Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D LED CUBE építés

Témaindító: prst14, idő: Máj 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 30
(#) david10 válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Egy kepet a Raspberry Pi-rol teszel fel?
(#) mythbuster válasza david10 hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Természetesen

raspberry.jpg

(#) david10 válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

A Raspberry Pi huttoborda nelkul jol birja?
Amikor indittod el,akkor szukseges parancsokat beirni?
(#) mythbuster válasza david10 hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Nem teljesen értem a kérdést. A RaspBerryn linux fut, linuxon elkerülhetetlen a terminál. Önállóan elindul, ha guiba akarod használni akkor startx -l indul, de a teljesítmény 50% -t kapásból elveszted. Én terminálból ssh-n keresztül vezérelem OSX -ről, windowsos virtuális gépen VS-ban írom a console alkalmazást C# -ban, amit a fordítást követően samban húzom át totalcoamderrel a raspberryre, terminálból meg indítom(mono example.exe).
(#) david10 válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Koszonom a valaszt!
Te arra valasztoltal,amit kerdeztem...
Kar,hogy a Raspberry Pi nem olyan,mint az Arduino,hogy magatol induljon.
Hogyha valamit(TimeLapse-et) akarok csinalni,akkor ajanlott,hogy start-x nelkul inditsam a programot?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) mythbuster válasza david10 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

A RaspBerry ha tápot kap önálló életre kel, azaz elindul a LINUX és a terminálba megáll. Ekkor viszont már az összes szolgáltatás fut(ssh, samba, ftp, stb), tehát ha írsz egy programot és arra készítesz egy szolgáltatást ami meghívja a programot(pár sor), majd belököd az init -be, akkor az is elindul önállóan. Ha szolgáltatásban van egy autorun scripted, akkor nem kell hozzá semmi csak táp.

StartX akkor kell ha grafikus üzemmódban akarod használni a linuxot. Mindent amit kis méretű procira írsz, érdemes console alkalmazásnak írni és terminálból futtatni. Mivel ebbe a topicba kérdeztél, feltételezem hogy ledkockára szeretnél animációt kiküldeni, ha így van természetesen érdemes azt is conzolból futtatni mert sokkal gyorsabb. Én azért választottam a RaspBerryt, mert objektumorientált nyelven szeretném írni a rajta futó programot, így a C felejtős. Sajnos megvan a hátránya is, mivel nem hardvert írsz hanem processzort programozol, így ez a megoldás sokkal lassabb, így a végén optimalizálnod kell ha olyan a programod, viszont a másik oldalon lehetőséged van szinte bármilyen nyelven írt kódot futatni rajta, lásd C#, Java, Python, C++ stb.
(#) david10 válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Azt tudtam,hogy a terminalt el is inditsa,de azt nem tudtam,hogy autorun-okat is lehet bele tenni
A led kockadat szerintem tedd a ki a "Ki mit epitetett?" topicba,mert ez a topic elegge ki van halva.
(#) Jhanee hozzászólása Nov 24, 2014 /

sziasztok
Ezt a Ledkockát szeretném utánépíteni és az lenne a kérdésem hogyan lehetne a legyegyszerűbben megoldani, hogy 230V-ról működjön
Köszönöm
Jani

Bővebben: Link1
(#) Hp41C válasza Jhanee hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

5V -os, stabilizált dugasztáppal, USB -s telefontöltővel.
(#) norbi0410 hozzászólása Nov 24, 2014 /

Üdv.
Egy 4×4×4-es led kockát szeretnék működésre bírni. Az AVR égetésében tudna nekem valaki segíteni Győrben, vagy környékén?
(#) Readot hozzászólása Dec 22, 2014 /

Sziasztok!! szeretnék építeni egy led kockát érdekel a téma de nem tudom ,hogy lássak neki leden kívül mi kéne még hozzá időm mint a tenger szóval ez nem jelent problémát csak nem értem igazán ,hogy hogyan fog működni a szerkezet a válaszokat előre is köszi
(#) Youme válasza krissz555 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Igaz jó rég írtál, de én most januárban pont megépítettem ezt az Ebay-ről. A kód benne van már az STC12C5A60S2-ben. Nekem valami nem stimmel még vele, mert a 2. emelet pl. halványam másolja a legfelsőt. Cseréltem a meghajtó IC-t de ugyanaz. Valaki írt a bázisra 100k ellenállásokat, na azt még kipróbálom! Amúgy az STC12C5A60S2-ben egy olyan effekt van ami ismétlődik és 8-10 féle animáció vátozgat. Sajnos cserélni nem lehet a kódot, tehát venni kell egy 8051 kompatibilis kontrollelt és berakni az STC12C5A60S2 helyére. Végülis az egész nem egy túl bonyolúlt valami. +5V tápról megy 24MHz-en, tehát ilyen kontrollel kell hozzá. Aztán a programozáshoz azt kell tudni, hogy kontrollel P1.x kimenetei vezérlik a 8 darab emeleteket egy ULN2803-on és 8db 220 Ohm-on keresztül negatívra húzva ha éppen kigyújtunk egy emeletet. A kontroller P0.x kimenetei párhuzamosan vannak kötve a 8 darab D tároló (74LS573)bementeivel, tehát ezekken írhatjuk be a sorokat. A 8 darab D tároló "C" bemenete pedig a kontroller P2.x kimneteire van kötve. Tehát ezzel választhatjuk ki, hogy éppen megyik "memóriába" írunk éppen. A 8 darab D tároló 8 kimenete megadja a 64 ledet egy emeleten. Szóval ezt a három 8 bites kimenetet kell megfelelően piszkálni + időzítgetni a programon belül.
(#) Youme hozzászólása Márc 1, 2015 /

Kapcs. rajz az előző hozzászólásomhoz!

JP1-JP8 egy képzeletbeli 8x8-as mátrix, amire az egymás felett lévő ledek pozitív lábai (Mindegyik ponthoz 8 darab egymás feletti led) kapcsolódnak párhuzamosan. Ezn kívül minden emelet negatív lábai össze vannak forrasztva, és egy-egy emelet a JP9-en keresztül kapja a negatív pontot.

Remélem érthető voltam. Ha nem, akkopr bocs!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) Youme hozzászólása Márc 6, 2015 /

Na megint én vagyok!

Sikerült végre rájönnöm a hibára, hogy miért volt az, hogy a második "emelet" halványan másolta a fölötte lévő "emeletek" fényeit. Kicseréltem a LED meghajtó ULN2803-as IC-t és továbbra is maradt a jelenség. Úgyhogy valamelyik LED-re gyanakodtam a második "emeleten", hogy félig zárlatos lehet és átszivárog ott valami. Aztán egyesével elkezdtem kiszedni a 8 darab 74HC573-at, és az egyiknél elmúlt a jelenség. Most már tudtam, hogy melyik sorban van a félig zárlatos LED. Maradt 8 lehetőség. Az IC-t úgy tettem vissza, hogy a kimenetek lábát ovatosan elhajlítottam, hogy ne legyen benne a foglalatba és a 3. próbánál kiderült, hogy a 3. LED lesz a hibás. Nekem szerencsére pont a szélén lévő sorban volt tehát könnyű volt kiforrasztani. Ha bent a kocka közepében lett volna akkor tényleg szét kellett volna szedni a kockát. A LED csere után elmúlt a hibajelenség. Ez még mindig a Krisz555 április 30-i hozzászólásában lévő kocka amit én is megépítettem. Ja, és a kettővel korábbi hozzászólásomat még annyiban javítanám, hogy a kapcs. rajzban 220 ohmos ellenállások vannak a LED meghajtó IC kimenetén, viszont a megvásárolt kit-csomagban 510 ohmosakat küldtek és azzal is lettek megépítve. Gondolom a LED(ek) áramától függ az értéke. Még egy hozzáfűznivaló: Nagyon gyenge minőségű LED-eket küldenek, amik nagyon érzékenyek a hőre. Kicsit sokat melegítjük közel a LED "nyakához" és már lehet is cserélni. Én minimum 30 darabot csesztem el. Még jó, hogy vagy 50 darabbal többet küldtek. Volt hogy egy led cseréjével elkúrtam 8-at, mert amikor beforrasztottam a jó ledet mindig kiégettem a szomszédait.

Ja és már sikerült vennem egy 80C51 kompatibilis emulátor/szimulátor egységet, így a PC-ről tudom vezérelni, és tudok majd kitalálni saját efekteket hozzá. Nem kell mindig megírnom és betennem az átprogramozott mikorkontrollert kipróbálásra. Bár egyelőre még csak egy ilyen gagyi:

P0 = rand();
P1 = rand();
P2 = rand();

programmal villogtatom véletlenszerűen a LED-eket, de majd csak rájövök hogy kellene valami szépet "rajzolni" vele. Lényeg, hogy a Kocka-hardvere és a PC-s emulátor most már működik!

De egy darabig hanyagolom ezt az egészet, mert 3 napja szívok vele és elég volt belőle!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 6, 2015 /

Sziasztok! Sűrűn előfordul, hogy egy LED átvezet? Nekem egy LED-mátrixban volt, 3k-mal le kellett söntölnöm azt a sort, hogy minimális fényerőn se derengjenek a LED-ek. Teljesen leválasztottam én is mindent arról a sorról, szétkapartam a nyákort is, hátha ott van átvezetés... Ezekkel a LED-ekkel ilyenkor mi van? Záróirányban van szivárgóárama?
Köszi.
(#) Youme válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Nem tudom mi lehet ilyenkor. Valami szivárgásra gyanakszom mert az egészet úgy vettem ésre, hogy amikor a mikrokontroller emulátort beraktam a CHIP helyére és nyomtam egy reset-et, akkor egy másik "emelet" a 7. és egy sor nem égett. Alap helyzetben az összes LED-nek égnie kellene. Elkezdtem méregetni és a pozitív ágakon ott volt a +5V, a negatívokon meg valami +2,7V de ahol nem égett ott több volt valamivel (Már nem emlékszem de valami 2,9V körüli volt)! Aztán gondoltam kicserélem azt a ledet ami a két nem égő emelet/sor metszéspontjában van. Kicseréltem és utána már az összes 512 darab LED világított a reset gomb megnyomása után. Innen kezdtem gyanakodni, hogy akkor az a derengés is valami ilyesmi miatt lehet.

Még egy javítás:

"+5V tápról megy 24MHz-en, tehát ilyen kontrollel kell hozzá."

Helyett: "+5V tápról megy 12MHz-en, tehát ilyen kontrollel kell hozzá."

A kapcs.rajzon 24MHz van, a csomagban viszont 12MHz-es kvarcot küldtek!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) kriszrap hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok hát ugy döntöttem belekezdek egy 5x5x5 led kockába.
Csak animálható kapcsolást nem találok persze amit értek isDD

A led 3 ágú (piros sárga zöld) sárga úgy van ha 2 + ra feszültség megy
na kb ilyet szeretnék: https://www.youtube.com/watch?v=59qIZKKGrkM
Ha valaki tudnak kapcsolást muatni az én verziómhoz meg hogy mit szerezzek be azt nagyon megköszönném

Szerk.: kezdő vagyok
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
(#) Kovidivi válasza kriszrap hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Szia. Ha nem egyedül akarod fejleszteni a kockát, hanem csak utánépíteni szeretnéd, akkor keress egy dokumentált kapcsolást, programmal együtt, és azt építsd meg. A Duo LED-jeidhez nem hiszem, hogy lenne ilyen publikált kapcsolás, de használhatod őket úgy is, hogy csak az egyik LED-et kötöd be a kettőből.
(#) kriszrap válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

tudnál egyez linkelni ami szerinted megfelelő lenne számomra ?))
lehet olyan csinálni hogy random váltogatja a szineket le megy animáció pirosan kövi zölden?
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

pic ict kell be programozni csak azt gondolom
http://lpprojects.eu/2011/03/17/led-cube-5x5x5/
sztem ez jó nekem
szerintetek?

pcb rész az tükrös??
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

kérdésem lenne
itt ez a kapcsolási rajz :
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/232/kocka_sch.jpg
kérdés hogy len ugye van a sorválasztó lent
hogy tudnám még 5 ött bele kötni ugy hogy majd pic be beleprogramozuk azt hogy minden animációnál random választ a két szín között(duális led vagy mi)
(#) pinvik válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Szia, nem ismerem a kapcsolást, meg a programot, de így ránézésre, a lenti shift regiszterrel vezérelt áramkörrész, az adja a szintekre a +5V-ot, amit a PIC lábai egyesével oszloponként vagy 0-ra tesznek és felvillantatnak, vagy +5V-al elsötétítenek az egyenpotenciál miatt. Legegyszerűbb, ha van még egy szabad kimeneted, lemásolod párhuzamosan a shift regiszteres részt tranyókkal mindennel, akkor lesz két sorvezérlőt, és az említett szabad kimenettel csinálsz neki egy Data2-t. A Clockokat és a reset??-et összekötheted szerintem a meglévővel. Így +1 kimenet és egy ugyanolyan áramkör megépítésével hol az egyik színnek az oszlopát váltod, hol a másiknak, csak el kell dönteni melyik Data-ra adod a +5V-os shiftet, ezt programból meglehet oldani, nem tudom, hogy csak HEX van hozzá, vagy van C/assembly kód.

A LED amit keresel az a bicolor led példa.
(#) kriszrap válasza pinvik hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

meg haragudnál a ha ehez rajzot is kérnék? icipicit magas
(#) Fizikus válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

A duo LED-be két LED van összeépítve, amelyeknek az anódja közös (lásd a mellékelt képeket).
piros-zöld
piros-sárga
Ha a közös anódot földre kötöd, és a piros LED-hez tartozó katódra 5V-ot adsz (áramkorlátozó ellenállással sorba kötve!), akkor piros lesz. Ha a zöld LED-hez tartozó katódra adsz 5V-ot, akkor zöld lesz. Ha mindkettő katódra 5V-ot adsz, akkor meg narancssárga.
Úgy képzeld el hogy nem egy 5x5x5-ös LED kockád van a PIC-re kötve, hanem kettő, de közvetlenül egymás mellett/egybeépítve. Egy zöld és egy piros (ha zöld+piros duo LED-et használsz). Ezeket külön kell vezérelni, ezért kell majdnem mindent duplázni.
Ha csak zöld vagy piros színt akarsz, akkor az "ahhoz tartozó" kockán kapcsolod be az adott pozícióban lévő LED-et. Ha pedig narancssárgát akarsz, akkor pedig mindkét kockán egyszerre kapcsolod be ugyanazt a LED-et. A teljes programot újra kell írnod, mert a "két kocka" vezérlését szinkronizálni kell, az összes effektet is át kell írni ennek megfelelően.
Ha még nem csináltál ilyet, akkor szerintem építs "csak" egy sima 3x3x3-as vagy 4x4x4-es egyszínű LED kockát gyakorlásként. Utána kezdjél neki a duo-LED-es vagy RGB LED-es kockának.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) kriszrap válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

azt értem hogy mikor zöld mikor piros stb csak a shiftregiszternél van bajom hogy pic egyik lába jelet ad a shiftnek ha jól gondolom azt kéne még egy szabad láb amivel a másik shiftet vezérelem
csak nem tom hogy osszam meg öket vagy hova kellene kötni a másik shiftet

rem érted
(#) proba válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Gyors eredmény, azonos órajel, két ugyan olyan kapcsolás, így már megvan a narancssárga effektes kocka. ( bár nem tudom a két kapcsolás mennyire lenne szinkronban.) A következő lépés, a kijelzők tápjait valamivel random kapcsolgattatod.
Bár így átgondolva , lehet csak két shift regiszter kellene, párhuzamos bemenettel. Az egyik kimenetei egyik egyik színt vezérelnék, a másik a másikat, egyszerűen a vezérlő jeleit valami külső áramkörrel kapcsolgattatnád random módon . Azt mondjuk nem tudom , a ledek mit lépnének rá, azt még ki kellene próbálni. (meg a vezérlő jelek kapcsolgatása is követelhet valami logikát pluszban.)
Ha egyedi igényeid vannak akkor sajna az elejétől kell kezdeni mindent. Kezdve az áramkör tervezéssel. Másoktól ötleteket, kész megoldásokat lehet szerezni, de ha nem érted hogyan csinálja, nem tudod az igényeidre szabni. Jelen eseteben vagy kielemzed az adott program működését, és akár egymás után is kötheted a két shift regisztert némi program módosítással , vagy elindulhatsz az általam említett kókány megoldások irányába.
(#) Fizikus válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

A shift regisztereket sorba lehet kotni. A piros + zold LED-eket vezerlo adatokat pedig siman kiirod folyamatosan egymas utan a sorba kotott shift regiszterekre. Ugyanaz a szinkron jel mehet rajuk. En egy LED matrix kijelzot hajtottam meg 2db sorba kotott shift regiszterrel:
LED multiplex
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) kriszrap válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Ez érdekes és tetszik csak röviden annyit akarok hogy minden animáció után voltson színt.
https://www.youtube.com/watch?v=59qIZKKGrkM pl igy
Ja mellkékesen milyen ledek azok amiket a linkbe találtam???
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) Fizikus válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Melyik linkben?
(#) kriszrap válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

amit linkeltél
Következő: »»   26 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem