Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
IRF630 at találtam itthon egy nyákon, az jó lesz? Ha jól látom, -+20V UGS feszültséget bír.
Igen, jó lesz az is. Azok a FET-ek, amelyek kissebb feszültséget bírnak el, kissebb RDS(on) paraméterrel rendelkeznek. Az UGS igazábol azért érdekes, mert ennek függvényében tud a FET kinyitni. Ha túl alacsony a vezérlési feszültség, nem nyit ki rendesen és nagyon melegedni fog. Megnéztem ennek a katalógusát, bírni fogja, sőt, bírnia kell.
Köszönöm.
Sziasztok. UDN2981A-t pozitív vagy negatív logikával kell vezérelni? A nem használt lábakat lehet GND-re kötni?
Adatlap A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Hello! Ez nem invertál, vagy is ha a bement magas szintű, a kimenet is az. Csak a bemeneteket lehet GND-re kötni, de azt meg felesleges, hiszen a bemeneten ellenállás osztók vannak..
Üdv!
TL 431-el szeretnék 2,5 V-os ref. feszültséget előállítani, (igazából 2V kéne, de ez nem lényeges) kalkulátorral kiszámoltam, és az osztó felső tagját 6 Ohm-ra, az alsót (GND felőli) pedig 3,1 K Ohm-ra. Ez így helyes? Ekkora különbség lenne az osztóba? 5-12 V közötti bemenő feszültségből kell a stabil 2,5 V!
A TL431 alapból is kb. 2,47V feszültséget ad, ha a Gate-t a katódra kötöd. (A katód-táp ellenállásról meg még nem volt szó..)
Bővebben: Link
Gugli...
Ha réz forrasztásra jó, akkor valószínűleg elektronikában is használható. Csak macerás lesz vele forrasztani, mert gondolom folyósítóanyag nincs benne, nem "gyantáscin". Ez azt jelenti, hogy a pákát forrasztás előtt mindig fenyőgyantába kell mártogatni...
Szerk: Ja, és a páka hőmérsékletét feljebb kell tekerni, mert 60-80°C-kal magasabb hőfokon olvad, mint a szokásos forrasztóón. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Ez esetben köthetem akár így is?
Ezt is stabilan tartja?
Köszi. Akkor marad a fiókban. Majd, ha fűtést kell javítani, bővíteni, előkerül.
Inkább használj ezüst vagy még inkább ólom tartalmú ónt. Könnyebben fogsz boldogulni.
A z F1 a lényeg: az F =FAST, vagyis gyors, az 1 pedig, milyen meglepő 1A-t jelent!
Szevasztok! Kéne egy kis segítség. SZeretném megépíteni a cikkeknél található egyik kapcsolást, de nem tudom két ellenállás értékét kiszámolni, mert nem tudom mi a képlet hozzá. Ez lenne az.
Azért kell átszámolnom, mert egy 12Vos adapterrel fogom meghajtani a kapcsolást. Köszi a segítséget előre is.
Nem kell semmit számolgatni, az első oldalon írja is, hogy 5-15V ig jó így.
Az adapterre mérj rá, nehogy üresen 18-20 V-ot adjon, mert az már sok lesz! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Utána nézve az opto a gyenge láncszem, annak sok lehet már az áram, vagy másik típus kell, vagy a bázis ellenállás legyen 270 ohmos.
Értem. Csak gondoltam rákérdezek, mert azért megjegyezte, hogy lehet nagyobb fog kelleni. Teljesítménybe akkor a 0.6W-osak jók lesznek ugye?
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy a képeken látható csatlakozót hogyan tudnám szétszerelni? Ez egy motornak az indexe és ledesre szeretném cserélni. A ledesnek nincsen semmilyen csatlakozója és a gyárit nem szívesen vágnám el.Vagy mi ennek a csatinak a típusa? Előre is kösz. Tamás
Nem elég éles a kép, de talán az SM csatlakozóról van szó.
Sajnos telefonnal nem tudtam jobbat csinálni. És ezt hogyan lehet szétszerelni?
Sziasztok!
Ha jól értelmezem, akkor az LM35 adatlapjának Bővebben: Link 18. oldalán lévő blokk diagram az, ami vázolja , hogy igazából mi folyik odabenn az IC-ben. Valaki tudnak nekem segíteni értelmezni? Üdv!
Az A1 és a Q1-Q2 tranzisztor egy áramgenerátort alkot. Ez az áram a diódán folyik át. A dióda átmeneti ellenállása a hőmérséklet függvénye, 8,8mV esik rajta °C-onként. Az A2 illesztő erősítő. A 8,8mV/°C-értéket erősíti 10mV/°C -ra. Illetve a kimeneti impedanciát tartja alacsony értéken. A kimeneti áram mindenképpen 10mA-nél kevesebb legyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
A 270 ohmnál határ eset, inkább legyen 1-2W -os. A többinek jó lesz a 0,6W.
Akkor gyakorlatilag ezt fel lehet fogni hasonlóképpen, mint anno amit láttam diódás hőmérők, csak most nem nekünk kell kalibrálni, s így egy sokkal stabilabb, és pontosabb hőmérő szenzorunk van? Úgy is értelmezhetem akkor a dióda működését, mint a PTC meg NTC hőellenállásokat? Gondolom azért van szükség erre az egészre, mert a hőellenállással nem tudnánk szép lineáris változást elérni, nem lenne stabil, ingadozna.
Az A1-et és a két tranzisztor áramgenerátoros lényegét le tudod még írni nekem? Nagyon szépen köszönöm!
Szia!
Köszönöm a választ azt hittem hogy a H jelölésnek van valami különös jelentése, de akkor tévedtem! Köszönöm még egyszer!
Csak most, csak neked! (Meg a kíváncsi fáncsiknak)
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |