Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2510 / 3984
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Ezt megtaláltam, csak nem tudom, hogyha +/- tápról megy, akkor tápáganként ennyi? Tehát 1IC 2x2,5 vagy 2x2x2,5mA?
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Ami befolyik, az ki is folyik. Az is oda van írva, hogy terhelés nélkül. Vedd úgy, hogy +/- 15 =30 V 2,5 mA.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Az a lényeg, hogy akkor 1 IC +/- 5 V- ról még rövidre zárt kimenettel sem eszik 5mA-nél többett (mert ugye tokonként 2 opa).
(#) gaspar_zsolt válasza TFeco hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia,

én most egy 28012-est használok és az hibátlan, előtte meg egy 28020-ast használtam.
Én nagyon meg voltam, vagyok elégedve a gyártóval!
(#) aramis hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok!Találtam a lomok között egy TDA 4866 IC. Beírtam Google keresőbe azt írja audio amplifier kerestem kapcsolást, de nem találni csak ,eltérítő valami vízszintes. De akkor miért írja,hogy hangerősítő?
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Nekem nem hozott ilyesmit az első húsz találat között. Nem valami reklámot értelmeztél találatnak? Pontosan mit írtál be abba a keresőbe?
(#) Prendick válasza aramis hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Audió helyett inkább analóg lehetett odaírva, a vízszintes helyett meg függőleges (vertical). A többi jó.
Egyébként az ic-t CRT monitorok függőleges eltérítő erősítőjében használták. Valóban erősítő, de a 160Hz-es átvitele elég szerény lenne audióként.
(#) zoka hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok! Van 2db sztereó audio jel bemenet és 1db sztereó kimenet. A 2 bemenet közül a kimeneten vagy az első vagy a második bemenet lesz kapcsolva (ábra). A kapcsolás elektronikus úton történik egy 12V-os jellel.
Kérdésem: hogyan érdemes megoldani a kapcsolást: létezik erre a célra valami mini relé vagy félvezetőkkel kellene megoldani ?
Hogyan lesz jobb a hangminőség? Fontos, hogy a kapcsolás ne adjon rosszabb eredményt, mintha mechanikus karos kapcsolóval lenne átkapcsolva a jel.
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015

bemenet.jpg

(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szia! Nézz szét a témájában!
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hát a jelszint 0mV-tól max 2-3V-ig terjedhet. De fontos, hogyha 0,5mV megy be, akkor annyi is jöjjön ki.
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szia! Már nézegettem, de szerintem még mindig a relé adja a legjobb minőséget.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hello! Nem válaszolnak? Nem csoda.. Itt gyakorlatilag semmi nem jó.
- Nincs pufferkondi.
- Minek stabilizálni 200mA-t, mikor a ventivel lehet soros ellenállással is csökkenteni az áramot. 3W-ot pazarolnál, miközben a venti nem is megy? Az évente kb. 1200Ft felesleges kiadás.
- Ha a T1-nek 1Mohm a bázisellenállása, akkor a bázisárama kb. 12uA. A kollektorárama meg 140mA lenne? Akkor az áramerősítési tényezőjének 140mA/12uA=11666-nak kellene lenni minimum.
- Miből gondolod, hogy az R*C időállandót 5-el szorozni kell? Inkább 0,5-el kell szorozni, mert még a tápfeszültségre sem tud feltöltődni. Az astabil időzítését egyébként is a kondi kisütése adja, nem a töltődése. Hiszen az a kollektor-ellenállás és bázis emitter diódán keresztül folyik.
- Órás intervallumra egyébként sem szoktunk időzíteni analóg módon. Azt számlálóval célszerű megoldani, mint ahogy számtalan ciklikus időzítőt tettem fel az oldalra.
- 1:1000 intervallumban egyébként sem lehet egy monostabilt állítani. Mert vagy nem nyit ki a tranyó, vagy telítésbe megy. És egy potival, hogy lehet 1:1000 arányt beállítani? Már 1:20 is igen szép tőle..
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szerintem ez lesz. SMD relé. Neten találtam ebben a hangerő állítóban is ilyet használnak. Szerintem jó lesz, csak kár hogy 6db kell de hát a minőség számít.
(#) Csupasz válasza zoka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Csak egy hirtelen ötlet, de nézd meg a CD4066 adatlapját. Ha jól emlékszem, ez egy kapcsoló. Nézd meg, mert hirtelen nem vagyok biztos, hogy jó!
(#) elektros90 hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok!
Kellene egy kis felvilágosítás a fázisról... Hiába a sok tanulás, ha alapvető kérdésekre nemtudom a választ... A képen egy szimulált invertáló erősítő frekvencia menete látható. Engem kizárólag a fázis érdekel. Mégpedig a lineáris résznél a 10K környékén és tovább. A kimeneten mégis megvan a 180fokos fázis különbség.
Köszi!
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Lehetne egy kicsit bővebben, hogy mit is szimuláltál? Úgy tűnik, hogy 20 kHz nál van egy meredek szűrő, bár ez az amplitudó karakterisztikán nem látszik. Mondjuk nem sok erősítő van ami 100 Hz - 10 MHz között aránylag egyenletes.
De nézegess műveleti erősítő adatlapokat, ott találhatsz az erősítési tényező mellett fázis szóg változásra is grafikonokat. Valami olyasminek kéne lenni a szimulációdban is.
De gyakorlott fórumozó létedre igazán megtalálhattad volna a megfelelő topikot
(#) elektros90 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Lényegében a kérdésem a fázisszögre vonatkozik. Hogy tulajdonképpen mi az a meredek változás és miben nyilvánul meg. Csak mert mintha valami olyanról hallottam, hogy ha negatív VCS ből hirtelen pozitív lesz akkor gerjed az erősítő. Az meg akkor a fázistól függ. De lehet keverem valamivel, vagy roszul értelmezem. Ebben szeretnék tisztán látni.
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Ahhoz kell az erősítő, és környezete. Fázisugrást készakarva is nehéz csinálni, csak kapcsoló áramkörrel lehet. Lineáris áramköröknél elég szokatlan az ilyen hirtelen fázisugrás.
Egyébként jól sejted, visszacsatolt áramköröknél létezik egy Nyquist féle stabilitási feltétel. Keress utána.
(#) TFeco hozzászólása Márc 2, 2015 /

Hello...szeretnék segitséget kérni ..érdekelne link valakitől aki tudja honnan lehetne rugó bronz lemezt venni ..kb 0.1 mm- res re lenne szükségem ..googlét nézegettem de nem sok mindent találtam..köszönöm elöre is..( 0.2 mm- est találtam de asszem az nem jó arra amire kellene..)
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Például, találtam is:
Bővebben: Link
(#) mrobi hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok. Van egy ilyen műszerem. Meg szeretném oldani benne, hogy legyen hátérvilágítás. Kérdés: hogy tudom szétszedni? Hátul a két kis csavart kitekertem. A műszer csatlakozó csavarjait fellazítottam, de nem bírtam széthúzni a műszert. Feszegetni nem akartam. Van valami egyéb trükkje?
(#) kadarist válasza mrobi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Pedig feszegetni kellene, mert a festett fémbura hátra lejön.
(#) gkari válasza mrobi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hátul a két fekete petty is csavarokat takar?
(#) mrobi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Az a két legfelső műanyag bemélyedés mi célt szolgál? Azt nem lehet, hogy ki kell azt is tekerni?
(#) kadarist válasza mrobi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Ha tekerő van ott elrejtve, akkor tekerj rajta!
(#) mrobi válasza gkari hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Azt még nem vettem ki. Nem is tudom kiszedni. Ahhoz még először szerszámot kell gyártanom (gondolom az is menetes, és ki kell hajtani).
(#) kaqkk válasza mrobi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hozd át majd közösen szétszedjük ...
(#) attika hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok,adott egy 4 csatornás RF adóvevő.
Azt szeretném kérdezni,hogy a mellékelt rajzon a relé 5voltra van bekötve,ha én 12 voltos reléket szeretnék használni akkor elég csak annyit tenni,hogy 12voltra kötöm rá,vagy kell még valami mást is változtatni a kapcsoláson?
Gondolom a relé tekercseire kellenek a diódák a tüskék ellen.
(#) kadarist válasza attika hozzászólására (») Márc 2, 2015 / 1

Szia!
Elég, ha átkötöd a 12V-ra és a diódák kellenek.
(#) attika válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Köszönöm a gyors válaszodat.Diódának jó a 1N4148?
Következő: »»   2510 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem