Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2468 / 3985
(#) holex válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Oké, köszönöm. Azt hittem erre is vannak értéksorok.
(#) Wind-Storm válasza k_h hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

OK. és akkor a 10V-os zéner is megfelelő lehet? Mert erre még nem jött válasz..
(#) k_h válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 8, 2015 / 1

Igen.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen tranzisztort kéne használnom, ha max. 20v, 5a-t szeretnék kapocsolni, de fontos lenne, hogy pozitív-ot tudjak kapcsolni. Előre is köszi!
(#) Bakman válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ennek a kérdésnek nem sok értelme van. Mit jelent az, hogy pozitívat akarsz kapcsolni? Két feltétel közül válassz:
1: A fogyasztó egyik pontja mindig a nullán van.
2: A fogyasztó egyik pontja mindig a tápfeszültségen van.

Ezenkívül nem ártana a lehető legtöbb ismert adat, mertennyi ismeretében nem lehet segíteni.
(#) erdeidominik1999 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Az 1. variáció, tehát az egyik pont mindíg a nullán van, és a tranzisztor + -ot kapcsol, és milyen adatra van még szükség?
(#) Imi091 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Megint csak köszönöm a sok tanácsot és segítséget Elgondolkodtam a feszültségpufferelésen is, még szerintem ahogy írjátok a fogyasztásokat a ventit is elvinné szépen(de max vagy ez vagy az menne...), szóval egy ilyen Konverter -t találtam elvileg ez 2A-erig bírja hűtés nélkül szóval ezzel nem lenne gond.
A kérdés az az, hogy mivel vagy inkább hogyan tudnám megmérni, hogy mennyi mA a felvétele a cuccnak így?Ha tételezzük fel 500mA-nál többet venne fel akkor milyen hatással lenne az USB portra, de mindenképpen szeretném kimérni elsőnek a felvételét mielőtt rádugnám

A másik meg, a ledeknek egyenként nem lenne egyszerű előtét ellenállást tenni, mert bevan öntve az egész szalag szóval macerásabb lenne szerintem.
(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

- Ezzel a konverterrel meg tudod oldani a Led-ek táplálását. Az áramfelvétel az 5V-ról igy is kb. a 150..180mA körül lenne.
- Lehet meglepő, de áramot mérni, műszerrel lehet.
- Ha egy zsákot fel tudsz vinni a padlásra, mi van ha kettőt teszek a hátadra?

Mekkora a vezérő feszültség? Azt írtad, max. 20 V-ot kellene kapcsolni. Mennyi a minimum, ami üzemszerűen előfordulhat? Pozitív vagy negatív a vezérlőfeszültség? Tehát, ha a vezérlőfesz. 0, akkor legyen bekapcsolva a fogyasztó, vagy ha vezérlőfesz. nem nulla, akkor. Mit kapcsolsz vele? Motor, izzó, fűtőbetét stb.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) erdeidominik1999 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Üzemszerűen 12v-ot kapcsol, 5v-tal vezérelném, a vezérlőfesz polaritása pozitív, tehát ha nem nulla, akkor legyen bekapcsolva. 2 db led lámpát kapcsolok, amiben egyenként 4 db 3w-os led van sorbakötve, tehát összesen kb. 2A.
(#) gernerakos válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Nem akarok beleszólni, de relével nem lenne egyszerűbb?

Értem, akkor amit te javasoltál volna, hogy minden led elé egy kis előtét ellenállást tegyek se járnék jobban(nem lenne semmivel sem kisebb az áramfelvétel).
Az áramerősség mérésére lennék konkrétan kíváncsi vagyis mennyi mA-t vesz fel a cucc(ilyet még nem mértem), az odáig megvan, hogy multiméter.
Egy külső tápegységről hajtanám meg szerintem a próba idejére a cuccot.
Ez az 500mA-es max teljesítmény pedig elméleti szerintem, ezt nem tudja stabilan tartani, de ez csak az én véleményem.
Max ha sok lenne akkor a 3db csíkból egyet kivennék és akkor 120mA környékére csökkenne a felvétele a Ledeknek

Ha mindenáron tranzisztorozni akarsz, én így csinálnám. Két lehetőség, a második kevesebb alkatrészt igényel igaz, ekkor a fogyasztó egyik ága mindig a +12 V-on van. RT jelenti a fogyasztót, jelen esetben a LED-eket.

PFET.jpg

(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

- Azt mondtad, hogy nem bontható. Akkor hogy tennél ellenállást egyenként. Ha csak 12V-ról járatható, akkor kell a DC/DC konverter amit belinkeltél. Kisebb áramfelvételt szeretnél, akkor lejjebb tekered a konvertert.
- De ha egyenként van a Led-ek előt ellenállás, akkor a Led és a tápfesz különbségét a korlátozó ellenállás fűti el. Ha sorba van (mint jelenleg) akkor kicsit jobb a helyzet, de a konverternek is van hatásfoka. Így az áram szinte ugyan oda jön ki.
- Áramot mérni a műszer áramba kapcsolásával, és a fogyasztóval sorba kötéssel lehetséges. De ügyelj hogy később feszültségmérés előtt, vissza kapcsolni feszültség mérésbe, mert kimegy a bizti a műszerben, ha árammérésben feszültséget mérsz.
- Az a jó, hogy nem mérsz semmit csak feltételezel valamit. Tedd rá a kis tápra ventit majd a Led-eket és mérj feszültséget majd áramot egyből okosabb leszel. (Rólunk nem is beszélve..)

Köszi a segítséget
A jövőhéten jelentkezek amint megjött a konverter
Csak kíváncsiságból kérdeztem az 1 led 1 ellenállásos variációt.
(#) qvasz2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

A tranzisztor bázisa nem lóghat a levegőben, abból minden lesz, csak helyes működés nem!
A második rajzon a BD kevés lesz, legrosszabb esetben csak 15 a bétája, oda egy darlington kéne, vagy nagyságrendekkel kisebb bázis ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) Bakman válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Nem tudni, mire lesz rákötve a tranzisztor bázisa (a többi infót is úgy kellet kicsalogatni). Egyébként nem nyit ki akkor sem ha lebeg, több ilyet csináltam, mindegyik működik helyesen. Tranzisztor típus valóban nem jó. Nem tudom miért írtam BD-t, TIP122 -est akartam írni. Íme, a helyes rajz.

Shot_986.jpg

(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Egy Led egy ellenállás nem nagy kaland, hiszen ha 20mA egy Led és 6db van, akkor 120mA a fogyasztás.
(#) psaunders hozzászólása Jan 9, 2015 /

Üdvözlet mindenkinek!
Pár napja regisztráltam a fórumra, az elektronikai készülékek működésével és készítésével szeretnék foglalkozni hobbi szinten, melyhez jól jön ez a fórum. A szakképzésem egyenlő az abszolút 0-val, egy áramkört se tudnék (még) megcsinálni, ezért arra lennék kíváncsi, hogy tudna-e valamelyikőtök ilyen kezdőkkel foglalkozó témát ajánlani, esetleg videót ahol leírják/elmondják az alapokat, esetleg a középszintet, hogy kitanulhassam a témakört és tudjak készíteni pl. egy rádiót vagy ilyesmit, köszönöm a válaszokat.
(#) Gery78 válasza psaunders hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Szia!
Üdv a Fórumon! A legjobb helyen vagy itt köztünk, javasolnám Neked az Elektronikában kezdők kérdései topicot, kiemelt téma, bal oldalt felül megtalálod. Kellemes fórumozást és olvasgatást kívánok Neked.
(#) VePe00 hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok!
Egy ideje böngészem már a fórumot és úgy döntöttem, ideje regisztrálni.
Hobbi szinten foglalkozom az elektronikával, főleg a vizuális és audio dolgok érdekelnek a hasznos kütyük mellett (főleg funkcionális).
Van pár alap felszerelésem (most vettem használtam egy Fahrenheit 28003-as állomást, valamennyire kitanultam az EAGLE-t és a Sprint Layout-ot), komolyabban nem is akarok beruházni, de a hiányzókat szeretném megépíteni. Az első saját készítésű (nem tervezésű) nyákomat most fogom levasalni, aztán a többit fotóznám (ha túl macera a vasalás).

Lenne néhány kérdésem is, remélem lesz vállalkozó szellemű fórumtárs, aki ad megoldást vagy legalább azt, hogy mit kell keresni, elolvasni (Google a barátom ). Túl vagyok már néhány könyvön és évadnyi Rádió és Hangtechnika magazinon, lassan azért már talán kitalálom, merre "megy" az áram

Ami a legfontosabb, egy teljesen egyedi projekt (van ilyesmi a piacon, de elkészíteni akarom, nem megvenni). Egy olyan dolgot szeretnék készíteni, ami pici távirányítós (mondjuk négy gombos, elemről megy, lehet ilyen dobozokat kapni) és vezérel egy elemes táplálású DC motort. A gombok a ki/be kapcsolásra és esetleg funkcióváltásra szolgálnának, a motor is elemről menne (kb ilyen játék szintű dolgot képzeltem el). Nekem az elektronikai rész lenne a lényeg, az összes mechanikát meg egyebet megoldok (gépészmérnök a szakmám).
Gondolom szükség lenne valamilyen öntartó áramkörre (Schmitt-trigger??), a funkcióváltáshoz valamilyen (FLIP/FLOP??), a rádiós irányításhoz gondolom biztosan van valamilyen IC. Nekem nincs szükségem 16 csatornás, profi távirányítóba való dologra (annyiért meg pláne ), de láttam encodere/decoder IC párokat olcsón, titkosítottakat (ilyen garázskapu meg egyéb nyitó dolgokat). Ha van ennél egyszerűbb megoldás, ne habozzatok Rövid hatótávú dologról van szó.

A fő célom igazából az, hogy tudjam számolni a kapcsolásokat és egyedi dolgokat tudjak tervezni. Alapvető (általános/középiskolás) számításokkal tisztában vagyok, volt némi digitális elektro az egyetemen (tárolók, kódolások, kapuáramkörök, hexal kijelző vezérlés készítés), de az nem sok semmi.
Mivel én nem ebben nőttem fel, mint a szakemberek többsége, aki csak ezzel foglalkozik (van pár hobbim még ezen kívül ), nehezen fogom össze a néhány évtizedes fejlődést.

Más kérdések:

1. Hogyan lehet smd alkatrészekkel nagyobb áramot vezérelni (kinek mi nagy, mondjuk max 8 A)? Láttam vannak Kínából komplett szabályozható labortápok (smtp??). Egy ilyen tápnál, ha csak kisebb toroid transzformátorom van (nem éri el a maximális teljesítményhez szükséges feszültséget, esetleg teljesítményt), akkor gondolom arra nagyon kell figyelnem, hogy ne vezéreljem túl, mivel akkor leég a trafó vagy egyszerűen csak instabil lesz, esetleg nem fog menni?

2. A sok IC-nél az ajánlott kapcsolásokban van egy valag alkatrész. A sok kiegészítő kondenzátorok mire szolgálnak egy DC áramkörben? (zavar elhárítás??)

3. Ezek a pici Arduino-s projektek felpiszkálták a fantáziámat. Már kikerestem, hogy bootloaderes AVR csippel lehet összerakni egyszerűt, de ilyen ajánlott típust már nem nagyon gyártanak. A kérdés az, hogy az R3-as változat (úgy tudom ez a legújabb) 2560-as fő és egy kisebb (nem tudom most pont melyik) kiegészítő procival van ellátva, automata tápfeszültség váltás, csipbe integrált USB vezérlő, teljes kapcsolás letölthető, hogy ezt ha elkészítem otthon (nem ezzel fogom kezdeni természetesen ), működik kapásból vagy ezeket is fel kell programozni?
Esetleg ha egy régebbi procival készíteni egy kevésbé okos (régebbi) verziót, készítek soros/USB csatolót (R232chip vagy ilyesmi) az sem működik egyből? A cél az, hogy ne kelljen vennem komplett modult, mert drágák (az alkatrészeket meg fillérekből meg tudom rendelni). Egyedi projektekhez, ajándékokhoz akarok majd ATTiny-k meg egyéb procikat programozni. Még nem nagyon vagyok tisztában vele, hogy mikre képes. Nem tudom, elég-e a PIC, vagy hogy az miket tud (assemblyben nem akarok programozni, esetleg C/C++, azt tanultam, ment is, akár Python is jöhet).
Tetszett a kompatibilitás meg a sok doksi ezekről az új procikról, könnyen elérhető, egy lábon ki/be menet.

Körülbelül egyenlőre ennyi szerintem bőven elég lesz, lehet most le fogtok szúrni, hogy sokat írtam, de nincs most időm óránként posztolgatni, így van idő esetleg másoknak is gondolkozni a (remélhetőleg értelmes és értelmesen feltett) lehetséges válaszokon.

Előre is köszönöm mindenkinek, aki veszi már azt a fáradtságot is, hogy végigolvassa a sok karaktereimet, annak meg pláne, aki tud segíteni is bármilyen formában!
(#) Petyaa hozzászólása Jan 10, 2015 /

Üdv mindenkinek! Tudna valaki segíteni abban, hogy ellenállással hogyan kell fűteni, ha nincs utána kötve fogyasztó? Madáritatót szeretnék fűteni vele (réz tálca alá forrasztva) maximum 2-4wattig csak hogy ne fagyjon be
Előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Ha már tudod merre folyik az áram, akkor már mindent tudsz. De sajnos, ez nem így van. E témában minél mélyebbre ásol, annál inkább kiderül, hogy van még mit tanulni.
Távvezérlés: A fórumon találhatsz jónéhány topikot, amelyek a témával foglalkozik, ajánlatos ezek tanulmányozása. A topikokat megtalálhatod a fórum intelligens keresőjével, amit a fejléc "Fórum" gombja alatt találhatsz. (hasznos dolog megismerni a fórum használatát, nagyon sok téma között keresgélhetsz)
A gugli barátodtól megint sok választ kaphatsz, a megfelelő keresőszavak használatával. Az áramkör tervezés logikáját magadnak kell elsajátítanod, ez az a gyakorlati ismeret, amit nem nélkülözhetsz. Ezért kell egyszerűbb áramkörökkel kezdeni. Egy RF áramkör a sor nehezebbik vége felé van, addig sok sok tudás beszerezendő. Az a sok sok kondi használatának már gyanúsnak kéne lennie, hogy nem DC áramkörről van szó. Az elektronika nem DC áramkörökről szól, mindíg valami változás, erősítés, szabályozás, adatok előállítása, kezelése.
A mikrovezérlős kapcsolások papíron egyszerűnek tűnnek, (ez is volt az kifejlesztésük célja) de a működtetésükhöz meg kell tanulnod programozni. És még sok sok ismeret elsajátítása.
(#) elektroncso válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Feszültséget kapcsolsz az ellenállás sarkaira.
Itt van két képlet kiindulásnak:
R=U/I
P=U*I
(#) janikukac hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok!
Mit csináljak az ellen, hogy amikor a mV mérőmmel mérem a 7107 bemenetét, a kijelzőn mutatott értékek ne legyenek hamisak?
Üdv!
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Számolj. Ha ugyanazt a feszültséget két műszerrel méred, akkor a műszerek bemeneti ellenállásaik duplán terhelik a mérendő feszültséget. Ha ennek a feszültség generátornak nagy a belső ellenállása, akkor mérési hiba keletkezik, ami a belső-, és a műszerek bemeneti ellenállásából számolható.
Legegyszerűbb, ha a hitelesítéshez kis belső ellenállású feszültség forrást használsz, ilyenkor a mérőeszközök bemenő ellenállásai elhanyagolható hibát okoznak.
(#) janikukac válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Köszönöm!
Sajnos nekem nincs kis belső ellenállás feszültség forrásom, csak labortáppal meg hálózati adapterrel próbáltam. Az elemnek kisebb lehet?
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

A labortápnak elég kicsi a belső ellenállása, különben nem tudnád használni. (egészen az áramkorlát működéséig) A műszerek bemeneti ellenállása, Mohm nagyságrendű, a labortápé, (ha jó) 1 ohm alatti. Ha az általad készített műszer ráakasztásakor jelentős változást tapasztalsz a multiméteren, akkor lehet hibát (zárlatot) keresni.
Akkor más lehet a gond, de ha a két műszer által mutatott érték azonos mértékben tér el, akkor a bemeneti feszültségosztó változtatásával tudod korrigálni. Ez a folyamat a kalibrálás, hitelesítés. Az egyik műszert hitelesnek tekinted, és ahhoz állítod a másik által mutatott értéket.
(#) Petyaa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 10, 2015 / 1

Köszönöm! Tehát ha van egy 12v 1A teljesítményű adapterem, akkor 12 Ohm 12W elvi teljesítményű ellenállás kell rákötnöm, vagy több kicsiket sorban.
(#) minicooper hozzászólása Jan 10, 2015 /

Üdv.! Egy egyszerű LM317-es szabályzó áramkör tovább erősítésénél kell bázis ellenállás a tranzisztorra? (BD911) Csak mert láttam a neten kapcsolásokat ahol volt és olyat is ahol nem volt.
Következő: »»   2468 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem