Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mi a különbség a komparátor és a visszacsatolás nélküli műveleti erősítő között? Eddig úgy tudtam hogy egy visszacsatolás nélküli műveleti erősítő komparátorként viselkedik, és most látom, hogy pl. a TI gyárt műveleti erősítőket és komparátorokat is. Valamit rosszul tudok?
Egyrészt gyorsabban szoktak kapcsolni, másrészt OC (nyitott kollektoros) kimenetûek a komparátorok nagyrésze, azaz nem ad ki aktív + jelet, csak aktív föld felé húznak le (remélem érthetô, tehát ha egy LED-et tennél a kimenete és a U+ közé, akkor világítana, de ha a U- és a kimenet közé tennéd akkor nem.). Ilyenkor egy felhúzó ellenállást alkalmazva kaphatsz + jelet a kimeneten. Ez az elônye is, pl. ha több komparátort összekapcsolsz kimenetükkel, bármelyik is húz le "minuszra", az nem dolgozik a másik komparátor ellen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Sziasztok! Azt hogyan tudnám megvizsgálni multiméterrel, hogy egy 7x5-ös led mátrix közös anódú, vagy közös katódú e?
Lehet hogy én értem félre, de szerintem egy LED-mátrixban nem értelmezhető a közös anód-katód kifejezés.
Ha jól tévedek, akkor soronként pl a katódok, oszloponként az anódok vannak összekötve (vagy fordítva).
Ha 36, vagy több lába van annak a kijelzőnek, akkor lehet szó közös anód/katód kifejezésről. Ilyenkor Egy ellenállás (1kOhm) és egy 3-5V áramforrás segítségével végig lehet próbálni a kivezetéseket. Le kell rajzolni a bekötést, melyik lábak között van LED.
Alternatíva az adatlap tanulmányozása, a típusszám alapján kiderülhet a válasz.
Üdv. mindenkinek. Első alkalommal vagyok itt. Segitséget szeretnék kérni. Épitettem kb 5-7 éve egy
tda 7265 erősitőt, amely most került elő, /nagy szerencsémre/ letörtek a vezetékek és nem tudom melyik a bemenet, kimenet, táp stb. Szeretném kipróbálni hogy müködik-e még a kapcsolás. A kapcsolási rajzokon amit találtam azon nem igazodok el.Olyan képet/rajzot keresek amin látni hogy melyik vezeték micsoda.Igazaból csak épitgetni szoktam, sokszor nem is értem hogyan müködik, de szokott. Ha valaki tudna segiteni nagyon örülnék neki. Elöre is köszönöm.
Szia! Ha az adatlapon nem tudsz eligazodni, egyszerűbb lenne ha feltennél egy fotót az erősítőd forrasztási oldaláról. Arról el lehetne dönteni a hozzávezetések helyét.
Ha teszel fel fenykepet az erositorol, akkor valoszinuleg sokan be tudjak rajzolni a kepre, hogy mi micsoda.
Köszi. Mindjart próbálok.
Nagyon köszönöm, franko, hű de jó. Már forrasztom is. Köszönöm a segitséget, és a gyors választ.
Sziasztok. Mekkora a hiszterézis a mellékelt rajzon? Vagyis melyik elképzelésem a helyes a hiszterézis képletét illetően?
KBal76 leírta a lényeget, amit kiegészítenék. A műveleti erősítő visszacsatolás nélkül elméletben végtelen erősítésű, ami a gyakorlatban nincs így. A kienete analóg jellegű, tehát visszacsatolás nélkül nem csak határozott H vagy L szint lehet a kimenetén, természetesen a bemenő feszültségektől függően, miközben a komparátor kimenete "digitális", csak L és H lehet.
Hello! Gyakorlatilag egyik sem.
Ha figyelmesen megnézed az ábrát, akkor láthatod, hogy a kimenet magas szintje mellett, az R4 párhuzamosan van R1+R2-vel. Így alkot feszültségosztót az R3-al. Ha a kimenet alacsony szintű, akkor az R4 az R3-al kapcsolódik párhuzamosan. A két feszültségosztó különbözeti feszültsége lesz a hiszterézis feszültsége. De azt hozzá kell tenni, hogy ez csak akkor igaz, ha a kimenet valóban táptól-tápig változik. Viszont másképp is lehet gondolkodni. A hiszterézis akkora, amekkora hatást gyakorol az R4 áramváltozása az R1+R2/R3 osztó párhuzamos eredőjére. De mivel az R1 egy változtatható ellenállás, annak változása hatással lesz a hiszterézis értékére is.. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Sziasztok!
Ezt hogy kell értelmezni? A nyíl mit jelent?
A nyíl az ellenállás testén a leszedő kontaktus. Annak mozgatásával állíthatsz be különböző osztásarányt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Így jelölik a potmétert a kapcsolási rajzokban.
KÉP, ez meg a trimmerpoti Kicsit lassú voltam, elfelejtettem lapozni... A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Sziasztok. Egy olyan nagy kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy van egy inverteres ív hegesztő és olyan helyen kéne használnom ahol nincs áram és aggregátorról kéne hajtanom.
A kérdésem annyi lenne,hogy használhatom nyugodtan vele,vagy tönkre teszi az aggregátort,vagy az aggregátor teszi esetleg tönkre a hegesztőt?
Sokaknak tönkretette màr áramfejlesztô a hegesztôinverterét, ne kísérletezz vele, mert lutri.
Attól féltem én is,hogy így lesz és jobbnak tartottam inkább megkérdezni.
Köszönöm.
Sziasztok!
A 2 poti között mi a különbség? Bővebben: Link <> Bővebben: Link Erősítőhöz lineárist vagy logaritmusost szoktak tenni?
Logaritmikust. Az első poti sztereó poti, mindkét csatorna hangerejét egyszerre és egyformán tudod vele állítani, a másik meg egy sima mono poti. (Vagyis nem mono, mert nem logaritmikus, tehát nem hangerőszabályzáshoz való. Tehát csak sima poti.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Szia!
Köszi most már kezdem érteni. Ha a kimeneten magas szint van, azért gondoltam hogy akkor R4-et replusszolni kellene (R1+R2)-vel. Ezután R3-on eső feszültség lesz a neminvertáló bemeneti feszültsége? Azt így lehet kiszámolni? Pl: R3 = R3 / R3 + ((R1+R2) X R4) ? Ha a kimenet 0V akkor R4, R3-al lesz párhuzamosan ahogy írtad. Itt hogy számolom ki a neminvertáló bemeneti feszültségét? Pl: R4 X R3 / (R4 X R3) + R2 + R1 ? A hiszterézis meg ennek a két értéknek a különbsége lesz? Igaz hogy ha minél nagyobb a visszacsatolás annál kisebb a hiszterézis? Bocs hogy ilyen sokat kérdezek de tegnap kérdeztem a tanártól gyakorlaton, és fogalma sem volt hogy miről beszélek. Na mindegy .
Ha mono kell és elég a 10K, akkor igen. De ha erre kötöd a két bemenetet, akkor monoban fog szólni a két hangszórón. Nem tudom, milyen érték kell, ehhez már kevés vagyok, de nekem hangkártya kimenethez 47-50K-st ajánlottak, 47K-st vettem és jó is lett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |