Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Halványuló világítás
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Morris hozzászólása Feb 5, 2008 /

Sziasztok!

Lelkes amatőr vagyok, elnézést, ha nagyon egyszerű dolgot kérdezek...
Tudtok valami megoldást arra, hogy a villanykapcsoló leoltásakor a világítás ne csak kialudjon, hanem szépen 2-4 másodpers alatt elhalványodjon?

ha van ilyen megoldás, akkor az váltókapcsolónál is megoldható?

Köszönet,
Péter
(#) Sebi válasza Morris hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Minden megoldható, építeni kell egy triacos szabályzót, ami tudja ezt. Váltókapcsoló esetén - így első gondolatra - nem lehet megúszni egy plusz szál behúzását.
(#) Morris válasza Sebi hozzászólására (») Feb 6, 2008 /

Hu, ez bonyolultnak hangzik...

azt hittem, hogy valami okos szerkezet (kondenzátor, vagy tudomis én...) megtart némi áramot magában amit a villany lekapcsolása után az izzók szépen leszívnak, így elhalványodva alszanak el...

Tényleg nem értek hozzá!

De azért köszi. esewtleg nincsen kéznél valami kapcsolási rajz, vagy segédlet a szabályzóhoz?

Köszönet!

Péter
(#) kobold válasza Morris hozzászólására (») Feb 6, 2008 / 4

Bővebben: Link
Ez egy csúnya rajz, a lényeg a tranzisztor bezárása, utána jön a halványulás, csak át kellene variálni, kihagyni a felesleges gombokat / kapukat stb.
(#) idlob válasza Morris hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

A problémát alaposan megkomplikálja a váltókapcsoló. A csatolt képben vázoltam a legegyszerűbb de egyben legdrágább megoldást, a váltókapcsolók átkötése néklül pedig ez az egyetlen lehetséges út új vezeték nélkül. A hálózat feszültség megszűnte utána a 6000µF-os kondi még tárol cirka 1,3C töltést, amivel 4-5 másodpercig bírja egy 60W-os izzó (de csak hagyományos izzóval működik, a kompakt fénycsövek fényerejét nem tudod szabályozni és nem csak ezzel nem).
A probléma a 6000µF/400V= kondenzátor beszerzése. Ilyet egyben valószínűleg nem kapsz, többől kell összeállítani a megfelelő feszültségre, kapacitásra. Ráadásul nem kis pénzért (10-20 eFt)
A PTC azért kell, mert bekapcsoláskor nagyot "rúg" vissza.
Minden más módszerhez kell egy plussz ér és vezérlő elektronika. Kobold által mellékelt kapcsolás elképzelehtő h. működik, de engem zavar a "do not build this circuit" felirat, (a teljes kavarc érdekében pedig felé van írva h. verified és pipa), és vedd figyelembe h. minden pontján ott lebeg a hálózati potenciál!

Úgyhogy nem is kérdeztél olyan egyszerűt!
(#) eSDi válasza idlob hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Lemaradt a kép, de ahhoz, hogy az általad vázolt dolog működjön, nem kellene egyenirányítani a hálózati feszt a lámpák előtt?
(#) idlob válasza eSDi hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Igen, igazad van! Valóban egyenirányítani kell és valóban lemaradt a kép. Tehát pótlom, így valószínűleg egyértelműbb lesz. De mint említettem ez inkább elvi megoldás, ami csak akkor persprektívikus megépíteni, ha a szükséges kondenzátor a fiókban lapul, vagy nincs egyéb megoldási lehetőség. (alter kapcsoló és csak két ér)

a2.GIF

(#) tatabike válasza idlob hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Sziasztok,

alter kapcsolóhoz 3 ér megy.... 2 érhez nem kell alter. Vagy nem értem...

TaTa
(#) idlob válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Szia TaTa!

Igazad van meg nem is. A mellékletben [felső rész] láthatod az alter bekötést. Tehát a kapcsolóban valóban három ér húzódik meg, de csak kettő megy a lámpához. A harmadik ér azért lenne praktikus, mert így a dimmer á.k.-nak lenne saját tápja.

Bár ez sem muszáj, pl. ha az új elrendezésben az egyik alter kapcsoló csak jelet adna a vezérlő á.k.-nak. [alsó rész]. A másik maradhat eredetiben, így a vezérlő az izzón keresztül érzékelheti, hogy át lett billentve a kapcsoló. Ezek után el kell döntenie, hogy neki fázisra/nullára kell-e kötnie az izzót, és szükség esetén elvégezni a fázishasítást.

a3.GIF

(#) lgyk válasza Sebi hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Hi!

Ha viszont az elektronika elfér a lámpa mellett/lámpában, akkor nem kell külön szál.
(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Hát szerintem ez a szabvány alter
off
1 motoros fényerőszabályzó?
2 szenzoros gyáriak között esetleg a régi magyarokhoz elvileg lehetett kötni távvezérlő pontot is?
3 egy lengyelt láttam amiben pic 16f627 volt azt átprogramozni
4 szenzorosból kiszedni a szenzort és monostabillal vezéreni a szenzor helyén
5 sa557 volt a régi szabályzókban ennek mintha lett volna egy ilyen változata de szerintem beszerezhetetlen
off vége
ha nincs a kapcsoló közelében konnektor akkor elég sok macerával jár ez az egész.

kapcsolo.JPG

(#) _JANI_ válasza idlob hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

:felkialtas: Az álalternativ használata nem igazán szakszerü! :felkialtas:
:felkialtas: S a modern kapcsolók töbsége ezt kirobbanó örömmel fogja jelezni! :felkialtas:

Ha lehet maradjunk meg a normál alternatív kapcsolásnál. :yes:
Kis és megoldható + vezeték nélkül is! :yes:
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Persze ha van mégegy plussz szál, az sokat segít...
(#) Sebi válasza lgyk hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Persze, eleve úgy gondoltam, hogy a lámpafejben (plafon-rozetta alatt) kellene elhelyezni az áramkört. Erre kell a plusz ér, ami néha valamelyik kapcsolóig le is lehet húzva eredetileg, hogy 2 részben lehessen kapcsolni a csillárt. Tehát alapfeltétel, hogy a 230 állandóan ott legyen a lámpánál, és a ( bármilyen ) kapcsoló csak vezérlést ad az áramkörnek.
(#) Sebi válasza proba hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Igen, ez a szabvány alter! Nem lenne ezzel baj, de apósnál nem számítottam rá egyszer, és mivel cserélni kellett a kapcsolót (3 egyszínű szál) megpróbáltam kitalálni még jó hogy maradt a szálból annyi, hogy be tudtam kötni az új kapcsolót! A "mester" az alatta lévő konnektorra kötötte a kapcsoló két pontját, a karról egy szál fel a lámpához, másik szál a lámpától padláson a másik kapcsolóhoz (ami alatt szintén konnektor) kispórolt pár méter vezetéket...

A szenzoros Kontakta segédbemenettel bír, lépcsőházba is jó. Egy optóval én is megtámadtam, fél mA-rel működik.
(#) idlob válasza Sebi hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Hopp, igen igazatok van Az alternatív alternatív bekötésnek tényleg van némi veszélye...
(ez az, amikor egyszer látsz egy hülyeséget, amit aztán nem sikerül elfelejteni [kisebbik baj], és utána azzal okoskodsz [nagyobbik baj.] - sorry)
(#) Laslie74 válasza Morris hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Régebben csináltam egy áramkört ami így viselkedett, nekem más célból kellett a munkahelyemen a gépektől állandóan villogott a lámpa és zavaró volt forrasztás közben ezért stabilizáltam a feszültségingadozást. Kikapcsoláskor több másodperc alatt halványodik le a fénye attól függően milyen nagy pufferkondenzátort találsz és mekkora az izzód fogyasztása.

dimmer.jpg

(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 29, 2008 /

Hello.

Még olyan rajzot nem láttam, illetve nem találtam sehol, ami olyan, hogy potival lehet a fényerő szabályozást megoldani, és most jön a csavar, hogy csak sikmán a villanykapcsoló helyére hagyományosan beköthető, további vezeték behúzása nélkül. Mert ugye a villanykapcsolónál a két vezeték tulajdonképpen fázis, ami megszakít a kapcsoló. Tehát olyan áramkört keresek, amihez külön nulla vezetőt nem kell behúzni. Állítólag lehet ilyet kapni boltban, de én építeni szeretnék.

Köszi.
(#) szamóca válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Itt van egy.
(#) Zoli_bácsi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Köszi, de nem ilyenre gondoltam. Köbzoli nem javasolja az építését. Kár. Pedig építési hiányban szenvedek, és olyan eszközt szeretnék építeni, ami hasznos lehet a lakásban.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Bocsi, félreérthető az írásom. Nem a szamóca által közölt rajz építését nem javasolja Kedves Barátom Köbzol, hanem egyáltalában, az olyan típusú dimmer építését, ami csak simán beköthető a mármeglévő villanykapcsoló helyére.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Ha építési láz miatt készíti, és nem anyagilag akar jól járni, akkor had építse. Nekem van itthon prodaxos potis, meg kontálluxos érintőszenzoros is. De kiépítve, mert energiatakarékos fény csövek lettek felszerelve mindenütt. :yes:
Üdv.
(#) Zoli_bácsi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Jaj, el is felejtettem megköszönni! Köszönöm a rajzot
(#) szamóca válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Szívesen!
(#) edgar válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Ugyan az a kapcsolas amit beszurtak csak maskepp rajzolva:

Dimmer.PNG

(#) Zoli_bácsi válasza edgar hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Köszönöm. Teljesen világos
(#) edgar válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Szivesen.
Gondolom, hogy te nem a kapcsolo helyebe akarod kotni a szabalyozot.
A triaktol fuggoen a telyesitmenye nagy is lehet , de ebben az esetben hutobordara kell szerelni a triakot.
A szurokort erdemes berakni, hogy ne zavarja a halozatot.
(#) Zoli_bácsi válasza edgar hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

dehogynem. A kapcsoló helyére szeretném. Ha elfér
(#) drhati hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok!

Érdekelne egy kapcsolás, amivel megoldható az, hogy egy izzó lassan gyullad fel, és kikapcsolásnál is lassan alszik el. Olyan kellene, ami nem egy potméterrel szabályozható, hanem csak egy kapcsoló van benne, és mondjuk az áramkörben lévő egyik kondenzátor határozza meg a felgyulladási, ill elalvási időt. Gondolom kisebb módosításokkal jó az is, amit az autók belső világítás vezérlésénél használnak, de abból meg csak olyat találtam, ami csak kikapcsolásnál produkálja a kívánt hatást. Ha valaki tud erre valamilyen kapcsolást, azt megköszönném!
És annyi még hozzá tartozik hogy nagy teljesítményű, 230V-os fogyasztókat szeretnék kapcsolni.
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szia! Azért kicsit bonyolultabb kapcsolás fog kelleni. A gépkocsiknál tényleg elég egy kondenzátor töltődési kisülési feszültségét erősíteni. Sajnos a váltakozó áramnál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Mert vagy fázishasításos szabályzást kell alkalmazni, vagy hullaátmenet vezérlésnél, a ki-be kapcsolás idejével kell, a megfelelő "fényerőt" beállítani. A fázishasításos módszer talán egyszerűbb. S a megfelelő PIC-el "könnyen" el is lehet készíteni a _vezérlést_. De sajnos a PIC programját meg kell írni vagy úgy kell módosítani, hogy az neked megfeleljen. A PIC alkalmazása azért is előnyösebb mert a elég csak a programot átírni, hogy a működési paramétereket átállíthassuk...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem