Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   586 / 844
(#) scooby_ válasza q765 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Utólag láttam, amikor már a sokadik 8*8-as LED mátrixot összeforrasztottam, és végig szaladtam rajta a multiméterrel. Megbíztam a kínaiakban, egészen addig a pillanatig.
Az az 50W lehet, hogy sok egy kicsit, majd lejjebb kell tekerned a feszültséget Kb. 6V-ra, mert 50W/12V az 4A-t eredményez a kimeneten. Az autós izzó jó lesz erre a célra, jól megkínozza!
Ha jól számolom, akkor Kb. 2,88Ohmnak felel meg. U^2/P
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) q765 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ne vagyok egy tanult elektrós, sem munkabéli.
Nem úgyvan, hogy ha 2db 50W/12V sorbakötök,
akkor 50W/24V lesz, ami 2,08A felel meg?
Nekem 60W 15 ohm kellene. (30V;2A)
(#) kaqkk válasza q765 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Viszont a nagy teljesítményű izzó megviccelhet ! Az izzószál hideg ellenállása sokkal alacsonyabb mint az "üzemi" ezért sokkal nagyobb az induló áram is ami az áramkorlát beindulását okozza ! Ha 60W teljesítményű izzót teszel rá (egyszerre) akkor tuti leszabályoz a tápod , ezért csak egyenként több lépésben kapcsolj rá , mondjuk 3 db 24v 21w os izzót ,nem hiszem hogy ha 24 v on kalibrálsz nagy lesz az eltérés 30v nál , sőt jobban belegondolva a 24v os izzó az autóban is sokszor kap 28v körüli feszültséget tehát akár 28v feszültségen is megcsinálhatod a beállításokat a 3db izzóval
(#) q765 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ezt a részét akkor most, huh nemértem. Imént 3db 12V;170mA ventillátort kötöttem párhuzamosan rá. 30volton több mint 2A mutatott a műszer. 12V -on kevesebb egy picivel, mint 1A.
Azzal sem hiszem, hogy kalibrálhatnám.
Hogy is kell ezt csinálni? Mit kalibrálok ilyenkor? A kijelzőt beállítottam, a feszt lecsökkentettem addíg, még ennél a 2A fogyaszásnál nem esik a feszültség vissza. Ez 25V.
Valójában mindegy, hogy 6V; 2A, vagy 24V; 2A?..
(#) kaqkk válasza q765 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ha az áramkorlátot akarod beállítani gyakorlatilag mindegy hogy hány volt feszültségnél teszed .
(#) q765 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Akkor P1 beállítom, hogy 2A -nél villogjon mindenképp a led. És eközött lesz állítható P2 vel.
P3 a feszültségkorlát - ezt arra állítom, amikor 2A -nál már nem esik vissza a veszültség.
Nomeg P6, amikor.. ?
Értem. A táp akkor az árampotin veszett el. Sajnálom, mert örültem volna, ha valami nagyobb hiba van amiben én hibáztam. Dobozba még szánok egy függvénygenerátort. Ma hoztam a hiányzó kapcsolóit. Lehet holnap abban a témában folytatom.
Köszi neked!
(#) q765 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Elsőnek próbáltam a labortáp kijelzőjéhez beállítani az áramot, de a kijelző mindíg túlcsordult 2A felett, és saccra csak kb 3 amperig tudtam leszabályozni.
Rámértem műszerrel is, de teljesen mást mutat mint a labortáp. A műszer 1A, a labortáp 2A-t.
Így műszerrel betudom állítani a 2A korlátot.
Az a gondom, hogy a labortáp dupla annyi áramot mutat, mint kellene.
Próbáltam aztis, hogy R26-ot cseréltem 4,7k -ra, de így nem ment a kijelző 1A fölé.
Remélem értitek, mit szeretnék megfogalmazni..
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) kaqkk válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Ebben én nem tudok segíteni , Attilát keresd meg ez ügyben
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Próbáltam aztis, hogy az ICl beállítópotijával bekalibrálom a megfelelő áramra, akkor a feszültség csúszik el kimeneti 26V -nál, kijelzett 13V -ra.
Valamiért pont duplázódik. 1A kimenetnél 2A mutat.
(#) proli007 válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1

Bár én nem Attila vagyok..
- A DVM 199,9mV bemeneti feszültségre mutat 1999-et. Mivel a műszer, feszültséget és áramot is mér, nem lehet az R23 referenciáját változtatni, ami egyébiránt 100mV.
- Ha a Shunt ellenállásod 0,15ohm és 2A áram folyik, akkor azon 300mV feszültség esik, a szükséges 200mV helyett. Ezért van a P6-R30 osztó.
- Ha a 300mV-ot nem tudod az osztóval 200mV-ra leosztani, akkor ott az osztóban valamilyen érték eltérés van. Hiszen a maximális osztása Uki=Ube*(R30/(R30+P6))=300mV*(4,7k/(4,7k+10k))=95,9mV. Tehát 2A mellett a P6-ot tekergetve kb. 100..300mV között kell változzon a feszültség. A kívánt 200mV meg kb. a poti középtartományában van.
(#) q765 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

R1 shunt, 0,15 ohm nem volt itthon, cserélnem kellett. Ráírt értéke 0,18 ohm, LCM3-mal mért értéke 214mohm (ujjal melegítve felcsúszik 270m ohm -ra is). Az osztó értékei a kapcsolásban szereplőek. Lehet ettől?
P6ot tekergetve tényleg változik nagy áramnál az érték. Kb 0,4A -t.
(#) proli007 válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1

Ez így semmi képen nem jó. A Shunt ellenállás lehetne akár 0,1..0,3ohm között is. Akkor is beállítható lenne a P6-al. De hogy egy 0,18ohm felmegy 0,270ohm-ra az semmiképen nem lehet. (Vagy valami fogalomzavar van.) De ellenőrizni úgy lehet a dolgokat, hogy megterheled a tápot, mV-okat mérsz az ellenálláson és a DVM bemenetén. Abból lehet következtetni mi a helyzet..

354mV, 0,85A kimenetnél,
P6 egyik végállásában 159mV megy a kijelzőhöz ami 1,59A jelez.
P6 másik végállásában 121mV megy a kijelzőhöz, ekkor 1,21A jelez.
Shunt után 28mV mérek.
P6 és R30 között 128mV
P6 után (shunt előtt) 146mV

Mindez a P6 "másik" végállásában.
Nagy hülyeség?

El sem merem mondani mi volt a hiba... Citrom-ibolya-narancsot, citrom-ibolya-vörösnek láttam.....
Működik minden már megfelelően.
Első hibám a bd241-el volt. NPN-PNP felcserélésével.
Második a hibás árampoti.
Mostmeg ez a hibás ellenállás.

Amatőr hibák. Köszi Proli, hogy ilyen segítőkész voltál. Komolyan ritka az ilyen ember.

Még valami.
Ennek örömére, hogy elkészült, kicseréltem minden elkot a C9-en kívül újra. Ilyenem is van új, de gondoltam az utolsó problémám ez nem oldja meg. Kaptak a tranzisztorok is egy méretes bordát, és kb fél óráig járattam max szabályzáson.
A problémám az, hogy fesz. kijelzésnél több tizedest (12V környékén talán voltnyit), áramnál századost ugrál a kijelzett érték.
Olvastam valahány oldallal ezelőtt, hogy lehet kevés a bejövő AC.
A legnagyobb 12V AC szekunderemre raktam az ICL betápját, és így is ugrál.
2A terhelve a trafón 11,9VAC.
Az ICl tápja -5,00V és + 5,02V.
A kerámiák az ICl lábain nem a kapcsolásban feltántetett tokozásúak, de műszerrel kimértem őket, és a megfelelő értékek kerültek a helyükre.
Mi okozhatja ezt a problémát?
(#) jdani hozzászólása Dec 30, 2014 /

Hali. Az én problémám részben megjavult. A Q6 IRF3205 volt zárlatos. Cseréltem, működik. Meg akartam mérni, mennyi a MAX A. Feltekertem mindegyik potit a maxra, 40V, és rövidrezártam a kimenetet. A FET megint elszállt... Miért megy tönkre a FET ha a kimenetet zárlatolom? Van még egy ilyen tápom, azon ilyen gond nincs.
(#) q765 válasza jdani hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szerintem mert az áramkorlát nagyobbra van beállítva, mint amit a fet elbír..
(#) jdani válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Érdekes, mert ha az áramkorlát akármennyire magasra van állitva az egyik labortápomba, ilyen nem történik meg...
(#) Ghoost válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Ez a tap, elvileg ugy dolgozik, hogy -- idezett Attilatol --
Idézet:
„...Az előszabályozó mindig úgy szabályoz, hogy az áteresztő fet drain-source lábain mindig kb. 0,6V maradékfeszültség legyen. Így az áteresztő fokozat disszipációja legrosszabb esetben is maximum 6W....”
(#) jdani válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Ha a feszültséget feltekerem 40Vra, de az áramkorlátot nullára, majd így zárlatolom, akkor nem történik semmi. Fokozatosan figyelve az áramfelvételt tekerem fel. Lassan feltekerem mindkét áramszabályzó potit, és még mindig megy. Az áramfelvétel 7,5A. (ez a max a trafó miatt)
Viszont ha a zárlatot megszöntetem, majd újra zárlatolom, na ekkor megy tönkre a fet.
(#) Ghoost válasza jdani hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Abban a pllanatban amikor a 40V 7,5A-t zarlatba viszed, az 300W es kitudja mekkora zarlatiaram. Ezt az idopilalnatot amig az eloszabalyzo reagal a megvaltozott korulmenyekre, ki kell(enne) birnia az ateresztonek.
(#) jdani válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Kérdés, miért nem bírja?...
Tettem bele egy IRF1405-öt.
Ezzel már nem ég ki. Használható hosszabb távon ez?
(#) demcar hozzászólása Dec 30, 2014 /

Üdv, mindenkinek.
Megépitettem ezt a tápot Bővebben: Link müködik is rendesen lehet szabályozni mindne frankó egy probléma ami ugy feltünt benne, hogy akku töltésekor beálitottam a kimeneti feszt 14,2V-ra az áramkorlátot pedig 2A-ra és ugy töltöttem vele az akkut egy idő után elkezdett olyan pici cicergős hangot kiadni a táp de müködik tovább rendesen. Rákapcsoltam egy 12V-os 60W-os izzót és aval már nem csinálta ezt a hangot az áramkorlát maxon amit P3 segitségével beáitottam 3A, és hosszu távon is ment vele. Lekötöttem az izzót és rövizrezártam a táp kimenetét, és szépen lassan áramkorláttal kezdtem adagolni a kimeneti áram erősségét ez oylan 2,8A-ig minden hiba nélkül ment is de viszont álitottam tovább és elkezdett ujból azt a cicergő hangot kiadni, ahogy halgattam valahonnan a panelról jön. ÉS ekkor már magától felugrott a kimeneti áram egészen 8,5A-ig és elkezdett füstölni a panelon valami, a füst arrül a részről jött ahol a D2 és a D5 van elhejezve, nemtudtam pontosan megnézni mert be van épitve a dobozba. De a táp müködik továbbrais rendesen. Mi okozhatja ezt a fura hangot? Főkét akku töltésnél és rövidrezárásnál jelentkezik a probléma. Lehet hogy rossz volna a D5? Mert ha jóltudom az van a kimeneti zövidzár védelemre.
A segitséget előre is köszönöm. (Annyi módositás van a kapcsolásban hogy a végtranzisztorok tipusa BDW83C.)
(#) obero hozzászólása Dec 30, 2014 /

Szevasztok!
Én is megépítettem ezt a tápot, és köszönhetően nektek majdnem minden problémát megoldanom amiket ti is írtatok. Annyit módosítottam rajta, hogy a kijelző részét elhagytam, és helyette Attila86 PICII. panelmérőjét gondoltam hozzá. Az eredeti táp megmaradt baja, hogy bekapcsoláskor a pótméterek bármilyen állásában a kimeneten -0,5V fesz. jelenik meg. Ez megmarad, míg ki nem kapcsolom, és újra nem indítom, közben a kimenő feszt szabályzó P4 pótmétert tekergetve beugrik a rendes fesz, és szabályozható, .Működik az áramkorlátozás csak azt nem tudom, hogyan kell előre beállítani egy adott áram értéket, terheletlen állapotban.

Attila86 nak, ha olvassa, a pontos feszmérést sikerült beállítani, de nagyon vad dolgokat mér az áramra. 2A-nál 3,6A-t mutat, úgy hogy a bekötése az alábbi.
Panelmérő BE1 > P6 S pontja
BE2 > KI-1 pontja
AGND > K1-5 pontja
Evvel a bekötéssel a feszmérés megfelelő, az árammérés nagyon durva eltérést mutat. Feljebb részleteztem.
Ha a panelmérő BE2 pontját lekötöm akkor a kimenetet le tudom kapcsolni a K1 kapcsolóval.Ha a BE2 be van kötve, nem kapcsolja le a bemenetet, csak valamivel kisebb lesz, Pl: 20 V-nál 17,7 V lesz.
(#) scooby_ válasza demcar hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1

BDW83C darlington tranzisztor...
Egyébként meg labortápot tudtommal nem szokás akkumulátor töltésre használni. Rengeteg tápot ki szoktak nyírni vele...
(#) proli007 válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Hogy egy 7107 mutatott értéke ne mászkáljon alapvetően a következőkre van szükség.
- Jól szűrt tápfeszültség.
- Tiszta nyomtatott áramköri lemez.
- Jó minőségű fólia kondik az IC körül.
- Természetesen hibátlan forrasztások.
(#) Ghoost válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Foleg amikor az akkumulator visszataplal a "toltojere".
Akkor szoktak pukkani az ateresztok.
(#) scooby_ válasza obero hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Idézet:
„csak azt nem tudom, hogyan kell előre beállítani egy adott áram értéket, terheletlen állapotban.”

Terheletlen állapotban SEHOGY! Áram csak zárt áramkörben folyik. Ha a táp kimenete nyitott, nem folyik áram a kimeneten.

Két féle megoldás létezik. Gyári labortápoknál úgy szokásunk beállítani az áramkorlátot előre, hogy a kimenetet rövidre zárjuk, és az árammérő műszeren nézve mekkora áram folyik (a rövidre zárt kimeneten), beállítjuk a potmétert a kívánt áramértékre.

A második, valójában a beépített műszerek sokasága is ezt csinálja, feszültséget mér a sönt ellenálláson, és azt a feszültségesést amit a söntön mér, elosztja a sönt ellenállás értékével.
Ahhoz, hogy a söntön áram follyon, szintén rövidre kell zárni a kimenetet.
Ha ez utóbbit választod, feltételezem ismered a sönt ellenállás értékét, akkor Te a rajta eső feszültséget keresed, amit megkapsz a sönt ellenállás értéke és a rajta folyó áram szorzataként Ezt előre ki kell számolni, és az áramkorlátozó potit addig tekerni, ameddig a számolt feszültségértéket nem méred a sönt ellenálláson. A söntön közel azonos áram folyik, mint a kimenetre kapcsolt fogyasztón, vagy ha rövidre van zárva a kimenet, akkor a maximális áram folyik át rajta.

Holnap átnézek mindent, kondikat cserélem. Majd jelentkezek.
(#) dara válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Akkumulátor vissza táplál a töltőjére?Akkor az free energia,ami tudtommal nem létezik.Egy jól működő labor táppal mindenféleképp lehet tölteni az aksit,mivel fesz és áramgenerátoros mód van benne.Én is szoktam,meg szerintem sokan mások is.
Következő: »»   586 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem