Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   222 / 254
(#) kaqkk válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Elolvastad amit írtam ? Csövenként elég 4 kimenet a tízóráknál meg 2 az összesen22 láb a 6 csőhöz
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) kovacs gabor daniel válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Elolvastam amit írtál, de az atmega328-nak csak 13 kijövetele van. Ezért kell a 4017. Órajelnek egy fali-órábol "kioperált" oszcillátort használok. Alkatrészek hiányában erre a megoldásra kényszerülök.
(#) kaqkk válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

És a 4017 el milyen alkatrészt fogsz vezérelni ami a nixire kapcsolja a 180v ot ? Ja és miből gondolod hogy csak 13 kimenet van ? Olvasd át tüzetesen az adatlapot , szerintem sokkal több láb használható kimenetnek . A kioperált oszcillátort meg eldobhatod ha csak kicsit is tudsz programozni, tuti biztos vagyok benne hogy az atmegának is van belső időalapja ami bármire használható(megszakítás)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) kovacs gabor daniel válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

A 4017 tranyókon keresztül kapcsolja a nixiket. Azért operáltam ki az órából az oszcillátort mert az előző óráimnál észrevettem, hogy a belső oszcillátort használva néhány nap múlva késett az óra, mert a néhány ciklus elvégzése is időt vett igénybe.13 lábra tudok hivatkozni, mivel aduino-val programozom és az arduino software-jét használom.
(#) sooty válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Nixi driver ic kell, vagy optocsatoló. De ha kevés portod van vfd-hez való shiftregisztert (hv518) használva, elég 4 láb a mikrovezérlőtől. A másik, ha kevés port van multiplexelni kell az a legolcsób megoldás. A csövek bírják erre fejlesztették ki őket. Ilyen kis csövknél semmi értelme a multiplexeléstől tartani.
(#) pucuka válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

A 4017 kimenete nem alkalmas a nixi kapcsolására. Oda olyan meghajtó eszköz kell, ami kibírja a 180 V -ot, vagy még többet. Kikapcsolt állapotban ennyi van a kapcsoló eszközön.
Mindenképpen multiplexálni kell, vagy ha így sincs elég port, akkor dekódoló áramkört kell a a vezérlő, és a meghajtó áramkör közé iktatni.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Jó megoldás lehet a 74595-ős meghajtás. Nekem van is ilyen órám.
Bővebben: Link
A videó elején látszik a panelon, hogy a 6db. 74141-et csupán 3db. 74595 hajt meg.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Igen, bár a 6 db 74141-et sajnálnám ilyen mini csövekhez. 2db elvisz belőle 6 db in-18-as csövet is(!) 2x3-as multiplexel. In-18 kosbo A Bad Apple viszont nagyon tetszik
(#) kovacs gabor daniel válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Értem mire célzol. Ezt a kapcsolást szemeltem ki magamnak, ez alapján készíteném el az én verzióm, úgy, hogy a 4017-et az atmega vezérli, nem ők egymást.
(#) Hp41C válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Ha számlálót használsz, akkor bonyolut lesz a beállítás... Miért nem jó, ha a számlálók helyett léptető regisztereket használsz. A 74HC595 -ben ráadásul egy átmeneti tároló is van, így a léptetés nem zavarja a kijelzést. Mind a 6 cső vezérlése felhűzhető egy 48 bit hosszúságú léptető regiszter sorra. A vezérlése pedig nagyon egyszerű lesz. A lánc legtávolabbi végén levő cső vezérlésével kell kezdei sorosan kiléptetni a biteket és így haladni a legközelebbi cső vezérléséig. A leközelebbi úgy értendő, hogy közvetlenül arra a léptető regiszterre kapcsolódik amibe a kontroller közvetlenül lépteti az adatot. A léptető regiszter kimenet ugyanúgy vezérelhetné az MPSA tranzisztorokat. A feladathoz elég 3 vezérlő vonal: Kimenő adat, léptető órajel és a regiszterbe való átírás órajele. Maradna még 10 vezeték az óra beállítására stb...
Elképzelted, hogy milyen feladatot kell vérgehajtani a számlálókkal, ha visszafelé állítjuk az órát? A léptető regiszteres megoldásban csak az új időpontnak megfelelő vezérlő biteket kell kiléptetni és a léptetés végén beírni az átmeneti regiszterbe.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
(#) kovacs gabor daniel válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Valóban jobb a te megoldásod, csak nekem annyi a problémám, hogy rá vagyok kényszerűlve ezeknek az alkatrészeknek a használatára, ezért ragaszkodok ehhez a megoldáshoz. A visszafele állítás így elég nehezen kivitelezhető.
(#) Hp41C válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

6 db 74HC595 a HeStore -ban csak bruttó 457.2 Ft (dip) ill. 298.2 Ft (soic). Nem egy nagy összeg...
(#) kovacs gabor daniel válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Értem én, csak annyi az egész, hogy Romániában élek
(#) granpa válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Ennyiért elküldjük levélben. Grátisz.
(#) baloghvl hozzászólása Jan 13, 2015 /

Sziasztok!

Kb. 3 hete üzemeltem be a Mule v2 órát, ment is szépen. De az előbb rápillantottam és eltűnt a két középső csőből a szám. Tápfesz növelésre előjönnek de nem az igazi. Más számok is halványan derengenek. Pl világít a 9-es de a 7-es szára is halványan világít. Van hogy más cső alszik ki. Van valami ötletetek, mi mehetett tönkre?
(#) kisgeri válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Szerintem az anódvezérlő tranzisztorokkal lesz gond. Az időszakos hiba viszont inkább forrasztási hibára utal.
(#) baloghvl válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Kicsit pontosítanám a hibaleírást: a 2-3és 7-es számokat nem jeleníti meg az óra. Ahol ezekből a számokból szerepelne valameik, ott sötétség van. Ebből én a 74141-re következtetek. Ezenkívül a más számok (számrészletek) halvány világítása is meg van. Ez csak plusz bezavart... Gondolm ez is a nixie meghajtó miatt van. Csere után kiderül...

Csak azt nem értem miért ment tönkre 3hét után?
(#) pucuka válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Csere előtt talán méricskélni kellene
(#) baloghvl válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Konkrétabban mire gondolsz? A PIC üzemel a menü is. Mind a 6 cső üzemképes kivéve a fent említett számokkal. A tápfesz (180V) stabil és szabályozható.
(#) pucuka válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Pl. Mekkora feszültség van a nixi lábain ki-, és bekapcsolt állapotban. A 74141 bilyen bináris számot kap? stb. Csere előtt érdemes azonosítani a hibát.
(#) baloghvl válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Kikapcsolt csöveknél nincs feszültség az anódokon és a katódokon sem. Kijelzés közben 30-50V-ot tudtam mérni mindenhol a GND-hez képest. Tápfeszültség növelésre minden számot kijelez, de ekkor nő a többi szám derengése is. Majdnem hogy világít az összes szám.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 15, 2015 /

Sziasztok!
Megérkeztek a nixie csöveim, pontosabban 6 darab. Készítettem nekik egy nyákot amire szépen feltettem őket. Sorban kipróbáltam a nixiket, az összes karakterjüket, 5 cső hibátlanúl működik, a hatodikat nem tudom működésre bírni. Egyszerűen nem csinál semmit. Nincs nyoma ütődésnek, törésnek és semmi egyébnek. A 6 db. cső ugyanolyan tipusú IN-16-os. Mi lehet a problémája annak az egy csőnek? A táp 175v. A nixik 1mA vesznek fel működés közben, kivéve az utolsót ami nem vesz fel áramot. Ellenőriztem a nyákot és a helyes bekötést is.
(#) Bakman válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Azt próbáltad, hogy megcserélsz két csövet? Lehetséges még az anód ellenállás szakadása is, esetleg megrepedt a cső és beszökött a levegő.
(#) kovacs gabor daniel válasza Bakman hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

A csövek nincsenek áramkörre kapcsolva, csak egyerűen ott vannak a nyákon. Az ellenálás jó, repedést sehol sem látok.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Vagy kiszökött a töltőgáz. Ui. gázkisüléses cső.
(#) kovacs gabor daniel válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Értem. Valószínüleg ez lehet a baja. Tehát a 6 csöves órából négy csöves lesz.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Valóban...
(#) kisgeri válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

A töltőgáz a légköri nyomásnál sokkal alacsonyabb nyomáson van benne. Ha megreped, nem az jön ki belőle, hanem a levegő megy be mellé.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 16, 2015 /

Az az érdekes, hogy sehol nincs semmi féle repedés vagy ütődés...
(#) vicsys válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Mi a cső típusa? Lehet, hogy valakinek kallódik egy és odaadja...
Következő: »»   222 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem