Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én inkább a power attenuatort preferálom, de ha végülis életképes nem gerjedős sípolós(és valódi stack hangú) cucc lesz belőle, lehet engem is fog érdekelni
Nem tudom de már eleget építkeztem,szeretnék ebből valamit kifaragni.
Üdv Suhanc
A rajzhoz kis megjegyzés , a két bemenet egyszerre nem használható , másik a low és a high szavakat szerintem cserélni kell . Üdv
Egyszerre nem is tudom használni ha jól értem mire gondolsz.
De arra is gondoltam hogy a transzformátorról szedheti a zajt mert sajàt tekercselésű.De ötletem nincs mit csinálhatnék vele.
A 470K ellenálláshoz rakott 500pF kondit a második cső 2-es lábára értettem.Bocsánat a rossz fogalmazásért.
Üdv! Beépítve (elfelejtve) - mármint a vele való további foglalkozás.
Úgy érzem, megérte a kondicionálóval vesződni, beépíteni. A JLH-val szimbiózisban a képek tárgya...
Korrekt munka,gratulálok! Végülis maradt a 10Kohm-os kimeneti terhelés?
Nem, hagytam mindent az eredetiben, az 50 K Ohmos potméter a terhelése, a végfok becsatolója 470nF. Arra gondoltam, mi van, ha ez a felépítés, megoldás (lengés) bizonyos dinamika növelő hatást eredményez? Mintha ilyen érzésem lenne, de csak kósza gondolat.
Jó napot.
Gratula. Van viszont egy megjegyzésem lehet-e az ecc88 -at fektetve beépíteni ?
Egészen nyugodtan hisz semmi akadálya nincs a fektetésnek , ez a csö pár mili ampert eszik a fütése sem vészesen melegíti , ezért semmi ütközőpont nincs a fektetve használatához .
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Köszönöm a felvilágosítás, jó tudni.
Akkor a teljesítmény csöveknél van jelentősége?
A kimeneten az kadóderősítő ?
Ha igen a rajza publikus ?
Üdv. Olyan mono kivitelű kapcsolást keresek amivel egy 100ohm-os fejhalgatót szépen meg tudok hajtani. Van itthon E180F, E88CC, ECC83, ECC86, PCC88. Remélem tudtam segíteni. Egy egyszerű kapcsolásra volna szükség,ami gyorsan kivitelezhető,estére már szükségem volna rá,viszont ic-t meg tranzisztort nem szeretnék használni,maradnék a csöveimnél. A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Teljesítménycsöveknél is csak akkor, ha a részletes gyári adatlapon tiltva van a fekvő helyzet. (Jellemzően régi direktfűtésűeknél és 80-100W feletti "uborkáknál" lehet kritikus.) EL34-et és hasonlókat pl. minden további nélkül szerelhetsz fektetve.
Idézet: „kadóderősítő ?” Ezt nem tudom értelmezni
Illetve, van olyan hogy az adatlapon le van írva, hogy beépítési helyzet fekvő vagy álló. Pl: Bővebben: Link Mindenesetre teljesítmény csöveknél fekvő beépítésnél javasolt a csövet úgy forgatni, hogy a rács + anód laposabb síkja függőleges legyen.
Sziasztok! Egy gitárerősítő építés vége felé járok(remélem), az erősítő működik de van még pár probléma/kérdés amiben a segítségeteken szeretném kérni!
Első kérdésem, hogy a EL84 katód ellenállás értéke megfelelő-e vagy nagyobb kell a helyes munkapont beállítás szempontjából? (Mérésem alapján az anódfeszültség 290V, a katód ellenálláson eső feszültség pedig 8V) A kapcsolás:
Bővebben: Link
Másként nem tudom.
A hasonló funkciójú tranzisztoros alapkapcsolás * nyilván "emittererősítő")
Katódkövető a helyes megnevezés (Katodenfolger, Cathode Follower...) * Nem személyeskedünk! A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Rk optimális értéke az illesztéstől is függ (normál esetben kb. 4kohm lenne, de gitárerősítőnél, pláne DIY cuccnál sose lehet tudni).
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Pedig egyszerű. Régen így hívták a katódkövetőt.
Üdv Suhanc
Elsőként arra gondolok a két cső közel van egymáshoz , alkatrészek kuszálva !! Második ez a jelenség erős gerjedés , visszacsatolás nincs , első cső Jack dugalj által testre zár gerjedés ott nincs , de - - a dugaljak fém dobozban saját csavarral van rögzítve , a bekötést szorgalmasan 1 eres árnyékolt kábellal van megoldva (2x) , na itt célszerűen az egyik árnyékolást kikötni a csatlakozónál ( előlapnál ,,, vagy szigetelten szerelni az egyiket ). A sasszé fém ! a földhúrok csodákra képes ! Jó tanács : ha az előlap (hátlap , doboz) a sasszéval össze van kötve , a tuhhell a Jack csatlakozó is fémes csatlakozású .: bármennyi csati legyen , nyomtatott áramkörnél és a sasszénál ("minél közelebb a csőhöz") legyen bekötve az árnyékolás , csatinál ne !! Ez még a fém mechanikás magnónál is igaz . Nyomtatott áramkört célszerű a 200-300 Volt p elkónál testelni . A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Ez rendben is van de engem néztek madárnak a kolléga ezt irta tehát számomra értelmezhetetlen volt ! Csak vissza kell olvasni !
Idézet: „A kimeneten az kadóderősítő ? Ha igen a rajza publikus ?”
Nem egészen , kicsit több annál .
Szerintem nem jó ez így, az a 290V elég magas érték, 250V lenne az ideális.
Jelenlegi beállításodban 53mA folyik át a csövön, ami 290V-os anódfeszültség mellett 15,46W-os anóddisszipációt jelent. Az EL84 maximum 12W-ot bír. Ha eddig még nem izzott az anód akkor szerencséd van, de így nagyon gyorsan tönkre fog menni a cső. Próbáld meg csökkenteni először az anódfeszt.
Jó napot.
Köszönöm a kapcsolást. Azt hitem egy külön illesztő fokozatt.
Szia!
Mindenben igazad van, erősít és illeszt. A teljesítményt (figyelem, a feszültséget nem, de az áramot azt igen) erősíti és a nagy bemenő ellenállásával illeszt.
Üdv, apró kérdéssel fordulnék hozzátok: Adott kapcsolásban teljesítménynövelés céljából végcsőszám duplázása esetén a kimenő primer impedancia hogyan változzon? Konkrétan PP kapcsolásról lenne szó...
Tehát, ha 2 cső adatlap szerint pl 8k primer impedanciát kíván, akkor ugyanebből ugyanígy 4 mennyit? A saját tippem a fele lenne, de ezen rágódok már egy ideje, nem vagyok biztos...
Írva van a témában (téma képei ~120 old., kimenő tr. számítás). Úgy van, de dupla áram.
És hogyan változik a primer impedancia, hogy a 2 helyett 4 végcsőnél csak páronként azonosak?
Egykét helyen láttam ilyet, EL84-6V6 és 6L6/5881/EL34/KT66/KT77/KT88 csövekből 2-2 pár dolgozik ugyanarra a kimenőre. (nyilván adott, mindkét párra megegyező anódfesz mellett) |
Bejelentkezés
Hirdetés |