Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nincs azzal semmi baj, ha valaki a saját keze munkája által építi át és a nevét is adja hozzá. Ha jobban megnézed a paneleken még az alkotó neve is látszik.
Igen ez egy szép munka , működő alkotás.
Persze, nagyon szép munka, látszik, hogy igényes a készítője és nem ma kezdte az ipart....
Csak azért szóltam hozzá, mert azt írtad, hogy minden Vidi benne, csak a végfok nem. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Szerintem gond nélkül belepakolható, nagyobb átalakítás nélkül. A trafó 160W-jából valamivel több vehető majd ki, szóval az eredetitől rosszabb nem lesz.
Laci ! A 6363-nak csak 130VA a trafója a 6383-nak 160VA.
Az utóbbinak, aminek feltettem a képet is. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Az a 30W felvett már se ide, se oda. Kb. 5-10W különbség max. kimenőteljesítményben. Lényegtelen szinte.
Egyébként se tudjuk melyikbe kell, de mindegy is, mert az IC nem fogja megkérdezni, mindkettőben működik. Idézet: „Sziasztok! Egy 2008-as hozzászólásban olvastam a következőt. Idézet: „A Videoton RA 6363 S végfokjának helyettesitésére, kiválóan alkalmas lehet a TDA 7294 tipusú MOS-FET kimenetű IC! Mivelhogy adott a +- 34V -os tápfesz, amivel már elég baráti kimenő teljesitmény érhető el..(+-34 voltnál 8 Ω -on 65 watt). A másik, hogy mindenféle védelmen felül, koppanásgátlás és stand-by üzemmód is benne foglaltatik e csodás kis tokban.” Mivel további bejegyzést nem találtam, de érdekelne a megoldás, ezért itt kérek segítséget. Valóban megoldható? Ha igen akkor hogyan kell elkövetni?” Ez volt az eredeti kérdés. Amit a rozsdas111 felhasználó kérdezett. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Na most akkor kissé zavarban vagyok.
A kérdésem leginkább arra irányult volna hogy az eredeti végfokpanelre rá lehet-e aplikálni valahogy az említett TDA7294-et? Ha lehet akkor mi módon? Ha csak a kisebb teljesítmény a felmerülő probléma az nem biztos hogy baj, mert a hangerőszabályozó potmétert amúgy sem tudom maxra állítani mert akkor már elkezd csúnyán szólni. Ha a teljesítmény csökkenés mértéke nem éri el azt a mértéket ami a szabályzó modulból kivehető két kondival elérhető ( az már szerintem túlzottan érezhető és számomra nem is érezhető a hangzásjavulás) akkor lehet hogy érdemes lenne kipróbálni. Minden esetre elsődleges szempont a minél egyszerűbb megvalósítás és a lehetőleg legkisebb eltérés a gyári állapottól. Amúgy pedig az a Quad405 tényleg szép munka , de az már csak a külsejében videoton. Ekkora projectre én nem vagyok elég felkészült. Teljesen amatőr vagyok . A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Aztat én láttam, de hogy neki 83 vagy 63 van, azt maximum ő tudja, én nem. Biztos rá lehetne keresni..
Az eredeti végfokpanelt ebben az esetben kb. el kell dobni szerintem, vagy ha jól működik, eladni.
Az IC-s véggel kicsit több a kivehető teljesítmény, mint alapállapotban (a kimenőteljesítmény és az erősítő bemeneti érzékenysége két különböző dolog), de ahhoz kell egy másik nyák-lap, amire felpakolod a néhány szükséges alkatrészt. Nem tartom lehetetlennek hogy légszerelve is elmenne, de biztos ami biztos, inkább legyen egy kis panel alatta. Jelentős hangerőkülönbségre nem számíthatsz a cserével sem, tehát hogy hangosabb nem lesz, mint volt az szinte biztos (ha emiatt csinálnád). A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Nem a hangerő növelés lett volna a cél. Nincs is bajom a készülékemmel mert kifogástalanul üzemel ( 6363S ). Az esetleges fejlesztés célja az lett volna hogy meg lett említve miszerint a TDA tudja a koppanásgátlást stb.
A koppanásgátlás nálam most úgy működik hogy a használati utasításban foglaltak szerint bekapcsolás előtt leveszem a hangerő szabályozó potmétert 0 állásra. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Áh, értem. Hát elméletileg a VT eredeti végfoka sem koppan, ha jól be van állítva a némítás, és a szabályzó felől sem jönnek bekapcsoláskor indokolatlan impulzusok. De ehhez mondjuk sokat kell turkálni benne.
Mindegyik verziótól egyszerűbb és olcsóbb egy relés hangszóróvédelmet belepakolnod szerintem.
A meglévő fejhallgató kivezetést fel lehet használni a relé bekötéséhez .
Szépjónapot Urak!
Segítégüket szeretném kérni egy 6383 S bal hangszóró erős pattogó,recsegő hangot hallatva, hiba keresés közben VR40-es tekercs-ről lefüstölt a szigetelés...azonnal kikapcs.. Odáig jutottam biztosan a végfokozatban van a hiba. Próbáltam kimérni az ellenállásokat egyedül a VR22-nél tapasztaltam lényegesen kissebb ellenállást 1,6k-15K helyett lehet ez a probémája? Mi lenne a következő lépés? Digit műszerem van, forrasztani tudok.
Üdv!
Meg kell nézni a tranzisztorokat. Főleg a meghajtókat, meg a végtranzisztorokat.
Köszönöm rajta vagyok.. Közbe nézetem a jobb oldali végfokban is 1,5k ez az ellenállás. csak a rajon van 15k..
Igen, az az egyik hiba a rajzban. Van még benne több is, ha jól rémlik. 1,5 vagy 1,52 lenne jó esetben. Az E12 sorban csak 1,5k van. E24-nél lép be az 1,6.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
A VR43 és VR47 fölött ( között ) a rövid zárnak se kellene ott lenni. Ez is egy hiba a rajzban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Jó estét! Megint én.
Megrendeltem az alkatrészeket a VT 6363 S erősítőbe. Egy olyan kérdésem lenne, mielőtt elrontanám a végfokot, hogy a végtranzisztorok közül melyik hova megy? BD911/912 párost rendeltem, de nem tudom, hogy melyik lesz pl. az I, II, III, és melyik az IV, V, VI tranzisztor lábcsatlakozásnál. Elnézést, ha értetlenül fogalmaztam, magam is belegabalyodtam.
A nyákon meg van jelölve a B_C_E lábak helye. BD911 = TE1819 és BD912 = TE1820
Bővebben: Link Ha nem lenne egyértelmű 1 =B , 2=C, 3=E. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Üdv!
Így már értem, köszönöm a választ.
Én ma kaptam egy "érintetlen" 6363-ast! Beleraktam az NE5532-kel barkácsolt szabályzó modulomat, azzalis beszippantotta a hangszórót!!!
Rendbe raktam a rádió földelését, az sem segített! Módosítottam a végfokot az általam bevett és korábban már leírt módon a negatív visszacsatolás módosításával, ez már eredményt hozott, de szkóppal nézve 1-1.5V-tal elment a DC egyensúly negatív irányba! Az általam közölt leírásban szereplő trimmerek szükségesek, mivel a VR09 helyére betettem egy trimmert, és szépen szimmetrizáltam a végfokot, a DC egyensúly szépen megmaradt!
Hát mivel sem a rádióval, sem a szabályzóval nincs a végfok DC csatolásban. Ez természetes.
Az 1-1,5V nagyon durva, ott vszeg annyira eltérőek a beépített tranzisztorok transzfer karakterisztikái, hogy talán megért volna egy félvezetőkészlet cserét. Kevesebb szenvedés, mint a pótlólag beépített trimmer. De valószínűleg ez is jó megoldás, bár a kezdeti -1,5V elég aggasztó. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Láttam a mod leírást, ezek közül érdemben a VC04 és a VR05, VR41 cseréje okozza a jelenség megszűnését, mégpedig azért, mert azzal, hogy kisebb ellenállást teszel be a becsatoló kondi után a bemenetre, lerontod a végfok alacsonyfrekvenciás átvitelét és ezáltal nem képes átvinni azt az alacsony frekvenciás, pár Hz -es jelet.
A hiba megmarad valószínűleg, csak a végfok nem viszi át azt a nagyon alacsony frekvenciát. (Vagy épp emiatt a rosszabb mélyátvitel miatt nem tudja úgy megrángatni a tápot, hogy az visszahasson az elejére) Ez csak tüneti kezelés. Biztosan működik, nem vitatom, de szerintem a hiba okát nem szünteti meg. Ha ezek az alkatrészek lennének a hiba okai, akkor a mélyvágó szűrő nem befolyásolná a hibát, az pedig nem a végfokban van... A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Számold ki a bemenet töréspontját 47k és 82k ellenállásokkal. Mindkét ellenállással 10Hz (8,2, 10,6) körül van. Igazából a becsatoló kondi megfordítása is jótékonyan hat, de a negatív visszacsatolás erősítése tovább javítja a stabilitást!! A másik baj, a differenciál erősítő asszimmetriája, amit a VR09 helyére berakott trimmerrel meg leget szüntetni.
Üdv!
Köszönöm az építő jellegü hozzászólásokat! Vakartam ezek a rajz hibák miatt a fejem. Végignéztem az összes tranzisztort elvileg mind jó. Attól tartok mikor bemelegszik akkor futt valami zárlatba. Alkatrész beszerzés következik.. Az összeset kicserélem az lessz azt hiszem a tuti.. BD,BC,TE,.Diódák tipusait esetleg tudjátok? Beszerelési pozícióban nem nagyon olvasható. Mit érdemes esetleg így ha már ki van szerelve biztosan cserélni?
Ez meg így logikusnak tűnik.
Bár most két különböző dologról írtok. bekeipeter egy konstans -1,5V-os offsetről, te meg az alacsonyfrekvenciás gerjedésről. Így nehéz egyeztetni a okokat/következményeket..
Hát nem tudom, ez hogy jött, de 82k lezárással 4,7µF-os csatolókondi valami kb. 0,35Hz-et ad -3dB-es pontnak, 47k-val lezárva pedig dupláját 0,7Hz-et.
Mekkora a végfok bemeneti impedanciája kb? Hogy 4,7µF-dal 10Hz-es töréspontot adjon, ahhoz 3,3k lezárás kellene... |
Bejelentkezés
Hirdetés |