Fórum témák
» Több friss téma |
A PC táp trafójának 5V-os szekunderén bármilyen félhíd elrendezéssel meghajtva 12V AC lesz, ha teljes kitöltés van. Mivel ugye ebből kettő van, sorba kötve máris megvan a 24V. Ha kímélni akarod a páka fűtőszálát akkor jobb a 24 helyett 20-22V-al fűteni, ehhez olyan tápot kell építeni amelyikben mondjuk egy trimmerrel tudod állítani a kitöltést.
Tervezni ilyet nem nagyon érdemes, mert jóval egyszerűbb és olcsóbb egy eleve meglévő PC tápot átalakítani. A rosszat ingyen is odaadják, használt meg van 1-2ezer Ft-ért. Ha a kitöltés állíthatóságára nincs szükséged, akkor meg építesz neki egy egyszerű IR2153-as meghajtást, kismillió megoldást találsz a neten.
Nekiálltam agyalni az opciókon. Az egyik megoldás, hogy megnézem 3D-ben a konstrukciót itt.Bővebben: Link Két iráynba indulok el. Az egyik hogy a felső részre próbálom tenni a szűrést. A másik hogy "hosszú" panelt csinálok. Mindkettővel csökkennek az áramutak. Ami másik eszembe jutott, hogy a feteket a trafó alá tenném, de másik oldalról. Mindegyikkel redukálódnak az utak.
Szia Sny! Modult még nem csináltam, de valóban jó koncepció lenne. Egyelőre ilyenre sikeredett. Akkora, mint egy laptop táp.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(Ha esetleg kattogós Weller pákád van, akkor ne fűtsd DC-vel.)
Alakul:
- Az IC tápszűrést ellátó kodnit rakd be az IC alá, a 2-3 láb mellé. - Az IV 6-8 lába közötti lábasjószág kodnit váltsd SMD-re, és rakd be az IC alá, 6-7-8 láb környékére. - bypass dióda DO35 tokban biztos nem lesz, DO41-es az UF4007 vagy hasonló. - amennyiben a trafóra nem raksz segédtekercset, akkor frekvenciától és MOSFET gate töltéstől függően 2-5W ejtőellenállásra lesz szükséged az IC tápfeszének előállításhoz (kiszámolása: I=2*Qgate*f, ahol az adatlapi teljes gate töltés kell, f pedig a kapcsolófreki) A szekunder oldalról ilyen formában a tekercset felejtsd el. Először is számold ki, hogy makkora pufferkondi kell, amely elviseli a keletkező áramhullámosságot. Ilyen tekercs esetén az áramhullámosság egy-az-egyben az első elkóra megy. A trafó laza csatolásban tekerve nagy szórt induktivitást tartlamaz, ami oda-vissza fele működik. Tehát a trafó bizonyos nagyfrekis komponeseket nem fog visszaengedni a primmerre. A nagyon nagy frekiknél meg a parazita kapacitások - minta hogy az átalad berakni kívánt tekercs menetkapacitásai meghatározóak. Előzör tisztázd milyen freki jöthet vissza a terhelésttől vissza, aztán a táp után rakj be egy megfelelő szűrőt.
Szia lorylaci .Két hete ott hagytuk abba hogy csináljak fotót a félhídról és a fet gete jeléről.Tessék a kép.
Ennél szebbre gondoltam, mondjuk ránagyítva meg satöbbi, de a lényeg azért látszik:
- kikapcsol a MOSFET, ezek után szépen kezd a DS fesz átmenni, tölti át a mágnesező áram - majd egy pillanatban bekapcsol a másik MOSFET, és így nincs ZVS Egy hajszálnyi (vagy fél hajszálnyi) légréssel a trafóban teljes ZVS-ed lenne, ami szépen csökkentené a a MOSFETek veszteségeit. Most hány menet a primer és a szekunder? Mennyire melegszik a trafód? Opcionálisan lehetne csökkenteni a mentszámokat is, de csak akkor ha a trafó nem melegszik 70C fölé.
Bocs a rossz fotóért a tablet ennyire képes. Mekkora legyen a légrés? A primer 45 menet a szekunder 2X10 menet. A trafó nem melegedett csak a felső FET. Most is leválasztó trafón és izzón keresztül lett tesztelve.
Ha a trafó nem melegszik, akkor érdemes lehet a menetszámok csökkentése. Ezzel csökkeni fog a mágnesező induktivitás, azaz nő a mágnesező áram (így gyorsul az előbb DS áttöltődés, tehát ZVS-sé válhat a dolog). Másrészt csökkeni fog a huzal hossza, tehát a trafó rézvesztesége.
Cserébe a trafó vasvesztesége nőni fog, tehát a trafó jobban fog melegeni. De a ferritek nagy része 50-80C körül működik optimálisan, így egy kicsit melegebb trafó jobb lesz. Ha például azonos feszültséget szeretnék, akkor a primer mondjuk 40-41 menetnél, a szekunder pedig 2x9 menetnél lenne jó.
Ok holnap megcsinálom este fele utána jelentkezem. Köszi a segítséget.
Az elmondottak alapján javítottam a nyákon. Javítottam a vezetősávok távolságát, és a feteket elforgattam. Így jelentősen rövidült a tápvonal a fetekhez.
Remélem ez már tervszerű és nem csak rajzolt! ![]() Várom a szakértői véleményeket! A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Van még benne hiba, de alakul. Az 1nF-os kondenzátorok még mindig nem stimmelnek. Nézz utána, hogyan néz ki egy fémezett papír "Y" kondenzátor. Y kondi
Sokkal szélesebb, mint amilyen padet lepakoltál. ( Biztonsági okokból szélesebb) Ráadásul nem is kell kettő, egy is elég. Látom, hogy a primer oldalon is használsz Y kondenzátorokat a közös módusú fojtó előtt. (ugye Y ?!?!!!!) A pad lábtávolsága itt is kicsi, ráadásul a közös pontjukat a PE védővezetőre kell kötni. A PE védővezetőt pedig MINIMUM 7.5mm távolságra kell vinni BÁRMELY fóliától. Ha közös módusú fojtót használsz, elé is kell kondenzátor és utána is. Ide kizárólag X2 osztályú kondenzátorok használhatóak. A 230V-os oldalra 100nF, a fojtó után a diódahíd elé 68-100nF. A szekunder oldalon vedd ki az induktivitást, a pufferhez menő vezetősávot pedig úgy vezesd, hogy ne kelljen visszakanyarodnia a pufferhez, majd onnan a csatlakozóra. A helyes sorrend : dióda, onnan puffer, és onnan a csatlakozó. Úgy, mint a primer oldalon. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Még valami: Az IC tápellátásánál is ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni:
1. rövidebb áramutak: SMD kondenzátor? 2. Az IC előbb kapja a tápáramot, mint a puffer. A helyes sorrend itt is : dióda, kondenzátor, IC. Az NTC elforgatható 90 fokkal, közelebb a diódahídhoz. a pad lábtávolsága itt is kicsi. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Egy X2-es kondi adatlapját csatoltad...
Én úgy tudom, hogy a védővezető minimális távolsága a primer oldalon 4 mm. A szekunder oldalon meg 2,5 mm. A primer- és szekunder oldal között meg kell lennie 8 ( mások véleménye szerint 6, 7 ) mm. Jó lenne látni egy szabványt, hogy valójában mi az igazság.
A TÜV által elfogadott adatokat mondtam.
Valóban X2 van az adatlapon, szerencsére az Y is ugyanakkora: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Teljesen kézenfekvő, hogy a trafót odateszed a FET-ek mellé. De a trafót akárhova teheted, legfeljebb a hozzávezető fóliáknak lesz 10...100nH induktivitás, de ez nem sok vizet zavar. Ha a trafót máshova teszed, akkor a tranyók másik oldalára teheted azt az 470nF/400V-os kondit, ami nagyon rövid úton beköthető. Ez lenne egy nagyon lényeges dolog, különben a negatív fólia nagyon hosszú. ( Az egy X2-es kondi is lehet, de lehet az eredeti helyén is, csak a tranyók másik felére is tegyél valamit. A pufferkondit is teheted a tranyóknak erre az oldalára. )
Még egy nagyon fontos dolog: a primer és szekunder között is kötelező a MINIMUM 7.5 mm távolság. (kúszóút)
Azért emlékszik mindenki 8 mm-re, mert az már egyértelműen nagyobb, mint a 7.5mm. Ezért a 8 mm-t használják, és erre még rá szoktak segíteni egy kis bemarással...
Ezekről a TÜV adatokról van valami leírásod? Egy csatolmány? ( De azért ne állj neki keresgélni, csak ha éppen kéznél van. )
Igen, az is 10 mm-es lábtávolságú. A problémámat az jelenti, hogy van egy csomó ( egyébként nagyon jó ) kondi, ami mindenféle minősítésnek megfelel, de azoknak a lábtávolsága sokkal kisebb.
(Van adat róla. A konzultáció díja 17000 Ft + áfa / óra. )
Engem nem a konzultáció érdekelne, hanem az írott szabvány...
Ezt a szabványt kell megvenned: Bővebben: Link
Pénzért? Hál' Istennek már munkához nincs rá szükségem.
"Igen, az is 10 mm-es lábtávolságú. A problémámat az jelenti, hogy van egy csomó ( egyébként nagyon jó ) kondi, ami mindenféle minősítésnek megfelel, de azoknak a lábtávolsága sokkal kisebb."
Teljesen mindegy, hogy milyen minősítéssel rendelkezik, a két feltételnek egyszerre kell teljesülnie. Y kategória, tehát meghibásodás esetén csak szakadásba mehet, illetve a szigetelési távolságot is be kell tartani. Az meg adja a lábtávolságot. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
A két oldalt bevágással tervezném elválasztani.
Igyekeztem pepe tervét alapul venni. Az ő nyákján még hosszabb a negatív és pozitív fólia ami a fetekre megy. Látom már az IC táp hibát, és még valamit észre vettem mit ti nem említettek, nem hogy nem jó a sorrend, de az IC pufferje nincs is testelve, lóg a levegőben,és így az IC 4 lába sincs testen. A trafó áthályezése is kézenfekvő, lehet a szekunder puffer és a trafó helyet cserél. A 470u/400V kondi elhelyezést nem értettem meg, hogy kerülhet a fetek másik oldalára? Felhasznált kondik ami megfelel a feszültség tűrésnek, az PC tápból bontott lenne. Az Y ondi milétében képzavarban voltam, azt hittem, hogy a kicsi kis kék korong alakú kondik azok, de pepe is 5,08 raszreres kondikat rajzolt be, ezt másoltam, bár rosszul, mert én 2,54 raszterű kondikat tettem be. A közös módosú fojtót külön panelre rakom, és így még tudok a topográfián tilitolizni. Felteszem pepe nyákját. Ha fetek hamarabb kapják meg a testet mint az IC az baj? A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Ezt azt változtattam rajta a leírás szerint. A DO41-et még bele kell próbálnom, most jönnek a nyomtatós tesztek. A kimeneten elméletileg, vagy RF eszköz vagy erősítő lesz. A visszahatás általában impulzussal vert dinamikus RF jel, tehát diszkréten modulált távírtó jel pl.
" A 470u/400V kondi elhelyezést nem értettem meg, hogy kerülhet a fetek másik oldalára?"
Az sehogy, mert ha jól látom, nincs is benne ilyen kondi. Én a bemeneti pufferkondival párhuzamosan kötött 470 nF-os kondiról beszéltem. A bemeneti pufferkondi maradhat ott is ahol van, de azt is teheted a FET-ek mögé. De a 470 nF legyen közelebb a FET-ekhez. Tehát, a trafót feljebb tolod, a FET-ek maradnak a helyükön ( átmenetileg ) és a felszabaduló helyre beteszed a 470 nF-os kondit. " A trafó áthelyezése is kézenfekvő, lehet a szekunder puffer és a trafó helyet cserél. " Ennek semmi értelme nem lenne. Az, hogy találsz egy rajzot a neten, nem biztos, hogy a jó megoldás. Ettől még akár működik is.
Az IC tápját nem smd ellenállásokkal akarod megoldani? Az csak startra elég.
Akkor vagy nagy ellenállás, vagy visszacsatoló hurok. Az a baj, hogy a rajz amiből elindultam az a mini rezonáns táp. Akartam kérdezni, hogy az áramváltó a többi konstrukcióban mire való pontosan?
A választ megadtad magad..
![]() Az áramváltót leállításhoz használja, aki... A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |