Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   75 / 140
(#) FordPrefect válasza lefituta hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Rendben. De sima 182 nincs. E182CC van, aminek a katalógus szerint garantált élettartama 10.000 óra. Szintől függetlenül. Tehát akkor a kérdés újra: A zöld E182CC melyik E182CC-től hosszabb élettartamú és megbízhatóbb és mennyivel??
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Elektroncsöveket nemcsak hangfrekvenciás erősítőkhöz gyártottak. Talán erre legkevésbé.
A megbízhatóság fogalma nem azonos az élettartammal. Ez az ún. két meghibásodás közti eltelt idő, MTBF szám. Persze a linkelt oldalon csak egy egyszerű utalást találhatsz rá, de ha a részletes válogatási szempontokat nézed, ott pontosan le van írva a jelentése, és a vizsgálati módszer is. (néhány oldallal arrébb)
Gondold meg, hogy ez milyen fontos adat egy nagymegbízhatóságú ipari, hírközlő, vagy egy korabeli számítógépben. Azok azért nem a mai személyi számítógép kategóriát képviselték. Ebben az alkalmazásban több ezer elektroncső működött igen komoly igénybevétel mellett, példának okáért ha csak a hőmérsékleti terhelést vesszük. De nem kevésbé kritikus igénybevételt jelent az impulzus szerű működés, elég ha csak egy bistabil nem billen a párszázból, megáll a működés, lehet hibát keresni. Pedig a cső elektromos élettartama még messze nem járt le.
Természetesen ma már ennek semmi jelentősége, egy házi hangfrekis erősítőben még egy ilyen helyről kiszuperált cső is vidáman elmuzsikál elég sokáig.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Tudom. Az én csöveim is egy honeywell ipari szabályzó tartalék csövei voltak anno.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) justice válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Elkészültek a "proto" darabok, de sajnos nem sikerültek túl jól.
Azért használhatók, de a következő sorozat már profibb lesz.
Az aranyozott pines verzió lett jó, a beütőtüskés felejtős.
Pár fotót teszek fel, ha másért nem elrettentésnek
(#) Orbán József válasza justice hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Munka volt azért ezekben! Nyilván minden további darab jobb lesz, mással is így szokott lenni...
(#) V1rusH hozzászólása Jan 9, 2015 /

Sziasztok!

Nemrég találtam pár darab csövet. Annyi jártasságom van e témában, hogy gyorsan beazonosítottam őket. Az E88CC-ket még a helyszinen, itthon meg majd kiugrottam a bőrömből, mikor megláttam mennyit is kóstálnak!
Na de nem azért írtam, hogy dicseked! A 4db kettős triódából egy igen különösen néz ki. Láttam már néhányszor csövet, de ilyennel nem találkoztam még. Egynek nem ezüstös a teteje. Van egy baromi egyszerű kapcsolás triódára, amivel ki lehet próbálni, de félkész vagyok vele. Közben olvasgattam itt, hogy ha a fűtés jó, akkor nagy valószínűséggel jó a cső. A fűtés jó, de a kifehéredés ellenére jó lehet még? Képet mellékelek.
A találatban volt 2db E81L pentóda. Ez a cső mekkora teljesítményre képes?
A kuriozum azonban a 4db AZ10A. Nem volt könnyű rátalálni. Eddig a szót sem ismertem, nem hogy a cső típust: dekatron. De klassz dolgokat lehet vele alkotni. Kapcsolást azt hiszem csak egyfajtát találtam hozzá. Esetleg tud valaki valami többet ezekről a csövekről?

E88CC.jpg

(#) szikorapéter válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Szegény cső gázos,gáz került a búrába,a gatter pedig kifehéredett. Már lehet hogy nem fog úgy működni mint régen,vagy eggyáltalán nem fog menni.
(#) CHZ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Biztos, hogy nem fog működni, kuka!
(#) Ricsi89 válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Ez már csak dísznek jó. Levegőt kaphatott, azért fehéredett ki a teteje.
(#) _BiG_ válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Az AZ10A-val remek hangyapörgetőt lehet csinálni (egy ismerősöm nevezte így azt a kapcsolást, amitől a gázkisülés körbe-körbe rohan a katódokon, a hálózati 50 Hz kergette körbe). A neten dekatron-spinner néven van fönt kapcsolás, egyszerű, csak feszültségkétszerezőt kell csináni hozzá.

Egyébként 12 katódos változattal (nekem van valahol egy, de ez kevés) meg pár triggercsővel valódi csöves nixie-órát lehetne csinálni, amiben csak az órajel-oszcillátor (ami szintén lehet csöves, kvarcvezérléssel) fűtött, a többi meg hidegkatódos.
Csak sok dekatron és triggercső kéne hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) V1rusH válasza CHZ hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Gyanús volt, hogy valami ilyesmi lehet. Remélem a másik 3db működik.
Kidobni nem fogom, a topik elején esett szó arról, hogy csak a fűtő szálat megtáplálni, és mint dizájn cső lenne. Csak az a kifehéredés nem túl esztétikus.
(#) kadarist válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Ha a cső levegős, akkor pár perc alatt úgyis elég a fűtőszál, úgyhogy túl sok jót ne várj a fehér csövektől.
(#) V1rusH válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Tényleg, de blőm dolgot is írtam! Hisz ha nincs vákum, akkor az oxidáció gyorsan lezajlik. :/

BIG: engem valami olyasmi érdekelne, ahol csík szaladgálna, mint egy VFD-nél. Vagy ez a cső erre nem képes?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) bakos13gab válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Nem képes rá. Itt a kisülés ugrál körbe. Orosz IN sorozatból tud ilyet cső (indikátorcsőnek hívják őket, gyártottak sokfélét, de én a mai kínálatban csak az orosz IN-9 és IN-13-al találkoztam).
(#) _BiG_ válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

A mellékelt linket, ha megnyitod, láthatod, mit tud a dekatron.
dekatron animáció
(#) V1rusH hozzászólása Jan 10, 2015 /

#bakos13 gab, _BIG_: Köszönöm a válaszokat! Klassz ez a hangya kergető, cső teszternek összedobom, de hobbi szinten én nem tudok mit kezdeni vele...
Ha jók a csövek, mennyit érnek?
Annyira lekötötte a témát a gázos kis trióda, és a dekatron, hogy az E81L-ről nem is esett szó. Mekkora teljesítményt tud? Az ECL8x kapcsolás kiváltható az E88CC-E81L párossal? Vagy a munkapontok miatt át kell méretezni az ellenállás értékeket?
(#) _BiG_ válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Az E81L cső adatlapja

De a kérdéses csöveket ITT megtalálod.
Atán csak számolgatni kell

Itt meg sok szakirodalom a számolgatáshoz: Bővebben: Link
Java plugint telepíts, le tudod tölteni őket, a DJVu-hoz meg keress olvasóprogit (DJVU viewer) vagy plugint (ma már az utóbbi divatosabb).
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) lefituta válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Sehogy sem fog működni, ilyen gázosan. Valószínűleg a fűtés is perceken belül kiég, ha ráadod a feszt. Valamelyik lábnál hajszálrepedés van és beszivárgott a levegő.
(#) _BiG_ válasza lefituta hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Dehogyis. Kifolyt a vákuum
(#) V1rusH válasza lefituta hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

A cső sorsa eldöntetett, megy az örök elktron mezőkre!

_BIG_: ismét leköteleztél! Kíváncsan várom mi lapul a linkek alatt. Ezt szeretem, mikor nem a halat adják, hanem a horgász botot!
Közben előkotortam gugliból a cső adatlapját, és ha jól értelmeztem, 4,5W-tot tud. Amit nem értek, mi az a Vao,/Va0?
(#) _BiG_ válasza V1rusH hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Nagyon szívesen

A Va0 a lezárt csőre köthető tápfeszültség maximális értéke, ekkor nincs anódáram.
4,5 W a maximális disszipáció, ami nem léphető át.
(#) justice hozzászólása Jan 11, 2015 /

Új darabokkal bővült a gyűjteményem:
RCA 1P28
Zeiss M10FS25
FEU-25 (Orosz)
Fotosokszorozó cső.
Ilyen csöveim még úgysem voltak.
(#) granpa hozzászólása Jan 12, 2015 /

Szevasztok!
Az 1zs37b-nél mi a különbség az 1Zs17B-hez képest. Valahol már volt róla szó, de elfelejtettem azt is hogy hol, meg mit. Egyáltalán; mit jelentenek az emelkedő számok ilyen esetben(helyen).
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1

Hasonlítsd össze:
Bővebben: Link
Gyanítom, hogy a 137 földelt rácsú üzemre készült, valószínűleg ez volt az RF "végcső".
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Köszönöm, fordítgatom (má' nem megy ruszkij jazik).
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1

A számok, betűk jelentésére egy autentikus forrás:
Jó fordítgatást.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Köszönöm! Elvagyok velük.
(#) havranarpi válasza justice hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Pontosan ezek mire is jók?
(#) _BiG_ válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Elektronsokszorozók, nem foton sokszorozók, kicsit torzít a fotosokszorozó név.
Fényjel konvertálás, megvilágítást elektromos árammá alakítja és egyben erősíti az áramot szekunder elektronemisszió útján.
(#) justice válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1

Nem nehéz utánanézni.

Következő: »»   75 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem