Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Elolvastad amit írtam ? Csövenként elég 4 kimenet a tízóráknál meg 2 az összesen22 láb a 6 csőhöz
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Elolvastam amit írtál, de az atmega328-nak csak 13 kijövetele van. Ezért kell a 4017. Órajelnek egy fali-órábol "kioperált" oszcillátort használok. Alkatrészek hiányában erre a megoldásra kényszerülök.
És a 4017 el milyen alkatrészt fogsz vezérelni ami a nixire kapcsolja a 180v ot ? Ja és miből gondolod hogy csak 13 kimenet van ? Olvasd át tüzetesen az adatlapot , szerintem sokkal több láb használható kimenetnek . A kioperált oszcillátort meg eldobhatod ha csak kicsit is tudsz programozni, tuti biztos vagyok benne hogy az atmegának is van belső időalapja ami bármire használható(megszakítás)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
A 4017 tranyókon keresztül kapcsolja a nixiket. Azért operáltam ki az órából az oszcillátort mert az előző óráimnál észrevettem, hogy a belső oszcillátort használva néhány nap múlva késett az óra, mert a néhány ciklus elvégzése is időt vett igénybe.13 lábra tudok hivatkozni, mivel aduino-val programozom és az arduino software-jét használom.
Nixi driver ic kell, vagy optocsatoló. De ha kevés portod van vfd-hez való shiftregisztert (hv518) használva, elég 4 láb a mikrovezérlőtől. A másik, ha kevés port van multiplexelni kell az a legolcsób megoldás. A csövek bírják erre fejlesztették ki őket. Ilyen kis csövknél semmi értelme a multiplexeléstől tartani.
A 4017 kimenete nem alkalmas a nixi kapcsolására. Oda olyan meghajtó eszköz kell, ami kibírja a 180 V -ot, vagy még többet. Kikapcsolt állapotban ennyi van a kapcsoló eszközön.
Mindenképpen multiplexálni kell, vagy ha így sincs elég port, akkor dekódoló áramkört kell a a vezérlő, és a meghajtó áramkör közé iktatni.
Jó megoldás lehet a 74595-ős meghajtás. Nekem van is ilyen órám.
Bővebben: Link A videó elején látszik a panelon, hogy a 6db. 74141-et csupán 3db. 74595 hajt meg.
Igen, bár a 6 db 74141-et sajnálnám ilyen mini csövekhez. 2db elvisz belőle 6 db in-18-as csövet is(!) 2x3-as multiplexel. In-18 kosbo A Bad Apple viszont nagyon tetszik
Értem mire célzol. Ezt a kapcsolást szemeltem ki magamnak, ez alapján készíteném el az én verzióm, úgy, hogy a 4017-et az atmega vezérli, nem ők egymást.
Ha számlálót használsz, akkor bonyolut lesz a beállítás... Miért nem jó, ha a számlálók helyett léptető regisztereket használsz. A 74HC595 -ben ráadásul egy átmeneti tároló is van, így a léptetés nem zavarja a kijelzést. Mind a 6 cső vezérlése felhűzhető egy 48 bit hosszúságú léptető regiszter sorra. A vezérlése pedig nagyon egyszerű lesz. A lánc legtávolabbi végén levő cső vezérlésével kell kezdei sorosan kiléptetni a biteket és így haladni a legközelebbi cső vezérléséig. A leközelebbi úgy értendő, hogy közvetlenül arra a léptető regiszterre kapcsolódik amibe a kontroller közvetlenül lépteti az adatot. A léptető regiszter kimenet ugyanúgy vezérelhetné az MPSA tranzisztorokat. A feladathoz elég 3 vezérlő vonal: Kimenő adat, léptető órajel és a regiszterbe való átírás órajele. Maradna még 10 vezeték az óra beállítására stb...
Elképzelted, hogy milyen feladatot kell vérgehajtani a számlálókkal, ha visszafelé állítjuk az órát? A léptető regiszteres megoldásban csak az új időpontnak megfelelő vezérlő biteket kell kiléptetni és a léptetés végén beírni az átmeneti regiszterbe. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Valóban jobb a te megoldásod, csak nekem annyi a problémám, hogy rá vagyok kényszerűlve ezeknek az alkatrészeknek a használatára, ezért ragaszkodok ehhez a megoldáshoz. A visszafele állítás így elég nehezen kivitelezhető.
6 db 74HC595 a HeStore -ban csak bruttó 457.2 Ft (dip) ill. 298.2 Ft (soic). Nem egy nagy összeg...
Értem én, csak annyi az egész, hogy Romániában élek
Ennyiért elküldjük levélben. Grátisz.
Sziasztok!
Kb. 3 hete üzemeltem be a Mule v2 órát, ment is szépen. De az előbb rápillantottam és eltűnt a két középső csőből a szám. Tápfesz növelésre előjönnek de nem az igazi. Más számok is halványan derengenek. Pl világít a 9-es de a 7-es szára is halványan világít. Van hogy más cső alszik ki. Van valami ötletetek, mi mehetett tönkre?
Szerintem az anódvezérlő tranzisztorokkal lesz gond. Az időszakos hiba viszont inkább forrasztási hibára utal.
Kicsit pontosítanám a hibaleírást: a 2-3és 7-es számokat nem jeleníti meg az óra. Ahol ezekből a számokból szerepelne valameik, ott sötétség van. Ebből én a 74141-re következtetek. Ezenkívül a más számok (számrészletek) halvány világítása is meg van. Ez csak plusz bezavart... Gondolm ez is a nixie meghajtó miatt van. Csere után kiderül...
Csak azt nem értem miért ment tönkre 3hét után?
Konkrétabban mire gondolsz? A PIC üzemel a menü is. Mind a 6 cső üzemképes kivéve a fent említett számokkal. A tápfesz (180V) stabil és szabályozható.
Pl. Mekkora feszültség van a nixi lábain ki-, és bekapcsolt állapotban. A 74141 bilyen bináris számot kap? stb. Csere előtt érdemes azonosítani a hibát.
Kikapcsolt csöveknél nincs feszültség az anódokon és a katódokon sem. Kijelzés közben 30-50V-ot tudtam mérni mindenhol a GND-hez képest. Tápfeszültség növelésre minden számot kijelez, de ekkor nő a többi szám derengése is. Majdnem hogy világít az összes szám.
Sziasztok!
Megérkeztek a nixie csöveim, pontosabban 6 darab. Készítettem nekik egy nyákot amire szépen feltettem őket. Sorban kipróbáltam a nixiket, az összes karakterjüket, 5 cső hibátlanúl működik, a hatodikat nem tudom működésre bírni. Egyszerűen nem csinál semmit. Nincs nyoma ütődésnek, törésnek és semmi egyébnek. A 6 db. cső ugyanolyan tipusú IN-16-os. Mi lehet a problémája annak az egy csőnek? A táp 175v. A nixik 1mA vesznek fel működés közben, kivéve az utolsót ami nem vesz fel áramot. Ellenőriztem a nyákot és a helyes bekötést is.
Azt próbáltad, hogy megcserélsz két csövet? Lehetséges még az anód ellenállás szakadása is, esetleg megrepedt a cső és beszökött a levegő.
A csövek nincsenek áramkörre kapcsolva, csak egyerűen ott vannak a nyákon. Az ellenálás jó, repedést sehol sem látok.
Vagy kiszökött a töltőgáz. Ui. gázkisüléses cső.
Értem. Valószínüleg ez lehet a baja. Tehát a 6 csöves órából négy csöves lesz.
A töltőgáz a légköri nyomásnál sokkal alacsonyabb nyomáson van benne. Ha megreped, nem az jön ki belőle, hanem a levegő megy be mellé.
Az az érdekes, hogy sehol nincs semmi féle repedés vagy ütődés...
Mi a cső típusa? Lehet, hogy valakinek kallódik egy és odaadja...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |