugyan azt produkálja. Viszont nekem több makróm van egy include fájlban és ha a makrókat tartalmazó inc fájlt a processzor inc fájljának a csatolása után csatolom akkor minden jó és nem ad vissza hibaüzenetet. Viszont van egy ugyan ilyen inc fájlom LCD vezérlésre ahol nem csak makrók vannak. És ott ugyan ez a helyzet, csak ott ha a processzor után csatolom az LCD.inc fájlt akkor kidob egy csomó hibát ami a programrészletekre mutat az LCD.inc fájlban ha pedig a program végén csatolom az LCD.inc fájlt akkor pedig a makrókra dobja ki a hibákat. Gondolom erre a legegyszerűbb megoldás az lesz ha különválasztom a makrókat. De hogy az MPLABX alatt miért csinálja amikor ugyan ezek az inc fájlok a 8.92-es verzió alatt szépen működtek?

Nem tudom miért csinálja ezt, de az egyik legyegyszerűbb válasz az, hogy mert kaksi ez az MPLABX, a régi valóban jobb volt, ezt már többen is írják. Én maradok a "régi" MPLAB-nál, ameddig csak lehet.

Most már pár hete dolgozgatok ebben az új MPLAB-ban és nem olyan rossz csak szerintem is még van mit javítani rajta. Szerintem az lesz hogy megyek én is vissza a régibe mert nem akarok saját magamnak több munkát adni ilyen hülyeségek miatt. Mindenesetre írok egy hibajelentést a microchipnek és talán megoldják a dolgot.

Köszönöm a segítségedet.
(#) edison14 válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Szaisztok!

Rájöttem hogy én vagyok a nagyon buta . Utánaolvastam, hogy a makrókat hova kell beilleszteni a programba és azt találtam, hogy mindenképpen a kezdőcím megadása elé (ORG 0) kell beszúrni a makrókat. És így már tökéletesen működik MPLABX alatt is. Csak bátorítani tudok mindenkit az MPLABX használatára. Bár kell egy két hét a megszokásra, de cserébe egy sokkal jobb felületet kapunk cserébe. Nekem kényelmesebb a használata mint a régi MPLAB-é.
(#) szSzilard hozzászólása Jan 4, 2015 /

Sziasztok!

Van nekem egy MPLAB STARTER KIT FOR PIC18 MCUS, sajnos a telepítő cd nincsen meg.
Az MPLAB nem ismeri fel így nem tudom használni.
Tudnátok segíteni!

Köszönöm.
(#) Pali79 válasza szSzilard hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

INNEN próbáltál már letölteni valamit? Alul van manual meg valami más is. Nem tudom, hogy az-e amit keresel, de hátha.
(#) szSzilard válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 4, 2015 / 1

Sajnos ezek csak példa programok.
(#) Pali79 válasza szSzilard hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Akkor érdeklődj a Chipcad-nél Van az oldalon fórum is, hátha ott többre jutsz.
(#) Saggitarius válasza szSzilard hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Melyik MPLAB nem ismeri fel? Automatikusan nem is fogja, neked kell megadni az eszkoz tipusat (PIC18F46J50).
Gondolom ez a keszleted van: Bővebben: Link

Valamint probald meg a kovetkezot:
Programmer >>> Select programmer >>> 5. Starter kits
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015

mplab.jpg

(#) tcs52 hozzászólása Feb 25, 2015 /

MPLAB X szakértőtől kérdezném:

1. Ez az új IDE képes-e kezelni a PicKit2-t? Annyi már kiderült, hogy a PicKit1-et nem, és a PicKit3-at igen. A PicKit2-ről azonban csak ellentmondó információkat tudtam beszerezni. Főleg az érdekelne, hogy ha igen, akkor ismeri-e azokat az újabb PIC-eket is, amelyeket az MPLAB 8 esetében csak egy eldugott helyről letölthető PK2DeviceFile.dat állomány bemásolása után lehetett vele programozni?

2. (lehet, hogy csak költői kérdés): Egyes leírások azt sugallják az MPLAB X-ről, hogy ahhoz könnyebb lesz harmadadkézből származó bővítéseket implementálni. Ehhez kapcsolódóan kérdezem, hogy létezik-e olyan hozzáférhető specifikáció, amely felhasználásával tudnék olyan - általam megírt - bővítéseket készíteni, amit az IDE-be integrálnék? (A sima MPLAB-nak nem volt ilyenje, mégis számos kiegészítés elkészült más fejlesztők által hozzá!) Tehát történt-e ez ügyben előrelépés, vagy maradt minden a régiben, azaz: "Itt van ingyenesen ez az új valami, és adunk még hozzá néhány ezt-azt, és így tud amit tud. Ha ez nem elég, akkor jó pénzért vedd meg amit a jóbarátaink fabrikáltak hozzá valamilyen titokzatos módon."

Ha nem érthető a 2. pont lényege, akkor néhány példa:

- Ha pl. van egy egyedi fejlesztésű égető, amit az IDE nem ismer, akkor - a SW-es csatolófelület ismeretében - készíthető lenne egy olyan modul, hogy az az IDE-ből is elérhető.

- A népszerű magasszintű nyelveken (C, pascal, stb.) kívül - alkalmasan megírt fordítóprogrammal - lehetséges lenne más (akár kifejezetten a PIC-ekhez kitalált) nyelvek használata, amennyiben valaki veszi a fáradságot ilyen modul elkészítésére.

- A WEB szerveroldali programozásához hasonlóan, ahol is PHP, vagy más nyelv keretei között alakul ki a tényleges HTML oldal, itt is egy egyfajta szövegfeldolgozó precompiler modul (akár PHP is lehet) alakítaná ki az assembler számára a végleges forráskódot.
(#) Hp41C válasza tcs52 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Idézet:
„...MPLAB 8 esetében csak egy eldugott helyről letölthető PK2DeviceFile.dat állomány bemásolása után lehetett vele programozni?...”

Én töltöttem fel erre a fórumra a PICkit2 klón topikba és a Microchip fórumára. Onnan jutott el más "eldugott helyekre"...
(#) nlorant válasza tcs52 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

1. Igen képes kezelni a PICkit2 én is azzal használtam mostanában váltottam át a Pickit3 ra mert az általam módosított PICkit2 már nem felelt meg a céljaimnak!

2 Elméletileg igen mert állítólag szabad a forráskódja de az az igazság hogy nem tudom hogy ez menyire igaz én is csak olvastam!
(#) Hp41C válasza tcs52 hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

MpLab X SDK letölthető. Az MpLab8 -é fizetős volt.
(#) tcs52 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Ez elsőre elég pozitívnak hangzik!
Köszi!
(#) szSzilard válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Köszönöm.

Sikerült.
(#) ativagyok válasza szSzilard hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Sziasztok!
Az MPLAB IPE segítségével szeretnék felprogramozni egy 12F1572 típusú PIC-et PICKit 3 programozó segítségével. Eddig a PICKit3 Programmer szoftvert használtam erre a célre, de ezt a PIC-et nem támogatja.
Az IPE-t elindítva felismeri a PICKit3 programozót, kiírja a sorozatszámát is. Kiválasztom a PIC típusát, majd Apply és Connect gomb után Connection failed hibaüzenet jön.
Próbáltam olyan PIC-el is, amit felismer a PICkit3 Programmer, de az IPE azzal sem működik.
Mi lehet a gond?
(#) ativagyok hozzászólása Márc 9, 2015 /

Közben megtaláltam a megoldást, hátha segít valakinek:
PICKit3 Programmer / Tools / Revert to MPLAB Mode

Az is megoldást jelent, ha a PICKit3 USB-re csatlakoztatása közben nyomjuk a rajta található gombot.
(#) roland9 hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy adott egy ASM és INC fájl amiből szeretnék csinálni egy HEX fájlt, viszont az MPLAB progiba el jutok odáig hogy meg csinálom a projektfájlt, be is importálja a 3-om darab fájlt, viszont amikor a hex fájlt akarok készíteni belőle akkor ezt a hibaüzenetet dobja ki nekem:

Make: The target "D:\Elektronika\hajó\uj\Forrás\caresc.o" is up to date.
Make: The target "D:\Elektronika\hajó\uj\Új mappa\caresc.cof" is out of date.
Executing: "D:\Programok\MPLAB\MPASM Suite\mplink.exe" /p12F675 "..\Forrás\caresc.o" /u_DEBUG /z__MPLAB_BUILD=1 /z__MPLAB_DEBUG=1 /o"caresc.cof" /M"caresc.map" /W /x
MPLINK 4.30.01, Linker
Copyright (c) 2009 Microchip Technology Inc.
Error - section '.org_2' can not fit the absolute section. Section '.org_2' start=0x00000004, length=0x000007ec
Errors : 1

Link step failed.
----------------------------------------------------------------------
Debug build of project `D:\Elektronika\hajó\uj\Új mappa\fd.mcp' failed.
Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.30.01, mplink.exe v4.30.01
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Sun Apr 12 02:27:08 2015
----------------------------------------------------------------------
BUILD FAILED

Lenne valakinek valami ötlete?
(#) Pali79 válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Hát először is a debug módot át kellene váltani. Aztán még a forrással is van valami. Az az érzésem, hogy nem pont olyan PIC-re akarod fordítani, mint amire eredetileg íródott. De ha felteszed a fájlokat akkor okosabbak leszünk.
(#) roland9 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Szia!
Ő róla lenne szó: Bővebben: Link a lap alján meg található a kapcsrajz és a többi fájl is, a rajz alapján választottam a PIC-et.
(#) Hp41C válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Absolute módban kell fordítani.
(#) roland9 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Absolute módban csináltam, de a másikban is ugyan azt írja ki.
(#) Hp41C válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Én is:
Továbbá soha ne használj ékezetes karaktereket és betüközt az elérési utakban és a állománynevekben (csak, ha a program dokumentációja külön kitér rá).
Hány éves az az MpLab?
A belinkelt kiírásban: MPASMWIN.exe v5.30.01, mplink.exe v4.30.01
A képemen: MPASMWIN.exe v5.49, mplink.exe v4.47, mplib.exe v4.47
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) roland9 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

akkor nem tudom
esetleg el tudnád küldeni a HEX fájlt?

badprog.JPG

Következő: »»   12 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem