Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségcsökkentési módszerek
Lapozás: OK   7 / 12
(#) kadarist válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Nincs ötlet, mert a használhatók már elhangzottak. Gyártass olyan trafót, ami a speciális igényeidet kielégíti.
(#) kezdovagyok hozzászólása Márc 19, 2015 /

Ez nem játék. Ha játszani akarok, nem ilyen fórumokba írkálok.
Még 1 fontos kérdés. A trafókra a valóban a kimenetén mérhető feszültség van ráírva, vagy mindegyiknél többet mérnék, mint a ráírt?
Azaz a 2×9V-os kimenetűn 9,2V körül mérnék, vagy 10V körül mérnék üresjáratban, és terheléskor is?
A linkelt 2×10V-os toroid amúgy is 5e Ft felett van + posta, mert 100VA-es, azaz 5A-es. Nem kell ilyen nagy teljesítményű.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) zolika60 válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Terhelve mindig kevesebbet fogsz mérni. A ráírt feszültség a névleges áramhoz tartozik.
(#) kezdovagyok hozzászólása Márc 19, 2015 /

Ez milyen lehet? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) nagym6 válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Egy lehetőség. Régi Piko kisvasutakhoz volt olyan sebességszabályozó trafó, aminél a szabályozó forgógomb a trafó szekunder tekercs menetein forgatta az érintkezőket, hogy hány menetnél legyen a szekunder kimenet. Így a forgógombbal változtatott szekunder menetszám adta a kimenő feszültséget, ami szabályos szinusz. Erős trafó, 1A terhelésre alig esik a feszültsége, de ez utánállítható a forgógombbal.
Így néz ki: Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Igazából ez DC-t ad, bár ki lehet herélni a szelén egyenirányítót belőle.
És még mindig csak 1 db feszültség, nem pedig 2. A másik kimenete fix 16V AC.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
(#) Ge Lee válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Eddig arról volt szó hogy mindenképpen 11V kell, sem több, sem kevesebb, most meg már jó a 9V is. Ami egyébként sem fog menni, mert a hálózat feszültsége is ingadozik. Ha a trafó mondjuk 225V-nál ad 11V-ot, akkor 222-nél már csak 10,85V lesz, 228-nál meg 11,15V, plusz a terhelés növekedésével is arányosan csökken.
De akármi is menjen róla, teljesen mindegy lehet neki hogy az most éppen 10V vagy 12V.
(#) ferci válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Visszanéztem két hsz-t is tőled.
Egyikben:
Idézet:
„a lényeg, hogy kb. 10,5-11,3V között legyen”
,
a másikban:
Idézet:
„2-3 egyszerű alkatrésszel megoldva, ami kb. 0,2-1A között is stabil 10,8-11V-ot ad”
.
Először 0.8 volt, aztán 0.2 volt lehet az eltérés. Nem semmi.
Ha nézed pl. Ge Lee mostani beírását, a SZABÁLYOZÁST nehezen tudod kikerülni.
Ha maradsz az eredeti trafódnál, a 11 és 17 voltosnál, a szekunder ágban meg lehetne valósítani, de nem 2-3 alkatrésszel.
Ha pedig új trafót veszel, min 63 VA-es kell a lemezesből és csak a 12 voltos lenne jó, de akkor se tudod egyszerűen megoldani azt a kis "feszhézagot".

Kérjél többektől is infót, hátha van.. mértem egy 8.5 cm^2-es vasat, 2 x 8 voltos és üres fesz 7,83, 1.2 amperrel terhelve 7.73 volt van rajta, tehát a közte 0.1 volt.
Csak azért írom le, hogy lásd, mekkora trafó tudja azt, amit szeretnél és ahogy látod te is, boltban nem kapsz 11 voltost.
Egy 35 VA-es beöntött, 16V 2 amperes trafónál ugyanez már 0.8 voltos változást okozott, ami átszámolva 0.53 volt difi lenne, tehát hasonló teljesítményű nem lenne sehogy okés neked.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
(#) Inhouse hozzászólása Márc 20, 2015 /

Idézet:
„A trafóm másik szekundere 11V-os, a 17V-os ágából is 11V-ot akarok csinálni, mert 2 független kimenet kell. Van még egy ilyen trafóm, de ha az 1. trafóm 17V-ját a 2. trafó 17V-os szekunderébe kötöm be, akkor mit mérek a 2. trafó másik szekunderén?

Na, most akkor miről is beszélünk? Mert erre nem válaszoltál, mikor rákérdeztem. Ha van még egy ilyen trafód, akkor azt is bekötöd (nem a szekundert, hanem a primert mint a másiknál) a 230V-os hálózatra és máris van még egy 11V-os és 17V-os kimeneted, ami ugyanolyan. Zárjuk már rövidre ezt a témát...
(#) Placi84 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

Az is írta nem fér el 2 trafó. De jó lenne már ejteni tényleg.
(#) Signal válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

Idézet:
„Kifogytatok az ötletekből?”

Még mielőtt azt hinnéd, hogy a topik látogatói túl kevesek a problémád megoldásához, azt azért elárulnám, hogy szinuszos tápfeszültség torzítatlan szabályzása, stabilizálása elektronikus megoldásokkal korántsem egy hétköznapi rutinfeladat, és nem intézhető el pár alkatrésszel.
Idézet:
„Hogyan változtatják különböző elektromos eszközökben a váltófeszt trafó nélkül?”

Például úgy, hogy a konstruktőr előtt nem titok a felhasználás célja és annak megfelelően gondolkodik, leginkább kikerülve ezt a dolgot és más úton megvalósítva, sokkal egyszerűbben, gazdaságosabban.

Gyakorlatilag példát is nehéz lenne találni a speciális igényedre. Szerszámgépeknél például torzulhat a szinusz, sok készülékben először DC lesz belőle stb. lehetne sorolni.
Idézet:
„Még 1 fontos kérdés. A trafókra a valóban a kimenetén mérhető feszültség van ráírva, vagy mindegyiknél többet mérnék, mint a ráírt?”

A névleges bemenőfeszültségen, névleges terhelés esetén mért feszültséget szokás megadni. Ezzel máris lesz egy kis problémád, mert a jó stabilitáshoz nagyobb teljesítményű trafó kellene, de ha az nincs kellően leterhelve, akkor esetleg azért nem lesz pont annyi, amit elképzeltél.

Mindent összevetve, a szekunder letekerése, "finomhangolása" talán az egyetlen, ami személyre szabottan neked bejönne.
(#) zenetom válasza kezdovagyok hozzászólására (») Márc 21, 2015 / 4

Szia!
Látom napok óta nincs számodra megfelelő válasz. Van egy jó és egy rossz hírem. A jó: én tudok választ adni. A rossz hír: amiket írtál feltételeket, azok alapján NEM lehet megodani ezt a feladatot.
Probléma megoldva! Kérem a lájkokat!
(#) titkovics hozzászólása Máj 10, 2015 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni! A feladat komoly, kíváncsian várom, hogy oldanátok meg a következő problémát.

Adott egy Angliai gép, aminek a tápfeszültsége maximum 3X415V lehet. Ha jól tudom az itthoni hálózat jócskán túl van ezen a feszültség értéken. Kb. 3x440V-ról tudok. A gép maximális teljesítménye 21kW. Hogyan lehetne a lehető legegyszerűbb módon a feszültséget kb. 20V-al csökkenteni ekkora áram/teljesítmény mellett?

Köszönöm válaszotokat!

Tibi
(#) kadarist válasza titkovics hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Szia!
A problémád meg is van oldva, mert nálunk 230/400V-os a hálózat.
(#) Peter65 válasza titkovics hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Szia!
Ez fázisonként kb. 30A-et jelent. Vegyél 3db 230/24V-os 750VA transzformátort, és ebből készíts háromfázisú autótranszformátort, úgy hogy a fázisoknál legyen a 24V-os tekercs. A 24V-os tekercsek másik kivezetésénél a névleges vonali feszültség 362V lesz, ami 10%-os feszültség emelkedéskor 398V-ra megy fel. Ha ezt a csökkentést túlzottnak tartod, 3db 230/12V-os 400VA-es trafóval 380V-osra mérsékelheted a vonali feszültséget, de ez 10%-os feszültség emelkedéskor már 418V-ra megy fel, ami a megadott határérték felett van. Nyilván készíttethetsz egyedi szekunder feszültséggel transzformátort, de akkor általában többe kerül.
(#) quantum93 hozzászólása Feb 9, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget transzformátor feszültség csökkentésével kapcsolatban!
Van egy trafóm 400 voltos (csöves erősítőhöz Anód fesznek) ezt szeretném minimum 250-re lecsökkenteni több ötletem is volt de egyik sem jött be ha valaki tud valami kézenfekvő megoldást (NEM ÚJ TRAFÓT!!!) azt szívesen várom!
(#) erbe válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Lehet tenni fojtót a trafó elé vagy ellenállás osztót a trafó után. Előbbi gazdaságosabb. Az értéket ki kell kísérletezni. Terhelésfüggő.
Legegyszerűbb másik trafót betenii.
(#) steelbird válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

A váltó 400V, vagy ez egyenirányítás után ennyi?
(#) proba válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Lehet ha a transzformátorodat pontosabban ismernénk, pl megcsapolások többet segítene. Amúgy eléggé újra tekerés/új transzformátor szaga van. Esetleg elé egy 230/110V os másik transzformátor. Szinte minden egyszerűbb módszer terhelésre változó kimenő feszültséget ad, ami adott esetben eléggé kellemetlen következményekkel járhat.
(#) ferci válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Beírhattad volna a "nem bejött " ötleteidet, hogy ne legyen további felesleges ötlet.
A cél, a fogyasztás sem mindegy, mit lehet vagy célszerű alkalmazni a szekunder megbontása nélkül.
Gondolom, egy nagyfesz tranyós vagy fetes áteresztő ( disszipatív ) táp már volt a gondolataidban, de ott el kéne fűteni a felesleges és elég sok veszteséget.
Szerintem biztos meg tudnád oldani a szekunderből való letekerést.
Kérdés persze még az is, hogy amit le tudott adni 400 volton, 250-en elég lesz-e a drótkeresztmetszet miatt.
(#) kaqkk válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Vegyél stabilizátor csövet vagy zeener diódát 47+'100+100+100+ ellenállás és a második 100v os ról veszed le az anódfeszt ...
(#) Ge Lee válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Esetleg olyan nyilvánvaló dolog mint a letekerés? Ha egy mezei trafóról van szó, ahol alul van a 230V-os primer és rajta a 400V-os szekunder, akkor ez a legkézenfekvőbb megoldás, már ha nincs impregnálva az egész.
(#) quantum93 hozzászólása Feb 11, 2016 /

Köszönöm a válaszokat! Nos a trafó pontos értékeit nem tudom ezt kaptam csak annyit tudok hogy egy szekunderes és kb olyan 150-200ma tud! Amin gondolkodtam az egy feszültség osztó de elvetettem. A tranzisztoros megoldás pedig a túl nagy disszipáció miatt nem igazán hajlok rá és a LEGFONTOSABB: NEM AKAROK LETEKERNI BELŐLE! Ez volt nekem is az első ötletem ez a 400v jó lesz csak nem a mostani csöveimhez de attól még terveim vannak vele. Nem vagyok annyira jártas a szakmában hogy mivel lehetne még lecsökkenteni valahogy mert azért hogy teszteljek egy pár kapcsolást azért nem vennék egy 250-300voltos trafót mert elég ritka ahol meg van ott POFÁTLAN ÖSSZEGEKET MONDANAK!!!
De még egyszer köszönöm mindenki válaszát!
(#) erbe válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Minden ősrégi csöves rádióban éppen olyan trafó van, mint amilyent szeretnél.
(#) granpa válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Kaqkk javaslata a járható út, de használhatsz régebbi trafós töltők trafóját is szembefordítva, a megfelelő feszültségre kötve (nem erről a trafóról).
(#) nedudgi válasza quantum93 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A vezetékek keresztmetszetéről nem tudunk semmit a mostani transzformátorban. Titok a kívánt terhelhetőség is. Ha a szekunderek egymástól függetlenek, akkor a jelenlegi 400V tekercsre a 230V hálózatot kötöd, akkor a jelenlegi primer szekunderként megközelítőleg azt a feszültséget adhatja egyenirányítás után, amit keresel.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Vagy kisebb trafóval lehet feszültségcsökkenő sutótranszformátort csinálni próbára...
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Ezen én is rágódtam, de úgy éreztem, szó sem lehet egy második, autótranszformátorról. A primerrel sorbakötött Graetz+tranzisztor kombó egy optocsatolóval megoldhatná problémát, de a hűtés ára talán kiadna egy transzformátort.
(#) Tibicsek hozzászólása Júl 2, 2016 /

Üdv! olyan merült fel bennem, hogy 24Vot akarok elvinni 100méteres távolságba éshogy nekelljen nagyobb keresztmetszetű vezetéket vennem így a trafót túlméretezem kb 30V-ra és ez lenne a kérdésem, hogyha ellenállásal csökkentem a feszültséget az jó lenne-e?
(#) ferci válasza Tibicsek hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Mérd meg a 100 méter kábel ellenállását és úgy méretezd a feszültség növelését.
Természetesen ez a maximális áramnál igaz, mert kis terhelésnél nagyobb fesz jelenik meg.
Ellenállással ne akarjál feszt csökkenteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem