Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Rendben. De sima 182 nincs. E182CC van, aminek a katalógus szerint garantált élettartama 10.000 óra. Szintől függetlenül. Tehát akkor a kérdés újra: A zöld E182CC melyik E182CC-től hosszabb élettartamú és megbízhatóbb és mennyivel??
Elektroncsöveket nemcsak hangfrekvenciás erősítőkhöz gyártottak. Talán erre legkevésbé.
A megbízhatóság fogalma nem azonos az élettartammal. Ez az ún. két meghibásodás közti eltelt idő, MTBF szám. Persze a linkelt oldalon csak egy egyszerű utalást találhatsz rá, de ha a részletes válogatási szempontokat nézed, ott pontosan le van írva a jelentése, és a vizsgálati módszer is. (néhány oldallal arrébb) Gondold meg, hogy ez milyen fontos adat egy nagymegbízhatóságú ipari, hírközlő, vagy egy korabeli számítógépben. Azok azért nem a mai személyi számítógép kategóriát képviselték. Ebben az alkalmazásban több ezer elektroncső működött igen komoly igénybevétel mellett, példának okáért ha csak a hőmérsékleti terhelést vesszük. De nem kevésbé kritikus igénybevételt jelent az impulzus szerű működés, elég ha csak egy bistabil nem billen a párszázból, megáll a működés, lehet hibát keresni. Pedig a cső elektromos élettartama még messze nem járt le. Természetesen ma már ennek semmi jelentősége, egy házi hangfrekis erősítőben még egy ilyen helyről kiszuperált cső is vidáman elmuzsikál elég sokáig.
Tudom. Az én csöveim is egy honeywell ipari szabályzó tartalék csövei voltak anno.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
Elkészültek a "proto" darabok, de sajnos nem sikerültek túl jól.
Azért használhatók, de a következő sorozat már profibb lesz. Az aranyozott pines verzió lett jó, a beütőtüskés felejtős. Pár fotót teszek fel, ha másért nem elrettentésnek
Munka volt azért ezekben! Nyilván minden további darab jobb lesz, mással is így szokott lenni...
Sziasztok!
Nemrég találtam pár darab csövet. Annyi jártasságom van e témában, hogy gyorsan beazonosítottam őket. Az E88CC-ket még a helyszinen, itthon meg majd kiugrottam a bőrömből, mikor megláttam mennyit is kóstálnak! Na de nem azért írtam, hogy dicseked! A 4db kettős triódából egy igen különösen néz ki. Láttam már néhányszor csövet, de ilyennel nem találkoztam még. Egynek nem ezüstös a teteje. Van egy baromi egyszerű kapcsolás triódára, amivel ki lehet próbálni, de félkész vagyok vele. Közben olvasgattam itt, hogy ha a fűtés jó, akkor nagy valószínűséggel jó a cső. A fűtés jó, de a kifehéredés ellenére jó lehet még? Képet mellékelek. A találatban volt 2db E81L pentóda. Ez a cső mekkora teljesítményre képes? A kuriozum azonban a 4db AZ10A. Nem volt könnyű rátalálni. Eddig a szót sem ismertem, nem hogy a cső típust: dekatron. De klassz dolgokat lehet vele alkotni. Kapcsolást azt hiszem csak egyfajtát találtam hozzá. Esetleg tud valaki valami többet ezekről a csövekről?
Szegény cső gázos,gáz került a búrába,a gatter pedig kifehéredett. Már lehet hogy nem fog úgy működni mint régen,vagy eggyáltalán nem fog menni.
Biztos, hogy nem fog működni, kuka!
Ez már csak dísznek jó. Levegőt kaphatott, azért fehéredett ki a teteje.
Az AZ10A-val remek hangyapörgetőt lehet csinálni (egy ismerősöm nevezte így azt a kapcsolást, amitől a gázkisülés körbe-körbe rohan a katódokon, a hálózati 50 Hz kergette körbe). A neten dekatron-spinner néven van fönt kapcsolás, egyszerű, csak feszültségkétszerezőt kell csináni hozzá.
Egyébként 12 katódos változattal (nekem van valahol egy, de ez kevés) meg pár triggercsővel valódi csöves nixie-órát lehetne csinálni, amiben csak az órajel-oszcillátor (ami szintén lehet csöves, kvarcvezérléssel) fűtött, a többi meg hidegkatódos. Csak sok dekatron és triggercső kéne hozzá. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Gyanús volt, hogy valami ilyesmi lehet. Remélem a másik 3db működik.
Kidobni nem fogom, a topik elején esett szó arról, hogy csak a fűtő szálat megtáplálni, és mint dizájn cső lenne. Csak az a kifehéredés nem túl esztétikus.
Ha a cső levegős, akkor pár perc alatt úgyis elég a fűtőszál, úgyhogy túl sok jót ne várj a fehér csövektől.
Tényleg, de blőm dolgot is írtam! Hisz ha nincs vákum, akkor az oxidáció gyorsan lezajlik. :/
BIG: engem valami olyasmi érdekelne, ahol csík szaladgálna, mint egy VFD-nél. Vagy ez a cső erre nem képes? A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Nem képes rá. Itt a kisülés ugrál körbe. Orosz IN sorozatból tud ilyet cső (indikátorcsőnek hívják őket, gyártottak sokfélét, de én a mai kínálatban csak az orosz IN-9 és IN-13-al találkoztam).
A mellékelt linket, ha megnyitod, láthatod, mit tud a dekatron.
dekatron animáció
#bakos13 gab, _BIG_: Köszönöm a válaszokat! Klassz ez a hangya kergető, cső teszternek összedobom, de hobbi szinten én nem tudok mit kezdeni vele...
Ha jók a csövek, mennyit érnek? Annyira lekötötte a témát a gázos kis trióda, és a dekatron, hogy az E81L-ről nem is esett szó. Mekkora teljesítményt tud? Az ECL8x kapcsolás kiváltható az E88CC-E81L párossal? Vagy a munkapontok miatt át kell méretezni az ellenállás értékeket?
Az E81L cső adatlapja
De a kérdéses csöveket ITT megtalálod. Atán csak számolgatni kell Itt meg sok szakirodalom a számolgatáshoz: Bővebben: Link Java plugint telepíts, le tudod tölteni őket, a DJVu-hoz meg keress olvasóprogit (DJVU viewer) vagy plugint (ma már az utóbbi divatosabb). A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Sehogy sem fog működni, ilyen gázosan. Valószínűleg a fűtés is perceken belül kiég, ha ráadod a feszt. Valamelyik lábnál hajszálrepedés van és beszivárgott a levegő.
A cső sorsa eldöntetett, megy az örök elktron mezőkre!
_BIG_: ismét leköteleztél! Kíváncsan várom mi lapul a linkek alatt. Ezt szeretem, mikor nem a halat adják, hanem a horgász botot! Közben előkotortam gugliból a cső adatlapját, és ha jól értelmeztem, 4,5W-tot tud. Amit nem értek, mi az a Vao,/Va0?
Nagyon szívesen
A Va0 a lezárt csőre köthető tápfeszültség maximális értéke, ekkor nincs anódáram. 4,5 W a maximális disszipáció, ami nem léphető át.
Új darabokkal bővült a gyűjteményem:
RCA 1P28 Zeiss M10FS25 FEU-25 (Orosz) Fotosokszorozó cső. Ilyen csöveim még úgysem voltak.
Szevasztok!
Az 1zs37b-nél mi a különbség az 1Zs17B-hez képest. Valahol már volt róla szó, de elfelejtettem azt is hogy hol, meg mit. Egyáltalán; mit jelentenek az emelkedő számok ilyen esetben(helyen).
Hasonlítsd össze:
Bővebben: Link Bővebben: Link Gyanítom, hogy a 137 földelt rácsú üzemre készült, valószínűleg ez volt az RF "végcső". A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Köszönöm, fordítgatom (má' nem megy ruszkij jazik).
Pontosan ezek mire is jók?
Elektronsokszorozók, nem foton sokszorozók, kicsit torzít a fotosokszorozó név.
Fényjel konvertálás, megvilágítást elektromos árammá alakítja és egyben erősíti az áramot szekunder elektronemisszió útján.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |