Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozása C nyelven, C-Compiler
Lapozás: OK   108 / 153
(#) ayurveda hozzászólása Okt 30, 2014 /

Mi a hiba IC-tipusa PIC16F84A
A forditó régi PICCLITE . Fordításkor (paransc: Picl -o Zg9 -16F84 -v lcdterm6.c)
a hibaüzenet __CONFIG(WDTDIS & XT & UNPROTECT) Undefined symbol XT (error)
undefined symbol WDTDIS

#include <pic.h>
//__CONFIG(WDTDIS & HS & UNPROTECT); //this is for HS (more than 4 megahertz) oscillator
__CONFIG(WDTDIS & XT & UNPROTECT); //this is for XT (4 megahertz or less) oscillator
// Watchdog timer would be | 0x04 but I'm not using it
(#) watt válasza ayurveda hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Nincs definiálva WDTDIS szimbólum. Keresd meg a h fájlokban, hogy minek hívják pontosan a watchdog kikapcsolását beállító szimbólumot.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) ayurveda válasza watt hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Kösz
Keresem
(#) ayurveda válasza ayurveda hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Ezt találtam
#if defined(_16F84) || defined(_16F84A) || defined(_16C84)
#include <pic1684.h>
#endif

#define CLRWDT() asm(" clrwdt")

#define ___mkstr1(x) #x
#define ___mkstr(x) ___mkstr1(x)
#define __CONFIG(x) asm("\tpsect config,class=CODE,delta=2");\
asm("\tglobal\tconfig_word"); \
asm("config_word"); \
asm("\tdw "___mkstr(x))

#define CONFIG_ADDR 0x2007
#define FOSC0 0x01
#define FOSC1 0x02
#define WDTE 0x04
#define PWRTE 0x08
(#) ayurveda hozzászólása Okt 30, 2014 /

Még ezt találtam
/*osc configurations*/
#define RC 0x3FFF // resistor/capacitor
#define HS 0x3FFE // high speed crystal/resonator
#define XT 0x3FFD // crystal/resonator
#define LP 0x3FFC // low power crystal/resonator

/*watchdog*/
#define WDTEN 0x3FFF // enable watchdog timer
#define WDTDIS 0x3FFB // disable watchdog timer
(#) watt válasza ayurveda hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Hát elvileg ott van a szimbólum. Akkor nem látja a fordító a h-t. ?
Az a baj, hogy nem ismerem a PICCLITE szintaktikáját, de a hibaüzenet az erre utal.
(#) usane hozzászólása Nov 11, 2014 /

Üdv!

XC8 alatt van valami különbség a Nop(), és az asm("nop") utasítás között, vagy egyformán fordítja a fordító?
Tudom, ki is próbálhatnám, de itt nincs fenn mplab, és nem akarok telepíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

A C18 -ból kiindulva lesz különbség: Nem optimalizálja azokat a függvényeket, amelyben asm() (( C18 -ban _asm .. _endasm )) van.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Értem. köszönöm. Akkor a C-függvényt fogom használni.
(#) usane hozzászólása Nov 13, 2014 /

Hello!

Következő kérdés merült fel.
Szeretnék egy soros vonali meghajtót vezérelni.
2 kimenet: órajel, és adat.
Az órajellel nincs semmi bajom, mert annak megadom, hogy 0 vagy 1.
Adat kimenettel van gondom.
  1. unsigned char outputbit;
  2.     int i;
  3.     for (i=0; i<8; i++) {
  4.         outputbit = ((seg_byte >> i) & 0x01);
  5.         seg_data = outputbit;
  6.         seg_clock = 1;
  7.         seg_clock = 0;
  8.         seg_data = 0;

ez a soros kiíró függvényem.
Ebből a seg_data=outputbit-et így fordítja az xc8:
  1. 89:                    seg_data = outputbit;
  2. 3FE8  A006     BTFSS outputbit, 0, ACCESS
  3. 3FEA  D001     BRA 0x3FEE
  4. 3FEC  8E8A     BSF LATB, 7, ACCESS
  5. 3FEE  B006     BTFSC outputbit, 0, ACCESS
  6. 3FF0  D001     BRA 0x3FF4
  7. 3FF2  9E8A     BCF LATB, 7, ACCESS

Meg tudom adni olyan formában C-ben, hogy ne két vizsgálatra fordítsa csak egyre?
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Nos .. Igen. Ezektől olyan terjengős és lassú a C -ből fordított kód...
  1. seg_data = 0;
  2.        if (seg_byte & 0x01) seg_data = 1;
  3.        seg_byte >>= 1;

vagy
  1. if (!(seg_byte & 0x01)) seg_data = 0;
  2.        if (seg_byte & 0x01) seg_data = 1;
  3.        seg_byte >>= 1;

Hiszen assemblyben csak 4 utasítás:
  1. rlcf LATA,w,ACCESS
  2.  rrcf seg_byte, f
  3.  rrcf WREG,f, ACCESS
  4.  movwf LATA, ACCESS
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Köszönöm. Sajnos azt a sort mindenképpen úgy fordítja.
Na mindegy, remélem belefér az időzítésbe az a plusz néhány ciklus.
(#) killbill válasza usane hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Miert van benne az outputbit valtozo? Nem jobb kodot fordit, ha ugy csinalod, ahogy Hp41C mondja? Mert ha belegondolsz, hogy gyors kodot akarsz irni, es a ciklusban allandoan shiftelgeted a seg_byte-ot, az eleve rettento pazarlas.

1. for(i = 0; i < 8; ++i, seg_byte >>= 1){
  2.   seg_data = seg_byte & 1;
  3.   seg_clock = 1;
  4.   seg_clock = 0;
  5. }

Persze ettol nem biztos, hogy jobb kodot fordit. Lehet, hogy tenyleg az if()-es megoldas a jobb:
  1. for(i = 0; i < 8; ++i, seg_byte >>= 1){
  2.   if(seg_byte & 1)
  3.     seg_data = 1;
  4.   else
  5.     seg_data = 0;
  6.   seg_clock = 1;
  7.   seg_clock = 0;
  8. }
(#) killbill válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Idézet:
„Nos .. Igen. Ezektől olyan terjengős és lassú a C -ből fordított kód...”
Mermint miktol? Adott egy valtozo (outputbit), aminek erteke 0 vagy 1 lehet. Ezt bemasolni egy bitfield-be (seg_data), nem kellene ilyen hosszu assembly legyen. Ez a fordito hibaja. Vagy te is erre gondoltal? Egy rendes fordito latja, hogy 0-ra 0, 1-re 1 kell menjen a seg_data-ba. Ehhez nem kellene ketszer a BitTest.
(#) Hp41C válasza killbill hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Főleg a teljesen felesleges bra utasításokra gondoltam.
Többféle megközelítés lehetséges a bitfield -be való másoláskor:
- Kitörli és ha egyre kell állítani, akkor beállítja. Ha ez port a kimeneti regiszter, akkor létrejöhet egy rövid impulzus, ami hibás működéshez vezethet. (bcf / btfsc / bsf)
- Csak akkor törli ki, ha eddig 1 volt és most 0 kell legyen és akkor állítja be, ha 0 volt és most 1 -re kell állítani. Ilyenkor nincs zavaró jelátmenet, de lassabb a beállítas. (btfss / bcf / btfsc / bsf)
- Megnézzük miben tér el a már beállított a most beállítandótól és az eltérő biteket megnegáljuk. (xor / and / xor)
stb.
Továbbá a logikai érték beállítása, másolása sokkal hosszabb kódot állít elő, mint a feltételes utasítás. Ugyanis a feltételt (egy változó 1 bitjét) lelépteti a 0. bitre, majd vissza arra a helyiértékre, amit a rendeltetés bitpozíciója... Ez az assembly program írójának eszébe sem jut.
Persze a C program írója is sokat tehet a kód rövidítésére. A fenti példában a ciklusban 8 -szor történik változó számú bittel való léptetés (seg_byte >> i). Sajnos a PIC nem képes ilyen műveletre, hanem ciklussal valósítja meg. Ez lassú, ráadásul változó idővel fut le. És teljesen felesleges, kiváltható ciklusonként 1 darab 1 bittel történő (1 utasítással megvalósítható) léptetéssel.
(#) killbill válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Idézet:
„Főleg a teljesen felesleges bra utasításokra gondoltam.”
Hat igen. Ez a fordito hibaja, ez ketsegtelen.
Idézet:
„Többféle megközelítés lehetséges a bitfield -be való másoláskor:”
A forditonak nincs sok lehetosege, ha az adott bitfield volatile tipusu, marpedig egy hardware regiszter az annak van deklaralva. Nem olvashatja ki, es csak egyszer irhat bele a muvelet soran, mert a C kodban is egy ertekadas szerepel.
Idézet:
„Továbbá a logikai érték beállítása, másolása sokkal hosszabb kódot állít elő, mint a feltételes utasítás. Ugyanis a feltételt (egy változó 1 bitjét) lelépteti a 0. bitre, majd vissza arra a helyiértékre, amit a rendeltetés bitpozíciója... Ez az assembly program írójának eszébe sem jut.”
Hat, ez a bemasolt kodban nem igy nezett ki. Nem shiftelt az semmit, csak volt benne ket felesleges BRA. De amugy vizsgalta a legalso bitet, es attol fuggoen beallitotta vagy torolte a 7-es bitet a port regiszterben.
Idézet:
„Persze a C program írója is sokat tehet a kód rövidítésére. A fenti példában a ciklusban 8 -szor történik változó számú bittel való léptetés (seg_byte >> i).”
Igen, ezt en is lattam.
(#) maczpisti hozzászólása Nov 15, 2014 /

Sziasztok!
A Microchip XC-8 fordítóprogramot használom az MPLABX IDE-vel.
Hogy megbizonyosodjak róla, hogy a nyákon minden rendben van, írtam egy ledvillogtató programot, de nem működik. Hosszan hibakeresés után rájöttem, hogy a fordító egyszerűen nem azt csinálja, ami a C kódban szerepel. Összecseréli a PORT és TRIS regisztereket. (lásd a képet) Amikor megláttam, teljesen ledöbbentem. Kipróbáltam mindent: kikapcsoltam minden optimalizálást, megpróbáltam assembly kódot beszúrni a C kódba, de semmi sem segített. Régebben nem volt ilyen probléma. Hogyan tudom kiküszöbölni ezt a csúnya bug-ot? Emiatt képtelen vagyok haladni, határidőre dolgozok.
Előre is köszi a segítséget!

xc8 error.png

(#) zenetom válasza maczpisti hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Idézet:
„Hogyan tudom kiküszöbölni ezt a csúnya bug-ot?”

Ha lehet, állj át "sima" MPLAB-ra.
(#) watt válasza maczpisti hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Régebbi, vagy újabb verziókkal lehetne megpróbálni. Ha kezeli a PIC-et a régi, akkor egyértelmű azzal.
(#) AZoli válasza maczpisti hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia!
Rég nem programoztam már 8 bites kontrollert, de van ott a bekeretezett rész előtt egy bankváltás. Nem ugyan ott van a Portx és a Trisx csak más bankban? Mert kétlem hogy a fordítóban ilyen hibák lennének.
(#) potyo válasza AZoli hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

De, pontosan ugyanazon a címen van a PORTx és a hozzá tartozó TRISx regiszter. És igen, a MOVLB 0 kiválasztja a nullás bankot, a MOVLB 1 viszont az egyes bankot. Tehát a lefordított kód nekem jónak tűnik, csak az ablakban mutatja a rosszul.
(#) Hp41C válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

- Ha van az utasításkészteben BRA, akkor a FSR -ek között kell lennie visszaolvasható LATx -nek.
- Ha nem olvashatja vissza, akkor a BSF és a BCF sem használható - mindkettő RMW művelet.
(#) killbill válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Idézet:
„Ha van az utasításkészteben BRA, akkor a FSR -ek között kell lennie visszaolvasható LATx -nek.”
Ezt nem egeszen ertem.
Idézet:
„Ha nem olvashatja vissza, akkor a BSF és a BCF sem használható - mindkettő RMW művelet.”
Valoban. Ezen nem is gondolkodtam. Nem is tudna egy bitet maskepp beallitani. Ennek utanajarok, mert ez eleg erdekes.
(#) Hp41C válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

A Baseline és a Midrange standard családban csak PORTx regiszter van és csak a goto utasítást ismerik. A Enchanced Midrange (12F1xxx, 16F1xxx) és a 18F -eken van LATx és ismerik a bra utasítást is. Mivel az idézett forrásban bra szerepel, az utóbbiakra kellett fordulnia.
Idézet:
„Ezen nem is gondolkodtam. Nem is tudna egy bitet maskepp beallitani.”

- A PORTx helyett a LATx használata megoldja a problémát.
- A PORTx regiszter helyett egy RAM -beli másolaton végrehajtani a műveletet és az eredményt movwf PORTx utasítással írni a portra. Ekkor a másolatot már többször is lehet írni és olvasni a másolás előtt.
(#) usane válasza killbill hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Igazatok van.
Egyébként azért volt az outputbit, mert később fel akartam használni ellenőrzésre, de az most tárgytalan lett. Módosítottam rajta.
Köszönöm.
(#) Lamprologus hozzászólása Jan 7, 2015 /

Most kezdtem a PIC-el foglalkozni ...
Látom jópár programnyelv létezik, el kéne döntenem melyikkel akarok komolyabban fogalkozni.
Hajlok a C nyelv felé, de látom abból is többféle van. Ezek csak a fordítóban különböznek egymástól, vagy az utasításkészletben is van eltérés?
(#) potyo hozzászólása Jan 7, 2015 /

Lehet valahogy ellenőrizni fordítási időben, hogy egy struktúra adott eleme az a struktúra utolsó eleme-e? Pl. van egy config struktúrám:
  1. struct {
  2.         signed char hiszt[4];
  3.         signed char hatar[4];
  4.         unsigned char cirk_fagyasgatlas;
  5.         unsigned char vizp_fagyasgatlas;
  6.         unsigned char crc;
  7. } config;

És itt jó lenne, ha már a fordító szólna, ha a crc nem az utolsó a struktúrában (mert mondjuk hozzáírtam valamit, és elfelejtettem, hogy a crc kellene, hogy az utolsó maradjon). Futásidőben egyértelmű, hogy egy
  1. if ((&config.crc) != ((&config)+sizeof(config)-1)
  2. {
  3.     /* hibakiiras */
  4. }

vizsgálattal leellenőrizhető, de jobb lenne, ha már eleve a fordító szólna.
(#) killbill válasza potyo hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Esetleg az offsetof() hasznalataval. Az forditasi idoben adja meg egy mezo relativ cimet a strukturan belul.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Csak a padding miatt nem garantalt, hogy az utolso elem cime + az utolso elem hossza az megegyezik a struktura hosszaval. 8 bites architekturan igen, de 16-on 32-n nem feltetlenul.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Kozben rajottem, hogy nem is olyan egyszeru, mert forditasi idoben ilyesmit csak az elofeldolgozoval csinaltathatsz (#if ... #error), de az nem ertekeli ki a sizeof-of meg offsetof-ot, igy nem fog menni a dolog. En nem tudok erre megoldast. Talan ezert van az, hogy a struktura definiconal oda szoktam irni, hogy !!! Ennek kell az utolsonak lennie !!!
Következő: »»   108 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem