Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2540 / 3994
(#) holex hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Mi a különbség a komparátor és a visszacsatolás nélküli műveleti erősítő között? Eddig úgy tudtam hogy egy visszacsatolás nélküli műveleti erősítő komparátorként viselkedik, és most látom, hogy pl. a TI gyárt műveleti erősítőket és komparátorokat is. Valamit rosszul tudok?
(#) KBal76 válasza holex hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Egyrészt gyorsabban szoktak kapcsolni, másrészt OC (nyitott kollektoros) kimenetûek a komparátorok nagyrésze, azaz nem ad ki aktív + jelet, csak aktív föld felé húznak le (remélem érthetô, tehát ha egy LED-et tennél a kimenete és a U+ közé, akkor világítana, de ha a U- és a kimenet közé tennéd akkor nem.). Ilyenkor egy felhúzó ellenállást alkalmazva kaphatsz + jelet a kimeneten. Ez az elônye is, pl. ha több komparátort összekapcsolsz kimenetükkel, bármelyik is húz le "minuszra", az nem dolgozik a másik komparátor ellen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) richt3r hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Sziasztok! Azt hogyan tudnám megvizsgálni multiméterrel, hogy egy 7x5-ös led mátrix közös anódú, vagy közös katódú e?
(#) BEMcorp válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Lehet hogy én értem félre, de szerintem egy LED-mátrixban nem értelmezhető a közös anód-katód kifejezés.
Ha jól tévedek, akkor soronként pl a katódok, oszloponként az anódok vannak összekötve (vagy fordítva).
(#) nedudgi válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ha 36, vagy több lába van annak a kijelzőnek, akkor lehet szó közös anód/katód kifejezésről. Ilyenkor Egy ellenállás (1kOhm) és egy 3-5V áramforrás segítségével végig lehet próbálni a kivezetéseket. Le kell rajzolni a bekötést, melyik lábak között van LED.
Alternatíva az adatlap tanulmányozása, a típusszám alapján kiderülhet a válasz.
(#) holex válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Köszönöm!
(#) Gilera Attila hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Üdv. mindenkinek. Első alkalommal vagyok itt. Segitséget szeretnék kérni. Épitettem kb 5-7 éve egy
tda 7265 erősitőt, amely most került elő, /nagy szerencsémre/ letörtek a vezetékek és nem tudom melyik a bemenet, kimenet, táp stb. Szeretném kipróbálni hogy müködik-e még a kapcsolás.
A kapcsolási rajzokon amit találtam azon nem igazodok el.Olyan képet/rajzot keresek amin látni hogy melyik vezeték micsoda.Igazaból csak épitgetni szoktam, sokszor nem is értem hogyan müködik, de szokott. Ha valaki tudna segiteni nagyon örülnék neki. Elöre is köszönöm.
(#) morgo válasza Gilera Attila hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Szia! Ha az adatlapon nem tudsz eligazodni, egyszerűbb lenne ha feltennél egy fotót az erősítőd forrasztási oldaláról. Arról el lehetne dönteni a hozzávezetések helyét.
(#) killbill válasza Gilera Attila hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ha teszel fel fenykepet az erositorol, akkor valoszinuleg sokan be tudjak rajzolni a kepre, hogy mi micsoda.

Köszi. Mindjart próbálok.

Ez lenne:
(#) morgo válasza Gilera Attila hozzászólására (») Ápr 14, 2015 / 1

Tessék:

Nagyon köszönöm, franko, hű de jó. Már forrasztom is. Köszönöm a segitséget, és a gyors választ.
(#) Peet19 hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Sziasztok. Mekkora a hiszterézis a mellékelt rajzon? Vagyis melyik elképzelésem a helyes a hiszterézis képletét illetően?
(#) Bakman válasza holex hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

KBal76 leírta a lényeget, amit kiegészítenék. A műveleti erősítő visszacsatolás nélkül elméletben végtelen erősítésű, ami a gyakorlatban nincs így. A kienete analóg jellegű, tehát visszacsatolás nélkül nem csak határozott H vagy L szint lehet a kimenetén, természetesen a bemenő feszültségektől függően, miközben a komparátor kimenete "digitális", csak L és H lehet.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Hello! Gyakorlatilag egyik sem.
Ha figyelmesen megnézed az ábrát, akkor láthatod, hogy a kimenet magas szintje mellett, az R4 párhuzamosan van R1+R2-vel. Így alkot feszültségosztót az R3-al. Ha a kimenet alacsony szintű, akkor az R4 az R3-al kapcsolódik párhuzamosan. A két feszültségosztó különbözeti feszültsége lesz a hiszterézis feszültsége.
De azt hozzá kell tenni, hogy ez csak akkor igaz, ha a kimenet valóban táptól-tápig változik.
Viszont másképp is lehet gondolkodni. A hiszterézis akkora, amekkora hatást gyakorol az R4 áramváltozása az R1+R2/R3 osztó párhuzamos eredőjére.
De mivel az R1 egy változtatható ellenállás, annak változása hatással lesz a hiszterézis értékére is..
(#) teszti hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Sziasztok!

Ezt hogy kell értelmezni? A nyíl mit jelent?

kers.png

(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A nyíl az ellenállás testén a leszedő kontaktus. Annak mozgatásával állíthatsz be különböző osztásarányt.
(#) reloop válasza teszti hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

(#) teszti hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Köszönöm!
(#) IOsys válasza teszti hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Így jelölik a potmétert a kapcsolási rajzokban.
KÉP, ez meg a trimmerpoti
Kicsit lassú voltam, elfelejtettem lapozni...
(#) attika hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Sziasztok. Egy olyan nagy kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy van egy inverteres ív hegesztő és olyan helyen kéne használnom ahol nincs áram és aggregátorról kéne hajtanom.
A kérdésem annyi lenne,hogy használhatom nyugodtan vele,vagy tönkre teszi az aggregátort,vagy az aggregátor teszi esetleg tönkre a hegesztőt?
(#) KBal76 válasza attika hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Sokaknak tönkretette màr áramfejlesztô a hegesztôinverterét, ne kísérletezz vele, mert lutri.
(#) attika válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Attól féltem én is,hogy így lesz és jobbnak tartottam inkább megkérdezni.
Köszönöm.
(#) teszti hozzászólása Ápr 15, 2015 /

Sziasztok!

A 2 poti között mi a különbség? Bővebben: Link <> Bővebben: Link
Erősítőhöz lineárist vagy logaritmusost szoktak tenni?
(#) IOsys válasza teszti hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Logaritmikust. Az első poti sztereó poti, mindkét csatorna hangerejét egyszerre és egyformán tudod vele állítani, a másik meg egy sima mono poti. (Vagyis nem mono, mert nem logaritmikus, tehát nem hangerőszabályzáshoz való. Tehát csak sima poti.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
(#) teszti válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Értem, köszi.

Ez jó lesz?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Szia!
Köszi most már kezdem érteni. Ha a kimeneten magas szint van, azért gondoltam hogy akkor R4-et replusszolni kellene (R1+R2)-vel. Ezután R3-on eső feszültség lesz a neminvertáló bemeneti feszültsége? Azt így lehet kiszámolni? Pl: R3 = R3 / R3 + ((R1+R2) X R4) ?
Ha a kimenet 0V akkor R4, R3-al lesz párhuzamosan ahogy írtad. Itt hogy számolom ki a neminvertáló bemeneti feszültségét?
Pl: R4 X R3 / (R4 X R3) + R2 + R1 ?
A hiszterézis meg ennek a két értéknek a különbsége lesz? Igaz hogy ha minél nagyobb a visszacsatolás annál kisebb a hiszterézis?
Bocs hogy ilyen sokat kérdezek de tegnap kérdeztem a tanártól gyakorlaton, és fogalma sem volt hogy miről beszélek. Na mindegy .
(#) IOsys válasza teszti hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Ha mono kell és elég a 10K, akkor igen. De ha erre kötöd a két bemenetet, akkor monoban fog szólni a két hangszórón. Nem tudom, milyen érték kell, ehhez már kevés vagyok, de nekem hangkártya kimenethez 47-50K-st ajánlottak, 47K-st vettem és jó is lett.
(#) teszti válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Igen, egyelőre elég a mono, mert csak 1 hangszórót akarok rákötni.
Az IC leírásában 10k-t adtak meg, remélem jó lesz.
Köszi a segítséget.
Következő: »»   2540 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem