Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   7 / 107
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

A rádiófrekvenciás teljesítmény át tud jutni egy kondenzátoron, azért világíthat egy izzó.
(#) menyus válasza AMD hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Kapaszkodj meg, az izzó úgy is tud világítani hogy egyik fele a kondenzátoron a másik a levegőben lóg... csak kicsit nagyobb power kell hozzá. Olyan 10 W körül már működik ez a jelenség, de ez függ az izzótól is (fesz / teljesítmény.)

Ha már egy ilyen bohóckapcsoláson felhúzod magad akkor inkább a digitális világot javaslom neked az rf helyett. Egy digit dolog vagy működik vagy nem ( 1 / 0 H / L ) félig működni nem tud mint egy rf kapcsolás és nem kell hozzá egy rakat drága műszer sem....Az rf technika türelemjáték, műszerek nélkül hazárdjáték, főleg ha már nagyobb drága rf cuccokkal dolgozol. pl egy nagyobb UHF végtranzisztor vagy hibrid (új) 5 - 10 e ft és kb tized mp. alatt el lehet pusztítani egy rossz illesztéssel...
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Vagy még inkább végzetes
(#) AMD hozzászólása Feb 8, 2008 /

Hogy lehet ellenőrizni a bfr96 -ot hogy jó-e?
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Az fm meter -rel hogy lehet mérni? Voltmérővel?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Igen, a 20-30V jelű kapcsokra (nem tudom, miért így nevezik) egy feszültségmérőt kell tenni.
A BFR96-ot pedig épp úgy lehet ellenőrizni, mint bármely más tranzisztort. Néhány RF tranzisztornál tapasztaltam, hogy a CE között kicsi az ellenállás a "nem szokásos" áramiránynál. Vagyis "dióda" van ott is.

A collektor és az emitter között 1500kOhm -ot mértem.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 8, 2008 1 /

De melyik irányban??? Nincs jelentősége egyébként a félvezetőkön mért ellenállásnak, mert erősen feszültségfüggő. Készíts egy béta-mérőt, azzal tudod igazán letesztelni az eszközt. Vagy rezgesd be egy oszcillátorkapcsolásban. Pl egy kristály ellenőrző kapcsolás lehet ilyen ha a tranzisztort is cserélheted. Csak egy ötlet!

A multiméter negatívja volt a collektoron. Fordítva nem mutat semmit. 2000k -ig mér.
(#) kobold válasza AMD hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Ha van diódavizsgálat a multin, inkább azzal próbáld, ne ellenállást mérj, Medve utolsó üzenetét meg olvasd el még egyszer. Ellenállást mérni egy félvezetőn igazából semmi értelme nincs.
(#) AMD válasza kobold hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Megmértem diódavizsgálóval és semmit nem mutatott. Ez mit jelent? Jó vagy nem?

Mi lenne az a folytonossági teszt? Vagy az nem ide tartozik?

Diódavizsgálattal úgy ellenőrzünk tranzisztort, hogy a bázisára a megfelelő polaritású vezetéket tesszük (npn-esnél pozitív, pnp esetén negatív zsinór, azaz a COM jelű), aztán a kollektorra meg az emitterre a másik zsinór, felváltva. Egy-egy dióda nyitóirányú feszültségét fogja kijelezni, ha nem szakadt vagy zárlatos a tranyó. Aztán a "rossz" polaritást a bázisra téve még egyszer meg lehet nézni, ott mindig szakadást kellene mutatni a műszernek.
A folytonossági teszt a rövidzár ellenőrzésére szolgál, ha egy szakasz ellenállása valamennyi (nagyon kicsi) érték alatt van, a műszer sípol.
Tranzisztorhoz a minimum a fenti módszer, aztán a hfe mérési mód az áramerősítés méréséhez (a legtöbb multi tudja), végül a profi mérők, de a leírt módon az alap működőképesség ellenőrizhető.

A pozitív vezetéket hozzáérintettem a bázishoz, a negatívat a kollektorhoz akkor 791 -et mutatott, amikor az emitterhez érintem akkor 802 -t. Ha a negatív vezetéket érintettem a bázisra akkor a kollektoron és az emitteren is szakadást mutatott. Márha így gondoltad a rossz polaritást.

Így. Ezek szerint majdnem valószínű, hogy a tranzisztor jó.
Elvileg még a bétáját is meg tudnád mérni, kis áramkörben, ha érdekel. Egy 100 kOhm-os ellenállással mondjuk 5 V-ra teszed a bázisát, egy 100 Ohm-ossal pedig kollektort is (100 mA-t bírnia kellene, de sokáig ne hagyd így, melegedhet), az emittert meg földre. Aztán először a bázis felé folyó áramot méred meg multival, utána a kollektor felé folyót, ezt elosztod a bázisárammal, és kapsz egy közelítő értéket a bétára. Ha ez úgy nagyjából ott van, ahol az adatlap írja, akkor tutira jó a tranzisztor.

Csak annyi a baj hogy rosz a multim.

A multikkal az a baj, hogy a félvezetőket egy viszonylag alacsony táppal vizsgálja, igy problémás annak a kinyitása, akkor is, ha az irány jó. Én a tranzisztorokat egy "csipogóval" nézem. Ez egy piezo hangszóró beépített oszcillátorral. Ennek egy nagyobb tápfeszültséget adhatok, és igen kis áramnál már szól. Kis gyakorlat után a béta is megbecsülhető a hangerőből. Iyen célra amúgy vannak "spec" kapcsolások, amely a magasabb tápfesszel, esetleg feszfügő hangmagassággal sokkal komfortosabb műszert adnak. (mintha offolnánk nem? )

Külömbe meg nem kell rádióval vacakolni hogy megtaláljam az adó frekijét ha a multin van frekimérő. Úgy legalább tudnám hogy megy az adó csak nem FM sávban ad. Egy rövid után jutott eszebe de szóljatok ha kisérletezés közben lenne.

Én még nem láttam olyan multimétert, ami 100 MHz körül mérne...200k a szokásos, max. 10MHz tán...de lehet készíteni rá egy előtétet.
(#) AMD hozzászólása Feb 9, 2008 /

Miben külömbözik a bc547 és a bc548?
(#) bbatka válasza AMD hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

CE feszültségtűrésben
(#) kisjoke hozzászólása Feb 14, 2008 /

üdv mindenkinek!
Nekem olyan problémám lenne, hogy szeretném lehallgatni a rendőröket. Szeretnék egy olyan vevőt építeni, amivel ez lehetséges. Előre is köszi!
(#) Medve válasza kisjoke hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Hello. Amatőr módszerekkel nem lehet lehallgatni, mert digitális az átvitel. A régi rendszer működik ugyan, de már alig használják.
(#) AMD válasza kisjoke hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Beszélgetni nem akarsz velük?
(#) menyus válasza kisjoke hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Hűha...TETRA t akarsz építeni? A CML nek vannak ilyesmi codec IC i, de én pl. nem állnék neki mert biztos elvéreznék rajta (bár én csak hobbi szinten űzöm a rádiózást, ezért az én véleményem, nem számít ) Egyébként 400 Mhz alatt vannak valamivel (392 MHz körül azt hiszem...?) A spektrumon szépen látszik hogy nem egy egyszerű fónia adás hanem digit, abból is a bonyibb fajta...
(#) kobold válasza kisjoke hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Vegyél CB-t...
És tudd, hogy amíg egyedül hallgatod, addig legális, ha már akár egy főnyi társaságod is van közben, bűncselekménynek számít.
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Az 1N4148 helyére bármilyen dióda megfelel?
(#) Dudus válasza kobold hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

És az új tetrát CB-vel hogyan hallgatod?

Halad az átállás , egyre kevesebb helyen lesz a jövőben klasszikus rádió.
(#) AMD hozzászólása Feb 16, 2008 /

Most veszem észre hogy 330 ohm -os és a 150 ohm -os ellenálás helyett 330 kohm -osat és 150 kohm -osat küldtek. Mennyiben befolyásolja az adó működését? Szerintem ezért nem működött.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Jelentősen!
Következő: »»   7 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem