Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Mindenek előtt a gyantát a panelról le kell mosni alkohollal! A nagyfesz részekről különösen figyelmesen ! Nagy marhaságokat tud csinálni !
Először abban is kételkedtem hogy működnek a csövek, mert külföldről rendeltem őket. Csináltam képeket remélem elegendőek lesznek ha nem jelezzétek, előre is köszönöm. Bővebben: link
Utoljára javítom a linkedet! Olvasd el, hogy mit csinálsz! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
Értem ezt is köszönöm azonnal hozzá is látok a mosásának. Nagyon örülnék ha ennyivel meg is oldódna
Én is remélem, hogy javul a helyzet tőle, mert ezt valami "bádogoscinnel" forrasztottad, mindenen folyik a gyanta...
Nem vagyok benne biztos, de csöveknél szerintem nem elég ha csupán a tuloldalról forrasztod be, nem ugyanaz lesz a lábkiosztás.
Hú, ennek tényleg nem árt egy "mosás"... Amúgy csak úgy mellékesen kérdezem, hogy miért nem harcoltál ki egy másik NYÁK garnitúrát, ha nem azt kaptad a pénzedért mint amit megrendeltél?
Szerintem is így van, már eleve az anód-láb helye sem lesz megfelelő ha a másik oldalról van beültetve...
Sajnos nem lehet visszafordítani, még ha az anódot helyre teszi is. Hiába van szalagkábellel bekötve a vezérlőpanel, mert nincs bekötve minden digit, azokat is korrigálni kéne. A lábak között már nagyon nehéz ilyet javítani .
Bocs nem vettem észre először, hogy a csőpanel is rossz, azt nagyon nehéz lenne visszaforgatni. Ha annyit javítasz rajta már teljesen megbízhatatlan lesz (most is az)
Üdv Mindenki! Egy kicsit OFF, de nem tudom hogy álljak neki a keresésnek. A képen látható fém házat szeretném legyártatni. Van valakinek ötlete hogy hol, kinél lehet ilyet? Köszönöm!
" Az óra doboza pedig egy nyúletető volt".
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
Nem tudom hova valósi vagy de Dunaharasztin a Direct line kimondottam rozsdamentes munkákat vállal.
Olvastam, de nekem nincs itthon semmi ilyesmi. Fa doboz is lesz, viszont szeretnék fémet is
Talán mezőgazdasági -vagy állattenyésztési boltban vehetsz ilyen kész nyúletetőt ...
Sziasztok! Én is nekifogtam egy nixie órának és kicsit bajban vagyok az üzemeltetéssel. Mivel legalább 170v szükséges, ezért arra gondoltan, hogy két trafót egybekötok, tehát lehozom a feszültéget 12 voltra és egy másikkal visszaemelem a megfelelő értékre. Ezt egyenirányítva, áramkorlátozó ellenálással mennyire "egészséges" a nixie-csőnek? Ragaszkodnék ehhez a megoldáshoz, mert a dc-dc átalakító sok időt venne igénybe . Válaszotokat előre is köszöm
Én is így csináltam csak 9V-os trafóval, teljesen jól működik.
Bővebben: Link
Áramkorlátozónak mien ellenálást használtál? Nekem in16-os csövek vannak azokat kellene meghajtani
47 kohmot raktam mindegyik zm1000 cső elé, így mindegyiken kb 1,1 mA folyik. A te csöveidet nem ismerem.
155 volt lett egyenirányítva. Kondenzátor nélkül 100 volt. Ez így jó, vagy tegyek nagyobb kondit, esetleg nagyobb feszültséget? Még kezdő vagyok a nixie csövekkel kapcsolatban
Akkor tanulmányoznod kellene egy nixi cső karakterisztikáit. Szinte mindegy, hogy melyik csőét, mert a karakterisztikák ugyanazok, a feszültség, és áramértékek változnak némiképp a mérettől függően. Olyan ellenállásra van szükség, hogy a nixi a begyújtás után égve maradjon. A tápfeszültségnek pedig a gyújtófeszültségnél nagyobbnak kell lennie.
Tanúlmányoztam én csak valami tapasztalatok érdekelnének, hogy ki hogy almalkamazza . Ahogy én láttam, kb. 180vdc 1-2mA kell neki. Akkor a gyújtásnak kell valami külön elektronika? Az általam tanúlmányozott projektekben nem lattam ilyesmit. Válaszodat köszönöm sokat segítettél
Nem kell semmi elektronika. Egyazerúen a tápfesznek nagyobbnak kell lenni, mint a gyújtófeszültségnek, és a soros ellenállást úgy kell megválasztani, hogy bekapcsolt állapotban ne legyen az áram nagyobb a megengedettnél, és ne essen akkora feszültség rajta, amitől a cső feszültsége az égőfeszültségnél kisebb legyen. Ez akkor szokott előállni, ha a tápfesz túl alacsony, ha túl magas, akkor az áram növekszik a megengedhető fölé.
Az adatlap szerint 170v kell neki. Alacsonyabb feszültséggel csúnya a kisülés képe illetve nem világít a teljes szám. Ha több a feszkó, nagyobb ellenállás kell. Ez attól is függ, hogy folyamatos, vagy multiplex üzemben hajtod. A 47k soknak tűnik , multiplexeléshez.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Minden csőnél szeretnék használni egy 4017-es számlálót amelyeket egy mikrokontrollerrel hajtok meg.
A számlálót minek mikrokontrollerrel meghajtani? Van abban számláló.
Úgy szeretném elkészíteni, hogy dátumot esetleg hőmérsékletet is mutathasson
Akkor főleg nem kell számláló , csak egy jó RTC ic mondjuk DS 3234 abban minden benne van ami ehhez a projekthez kell : öröknaptár-ébresztő-hőkompenzált kvarcoszcillátor -és hőmérő , mindezt 3 lábbal (spi) lekezeli a poci , a többi láb meg mehet a kijelzőkhöz (ha74141 es meghajtót használsz a nixik hez akkor csövenként 4 láb kell a vezérléshez , tehát egy 40 lábú pic bőven elég egy 6 csöves órához ...
Ez a számláló nem világos....
Ezeket a PIC prigijában kellene megoldani.
Ezen egy 4017 nem fog segíteni. A mikrovezérlő programját kell úgy elkészíteni, hogy a kijelzés a kívánságaidnak megfeleljen. Azzal minden funkciót meg tudsz valósítani, csak a nixi csövek meghajtásáról kell külön áramkörrel gondoskodnod.
Tehát egy atmega328-at használok amelynek nincs 60 kijövetele.(mivel 6 csövet szeretnék használni). Itt jön a képbe a 4017. Minden nixie kap egy ilyen számlálót és így már csak csövenként egy kijövetel szükséges. A kijelzést már megoldja a program. Remélem elég világos voltam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |