Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Segítséget kérek. Selga rádió , nagyon halkan fogja a Petőfi állomást, itt heves megyében ,Hatvan és környékén, ez lehetséges vagy hangolni lehet, még?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Sziasztok! Csak egy egyszerű kérdés. Rendeltem egy 10Wattos, és 30Wattos ledet az íbélyről. Kell hozzá külön hozzávaló 12V 10w, 30wattos tápegység, vagy elég hozzá egy PC tápegység is? Vagy bármilyen 12 voltos adapter?
Belenyúlni a tekercsekbe eszedbe ne jusson. Miért van az, ha egy rádió nem akar működni mindenki rögtön a tekercseket piszkálja, mert lehet hogy elhangolódott? A Selga egy szovjet kisrádió, első körben a hangfrekvenciás fokozatában a csatoló kondenzátorokat cseréném. Az eredeti kondenzátorok mára már nagyon nincsenek rendben. Van itthon egy Szokol rádióm, nem akart menni. Kicseréltem benne az elektrolit kondenzátorokat és azóta tökéletesen működik.
Vagy építesz hozzá egy-egy áramgenerátoros tápegységet, vagy fix feszültségű tápegységet használsz, előtét ellenállással, bár ez nem a legjobb megoldás. Igaz, ha van benne áramkorlát, még jó is lehet. Közvetlen nem lehet semmilyen LED-et tápegységre kötni, valamilyen korlátozás mindig kell, kivéve persze ha olyan a tápegység, hogy a fesz. és áramkorlátot be tudod állítani. Egy PC tápegység semmiképpen nem olyan, amit csak úgy, be lehet állítani ilyen-olyan limitre.
Szóval akkor inkább azt is rendeljek? Gondolom épiteni drágább.
A LED -hez való "tápegység" áramgenerátor, a PC táp pedig feszültség generátor. Ahhoz hogy a LED -hez használni tudd, áramgenerátorrá kell alakítani.
A 10 W -os LED -en kb. 900 - 1000 mA -t kell átfolyatni, és akkor olyan 11 - 12 V körüli feszültség esik rajta. (az értékek típustól függően némileg változhatnak) Ebből látszik, hogy egy 12 V -os tápegységről közvetlenül nem tudod meghajtani. (legalábbis üzembiztosan nem) A hozzá való tápegység egy DC/DC konverter, ami 1000 mA körüli áramot ad, a 12 V -os (11 - 28 V) bemeneti feszültségből. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
rövid válasz: nem
LED meghajtót keress. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Ilyesmi, de nem ez. Ezzel csak feszültséget tudsz szabályozni ( beállítani a 10V-ot de az áramot nem. Olyan kell, amin az áramkorlát is szabályozható.
(Egyébként miért nem olyat rendeltél, amit azonnal a meghajtóáramkörrel adnak?)
Azt nemtudom. Nem néztem utána sajnos.
Kicsit lemaradtam, de keresek neked olyat, ami jó.
http://www.ebay.com/itm/301476530010?_trksid=p2060778.m1431.l2649&a...X%3AIT Ez jó, és sokkal olcsóbb is.... A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Sziasztok szeretnék segítséget kérni. Egy ilyenre kapcsoló ra lenne szükségem de csak itt találom. Nem rendeltem még innét szóval nem vagyok valami biztos a dolgomban.
Mi a kérdés? Egyébként ez egy biztosíték, nem kapcsoló. További infó, hátha érdekel a dolog: szomorú tapasztalat.
Kösz a választ! De a többi adó mindegyik hangos és szépen fogható ,akkor miért csak a Petőfi adó gyenge?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Mert helyi átjátszó adó, kis teljesítménnyel. Ugyanazon a frekin 2 - 3 adó is ad.
Ad egyáltalán a Petőfi rádió középhullámon? Ugyanis én csak URH adást találtam és ahol szoktam nézni ott nem írja hogy lenne AM adás is. Akkor viszont egyáltalán nem kéne venni. Egy biztos tekercsekhez nem nyúlni!
Bocsi nem voltam egyértelmű. Szóval, hogy merjek- e innét rendelni, mert jobban örülnék, ha magyar boltba vagy oldalról rendelhetnék. Mert az értem pontosan, hogy mit ír vagy mond. Viszont nem találtam ilyen biztosítékot itthon.
Parancsolj: biztosíték.
Petőfi már jó ideje nincs KH-n, sajnos.
Azért mondom, én is így tudtam, hogy már csak a Kossuth van mint nagyadó KH-n. Viszont a Selga meg nem rendelkezik URH-val, pláne nyugati URH-val, így a Petőfit nem is veheti. Ha mégis veszi, az akkor vagy mégsem az, vagy csoda. Mivel csodák nincsenek, valamilyen módon zavarjelként jut be a rádióba a Petőfi. De hogy hogyan?
Lehet megtaláltuk Petőfit? A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Mivel mi nem tudjuk mit vesz a rádió, ezért csak feltételezhetjük, hogy az tényleg a Petőfi(mármint rádió, nem az ember). Jó lenne, ha láthatnánk egy képet a rádió skálájáról, vagy belsejéről, hátha át lett építve, és ezért lehet a Petőfit hallgatni. Ki tudja...
Sziasztok építettem egy erősítőt de nem tudom feléleszteni valaki vállalna ilyet mindent adok hozzá csak éleszteni kellene én már egyszer elküldtem ezért nem merem!
Részletesebben? Milyen erősítő? Mi a hibajelenség? Miért nem a saját témájába írod ki?
Esetedben kizárólag a soros kapcsolás jöhet szóba, ami nagyjából 8 ohm-ra jön ki. Párhuzamosan 2 ohm lenne amivel könnyen túlterhelheted az erősítőt.
Szia!
Köszönöm a választ és a segítséget! -csak olyan bizonytalan voltam/vagyok, mert olyan kis vékonyak az ic lábai, és 25Amperhez már elvileg vezetékből is 2,5mm2 keresztmetszetű szükséges. De akkor elvileg elbírja, ez a lényeg. Még egyszer köszönöm a segítséget! Szia! |
Bejelentkezés
Hirdetés |