Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, minél kisebb feszültségű tápot adsz rá, annál rosszabb lesz a helyzet.
A TDA2030 26-36V között szól szebben. Az elko feszültség értéke is 35-50 V legyen.
köszönöm. viszont akkor sem értem, hogy 9,6V 1.2Ah-ás illetve 12V 2 Ah- ás behajtóakksiról megy, 12V 5A tápegységről meg nem... csak valami gerjedésre tudok gyanakodni...
A bemenetre megfelelő árnyékolt kábellel csatlakoztatsz ?
2 eres árnyékolt a 12V 5A-es a 9V-os meg egy egyszerű 2 eres adapter...
megvan a hiba.a tápegység üresen 12.4 v-ot ad,viszont terhelés alatt nem ad ki csak 5,8- és 8.2 V között.....halott játékos.....
A búgás/berregés okozója a "LED táp"!
Főleg, ha az a töpörtyű méretű fekete fém dobozkás 2 fehér 2 piros vezetékkel... Nálam az egy db. 10W-os ledet olyan 20-25 percig bírt. Építs neki rendes tápot, jól pufferelve és egy jó kis erősítőd lesz.
ez méretre a laptop tápra hasonlít...kb ugyanakkora....és úgy is néz ki...de halott.. most keresek akkor valami rendes tápot....
Mod: A pöttyök helyett, a shift gombot kéne megnyomni időben! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Üdv Mindenkinen! A mellékelt kapcsolási rajz szerintetek működőképes lehet egy olyan apró módosítással hogy a TDA2030 helyett TDA2003 -at tennék be?? Olyan hozzáértőbb segítségét kérném aki el is magyarázna nekem bizonyos dolgokat!
Lényegében átalakítható lenne fix értékű tápra (12 V 3 A) lenne nekem a megfelelő! De ha valaki segít nekem átalakítani és kicsit felturbózni annak nagyon szépen meg is köszönöm!
Az szerinted apró módosítás, hogy egy pont fele akkora teljesítményű IC-ből akarsz 2,5-szeres teljesítményt kihozni??! Még a TDA2030 sem tudna 12V-on 3A-t!!
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
Éppen ezért is kértem hozzáértő embrek segitségét!
Na meg mivel telefonról netezek (nem Wi-Fi kapcsolattal) így vannak bizonnyos korlátaim!
Szia! Működőképesnek látom. Annyi módosítást kíván, hogy a 2-es, alacsony impedanciás bemenetre 100-szor kisebb értékű potenciométerrel kell visszacsatolni. Tehát a TDA2003 4-es láb és a test közé 220-470 ohm értékű huzalpotit kéne használni. A különleges típus a szokásosnál nagyobb melegedés miatt válik szükségessé.
A kapcsolás gyakorlati értéke azért elég csekély, az elvárt teljesítménytől határértéken lenne terhelve. A stabilizált tápegységekkel foglalkozó témában kéne erről értekezni, mert itt hangfrekvenciás erősítővel kapcsolatos kérdések és válaszok vannak.
Szia reloop.
Egyetértek azzal ami(ke)t mondtál! A labortápegység készítése témábam raktam fel a kérdésemet csak mivel van benne TDA... így a modik átrakták ide. Nincs is ezzel olyan nagy baj. Remélem az átalakításban tudsz nekem Te is segíteni!
Az átalakítás mindössze az IC és a poti cseréjéből áll, ha már készre szerelt áramkörről van szó.
A mennyiben nehézkes a potenciométer beszerzése, ellenállásosztót is használhatsz és az 5V-ból végzed el a finombeállítást.
Davidd. Sikerült összehozni, átépítettem ahogy írtad, találtam megfelelő tápegységet, és mostmár tökéletesen működik.Nagyon köszönöm a segítséget.
(köszönöm a segítséget Gyuszo-nak, és Tiggersoft- nak is.)
Köszönöm reloop!
Megfogadom amit mondtál! Szimulációban össze is rakom! Egyébként nem készre szerelt még áramkör, hanem most szeretném megépíteni! Azért is lenne ez a kapcsolás az ideális mert meg van hozzá minden tudomásom szerint! Ilyen kapcsolóüzemű tápot venni meg nem akarok! Ha szimulációban jó lesz azonnal jelzek!
Az IC belső felépítése miatt pár aggály azért megfogalmazódik bennem. Mellékelem az elvi rajzát, ha telefonról nehézkes volna adatlapot nézni.
A Q4 bázis-emitter testhez mért potenciálját +1V tájára becsülöm. Nagyjából ide kéne leosztani a kimenő feszültséget.
Egészséggel használd, sok-sok zenehallgatást!
Hello Kedves Fórumtársak!
Segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. Jómagam is egy TDA2040-nel készült végfokot próbálok összehozni (igaz, sima 230-as tápról menne). Lustaságból :o) kit-ben szereztem be a szombathelyi illetőségű Mikroshop-tól (elég részletesen tárgyalja a dolgot, korrektnek tűnt). Igaz, már írtam a boltvezető Úrnak, hogy tanácsot adjon ez ügyben, de szeretném Veletek is megosztani, biztosan tanulhatok jópár új dolgot.... Tehát meglett a kit, panel is volt hozzá, csak ki kellett furkálnom és beültetnem. Sajnos nem az igazi a dolog, bár azt írták, ha hibátlanul dolgozunk, azonnal menni fog. Hozzáteszem, jó 20 éve én is építettem már TDA2030-cal valami hasonló, emlékeim szerint azzal nem volt ennyi baj.... Az egységcsomagban mindjárt két furcsaságot találtam (itt jegyzem meg, hogy a cucc teljes doksija, rajzok, panelrajz, beültetés, megtalálható a Mikroshop honlapján, így most ezt külön nem mellékelem....). A kimeneti 4R7 tehát 4,7ohmos ellenállás helyett 4,7k-s volt a csomagban, valamint az ezzel sorba a födre kötendő kondi sem 100nF-os, hanem egy 22u/50V-os volt. Ezeket, a rajz alapján értelemszerűen kicseréltem a (feltételezett) jó értékűekre. Szóval megépítés után a következőket tapasztaltam: - a kapcsolás nagyon kis kimeneti teljesítményt ad le, illetve csak viszonylag kis szintű bemenő jelnél szól torzítatlanul. (Telefonról mp3-mal meghajtva) a hangerőt növelve már úgy fél hangerőn kásás-torz a jel. - a szimmetrikus tápot ezzel arányban meghúzza (lecsökkenti) - tehát a bemenő jelszint (kivezérlés) növelésével. - mindemellett aránytalanul melegszik az IC, bár relatíve kicsi a hangerő, a borda igen meleg már rövid idő után. A tápról: szerintem nincs alulméretezve, egy Tesla lemezjátszó-erősítőben volt a trafó, jó nagy, én a 2x11V kimeneteét használtam, utána jön 1N5008-asokból egy Graetz, majd 2x4700u/50V puffer, és 470n-s kondik a táp végén. Így +-16V körül kapok DC-t, szép síma, stabil. Ehhez az IC-hez elégnek kéne lennie, nem? Szóval ez a tépfesz úgy 14-13V-ra visszaesik ahogy emelem a bemeneti hangerőt. Ha már torzít a kimenet akár 12-11V-ig is visszaeshet. Ekkor azonban már forró a hűtőborda. Még pár megjegyzés: az ICt szigetelten tettem hűtőbordára (alátétlap plussz a csavar alá is műanyag gyűrűr, nincs negatív táp a bordán!). A hűtő sem kicsi, egy kb. 10x4 cm-es alulemez, rácsavarozva hőpasztával egy PentiumIII hűtőbrda. Ennév csak szerényebbeket láttam 2030-as gyári cuccokban.... Annyit vettem még észre (ellenőrizvén a panelt, forrasztásokat és az alkatrészek bekötését), hogy a bemeneti 1u-s elkó szerintem fordítva van a rajzon a beültetési ábrához viszonyítva. Én végül megfordítottam, most a +-sarok van a bement felé, nem tudom ennek mekkora a jelentősége, változást nem tapasztaltam. Megépítettem a második példányt is a sztereo másik csatornájához, a helyzet ugyanaz. Tehát valószínűleg nem én követtem el szerelési hibát az elsőnél. Nekem kicsit olyan a jelenség, mintha valahol, valami (részleges?) zárlat lenne, emiatt melegszik ennyire, illetve rángatja a tápot, miközben alig szól és hamar betorzít (leszabályoz az IC védelme?) Nagyon hálás lennék bármiféle tanácsért vagy javaslatért, ha bárki lát ezekben problémát. Köszönettel és üdvözlettel: Bod Péter (abstrax)
Hello Kedves Fórumtársak!
Segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. Egy TDA2040-nel készült végfokot próbálok összehozni. Lustaságból :o) kit-ben szereztem be a szombathelyi illetőségű Mikroshop-tól (elég részletesen tárgyalja a dolgot, korrektnek tűnt). Igaz, már írtam a boltvezető Úrnak, hogy tanácsot adjon ez ügyben, de szeretném Veletek is megosztani, biztosan tanulhatok jópár új dolgot.... Tehát meglett a kit, panel is volt hozzá, csak ki kellett furkálnom és beültetnem. Sajnos nem az igazi a dolog, bár azt írták, ha hibátlanul dolgozunk, azonnal menni fog. Hozzáteszem, jó 20 éve én is építettem már TDA2030-cal valami hasonló, emlékeim szerint azzal nem volt ennyi baj.... Az egységcsomagban mindjárt két furcsaságot találtam (itt jegyzem meg, hogy a cucc teljes doksija, rajzok, panelrajz, beültetés, megtalálható a Mikroshop honlapján, így most ezt külön nem mellékelem....). A kimeneti 4R7 tehát 4,7ohmos ellenállás helyett 4,7k-s volt a csomagban, valamint az ezzel sorba a földre kötendő kondi sem 100nF-os, hanem egy 22u/50V-os volt. Ezeket, a rajz alapján értelemszerűen kicseréltem a (feltételezett) jó értékűekre. Szóval megépítés után a következőket tapasztaltam: - a kapcsolás nagyon kis kimeneti teljesítményt ad le, illetve csak viszonylag kis szintű bemenő jelnél szól torzítatlanul. (Telefonról mp3-mal meghajtva) a hangerőt növelve már úgy fél hangerőn kásás-torz a jel. - a szimmetrikus tápot ezzel arányban meghúzza (lecsökkenti) - tehát a bemenő jelszint (kivezérlés) növelésével. - mindemellett aránytalanul melegszik az IC, bár relatíve kicsi a hangerő, a borda igen meleg már rövid idő után. A tápról: szerintem nincs alulméretezve, egy Tesla lemezjátszó-erősítőben volt a trafó, jó nagy, én a 2x11V kimenetét használtam, utána jön 1N5008-asokból egy Graetz, majd 2x4700u/50V puffer, és 470n-s kondik a táp végén. Így +-16V körül kapok DC-t, szép sima, stabil. Ehhez az IC-hez elégnek kéne lennie, nem? Szóval ez a tápfesz úgy 14-13V-ra visszaesik ahogy emelem a bemeneti hangerőt. Ha már torzít a kimenet akár 12-11V-ig is visszaeshet. Ekkor azonban már forró a hűtőborda. Még pár megjegyzés: az ICt szigetelten tettem hűtőbordára (alátétlap plussz a csavar alá is műanyag gyűrűt, nincs negatív táp a bordán!). A hűtő sem kicsi, egy kb. 10x4 cm-es alulemez, rácsavarozva hőpasztával egy PentiumIII hűtőbrda. Ennél csak szerényebbeket láttam 2030-as gyári cuccokban.... Annyit vettem még észre (ellenőrizvén a panelt, forrasztásokat és az alkatrészek bekötését), hogy a bemeneti 1u-s elkó szerintem fordítva van a rajzon a beültetési ábrához viszonyítva. Én végül megfordítottam, most a +-sarok van a bement felé, nem tudom ennek mekkora a jelentősége, változást nem tapasztaltam. Megépítettem a második példányt is a sztereo másik csatornájához, a helyzet ugyanaz. Tehát valószínűleg nem én követtem el szerelési hibát az elsőnél. Nekem kicsit olyan a jelenség, mintha valahol, valami (részleges?) zárlat lenne, emiatt melegszik ennyire, illetve rángatja a tápot, miközben alig szól és hamar betorzít (leszabályoz az IC védelme?) Nagyon hálás lennék bármiféle tanácsért vagy javaslatért, ha bárki lát ezekben problémát. Köszönettel és üdvözlettel: Bod Péter (abstrax)
Szia!
A szokatlan melegedés, jelentős tápáramfelvétel és a feltűnően alacsony leadott teljesítmény a gerjedés tipikus tünetegyüttese. Leggyakoribb oka a jelvezeték és a hangszóróvezeték között kialakuló kölcsönhatás, mely pozitív visszacsatolást eredményez és nem kívánt oszcillációt indít el. A megelőzésére több módszer is adott, melyek együttes alkalmazása is ésszerű. A jel és a hangszórókábel minél távolabb legyen egymástól. A jelkábel lehetőleg árnyékolt vezeték legyen, ennek híján az érpárt össze kell sodorni. A Gnd és az IN csatlakozási pontok közé iktass be 470pF-1nF kondenzátort!
Kedves Reloop!
Nagyon köszönöm válaszodat! Igen, gerjedésgyanús a dolog, csak nem voltam tisztában mihez kell ilyenkor nyúlni.... A kit nyákterve elég rendezett, bár egy oldalra van csoportosítva az összes csati. Balról jobbra, bemenet, majd középen a szimm.táp, végül jobbra a kimenet. (szerintem mindjárt mellékelek pár képet, úgy jobban fog látszani). A telefont, mint jelforrást egy 3,5Jack-2RCA ex-vezeték "RCA-talanításávalal" kaptam, így elvileg árnyékolt kábelen megy be a jel. A hangszóró valami vékony fekete-piros vezetékkel van bekötve egyelőre (talán 2x0,75 vagy max. 2x1-es). Ezeket estére meg fogom próbálni kicserélni valami normálisabbra, hátha. A kis kondit is berakom. Jól értem, hogy a melegpont (jel) és a csati földje közé kell ezt rakni? Egyelőre mellékeltem a kit doksiját - a nyáktervet és a kapcsirajzot...ne tudom lehet-e ezekkel valami, elvileg a gyári ajánlás 2 diódával kiegészített változatának tűnik. A Mikroshop-nál azt írják, hogy a gyári ajánlás asszem' 2x220u-s kondijait a tápok felől 470-esre cserélték az oszcilláció veszélyének csökkentése miatt, vagy mi....Hmmmm. Még egyszer nagyon köszönöm, üdv, P.
A doksit már tanulmányoztam a Mikroshop rajztárából megtekintve. Ha rákeresel a TDA20?0 nyomtatott áramkör terveimre, láthatod a tápszűrésben egészen más szabályokat követek. Lehet itt is a probléma gyökere.
Egyelőre fotózd le Nálad hogyan van megépítve és bekábelezve!
OK, utánanézek, hogy mik a Te bevált tervezési elveid, kíváncsi vagyok.
Mellékelten pár fotó (elég vicces "deszkamodell", sorry...), lehet van benne látványos disznóság, ami nekem nem tűnik fel...
Annak a trafónak az adattábláját le tudod külön fotózni ? Mert ha jó látom a 11V , de csak 0,6A-ert látnék.
Az 6W . Szerintem kevés. Próbáld ki egy másik táppal, trafóval. Ezért esik vissza jelentősen a tápfeszültség, ami torzításhoz is vezet. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Szia!
A hangszóró dobozban volt a próbák ideje alatt?
Uuups....van benne valami. Estére csinálok egy képet a trafó címkéjéről, lehet, hogy tényleg jó kevés a trafó teljesítménye ezen az ágon....ezt nem is figyeltem, olyan bazi nagynak tűnt... A Tesla cuccban szimpla + táppal ment a végfokpanel, olyan 28-30V körülről 2db MDA2010-et hajtott, az ICk kimenetén fél táp (14,5V ) volt, szóval nem szimmetrikus tápot adott gyárilag a végfoknak, szerintem csak az előerősítőt miatt volt jó (ott 2 Zenerrel stabilizálták talán +- 15V-ra....) Lehet innen ered az egész cirkusz? Köszönöm az észrevételt, megnézem!
Jó kérdés, sajna nem, csak amúgy "mezítlábasan" - tudom ez így eléggé szégyenteljes (akusztikai rövidzár, miegymás, a hangszórónak se tesz jót...)....mentségemre szolgáljon, hogy kipróbáltam műanyag dobozos speaker passzív dobozával is - kissé jobban szólt, de az említett gondok fennálltak. Komolyabb dobozt egyelőre nem mertem rákötni.
Ja, még annyit szerettem volna kérdezni, hogy szerintetek egy ilyen sztereo (értsd: 2 TDA2040-es panelt) meghajtó trafónak kb. milyen terhelhetőségűnek kellene lenni minimum?
Gondolom 2x12V AC az elegendő feszültségileg (ebből úgy +-17V DC jöhet ki ha jól számolok), de mi a helyzet a szekunder teljesítményével? 30-40VA? Vagy inkább több?
Bővebben: Link Ez talán a minimum, de ezt is csak a TDA2030-hoz ajánlom.
A 2x12V AC az jó de a teljesítménye 40-60 VA legyen. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
De felhasználható pl: Videoton Saturnus, Disco ( RA4311, RA4312 ) rádiók trafója is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |