Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Szia miért is kedvezőbb ha nem nyáklapra építem? Válaszodat előre is köszönöm.
Mert könnyebb betartani a tekercsek közötti minimális távolságot, az egymásra hatás minimalizálása végett.
Sziasztok!
Hozzáértő segítséget szeretnék kérni, egy új hangváltó tervéhez. Számomra ez már a 3.0-s nekifutás, hátha nem igényel több változtatást az eredmény. ![]() A hangsugárzó 3 utas, hangszórói: http://www.hangszorobolt.hu/?showid=2178&level0=23 http://hangszoro.net/index.php/h2000/kozephangszorok/hb125-326- http://beyma.com/products/lowmidfrequency/608CMB8 A beszerzendő, megfelelő mH-s tekercs linkelését külön köszönöm. Üdv.
Megvetted már a hangszórókat? Ebben a felállásban a közép lehet,hogy felesleges.
Még tavaly összeácsoltam végül az ajánlatod, most akarnám maximalizálni a hangját.
![]() Szabad tudni, hol használod ezt a hangsugárzót és mire? ![]() Hja igen, és szükség lenne ehhez a művelethez a doboz méreteire, reflexcsőére is, ha van. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Az összeillő ajánlatot itt kaptam a fórumon.
![]() A belső méretei 48 cm x 24 cm x 20 cm. A reflexcső átmérő 75 mm ,72 mm hosszú.
Rendben.
![]() A kérdés másik része adott még, hol használod, lakószoba, nappali, stb. mekkora helyiség, és mi a cél, zenehallgatás, vagy valami hangosítás? ![]() Az előlapról kaphatnék egy teljesebb képet? És a reflexcső hol van a dobozon? Bocs, ha sokat kérdezek, de szükségesek az infók.
A használat 20 nm-s szoba, a finomtól az állatig.Képet küldtem.A reflexcső hátul fent a középvonalban.
sziasztok nem tudom nekem tudnátok e segíteni?!
el akadtam! van nekem is egy Orion hangfalam de ki ment benne a hangváltó HL 742 C-6 -os ki cseréltem a kondikat is. a magas szépen szol de a mély nagyon recseg a tekercsre tippeltem az lehet e a gond? le vettem a mély tekercset mivel tudnám ki probálni h megy e ugy? ha az a bajamivel tudnám helyettesíteni? a válaszokat előre is köszönöm! ![]()
Tovább ne bontsad. A tekercs egy egyszerű alkatrész, ha nem mérsz rajta szakadást akkor az jó. Inkább a hangszóró lesz a bűnös sajnos.
Hát nem tudok egész pontos választ adni, mivel szinte semmi támpont nincs. Alapból ezt ajánlanám:
Mély: 2,0mH × (22uF* + 1,0R) Közép: 4,7R** + 6,8µF × 820uH + 390uH Magas: 2,2R*** + 2,0uF A változtatható elemek: * 22-33uF ** 3,3-6,8R *** 1,5-3,3R Ezeket ha szükséges, lehet meghallgatás közben-után még módosítani. A két ellenállással a magas és középhangszóró hangnyomása szabályozható. A mélyközéppel párhuzamos kondenzátor az 1kHz körüli tartományra hat. Ha nagyobb, kicsit intenzívebb, ha kisebb, akkor kicsit csendesebb lesz.
Köszönöm szépen!
![]() Esetleg egy ákom-bákom rajz segítene. Köszi.Üdv. ![]()
Még egyszer köszönöm!
![]() Ha jól értelmezem:A felső a mély, az alsó a közép, az oldalsó a magas. Üdv.
"Másféle rendszerhez volt kitalálva ez a 12,5-es hangszóró a Videotonnál."
Helyette, ami jobban beleillene szerinted?
Hm, nagy választási lehetőségek nincsenek, nem feltétlenül a hangszórókkal van baj, csak a mély és a közép nem működik annyira jól együtt. Pl. egy HA20-szal, HA25-tel jobban összehozható a HB12,5.
Ehhez a beymához, ha a problémás tartományt ki akarod hagyni, egy mélyközép kellene, saját kis zárt légtérrel a dobozon belül. De abból meg megint nehéz jót találni (főleg ilyen áron). Szóval szerintem hallgasd meg, és ha nagy problémáid nincsenek, akkor nem érdemes piszkálni.
Ehhez mit szólnál: http://www.dexon.cz/data/popisy/02017.pdf
Jobban beillene? A Beyma honlapján a legkisseb zárt térnek 1,05 l ír, az még nem venne el túl sok teret, az egyébként is kicsi dobozból.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy miért szokták a közép hangszórót fázis-fordítva bekötni?
Hangosításra biztos jó.
![]()
Hogy közelebb legyen a magashoz és a mélyhez.
![]()
"Hangosításra biztos jó."-Nem elég részletező? Nem tudja azt az átvitelt ami rá van írva?Túl erős?Vagy a kis dobozkájával(1,05 l)gyenge lesz? Akkor már végképp nem értem, hogy milyen hangszóró lenne jó ami megtudja szólaltatni a kritikus tartományt.
![]() ![]() Meglátásod szerint mint hozzáértő, milyen paraméterekkel rendelkező, odaillő hangszórót kell keresnem, hogy ne legyenek kompromisszumok és ne legyen borzalmas a frekvencia átvitel?
Hogy is fogalmazzam meg szépen. Azért írtam, hogy hangosításra jó, mert ennél a hangszórónál fontosabb a nagy hangnyomás, mint az, hogy szépen szóljon. Középtartományban végig rezonál.
Én alapvetően másik mélyhangszórót választottam volna, aminek 3-4kHz-ig nincs problémája. Itt látom a gondot. A HB12,5-ből is lehetne nyitott kosaras változatot csinálni. Ha kéred az üzemben, valószínűleg elkészítik. De ahhoz megint át kéne tervezni a hangváltót. Ezért mondtam, hogy inkább hallgasd meg a jelenlegi felállásban. És ha nem vagy elégedett, akkor változtass.
Hát mindegy....Kicsit nehéz feldolgoznom hogy egy negyed annyiba kerülő HA-20 jobb mint egy Beyma. (HA-20 40-4000 Hz 80/40W 89dB -VS- 40-5000Hz 200/100W 93dB)
Mindenesetre még egyszer köszönöm mindenkinek. ![]() Üdv.
Nem erről van szó, nem jobb egyik sem, csak mindkettő másra jó. A Beyma hangos, jól terhelhető, viszont épp emiatt nem annyira jó a mélytartománya, és középen is problémái vannak, de ott, ahol és amire általában használják, ez nem okoz gondot. Ott a megbízhatóság az elsődleges szempont.
A HA20-ak nem olyan hangosak, nem is viselnek el akkora terheléseket, viszont könnyebb velük kellemes mélyeket csinálni, és a középtartományban 1k-4k részen nincsenek nagy hibáik. Ezek a fő különbségek. Ehhez az összeállításhoz sztem jobban illenek a képbe. ![]() A váltóban próbáltam úgy megválasztani az alkatrészeket, hogy amennyire lehet, kompenzálják a hangszórók alap hibáit.
Sziasztok!
Szerintetek a mellékelt képen látható kondenzátor alkalmas lehet hangváltó áramkörben való alkalmazásra? Köszi, Üdv: Dávid |
Bejelentkezés
Hirdetés |