Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A hűtését elgondoltad már? Számold ki a tápfeszültség és a nyugalmi áram szorzatát!
Igen, tisztában vagyok vele, hogy olyan 300W körül van a hőmennyiség, ennek fele jut a FET-re, ami az adatlapja szerint 200W-ot tud eldisszipálni, a másik fele pedig megoszlik a 2db 2N3055-ön. Van egy már régóta elkezdett "értelmetlenül rossz hatásfokú" erősítőm, amiben megvan a táp és a hűtés (azért szerepel 70V a kapcsolási rajzon, mert ennyit tud a táp 15A terhelhetőség mellett, és a két oldalán egyenként 38x50x10cm-es hűtőbordák vannak, függőleges bordázattal, egyenként olyan 5 kiló körül vannak a bordák) és most van időm bőven (sajnos)ahhoz, hogy kísérletezzek. Ha a rengeteg eldisszipálandó hőt nem számoljuk, akkor működhet a kapcsolás?
Néhány % torzítása lesz. Azért ennél sokkal jobbat is lehet csinálni.
Persze, de ha nincs az a pár % kellemes torzítás, akkor nem lesznek kézzel foghatók a hangszerek, kisebb lesz a színpad, és a térleképzés...szerintem
![]()
Ezt a Krell-nél is tudják? Egyébként, izlés dolga...
Ebben egyetértek, volt már olyan kísérleti erősítőm is, ami műszeresen 2-3% torzítást produkált, tisztán szinusszal hajtva, de amint zenét kapott, és megszólalt, hát le kellett, hogy üljek, mert a hangfalaim egy új oldalát ismertem meg, iszonyatosan meleg és lágy hangja volt, nem lehetett semmiféle torzítást hallani. Sajnos már sem az erősítő, sem azok a hangfalak nincsenek meg, egy nehéz időszakban pénzre váltottam őket
![]()
Ha egy FET 25°C-on 200W-ot tud disszipálni és 150°C-on 0W-ot, akkor 150W disszipációhoz 56°C a megengedett maximális lapkahőmérséklet. Bajos tartani még egy hatalmas borda estén is. A 2N3055-ök ugyan ebben a cipőben járnak.
Kísérlethez 1A áram is bőven elegendő. 1-2W-ban is lehet gyönyörködni, szobai körülmények között ritkán merül fel ettől nagyobb teljesítményigény.
Rendben, köszönöm a segítséget, akkor 1A-ral kezdek, mérem a tranzisztorok hőmérsékletét, és nem fogom emelni a nyugalmi áramot csak ha kell, és akkor is csak addig, hogy ne melegedjenek a tranyók 50°C fölé. Igazából a nagy vágyam egy 5.1-es erősítő ilyen faék egyszerűségű végfokokkal filmnézéshez, oda amúgysem kell nagy hangerő, és akkor a 6db végfokot fogom tudni táplálni és hűteni a már meglévő eszközökkel. Holnap jelentkezem az eredményekkel.
Nna megvagyok a próbával, nem raktam össze a 2N3055-ös részt, kapásból kerestem kerámia ellenállásokat, és összeraktam belőle 30 Ohmot 50W terhelhetőséggel, és megkapta a 70V tápfeszt, bemelegedés után 1,2A-nál stabilizálódott a nyugalmi áram. Meglepően kellemes, meleg hangja van, meghallgattam többféle műfajjal is, valahogy minden műfajt olyan kellemes, meleg, lágy hangzással ruház fel, nekem tetszik. Egy kérdésem van, mennyiren fontos, hogy a kimenet tápközépen legyen? Azt vettem észre, hogyha úgy állítom be a potit, hogy a tápfesz 2/3-a az ellenállásokra jusson, és 1/3 a FET-re, sokkal dinamikusabban tud szólni. Maradhat majd a végleges végfoknál is ez a 2/3 1/3 arány, vagy tápközépre állítsam a kimenetet?
Minél több feszültség esik az ellenálláson, annál nagyobb a nyugalmi áram. Minél nagyobb a nyugalmi áram, annál nagyobb a kivezérelhetőség. A látszólag feleslegesen magas tápfeszültségnek ott látod hasznát, hogy kisebb az áramváltozás az ellenálláson. Ezt is érzékeled, ha több feszültség esik rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Értem. Tehát akkor nem okoz gondot, ha a kimenet nem féltápfeszen lessz, hanem eltolom picit, nekem így valahogy szebbnek tűnik a hangja... Lehet hogy csak azért, mert szépnek akarom hallani, vagy nem tudom, de így valahogy még teltebbnek hallom, mint ha a kimenet Ut/2-n van. Fizukor megrendelem a HE Store-ból a végleges ellenállásokat, és FET-eket is kell rendelnem, mert elnéztem azokat amik itthon vannak, az egyik IRFP064N a másik IRFP044N... De lehet, hogy rögtön az 5.1-hez való mennyiséget rendelem meg. Ma ahogy elővettem a dobozt a hűtőbordákkal és a trafóval picit elgondolkoztam és megkérdőjeleztem a saját épelméjűségemet, kb 15W kimenőteljesítményért kb. 500W-ot elfűteni...
![]()
Sziasztok
Épített valaki Nelson Pass féle F5 erősítőt? Van valakinek tapasztalata? Most építek egyet, látványterv már készült,
opsz véletlenül elküldtem....
tehát... elkeztem megépíteni, elég sokminden megvan. Valamikor a jövő héten akarom éleszteni. Van valami jótanácsotok, hogy mire figyeljek, nehogy elfüstöljön valami? A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Szia! Egy korábbi építésre mutat: Bővebben: Link
köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
sziasztok!
Megépítettem ezt a jelkondiciónálót. Kérdésem, hogy ECC88 helyett mit használhatok? Csak ECC82-ből van itthon. Köszönöm!
Esetleg 85 az megfelelő lehet a 82 nem jó ide .
Köszönöm a segítséget! ECC88-asokat sikerült szereznem, de ajánlottak még orosz 6n1p-t is.
Sziasztok! Ha van minnél nagyobb teljesítményű erősítőhöz valamiféle irányelvetek, és ma kapható alkatrészekkel kipróbált kapcsolás akkor kérlek segítsetek... Egy 2SK 1058 as meg lett építve , de elég soványka volt a hangja
Köszi Gábor
Nelson pass 200 watt színtiszta A osztályosa elég?
Ő lenne az: http://www.kk-pcb.com/aleph-12.gif Amúgy milyen hangfalal volt sovány?Jó lenne tudni azt is körülbelül mi lenne az igény, mert ez a nelson eléggé túlzás lehet, de tudtommal ettől nincs erősebb publikálva... A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Hja ez egy kicsit sok lenne. Anyagárban 300e legalább Előszőr ment egy próba hangsugárzón 90dB körüli érzékenység, aztán egy prelúdiumon. 2-5 W ment rá, és már torzított rendesen 40Wattot fűtött el. Egy 30-50 Wattos lenne jó...
Akkor egy 30 wattos hiraga lenne jó neked!
Itt olvashatsz róla bővebben: http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean-Hiraga-Class-A-Amplifier/
Igen, ezt néztem, de egy része az alkatrészeknek már beszerezhetetlen...
Bővebben: Link Itt mondjuk van egy kis segítség A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Szia!
Én mind a két hiragát megépítettem,és elsősorban csak is ajánlani tudom az után építést,nagyon kellemes hangja van,az alkatrészek beszerzésétől pedig ne ijedj meg akad helyettesítő és bár lehet nem hozza azt a hangképet amit az eredetivel de a végeredmény még így is kárpótol.
A Hiragának van külön topicja. Hiragából a DC szervósat érdemes megcsinálni, egyébként nagyon instabil a kimeneten a munkaponti offset.
Háló! hiraga 8 wattosahoz egy 75-100 va-és trafo eleglenne ?
800mA 2*14volt , sztereo berendezést szeretnék .
Ez sztereóhoz is ~kétszeres teljesítmény, tehát elég.
Szia, és a hűtőborda... Kb 16*5*3 cm kettő db van, ez is elég lenne, vagy picit nagyobb kellene hozzá? Szerinted melyik a jobb a celra , csatoltam kettő képet
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
Szerintem kevés hozzá.
Az én Hiragámban 700mA a nyugalmi áram csatornánként. Tehát a 2 oldal 1,4A-t eszik meg és akkor még nincs atrtalék... Minimum 200VA-es trafót javaslok hozzá! |
Bejelentkezés
Hirdetés |