Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   25 / 489
(#) bbb válasza Sendi hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
nem látom be minek jó egy külön szinkronjellel vizslatni azt, hogy mennyire jól pörög a kijelzőnk? (vagyis mennyire stabil a motor)
persze nem rossz ötlet, csak teljesen feleslegesnek tartom a dolgot pont azért jó a motort felhasználni a jeladásra, mert így nem számít, ha össze-vissza járkál a fordulatszáma...
(#) Sendi válasza bbb hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Helló bbb.
Elvben igazad van, de mint Kocska kolléga is írta, neki túl nagy az imbolygása. (mármint az órájának) Na de mitől? Elektromos vagy mechanikus a gond?
Biztos vagy te benn, hogy amit használsz motort az jó?
Én sok sok éve gépeket javítok és installálok.
Több olyan motorom is volt, amit kézzel megpörgetve gyönyörűen ment, de áram alatt az állórész félrehúzza a forgórész és nehezen, vagy roszabb esetben el sem indul. Egy kis csapágy lógás, egy kis mechanikus kiegyensúlyozatlanság (ami itt van bőven) a forgórész billeg, egy kis súrlódás,(lassulás) majd a forgórész átbillen a túloldalra (a súly miatt) és ott egy kicsit gyorsul, majd újra lassúl. Tehát a fodulatszámhoz szinkronizálsz, fordulatonként egyszer, de egy fordulat alatt a szögsebesség változhat.
Igy álló képed van, de imbolyog.
Ezért gondoltam, hogy egy újabb lehetőség lenne a beméréshez.

Köszönettel.
(#) bbb válasza Sendi hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
ez esetben az imbolygást a külön szinkronjel nélkül is látnod kell, nem? mármint, ha megy az órád, akkor látnod kellene... (a végén még én is megépítem az órát, hogy tudjam mi hogy imbolyog / nem imbolyog )

szóval az állókép imbolygását mindenképen észre fogod venni, a külön szinkronjellel meg nemigen tudom elképzelni, hogy meg lehet látni, hogy mégis hogyan imbolyog.

ehelyett viszont egy stroboszkópot ráereszteni sokkal jobb ötlet lenne, hiszen így látni fogod minden egyes villanáskor, hogy éppen hogyan áll forgás közben a "lapát". (ezt gumigyártóknál is alkalmazzák, meg ugye gyújtásállításnál...) persze a stroboszkóp mindig ugyanakkor villanjon, és ne a lapát által küldött szinkronjel frekvenciáján.
(#) Kocska hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
Üdv.

Tegnap volt időm foglalkozni az órával. Próbáltam többféle fotótranzisztorral, nagyobb érékű ellenállást rakni az R12 helyett (a csökkentésre hogy reagálna?). Sendi írta, hogy esetleg a motor csapágyazásával lehet gond, de ez szerintem rendben van. Lehet, hogy fordulatszámmal van gond? A motor Sony márkájú a vezérlő ic is a motoron kapott helyet valami soklábú smd, adatlapot nem találtam hozzá. De annyira nem látványos a kép remegése, távolról szinte alig észrevehető, de szövegmódban és közelről zavaró.
(#) Sendi válasza bbb hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Helló bbb.

Teljesen igazad van, hogy a stroboszkóp az igazi, csak pl. nekem sincs. Ezzel a megoldással azért látnánk valamit.
(#) bbb válasza Sendi hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
a strobi csak egy villogó...
szerintem egyszerűbb összehozni egy erőteljes villogást azonos időközökben, minthogy a ledeket vezéreld, és kevésbbé értékes információkhoz juss vele
vagyis a stroboszkóphoz ugyanúgy kell állandó frekvencia (mint a szinkronjeled, amivel az elmászást néznéd), csak itt nem a meglévő ledek furcsa mozgását néznéd vele, hanem a forgórészre időnként rávillantanál így, és látnád éppen hogyan áll a lapátod. (vagy akár rögzítheted egy webkamerával, hogy észrevedd az elmozdulásokat)
(#) StefuPeti hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Sziasztok óraépitők
A segitségeteket szeretném kérni, megépitettem én is a propelleres órát. Kijelzésem müködik, csak a távirányitóra nem reagál. A távirányitót is épitettem tuti müködik. Az infra LED-el sorbakötöttem egy sima LED-et, látom az impulzusokat. Tanulós távirányitóval is próbálkoztam PHILIPS kódokkal. A forgó panelen a PIC 1-es lábán is ott a négyszögjel mikor megnyomom a távirányitón egy nyomógombot. Már infra vevöt is cseréltem mert TSOP1736-osom volt itthon, a rajz szerint TSOP1738 kellett volna, de semmi változás.
Tanácstalan vagyok segitségeteket szeretném kérni, hogy hogyan tovább.
(#) Tom025 válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Szerintem a beégetett PIC programoddal lehet a gond, mert van amelyik figyeli a távirányító kódját, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem veszi a távi jelét.
Javaslom, próbáld meg beégetni a korábban feltöltött programom, ez tuti biztosan kezeli a távit. Kérdés, hogy elég lesz-e a kitöltési tényező, de szerintem egy próbát megér.

Üdv!
(#) StefuPeti válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Köszönöm a gyors segitségedet, teljes a siker, müködik. Van még egy problémám, az óra beállitásakor nem eggyesével lép elöre hanem ötösével. Ez a dátum beállitásakor is igy van.
Köszi
(#) Tom025 válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Ez ha jól emlékszem, a távirányító beégetett programjának a hibája. Próbáld ki a tanítható táviddal Philips kóddal. Én saját távit sosem építettem, mivel a TV-m RC5-ös táviját használom. Született már megoldás egyébként már erre a problémára, vagy ebben a fórumban, vagy Kaninjo-éban le van írva valahol, próbáld megtalálni...
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
A cikkemben szereplő progiban módosítva van ez a gond. Tehát a módosított progit égesd be a távszab-ba.
Bővebben: Link
(#) Chokapick hozzászólása Jan 25, 2008 /
 
sziasztok.nehany napja tanulmanyozom a propeller clockot es arra gondoltam jo lenne elkesziteni.A keszitessel nem is lenne problema am a program reszevel mar igen.Sajnos nem ertek a pic-hez.Hogyan tudnek olyan picet szerezni,venni amibe mar be van egetve az orahoz szukseges progi???
(#) Tom025 válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Ha valakit megkérsz, szerintem szívesen beégeti a PIC-et némi ellenszolgáltatásért cserébe. Akár én is be tudnám, csak jelenleg nincs itthon PIC-em...
(#) pipi válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
ha hozol picet és tartalmat szivesen beégetem neked (kispest)
(#) StefuPeti válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Én is szivesen segitek (MISKOLC)
(#) Chokapick hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
Huhh gyerekek koszonom az ajanlatokat. En Serbiaban elek (Horgos) Szegedtol 25km. Ezt valahogy postai uton is tunank rendezni szerintetek? Vagy megjobb...a baratnom szegedi.Akkor nem is kell atkuldeni a hataron,mert azthiszik a vamon,hogy nuklearis inditorol van szo szoval ha megveszem a picket es elkuldom valakinek akkor az visszakuldene beegetve
(#) Chokapick hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
helyesbitek:tudnank
(#) Chokapick hozzászólása Jan 30, 2008 /
 
(#) StefuPeti válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Szia szivesen segitek, megirtam E-mailedre a cimemet.
(#) Chokapick válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
koszonom peti,majd jelentkezem emailben
(#) robbbb hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Most tervezem elkezdeni a propeller clock-ot.
Valaki tudna nekem küldeni léci működő nyákrajzot?

k.robert85@gmail.com

Előre is köszönöm!

üdv!
(#) Tom025 válasza robbbb hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Szia!

Elég sok nyákrajz verzió van. Első körben ezt az oldalt ajánlanám neked, komplett nyákrajzok vannak fent, beültetéssel, mindennel. Van nekem is saját verzióm, ami szerintem jobb, de az csak egy pucér nyákrajz, nem biztos, hogy olyan könnyű kiigazodni rajta...
(#) robbbb válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Köszi az oldalt.
Már csak a távírányítóhoz keresnék nyákrajzot.
Ja és még azt szeretném megtudni hogy ha 12v-os adapterről szeretném működtetni,akkor hány mA-es ajánlott?

Előre is köszi a válaszokat!

üdv!
(#) denon888 hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
Sziasztok!
Elakadtam.Szeretnék működésre birni egy videofejmotort.Valaki tudna segiteni a + és a gnd, adott de igy nem működik.

TA7736P.pdf
    
(#) tony994 hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Lenne 1 pár kérdésem a propeller clockal kapcsolatban.http://elektrocsib.uw.hu/pclock_prop.html ezen az oldalon lévő propeller bázist és a forgókart megcsináltam!Ki tudna küldeni nekem vagy mondani oldalcímet ahol tudok letölteni hozzá nyáktervet beültetési rajzot és alkatrészlistát???Jah és az oldalon megtaláltam a bázis pic-jébe égetendő HEX. filét deh a forgórészhez tartózó HEX-et nemtaláltam.A VICSY-i propeller clockja meg ez az elektrocsib-es ebbe ugyanaz a HEX. file kell??Akinek van valami hex je a prop hoz vagy van távírányítóról nyákterve beültetési rajza meg alkatrészlistálya azt szíves várom az e-mail címemre : bernscherer.a@freemail.hu

Választ előre is várom!
(#) vicsys válasza tony994 hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 
Szia
De most komolyan, miért az e-mail címedre? Másoknak is fontos lehet!
Itt a HE-n a cikkben vannak hex-ek. Elektrocsibnél van alkatrészlista. Bővebben: Link Ugyanitt van beültetési rajz is. Bővebben: Link
És itt a He-n a cikkemben van nyáktervek is.
(a nicknevem helyesen:vicsys)
Nos, hiányzik még valami?
(#) tony994 hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
bocs akkor vicsys ELNÉZÉST!Nem az az alkatrészlista beütetési rajz nyákrajz kell hanem a távírányítójé már a bázis és a forgókar készvan melékelek pár képet h holtartok.És csak távírányítóval lehet beálítani az időt meg a kijelzésimódót?Vagy lehet máshogyanis?És hány volt bemenet kell a tápnak (bázis) és mennyi a forgórésznek tudom hogy a táp adja a forgórésznek a légmagos tekercsen kersztül deh kiakarom próbálni hogy megy -e külön a forgórész.

Prop.JPG
    
(#) vicsys válasza tony994 hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 
Idézet:
„És csak távírányítóval lehet beálítani az időt meg a kijelzésimódót?”

Igen, sajna. Használhatsz multifunkciós gyári távszabot is. Olvass vissza a topicban.
Én a bázisra ~12V-ot adok. A tekercs kimenetén ~16V-ot mértem.
(#) tony994 hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
És mejik gomb mitcsinál?
(#) zolee1209 hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Sziasztok fórumozók! Végigolvastam a témát és örülök h vannak érdekes próbálkozások/megoldások! Gondoltam én is felteszek egy órát. Ezzel én kísérletezgettem: RGB óra,mely távirányító segítségével változtatja a színeket... Mivel programozni nem tudok,maradtak az alapáramkörök. Így kicsit bonyeszebb a felépítés,de így sem lehetetlen! Röviden: van egy infra vevő á.k.,mely egy 4017-et léptet(színváltás). Ennek 8 kimenetét használjuk fel. Az első 7 az "alapszíneket" kapcsolja: piros,zöld,kék,sárga,lila,ciánkék,fehér. A 8. láb egy plusz áramkört kapcsol,mellyel véletlen színkeverést kapunk. Ami eddig jó: működik a színváltás, de csak "manuálisan",mert a vevő még nincs beépítve. A színkeverőt már máshova megépítettem,de itt nem akar úgy működni ahogy kellene. teszek egy vidit h lássátok miről van szó,remélem tudtam ötletet adni ehhez,vagy máshoz!

MOV00004.3gp
    
Következő: »»   25 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem