Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   104 / 133
(#) bakaruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Szia miért is kedvezőbb ha nem nyáklapra építem? Válaszodat előre is köszönöm.
(#) szamóca válasza bakaruha hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Mert könnyebb betartani a tekercsek közötti minimális távolságot, az egymásra hatás minimalizálása végett.
(#) bakaruha válasza szamóca hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Köszönöm válaszod. Szép napot.
(#) Janoo hozzászólása Feb 22, 2015 /

Sziasztok!
Hozzáértő segítséget szeretnék kérni, egy új hangváltó tervéhez.
Számomra ez már a 3.0-s nekifutás, hátha nem igényel több változtatást az eredmény.
A hangsugárzó 3 utas, hangszórói:
http://www.hangszorobolt.hu/?showid=2178&level0=23
http://hangszoro.net/index.php/h2000/kozephangszorok/hb125-326-
http://beyma.com/products/lowmidfrequency/608CMB8
A beszerzendő, megfelelő mH-s tekercs linkelését külön köszönöm.
Üdv.
(#) ptesza válasza Janoo hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Megvetted már a hangszórókat? Ebben a felállásban a közép lehet,hogy felesleges.
(#) Janoo válasza ptesza hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Még tavaly összeácsoltam végül az ajánlatod, most akarnám maximalizálni a hangját.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

ez így a három út miatt nagyon nehéz lesz. De megpróbálok segíteni. A középhangszóró mindenképp szükséges, mert a Beyma mélyközép borzasztóan szól 4-500Hz fölött. Csak sajnos nem lehet elég alacsony frekvenciától működtetni a közepet. Annál erőteljesen ajánlott, hogy 1kHz, de inkább 1500 alatt ne szóljon. Másféle rendszerhez volt kitalálva ez a 12,5-es hangszóró a Videotonnál.

Szabad tudni, hol használod ezt a hangsugárzót és mire? Hátha lehet ésszerű kompromisszumot kötni.

Hja igen, és szükség lenne ehhez a művelethez a doboz méreteire, reflexcsőére is, ha van.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Az összeillő ajánlatot itt kaptam a fórumon.A három út a meglévő doboz felhasználása miatt kellett.
A belső méretei 48 cm x 24 cm x 20 cm. A reflexcső átmérő 75 mm ,72 mm hosszú.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Rendben. Megnézem mit tudok tenni.

A kérdés másik része adott még, hol használod, lakószoba, nappali, stb. mekkora helyiség, és mi a cél, zenehallgatás, vagy valami hangosítás?

Az előlapról kaphatnék egy teljesebb képet? És a reflexcső hol van a dobozon?

Bocs, ha sokat kérdezek, de szükségesek az infók.
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

A használat 20 nm-s szoba, a finomtól az állatig.Képet küldtem.A reflexcső hátul fent a középvonalban.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Rendben, átnézem a dolgokat.
(#) zsolti0000 hozzászólása Feb 28, 2015 /

sziasztok nem tudom nekem tudnátok e segíteni?!
el akadtam!
van nekem is egy Orion hangfalam de ki ment benne a hangváltó HL 742 C-6 -os ki cseréltem a kondikat is.
a magas szépen szol de a mély nagyon recseg
a tekercsre tippeltem az lehet e a gond?
le vettem a mély tekercset mivel tudnám ki probálni h megy e ugy?
ha az a bajamivel tudnám helyettesíteni?
a válaszokat előre is köszönöm!

(#) ptesza válasza zsolti0000 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Tovább ne bontsad. A tekercs egy egyszerű alkatrész, ha nem mérsz rajta szakadást akkor az jó. Inkább a hangszóró lesz a bűnös sajnos.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Hát nem tudok egész pontos választ adni, mivel szinte semmi támpont nincs. Alapból ezt ajánlanám:
Mély: 2,0mH × (22uF* + 1,0R)
Közép: 4,7R** + 6,8µF × 820uH + 390uH
Magas: 2,2R*** + 2,0uF

A változtatható elemek:
* 22-33uF
** 3,3-6,8R
*** 1,5-3,3R
Ezeket ha szükséges, lehet meghallgatás közben-után még módosítani. A két ellenállással a magas és középhangszóró hangnyomása szabályozható. A mélyközéppel párhuzamos kondenzátor az 1kHz körüli tartományra hat. Ha nagyobb, kicsit intenzívebb, ha kisebb, akkor kicsit csendesebb lesz.
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Köszönöm szépen!Már csak az nem tiszta hogy melyiket sorosan és/vagy párhuzamosan.
Esetleg egy ákom-bákom rajz segítene.
Köszi.Üdv.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

A középhangszórót valószínűleg fordított fázisban kell bekötni.
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Még egyszer köszönöm!
Ha jól értelmezem:A felső a mély, az alsó a közép, az oldalsó a magas.
Üdv.
(#) ptesza válasza Janoo hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Igen.
(#) Janoo válasza ptesza hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Rendben.Köszi!
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

"Másféle rendszerhez volt kitalálva ez a 12,5-es hangszóró a Videotonnál."
Helyette, ami jobban beleillene szerinted?
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Hm, nagy választási lehetőségek nincsenek, nem feltétlenül a hangszórókkal van baj, csak a mély és a közép nem működik annyira jól együtt. Pl. egy HA20-szal, HA25-tel jobban összehozható a HB12,5.

Ehhez a beymához, ha a problémás tartományt ki akarod hagyni, egy mélyközép kellene, saját kis zárt légtérrel a dobozon belül. De abból meg megint nehéz jót találni (főleg ilyen áron). Szóval szerintem hallgasd meg, és ha nagy problémáid nincsenek, akkor nem érdemes piszkálni.
(#) Janoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Ehhez mit szólnál: http://www.dexon.cz/data/popisy/02017.pdf
Jobban beillene?
A Beyma honlapján a legkisseb zárt térnek 1,05 l ír, az még nem venne el túl sok teret, az egyébként is kicsi dobozból.
(#) bakaruha hozzászólása Márc 8, 2015 /

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy miért szokták a közép hangszórót fázis-fordítva bekötni?
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Hangosításra biztos jó. De ezzel még kevésbé tudnék hangváltót tervezni látatlanban.
(#) P_Laszlo válasza bakaruha hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Hogy közelebb legyen a magashoz és a mélyhez.

"Hangosításra biztos jó."-Nem elég részletező? Nem tudja azt az átvitelt ami rá van írva?Túl erős?Vagy a kis dobozkájával(1,05 l)gyenge lesz? Akkor már végképp nem értem, hogy milyen hangszóró lenne jó ami megtudja szólaltatni a kritikus tartományt. Csak létezik ilyen, vagy ebben a méretben nem? Esetleg oda illőt legyártatni, ami tudja azt amit kell? Csak van valami lehetőség.
Meglátásod szerint mint hozzáértő, milyen paraméterekkel rendelkező, odaillő hangszórót kell keresnem, hogy ne legyenek kompromisszumok és ne legyen borzalmas a frekvencia átvitel?

Hogy is fogalmazzam meg szépen. Azért írtam, hogy hangosításra jó, mert ennél a hangszórónál fontosabb a nagy hangnyomás, mint az, hogy szépen szóljon. Középtartományban végig rezonál.

Én alapvetően másik mélyhangszórót választottam volna, aminek 3-4kHz-ig nincs problémája. Itt látom a gondot.

A HB12,5-ből is lehetne nyitott kosaras változatot csinálni. Ha kéred az üzemben, valószínűleg elkészítik. De ahhoz megint át kéne tervezni a hangváltót. Ezért mondtam, hogy inkább hallgasd meg a jelenlegi felállásban. És ha nem vagy elégedett, akkor változtass.

Hát mindegy....Kicsit nehéz feldolgoznom hogy egy negyed annyiba kerülő HA-20 jobb mint egy Beyma. (HA-20 40-4000 Hz 80/40W 89dB -VS- 40-5000Hz 200/100W 93dB)
Mindenesetre még egyszer köszönöm mindenkinek.
Üdv.

Nem erről van szó, nem jobb egyik sem, csak mindkettő másra jó. A Beyma hangos, jól terhelhető, viszont épp emiatt nem annyira jó a mélytartománya, és középen is problémái vannak, de ott, ahol és amire általában használják, ez nem okoz gondot. Ott a megbízhatóság az elsődleges szempont.

A HA20-ak nem olyan hangosak, nem is viselnek el akkora terheléseket, viszont könnyebb velük kellemes mélyeket csinálni, és a középtartományban 1k-4k részen nincsenek nagy hibáik. Ezek a fő különbségek. Ehhez az összeállításhoz sztem jobban illenek a képbe.

A váltóban próbáltam úgy megválasztani az alkatrészeket, hogy amennyire lehet, kompenzálják a hangszórók alap hibáit.
(#) pedav hozzászólása Márc 17, 2015 /

Sziasztok!

Szerintetek a mellékelt képen látható kondenzátor alkalmas lehet hangváltó áramkörben való alkalmazásra?

Köszi,
Üdv: Dávid

DSCF5025.JPG

Következő: »»   104 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem