Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mellesleg ebben a pozícióban még a 63V-os majd kétszeres feszültség tartalékkal bír. Hiszen a DIAC miatt, ott legfeljebb 34V csúcsfeszültség van..
Nyilván triak főelektródáira kötöttről beszéltünk, csak ugye a kérdés meg nem arra vonatkozott
Akkor bocs, én a rajzot néztem. Ott meg csak az van..
Üdv!
A mások által említett ellenállásokon kívül még az is probléma lesz, hogy a két jel sosem lesz szinkronban. Egy idő után össze-vissza fog villogni.
Először nem volt rajz, ezért lett félreértve.
Igen, köszönöm az észrevételt, ez is jogos megállapítás, viszont sajnos még össze-vissza sem villog, de többet tudok majd mondani a problémáról, ha kipróbálom kisebb ellenállás értékekkel.
Szervusz!
Igazából én nem látom át, hogy ebből a két astabil multiból milyen rendőrlámpa lesz, de én annó ilyet készítettem. Nem egy szépség (próbapanel, és dróthalom), de végzi a dolgát (3x egyik, majd 3x másik villan). Most két fehér led van benne, piros/kék kombóval tutibb lenne. Ez is 2 ICvel megy: 4011 adja az órajelet, 4017 számlál, diódákon keresztül 2 tranyó kapcsolja a LED-eket. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Sziasztok!
Van két azonos 19V-os laptop töltőm. Megoldható az, hogy így sorba kötve és egy-egy 7812/7912-vel legyen pozitív és negatív leágazásom?
Megoldható, de én a D1 és D2 helyett inkább 100-220 nF-os kondenzátorokat tennék.
A 7812 és párja max. 1A terhelhető ezt figyelembe kell venni. A kimeneti diódák feleslegesek.
A 7812 és 7912 IC lábaihoz a lehető legközelebb a 330 nF -os kondikat, a kimenethez közel pedi 100 nF-os kondenzátorokat kell rakni.
Arra figyelj, ha esetleg a csatlakozója a töltőnek földelt, és a föld rá van kötve a gnd kivezetésre, akkor az alsó tápot kapásból rövidre zárod.
Igazad van! Azt érdemes megnézni, hogy a kimenet egyik pontja se legyen összekötve a 230V-os csatlakozó védőföldjével.
(Nekem ilyen a notebook adapterem, de találkoztam már más tápban is galvanikus összekötéssel (sima rövidzárral). ) A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Üdv!
Egy 12V-os egyenáramú hálózatról szeretnék vezérleni egy 15V-os váltóáramú hálózatot. Mindkét oldalon max 2A áramerősség lesz. Úgy gondoltam, hogy egy relével oldom meg a dolgot, de nem tudom milyennel. Sok bolt weblapját néztem végig, kismilliót találtam, ami papíron alkalmas, de nincs tapasztalatom egyikkel sem. Tudnátok ajánlani nekem egyet? Az lemaradt, hogy NYÁK-ba ültethetőt terveztem beépíteni. Köszönöm a segítséget!
Szia!
Ez jó lesz: Bővebben: Link.
Mikor Khicov huroktorvenyet alkalmazom egy aramkorben honnan tudom hogy a feszultseg erteket mijen elojellel illesem?
Lehet rosszul fejeztem ki magam.
Az meg ki a csoda? Nem Kirchoff huroktörvényéről volna szó?
A hurok törvény arról szól hogy egy zárt áramkörben az áramköri elemeken lévő feszültségek polaritás helyesen vett összege egyenlő nulla. Más szóval a egyes elemeken mérhető feszültségek összege megyegyezik a tápláló generátor feszültségével. Konkrét rajzot tudsz mutatni?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
igen de honnan tudni hogy mék a helyes polaritás?
Amúgy erre gondoltam 7-21-nel: Bővebben: Link A generátoron 20V van de a képletben -20.Miért? Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Az áramkörben, értsd szó szerint a kört, felveszel egy tetszőleges irányt, Körbejárod a kört és az elemeken eső feszültségeket polaritáshelyesen összeadod. Az eredmény mindig nulla.
Van olyan áramkör, amelyen lehet rögtön látni, hogy mi a helyes előjel.
Bonyolultabb hálózatokban tetszőleges feszültség irányt felvehetsz az adott alkatrészre, utána egy tetszőlegesen felvett körüljárási irányhoz képest polaritáshelyesen írod fel az egyenleteket. Az egyenletek kiszámításakor kijön valamilyen előjelű feszültség. Ha pozitív érték jön ki, akkor az alkatrészen a feszültség iránya megegyezik az általad felvett iránnyal. Ha negatív érték jön ki, akkor nem "találtad el" a feszültség irányát, pont ellenkező irányú a valóságos feszültség. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
A képletben azért van -20V, mert az önkényesen felvett I. körüljárási iránnyal ellentétes a feszültség.
Ha fordítva vette volna fel a körüljárási irányt, akkor a 20V és az U2 lett volna pozitív, és a 30V lett volna negatív az egyenletben, az összegük ugyanúgy 0, és ugyanaz az eredmény jönne ki. (Zavaró, hogy a csomópontok nincsenek jelölve a rajzon...)
Köszi kendre ezt nem értettem hogy miszerint veszi fel a polaritast.
Most már értem.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy sztereo potméternél a két hármas csatlakozó egymástól galvanikusan van elválasztva?
Egy astabil multivibratornal milyen tipusu tranzisztort lehet még alkalmazni BC182 kivül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |