Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   75 / 123
(#) gyuszo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Szerintem nincs azzal semmi baj, ha valaki a saját keze munkája által építi át és a nevét is adja hozzá. Ha jobban megnézed a paneleken még az alkotó neve is látszik.
Igen ez egy szép munka , működő alkotás.
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Persze, nagyon szép munka, látszik, hogy igényes a készítője és nem ma kezdte az ipart....
Csak azért szóltam hozzá, mert azt írtad, hogy minden Vidi benne, csak a végfok nem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) P_Laszlo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Szerintem gond nélkül belepakolható, nagyobb átalakítás nélkül. A trafó 160W-jából valamivel több vehető majd ki, szóval az eredetitől rosszabb nem lesz.
(#) gyuszo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Laci ! A 6363-nak csak 130VA a trafója a 6383-nak 160VA.
Az utóbbinak, aminek feltettem a képet is.
(#) P_Laszlo válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Az a 30W felvett már se ide, se oda. Kb. 5-10W különbség max. kimenőteljesítményben. Lényegtelen szinte.
Egyébként se tudjuk melyikbe kell, de mindegy is, mert az IC nem fogja megkérdezni, mindkettőben működik.
(#) gyuszo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Idézet:
„Sziasztok! Egy 2008-as hozzászólásban olvastam a következőt.
Idézet:
„A Videoton RA 6363 S végfokjának helyettesitésére, kiválóan alkalmas lehet a TDA 7294 tipusú MOS-FET kimenetű IC! Mivelhogy adott a +- 34V -os tápfesz, amivel már elég baráti kimenő teljesitmény érhető el..(+-34 voltnál 8 Ω -on 65 watt). A másik, hogy mindenféle védelmen felül, koppanásgátlás és stand-by üzemmód is benne foglaltatik e csodás kis tokban.”

Mivel további bejegyzést nem találtam, de érdekelne a megoldás, ezért itt kérek segítséget.
Valóban megoldható? Ha igen akkor hogyan kell elkövetni?”

Ez volt az eredeti kérdés.
Amit a rozsdas111 felhasználó kérdezett.
(#) rozsdas111 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Na most akkor kissé zavarban vagyok.
A kérdésem leginkább arra irányult volna hogy az eredeti végfokpanelre rá lehet-e aplikálni valahogy az említett TDA7294-et? Ha lehet akkor mi módon?
Ha csak a kisebb teljesítmény a felmerülő probléma az nem biztos hogy baj, mert a hangerőszabályozó potmétert amúgy sem tudom maxra állítani mert akkor már elkezd csúnyán szólni. Ha a teljesítmény csökkenés mértéke nem éri el azt a mértéket ami a szabályzó modulból kivehető két kondival elérhető ( az már szerintem túlzottan érezhető és számomra nem is érezhető a hangzásjavulás) akkor lehet hogy érdemes lenne kipróbálni. Minden esetre elsődleges szempont a minél egyszerűbb megvalósítás és a lehetőleg legkisebb eltérés a gyári állapottól. Amúgy pedig az a Quad405 tényleg szép munka , de az már csak a külsejében videoton.
Ekkora projectre én nem vagyok elég felkészült. Teljesen amatőr vagyok .

Aztat én láttam, de hogy neki 83 vagy 63 van, azt maximum ő tudja, én nem. Biztos rá lehetne keresni..

Az eredeti végfokpanelt ebben az esetben kb. el kell dobni szerintem, vagy ha jól működik, eladni.

Az IC-s véggel kicsit több a kivehető teljesítmény, mint alapállapotban (a kimenőteljesítmény és az erősítő bemeneti érzékenysége két különböző dolog), de ahhoz kell egy másik nyák-lap, amire felpakolod a néhány szükséges alkatrészt. Nem tartom lehetetlennek hogy légszerelve is elmenne, de biztos ami biztos, inkább legyen egy kis panel alatta.

Jelentős hangerőkülönbségre nem számíthatsz a cserével sem, tehát hogy hangosabb nem lesz, mint volt az szinte biztos (ha emiatt csinálnád).
(#) rozsdas111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Nem a hangerő növelés lett volna a cél. Nincs is bajom a készülékemmel mert kifogástalanul üzemel ( 6363S ). Az esetleges fejlesztés célja az lett volna hogy meg lett említve miszerint a TDA tudja a koppanásgátlást stb.
A koppanásgátlás nálam most úgy működik hogy a használati utasításban foglaltak szerint bekapcsolás előtt leveszem a hangerő szabályozó potmétert 0 állásra.

Áh, értem. Hát elméletileg a VT eredeti végfoka sem koppan, ha jól be van állítva a némítás, és a szabályzó felől sem jönnek bekapcsoláskor indokolatlan impulzusok. De ehhez mondjuk sokat kell turkálni benne.

Mindegyik verziótól egyszerűbb és olcsóbb egy relés hangszóróvédelmet belepakolnod szerintem.
(#) gyuszo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

A meglévő fejhallgató kivezetést fel lehet használni a relé bekötéséhez .

Én is pont erre gondoltam.
(#) sofa hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Szépjónapot Urak!
Segítégüket szeretném kérni egy 6383 S bal hangszóró erős pattogó,recsegő hangot hallatva, hiba keresés közben VR40-es tekercs-ről lefüstölt a szigetelés...azonnal kikapcs..
Odáig jutottam biztosan a végfokozatban van a hiba. Próbáltam kimérni az ellenállásokat egyedül a VR22-nél tapasztaltam lényegesen kissebb ellenállást 1,6k-15K helyett lehet ez a probémája?
Mi lenne a következő lépés? Digit műszerem van, forrasztani tudok.
(#) steelbird válasza sofa hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Üdv!
Meg kell nézni a tranzisztorokat. Főleg a meghajtókat, meg a végtranzisztorokat.
(#) sofa válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Köszönöm rajta vagyok.. Közbe nézetem a jobb oldali végfokban is 1,5k ez az ellenállás. csak a rajon van 15k..
(#) P_Laszlo válasza sofa hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Igen, az az egyik hiba a rajzban. Van még benne több is, ha jól rémlik. 1,5 vagy 1,52 lenne jó esetben. Az E12 sorban csak 1,5k van. E24-nél lép be az 1,6.
(#) gyuszo válasza sofa hozzászólására (») Ápr 12, 2015 / 1

A VR43 és VR47 fölött ( között ) a rövid zárnak se kellene ott lenni. Ez is egy hiba a rajzban.
(#) nimrod96 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Értem, köszi akkor hagyom így.
(#) videoton6363 hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Jó estét! Megint én.
Megrendeltem az alkatrészeket a VT 6363 S erősítőbe. Egy olyan kérdésem lenne, mielőtt elrontanám a végfokot, hogy a végtranzisztorok közül melyik hova megy? BD911/912 párost rendeltem, de nem tudom, hogy melyik lesz pl. az I, II, III, és melyik az IV, V, VI tranzisztor lábcsatlakozásnál. Elnézést, ha értetlenül fogalmaztam, magam is belegabalyodtam.
(#) rozsdas111 válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

A nyákon meg van jelölve a B_C_E lábak helye. BD911 = TE1819 és BD912 = TE1820
Bővebben: Link
Ha nem lenne egyértelmű 1 =B , 2=C, 3=E.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) videoton6363 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Üdv!
Így már értem, köszönöm a választ.
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Én ma kaptam egy "érintetlen" 6363-ast! Beleraktam az NE5532-kel barkácsolt szabályzó modulomat, azzalis beszippantotta a hangszórót!!!
Rendbe raktam a rádió földelését, az sem segített!
Módosítottam a végfokot az általam bevett és korábban már leírt módon a negatív visszacsatolás módosításával, ez már eredményt hozott, de szkóppal nézve 1-1.5V-tal elment a DC egyensúly negatív irányba! Az általam közölt leírásban szereplő trimmerek szükségesek, mivel a VR09 helyére betettem egy trimmert, és szépen szimmetrizáltam a végfokot, a DC egyensúly szépen megmaradt!
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Hát mivel sem a rádióval, sem a szabályzóval nincs a végfok DC csatolásban. Ez természetes.

Az 1-1,5V nagyon durva, ott vszeg annyira eltérőek a beépített tranzisztorok transzfer karakterisztikái, hogy talán megért volna egy félvezetőkészlet cserét. Kevesebb szenvedés, mint a pótlólag beépített trimmer. De valószínűleg ez is jó megoldás, bár a kezdeti -1,5V elég aggasztó.
(#) steelbird válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 13, 2015 / 1

Láttam a mod leírást, ezek közül érdemben a VC04 és a VR05, VR41 cseréje okozza a jelenség megszűnését, mégpedig azért, mert azzal, hogy kisebb ellenállást teszel be a becsatoló kondi után a bemenetre, lerontod a végfok alacsonyfrekvenciás átvitelét és ezáltal nem képes átvinni azt az alacsony frekvenciás, pár Hz -es jelet.
A hiba megmarad valószínűleg, csak a végfok nem viszi át azt a nagyon alacsony frekvenciát. (Vagy épp emiatt a rosszabb mélyátvitel miatt nem tudja úgy megrángatni a tápot, hogy az visszahasson az elejére)
Ez csak tüneti kezelés.
Biztosan működik, nem vitatom, de szerintem a hiba okát nem szünteti meg. Ha ezek az alkatrészek lennének a hiba okai, akkor a mélyvágó szűrő nem befolyásolná a hibát, az pedig nem a végfokban van...
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Számold ki a bemenet töréspontját 47k és 82k ellenállásokkal. Mindkét ellenállással 10Hz (8,2, 10,6) körül van. Igazából a becsatoló kondi megfordítása is jótékonyan hat, de a negatív visszacsatolás erősítése tovább javítja a stabilitást!! A másik baj, a differenciál erősítő asszimmetriája, amit a VR09 helyére berakott trimmerrel meg leget szüntetni.
(#) sofa hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Üdv!
Köszönöm az építő jellegü hozzászólásokat! Vakartam ezek a rajz hibák miatt a fejem. Végignéztem az összes tranzisztort elvileg mind jó. Attól tartok mikor bemelegszik akkor futt valami zárlatba. Alkatrész beszerzés következik.. Az összeset kicserélem az lessz azt hiszem a tuti.. BD,BC,TE,.Diódák tipusait esetleg tudjátok? Beszerelési pozícióban nem nagyon olvasható.
Mit érdemes esetleg így ha már ki van szerelve biztosan cserélni?
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Ez meg így logikusnak tűnik.

Bár most két különböző dologról írtok.

bekeipeter egy konstans -1,5V-os offsetről, te meg az alacsonyfrekvenciás gerjedésről. Így nehéz egyeztetni a okokat/következményeket..
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Hát nem tudom, ez hogy jött, de 82k lezárással 4,7µF-os csatolókondi valami kb. 0,35Hz-et ad -3dB-es pontnak, 47k-val lezárva pedig dupláját 0,7Hz-et.

Mekkora a végfok bemeneti impedanciája kb?

Hogy 4,7µF-dal 10Hz-es töréspontot adjon, ahhoz 3,3k lezárás kellene...
(#) P_Laszlo válasza sofa hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

A kis tranyókat szerintem érdemes dobni. A diódáknak 1n4148 jó.

Ha rajtam múlna, a rajztól eltérően minden pozícióban BC546-556-ot használnék, kivéve: VT16=BD140 és VT17=BD139 utóbbit kivezetném, és fel a bordára vagy vmelyik végtranzisztorra, hogy azokkal egy hőmérsékleten legyen.
Következő: »»   75 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem