Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek
 
Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   664 / 1207
(#) lóri hozzászólása Ápr 23, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy a piezo hangszóró illesztése hogyan történik? Az a fajta ami a 7 zenés kvarcórákban volt (lapos rézkorong). Valaki itt már csinált ilyet, de nem találom. Amit csatoltam az megfelelő?
(#) killbill válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Idézet:
„hogy az opto tranzisztorának ellenállása nem jó helyen van.”
Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy hol van az ellenallas. Ha atteszi a kollektorkorbe, akkor ugyanugy mukodik, csak negalt lesz a jel.
Viszont egy autoban egy egyszeru oszto nem mindig eleg egy uC bemenet illeszteshez, mert rovid, de annal nagyobb amplitudoju tuskek elofordulhatnak. Az oszto aljara mindenkeppen javasolt egy 100nF, esetleg egy zener is. Annakidejen en ezeket a jeleket ugy fogadtam, hogy csak egy sima oszto volt, de az egy tranzisztora ment, es annak kollektorarol mentem el a mikrokontrollerbe.
(#) killbill válasza lóri hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Szia! Az a lapos korong az acelkorong, nem réz. De a piezo stimmel. A 7 zenes kvarcorakban ugy volt megcsinalva, hogy a piezoval parhuzamosan volt egy picike tekercs is, ami a tranzisztor lezarasakor egy igen nagy feszultsegimpulzust csinalt a piezon. Nem tudom, hogy mekkora feszultseg volt, de szerintem tobb, mint 5V.
(#) vicsys válasza killbill hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Anno ránéztünk szkóppal és közel 80V-os tüskecsúcsokat mértünk a leghangosabb óránál. Azt is észrevettük, hogy nem mindegy hogyan és mennyire van előfeszítve mechanikailag a rezgőlap (hátlap).
(#) icserny válasza lóri hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
A kollektorra kötött 10k kohmos ellenállás helyére tegyél egy induktivitást, a tranzisztor pedig legalább 60 V-os legyen (Vce max). Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) Buvarruha hozzászólása Ápr 23, 2015 /
 
Kívánok. Nemrég kaptam egy Pickit 3 programozót CD-k nélkül. Kérdés, hogy ezt a programozót mégis milyen szoftverrel kell használni, mert arr amég nem jöttem rá. Pickit2-őt használtam eddig, ahoz van egy kis szoftver amivel lehet programozni, de ehhez egyszerűen nem jövök rá, hogy mégis mi kell. Kérem ossza meg velem az, aki ilyesmit használ.
(#) Pali79 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 23, 2015 / 1
 
Látogasd meg a microchip oldalát, ott megtalálható minden.
(#) Buvarruha válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 1 /
 
Kösz a hasznos és bölcs tanácsot..
(#) icserny válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Viccen kívül, én is azt javaslom, hogy keresd fel a www.microchip.com/pickit3 oldalt. Ott lap alján megtalálod a dokumentumokat, a lap felső részén a "If you need older software for programming with your PICkit 3, please visit our archives." sort (az archívumban találhatók:
PICkit 3
PICkit 3 Stand Alone Programmer App v1.0
PICkit 3 Programmer App and Scripting Tool v3.10

Valamint az összes MPLAB 8.x (ha az kell).

De letöltheted a legfrissebb MPLAB X-et, elvégre ez a leghivatalosabb eszköz a PICkit3 használatához.
(#) Buvarruha válasza icserny hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Addig jutottam, hogy az Mplab nem tud vele mit kezdeni, azt mondja, hogy öreg a szoftver és frissíítsem (mármint a programopzón), vagy most már inkább azt, hogy nem kapcsolódik és kész. A sima programozóra nagynehezen ráakadtam valami fórumon, a mikrocsipnél egyszerűen nem találtam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) Pali79 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
Pontosan melyik Mplab?
(#) Buvarruha válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /
 
MPLAB X 2.3 Most próbálkozok a próbanyákkal, de semmi sem működik, sem az AN3-as analóg bemenet, sem LCD semmi, ledet villogtat és a többi bemenet is megy, de egyik piknél sem akar működni... CCSC
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) matheattila válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Igen, a Proteus-os LCD beállításaira gondoltam. A valóságban is többféle lcd létezik ugyanazzal a vezérlővel, ezért a proteus-ban is kell egy kicsit állítgatni a paraméterein, mivel ott egyetlen model van ami konfigurálható, hisz semmi értelme nem lenne minden beállításra külön lcd modellt készíteni...
Tapasztalatból írom ezeket
Amúgy ez nem csak az LCD-re vonatkozik, hanem bármilyen alkatrészre.
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 24, 2015 /
 
Sziasztok.
Használ, vagy használt valaki real pic szimulátort? Egy kis segítségre lenne szükségem vele kapcsolatban.
(#) lóri válasza icserny hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek, nem emlékeztem iduktívításra sem az óránál, sem a kvarcjátékokban, de ezekszerint volt. Az oldalt régebben én is néztem, de azt gondoltam meg lehet úszni a tekercset. A tekercsre tudtok mutatni valami minit, mert 39mH-ba olyan 30mm átmérőjűt találtam.
(#) DJozso hozzászólása Ápr 24, 2015 /
 
Kedves segítőkész Fórumtársak! Lenne egy olyan kérdésem, hogy adott egy elemről működő PIC-es kapcsolás, mely RF-en keresztül adatokat küld egy központi PIC-nek. Ezen elemes kapcsolásnak szeretném az elem feszültségét figyelni, és ha merül az elem, tájékoztasson erről. A pic direktbe kapja a 3 soros AA elem feszültségét. A bajom az, hogy oké, hogy egy analóg bemenettel figyelem a betápot, de ugye a referenciapontom is "csökken" az elem merülésével... Vagyis a mért ADC érték állandó 1023-at ad vissza (10 bites A/D esetén) értékül. Az adó pic egy 16f88 kontroller. A kontrollerbe van Power-on Reset (POR) és Brown-out Reset (BOR). Lehet, hogy ezekkel kellene próbálkoznom? A POR -adatlaja szerint- 1,7-1,9V alatt lép életbe (ez nekem kevés), a BOR-nál viszont nem tér vissza a reset állapotból, csak ha a táp a min. feszültség felé emelkedik ismét. Ez nekem nem jó, mert így nem tudok "Elem hiba" üzenetet küldeni. Erre kellene valami okosság. Minden építő jelegű ötletet szívesen fogadok.
(#) nedudgi válasza DJozso hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1
 
Van szabad láb a kontrolleren, illetve komparátor bemenetet tudsz használni? Csak szoftveres megoldás nem nagyon lehetséges...
Ha egy komparátor bemenet szabad, akkor egy külső feszültségreferencia, ha csak digitális láb használható, akkor egy megfelelően kiválasztott reset IC segíthet...
(#) usane válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Na most akkor programozni nem tudod, vagy a feltöltött hex nem működik. Nem mindegy.
Én is pickit 3-at használok, de nekem semmi bajom vele. Megy MpLab 8.xx, MpLabX 2.x és ha csak HEX-et kell égetni akkor az MpLab IPE a nyerő. Erre ugyan ott van a Pickit3 programmer szoftver is, de azzal vannak gondok. A pickit3 minden PIC családnál más szoftvert használ. Tehát ha előtte PIC16-ot programoztál vele, de most mondjuk PIC18-at akkor a legelső égetéskor először letölti a PIC18-hoz való firmware-t magára és úgy égeti be, de ezt automatikusan csinálja.
Milyen PIC-et akarsz égetni vele?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Zsolt2 válasza DJozso hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1
 
Hasznalj referencianak egy Zenner diodat (aminek a feszultsege kisebb, mint a legkisebb elem feszultseg), vagy valamilyen mas feszutseg referenciat, es a tapot is oszt le egy ellenallas osztoval, ezzel mar lehet ADC merest csinalni.
(#) Buvarruha válasza usane hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Jelenleg 18F14k22-őt, amit adtak a demódeszkához ugye mintának. Most már megy a pickit 3 programozóval, de az a gondja amit írtál is, hogy mindegyikhez más Fw kell. Az MPLAB azt mondja, hogy öreg a firmware frissítsem, de nem tudom, hogy frissítsem. Tehát az MPLAB-al még nem tudtam programozni vele csak a pickit3-al, azzal csinálom most is, de az MPLAB-ra lennék kiváncsi, szóval eddig már eljutottam ezidő alatt. Kiváncsi lennék a debugra is ugye, amihez mindenképpen mplab kell, ezért gondöoltam, hogy, ha valaki már végigkínlódta ezeket, akkor leírhatná a megoldást, hadd okkuljanak a zöldfülüek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Hp41C válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Jó kis szerkezet ez a PICkit3....
PICkit 3 Stand Alone Programmer App v1.0 - Az MpLab kompatibilis firmware -vel egy önálló programózói felületet ad (a PICkit2 -énél lényegesen kevesebb szolgáltatással)
PICkit 3 Programmer App and Scripting Tool v3.10 - Olyan firmware -t tölt le, ami gyakorlatilag egy PICkit2 -t csinál belőle.
MpLab8 és MpLabX a 2.3 verzióig: Az MpLab kompatibilis firmware -rel a fejlesztő felületről lehet programozni és nyomkövetést végezni.
MpLabX a 2.3 verizótól: Új MpLab kompatibilis firmware -t tesz fel, amit az MpLab8 már nem tud kezelni.

A PICkit 3 Programmer App and Scripting Tool v3.10 (vagy annak segédprogramjával) lehet a firmware -t cserélni...
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Ekkora marhaságot... Jó, hogy megmaradtam a PICkit2-nél
(#) Buvarruha válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Vissza kellett álítani MPLAB módra a pk3 programmerrel, de most ugyanazt kapom, mint amikor először próbálkoztam, vagy azt mondja, hogy ismeretlen és nem tudja frissíteni connection failed, vagy azt, hogy öreg a firmware.... PK2-őm van, nem akarom ezt is annak használni, de legalább annyi kiderült, hogya hardver jó.
(#) eSDi válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Üdv!

Nem kell ezen ennyit görcsölni. Felrakod az MpLab X legújabb változatát és ha ebben akarsz programozni, akkor használd ezt és indítsd innen a égetést. Ha csak a kész HEX fájlokat akarod beégetni, akkor az MpLab X-el feltelepülő MpLab IPE-t használjad. Ez szépen letölti a megfelelő FW-t a PICKit3-ra a programozás előtt.

PK3 stand alone programmer, vagy scripting tool használatát nem ajánlom.
(#) eSDi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szerintem stand alone programmer, vagy scripting tool volt használva vele. Vissza kell állítanod. Pontosan ezért nem mertem még kipróbálni ezeket.
(#) Buvarruha válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Az a gond, hogy kezdettől ezt csinálja, az mplab-al kezdtem, a pickit3 programmert csak később találtam meg.
(#) eSDi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Ez oké, de előtte lehetséges, hogy így használták.
(#) Buvarruha válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Zsír új... Ha ilyened van lennél olyan jó és lementenéd róla az OS-t, ahogy itt hívják. Letölteni nem tudom sehol sem találok..
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) eSDi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Megvan! Az új MpLab X valamiért nem tölti rá a FW-t. Állítólag a v1.41 megcsinálja, vagy a Standalone programmer. Utána már tudja használni az új is. Bővebben: Link

Standalone Programmer
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Buvarruha válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Ja igen az 1.41-et próbáltam letölteni tegnap este de 2KB/perc sebességgel jött... A programmer megvan azzal használtam eddig, de FW nincs új amit rárakjak vele.
Következő: »»   664 / 1207
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem