Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Jólvan akkor! Köszi szépen!! Remélem ha minden jól megy hétvégén akkor készen is leszek és majd rakok fel képeket! Amúgy jó a páka? Jól bírja?
igen jó lesz...
mert az hőelem, azaz feszültséget ad ki ami bezavarja a multiméteren az ellenállásmérést (hideg állapotba minimáli a kiadott fesz). meg a műszerek ritkán mutatnak 0 ohmot, még akkor se ha a 2 vezetéket összeérinted.
Szia!
Hol vetted ezt a jó kis állomást? Mennyibe kerül? SMD forrasztáshoz kiváló lenne! A hőlégfúvónak saját kompresszora van, vagy kívülről kell neki szelet adni?
PIC-nél sokkal jobb lenne AVR-el pl ATmega8 kb 500Ft sokkal többet tud, 4x gyorsabb a parancs feldolgozás, C nyelvre optimalizált architectura. De a legfontosabb ingyenes C fejlesztői környezet (WinAVR), teljes hw elérés mutatókkal. Soha többet nem használok PIC-et
LCD helyett inkább 7segmenseket használnék negyed annyiból kijönne. 3db 7segmens elég. Nyomógomb helyett inkább a jó öreg potit Azzal jóban ellehet játszani. Ezt beolvasná az ADC és összehasonlítaná egy előző érékkel ha eltér megjeleníti a beállított hőfokot amennyi ideig csak akarod. Kapcsolgatni még mindig opto - triac-al kéne, mindenkinek 24V 50W-os trafója van és az egyenirányítva nem tenne jót a pákának. Programban megkell majd adni egy histérézist vagy egy fix számot hogy maximum hányszor kapcsolhat ki-be egy 1sec alatt. Belső timer-eket lehet használni olyanra pl hogy ha páka a tartóban akkor pl 60%-ra menjen le hőmérséklet, ha letelik timer2 akkor pedig kapcsolja a ki a fűtést. Nekem ez a ki-be kapcsolgatás bőven elég ha még a 100e Ft-os pákákban sincs PID Hőmérséklet kijelzés beállítása tényleg nem egyszerű, mert akár 2 azonos típusú pákában is a hőelemek közt lehet több % eltérés. Egy nagyon durva ötlet : Poti helyet IPOD érintés érzékelő körlap Szerintem túl puffereled a hőelem bemenetét, ha már van softveres jel szűrés akkor dolgozzon az is A jelet szerintem annyira erősisd fel hogy max hőfokon legyen ~4.5V ami megy az ADC-re, így pontosabb lesz adott felbontáson.
Kellett szóba hoznom a dolgot.
Így most bele kell húznom hogy hamarabb legyek én kész a forrasztóállomás II-vel, (pontosabban annak 'tekerésfigyelő' részével). (mikrokontroller nélkül)
Mit szolnál ha valahogy a kéz jelenlétét érzékelné a páka (nem mikrokontrolleres) és csak akkor váltana át?
Esetleg egy infra kapu ami túl nyúlna a poti végén? Vagy a poti tövére egy korongot erősíteni amin fekete fehér csíkok vannak és azokról érzékelni a visszaverődő fényt? Az elindítana egy 555-t. Vagy a poti tővére fehér csíkokat ragasztani/festeni?
Nézd, nem akarok hitvitákba keveredni, azzal csinálja meg mindenki, amivel akarja, de nekem C-t mikrovezérlőnél inkább senki ne emlegessen. Az nem arra való...
Ez a PIC bőven nem volt 500Ft sem és tökéletesen megfelel a célnak, amint látszik is. A nagyobbik verzió is csak kicsivel volt fölötte. Amiket leírtál, azokat végiggondoltam én is. Lehet, jó lenne egy "minimál" verziót összedobni, én is pont a potin és a LED-es 7szegmensesen gondolkodtam ennek kapcsán. Minimál verzióba felesleges pl. RS232 loggert tenni, és valószínűleg felesleges a PWM-es szabályozás. Ettől függetlenül "ha már egyszer ott volt a lehetőség", akkor miért ne használjam ki? Igen, bele lett építve a PID, választható paraméterek alapján szabályoz. Az egyik pont az ON/OFF típus, meg kell mondjam, hogy jó 8-10 fok hőingadozást mutat ilyenkor a hőmérő, azaz amikor kikapcsol a határértéken, akkor még egy ideig emelkedik, és amikor visszakapcsol a határérték alá csökkenve, akkor még kicsit hűl. PID szabályozásoknál néhány tized fokon belül tartja a hőmérsékletet még hőterhelés-változásokkor is. A digit szűrők és minden, ami bele lett programozva, elég jól működik (az lehet, túl lomhára vettem a digit szűrőt). Mondanom sem kell, hogy az egész kezelő assemblyben van megírva. A trafóról meg annyit, hogy én választhattam: veszek 24V/50W trafót x ezer forintért, vagy veszek egy rossz PC tápot 50Ft-ért és megjavtom/átalakítom. Én ezt választottam, egyenáramra meg nem jó a triak, viszont ezzel a FET-es megoldással kiváló lett az eredmény.
Az az őszinte véleményem a dolgról, hogy kisérletképpen lehet, hogy érdemes PIC, vagy AVR ha az ember tanulni akar vagy kifejezetten ez a téma érdekli.
Mert arra hogy forrasszon vele az ember arra tökéletesen megfelel egy db tetves müveleti erősitő, amivel ragyogóan müködik. Ugyanis a többi része majdnem ugyanaz csak egy müveleti erősitőt kiváltunk egy processzorral. Ugyanógy kell neki táp, kapcsolóelem stb. Minek ma már mindenbe processzor ??? Félreértés ne essék, én is csinálok PIC-el dolgokat, most épp egy riasztót, de túlzásnak tartom azt, hogy egy páka állomásba a processzort tegyünk mikor azt a feladatot ellátja egy tetves 100 Ft-os müveleti erősitő. Még egy apróság, Müveleti erősitővel simán tartja 1 -2 fokon belül a páka a hőmérsékletét. Kiváncsi lennék, minek a forrasztásához kell ennél jobb hőfokontartás.
lényegében arról lenne szó, hogy PIC-el "egyszerűbb", és olcsóbb egy hőmérséklet kijelzős állomás.
Abban igazat adok Neked, hogy lehet, hogy aki utánépíti, annak édesmindegy, miket tesz bele, a PIC is csak egy IC lesz neki. Én, aki megírtam elejétől kezdve a programját (mert tényleg az utolsó bitig én szenvedtem végig), én rengeteget tanultam ezalatt.
Az meg csak "melléktermék", hogy a PIC-kel elkészült cucc a végén még kevesebb alkatrészt fog tartalmazni, mint egy hagyományosan összerakott, hőfokkijelzős páka. Lehet, még az alkatrészköltség is kisebb. Talán ezért érdemes a PIC-es, de az egyszerűsített verziót is megkonstruálni.
Szia
Na pont erről beszéltem. Aki tanulni szeretne belőle annak érdemes. Én is lehet, hogy megcsinálom, pont ezért. Semmi másért. Az alkatrész költség szerintem nemigen lesz PIC-el kevesebb. Hónapok ota megy szinte folyamatosan az analóg, semmivel sem kevésbé megbizható mint a PIC vagy AVR. Ez egy tetves páka. A weller megoldotta egy db mágnessel és az is működik. Én amikor ezzel elkezdtem foglalkozni akkor még hőfokszabályzós páka ismeretlen fogalom volt ebben az országban. Forrasztottunk Minifor pákával meg később pisztolypákával és remekül müködött amatőr körülmények között. Ok hogy ma már kell a hőfokszabályzás mert a fólia méretek is jelentősen csökkentek, és tudom, hogy nagyon hamar feljön ha magasabb hőmérséklettel forrasztunk, és tapasztalom menyivel kényelmesebb dolgozni vele. De ehhez processzor???
[off]Akkor már meg se említem hogy tervezgetek egy kapcsolóüzemű tápos miniatűr AVR-es hőfokkijelzős szabályzót [off]
Miért ne emlitenéd ? Nincs nekem bajom a processzoros technikával semmi az égegyadta világon, csak éppen van olyan terület ahol teljesen feleslegesnek tartom. / A tanulás és a kisérletezés kivételével. /
Sziasztok!
Mi a véleményetek arról, hogy a hőelem jelét 3 db rail-to-rail műveleti erősítőből összerakott differencia erősítővel dolgoznánk fel. Ennek igen nagy a bemeneti ellenállása, illetve a hőszenzor vezetékére ráülő zajt is képes jól elnyomni. Esetleg valaki kísérletezett már ilyen kapcsolással?
Hello!
Szerintem lehetne lehetne nyitni egy JLT-02 digitális forrasztóállomás című topikot, mert ennek a címe: JLT-02 analóg forrasztóállomás és akkor tudnánk haladni a kérdésben. Én is szeretem a mikrokontrollereket, csak sokkal tovább tart a fejlesztés mint mikor fogsz egy analóg IC-t beforrasztód és megy. Egyébként szilva elismerésem a projektedhez! Nem kis idő lehetett, főleg a PID asm-ben. Akad nekem is még egypár ötletem, de azt akkor majd egy másik topicban Üdv
Sziasztok!
Én arra gondoltam, hogy fém forgatógombot rakunk a potméterre, ami egy érintőkapcsoló "érintőfelülete" lenne. És ha hozzáérünk a potméterhez akkor a kijelzőt átkapcsolja "hőfok beállítás üzemmódba", ha elengedjük, akkor pedig visszaáll "hőmérő üzemmódba" Próbáltam érthetően fogalmazni (nem tudom sikerült-e )
Nem is rossz ötlet, annak idején a Videoton rádióerősitőjébe oldották igy meg a csendes, kattanásmentes átkapcsolást. Ott a MUTE funkciót vezérelte. Bár én a két műszer hive vagyok, mert akkor egyszerre látom mindkét értéket.
De már született egy komplett profi megoldás elég rég, csak sajnos nem tette közkézre a szerkesztője.
http://www.nszero.lapok.hu/keret.cgi?/paka/paka.htm
A Videoton rádióerősítőkben hogy kötötték össze a poti fém gombját a vezetékkel? Vagy az egész poti fém volt?
Darlington párral vagy egy fet-el lenne a legjobb szerintem. Ez is mikrokontrolleres: http://www.nszero.lapok.hu/keret.cgi?/paka/paka.htm Nem akarok eltérni a témától de ebben kapcsolóüzem van? Mert nagyon kicsi benne a trafó. Ezeket az érintés kapcsolókat találtam: http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=83 http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=250 http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=30 http://www.4qdtec.com/tchsw.html Touch Switch And Delay Circuit Using 555 Timer IC
Igazán nem is a poti, hanem a nyomógombok fémrészét kötötték egy elektronikára.
De ahhoz kéne egy vezeték mert a gomb a tengelyen van és forog. Esetleg tudnál képet csatolni?
Nem tudok csatolni, nincs képem róla csak javitottam ilyeneket, de irtam nem a POTI hanem a nyomogombok vezérelték a mute funkciót. Potival nem lehet kattanásmentes átkapcsolást csinálni, az nem kapcsoló.
Semmi baj. Valami valahol biztos fellelhető a rajza, és valamilyen csúszógyűrüs, vagy leszedő kefés megoldással adaptálható lehet ehhez a kapcsoláshoz is. Bár szerintem sokkal jobban is néz ki két müszerrel, és nem akkora tétel , hogy sporoljak vele.
Egyébként jobb lenne magát az ellenállás változást figyelni vagy valamilyen optikai módszerrel a poti tengelyét. Bár nemigen foglalkoztam a témával, engem nem érintett.
A poti tekerésének elektronikus figyelése megoldott dolog! Az én készülő forrasztóállomás II áramkörömben működik a tekerés érzékelése. Van egy fólia, ahol L szint van ha a poti nincs tekerve és H szint, hogyha tekerve van.
A gond nálam csak az, hogy valahogy egy parazita visszacsatolás jött létre, ami miatt oszcillál a tekerésfigyelő áramköri résszel az analóg jeleket kapcsoló áramkör. De ha ezt a két áramköri részt elválasztom egymástól, akkor van egy tök jól működő poti tekerésfigyelő kapcsolásom.
Akkor sikerült megoldani azt a problémát hogy 10 tekerésből 3szor kiakad?
Ennyire bezavarnának egymásnak ha a 2 használatlan OPA-t használjuk erre a célra? Esetleg föld fóliával nem lehetne megoldani a nyákon?Tudnád csatolni a működő kapcs rajzot? Köszi!
Oké, csak Mrx23-nak megemlitettem mint variációs lehetöséget.
én ezzel csinálnám: érintőkapcsoló
Nem.
Olvasd el amit írok! A tekerésfigyelő rész működik, csak ha utána kötöm az analóg jeleket kapcsoló 'fokozatot', akkor gerjed be az áramkör. Tehát a tekerésfigyelő áramkör külön eddig is működő képes volt. A probléma a 4066-os áramköri résszel együtt jelentkezik csak. De szerintem ha engedek abból a koncepcióból, hogy minnél kevesebb alkatrészt használok és inkább beteszek rendesen egy 555-öt időzítőnek, akkor működni fog az egész áramkör.
Tekerés figyelő áramkört nem lehetne nem lehetne valahogy megcsinálni hogy csak 2 opa-t használjon?
És akkor elég lenne 1db LM324 (4db OPA). |
Bejelentkezés
Hirdetés |