Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem van több 51mm átmérőjű, 3c90 anyagú toroidom, melynek keresztmetszete 172mm2, AL értéke 2300. (TX51/32/19 3C90). Ezzel pár kW-ot át lehet vinni, de valószínűleg el kell törni, és légrést kell tenni bele, vagy külső mágnesezési induktivitást kell használni.
Esetleg ha befér az ETD44, ilyet is tudok adni: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Kép az 51mm átmérőjű ferritről, és az ETD44 osztott csévés trafóról. Mivel itt gyárilag osztva van a cséve, nem kell barkácsolni ÉV szigetelést. Kis trükkel beültetve megfér 35mm magas helyen. Középen légréselt a mag, a légrés mérete 0.3mm. A mag pontos anyagát nem ismerem, rezonáns tápként működött, korábban építettem belőlük nagy tápokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Meg kell mérni az AL értékét, néha a zavarszűrőbe is tesznek olyan magot ami megfelelő ide. A főtrafónak az sny által ajánlott is megfelel, kérdezd meg mennyiért adja, és mennyit enged annak a feléből.
Eltörni nem kell, mert ebbe nem kell légrés. Taliéktól tudnál még rendelni, de ott emlékeim szerint a 38 és a 60mm-es között nincs semmi, előbbi kicsi utóbbi meg túl nagy, bár 1000Ft körül volt amikor még én vettem, és 2cm magas (60x30x20), tehát bőven elférne még bucira tekerve is.
És azzal a jól elválasztott primer-szekunderrel mekkora szórás jön ki? Mert szerintem azzal nem venné már ki a másfél kilowattot.
Ha toroid magom volna, akkor is kellene szigetelés a primer és szekunder közzé?Én erdélyben lakom pontosabban a határtól 30km-re, és nem rendelhetek, csak TME-ről vagy Farnellrol vasmagot, esetleg szétnézhetek valami itteni webáruházakon
A primer és a szekunder közé, valamint a tekercsek és a mag közé is, mivel a mag nx10kHz frekvencián már vezetőnek számít.
És mit lehet használni szigetelőnek? Ez lenne az első tekercselt kapcsitápom, remélem sikerülni fog, eddig csak kész transzformátorokkal épített kapcsitáphoz volt szerencsém.
Megelőztek. Természetesen kell, mert az biztosítja a galvanikus leválasztást a hálózatról. A huzalon lévő zománcréteg erre nem alkalmas. És olyan kell ami lehetőleg minél vékonyabb, és emellett minél jobban szigetel. Legalább 3-4kV-ot ki kell bírnia anélkül hogy átütne.
Igen, de a kérdező ennek a dupláját szeretné.
Vagy a "sárga szalagot", vagy kapton szalagot.
igen, ezért ajánlottam legelső körben a farnelles ETD39-et, N97 vagy 3F3 anyagból, mert ott szorosabb csatolást tud létrehozni normál csévével, befér 1U magasságba, és elég kicsi a mag vesztesége is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
A házi mókolást semmiképpen nem ajánlom, de ha nem tudsz beszerezni megfelelő anyagot, akkor csináld a következőt:
Feltekered a gyűrűre a primert. Akril lakkal lelakkozod, majd tekersz rá két rétegben vagy zsírpapírt, vagy olyan festőszalagot ami hőálló (létezik olyan is). Utána ismét lakkozol, majd mehet a szekunder. Biztos hogy jó lesz, de azért egy ilyen szigetelést illik megnézni utána egy 4kV-os vizsgálófesszel.
Nálam nagyon piciben jelenik meg a kép.
Azt hiszem ez a vasmag marad: Bővebben: Link Ehez a maghoz mit kellene alakítani a rezonáns híd rajzon, hogy kijöjjön az 1400W teljesítmény?
Szia. Semmit.
Annyi változtatás van, hogy ugyebár kissebb a mag akkor valamelyest több menetszám fog rá kelleni 10-15uH szórási eléréséhez. ETD49 cel lehet 1,5kWot kiszedni, kb ezzel kb 1000-1200W körül max.
Több lesz a voltonkénti menetszám, amit vagy számolsz vagy mérsz a melegedés alapján, utóbbi korrektebb. Ez a mag is kicsi, de mivel nem folyamatos lesz a terhelés talán bírni fogja. A szinuszos terhelést biztosan nem, mert nem tudsz annyi huzalt belepréselni a magba hogy bírja az áramot. E tekintetben is jobb a gyűrű, nagyobb felületen hűl, plusz nem kell egymásra annyi réteg sem.
Bővebben: Link Akkor ez a mag marad, csak nem tudom hogyan kell méretezni, ebbôl gondolom ki kellene jöjjön az a teljesítmény. "Sárga szalagot" lehet ezen az oldalon kapni ?
Abból 3-4kW is kijön. Ennyi pénzért semmiképpen nem venném meg, mellesleg a raktáron lévő készlet 0db. Ha tudnál mondani valami határon belüli címet, oda tudna postázni a Tali, nem tudom mennyi lehet most a 6 centis gyűrű de szerintem 1500Ft-nál nem több. Amikor én vettem őket akkor 1000Ft körül volt bruttóban.
Vagy bonts szét monitor vagy TV sortrafót, abból is elég egy pár gyűrűként megtekerve. Valamivel nagyobb lesz átmérőben, de az is elég alacsony.
Pontosan mekkora ferrit gyūrūkellene? És mekkora frekire? Találtam egy itteni toroid gyártó céget, még meg is tekercselik, ferritbôl is csinálnak kérésre
Ezt így meg nem mondom, ETD49-nél vagy E55-nél több biztosan nem kell, mert ezeken több mint 2kW-ot át lehet vinni, gyűrűből valahol 5-6cm átmérő, de ezekből sokféle keresztmetszetű létezik.
Az a lényeges hogy mekkora lesz az átfolyó áram átlaga, ehhez milyen vastag huzal (sodrat) kell, és hogy ez belefér-e az adott magba. Azért jobb mindig egy számmal nagyobb magot választani mert árban nem akkora a különbség, és azon kényelmesebben elfér a huzal és a szigetelés is. A freki sem szentírás, 60kHz környéke megfelel, de 100-ig is elmehetsz.
A hogyan kezdjek neki kérdésre a válasz: olvasd el itt a kapcsitápos cíkkeket, keresd meg Skory oldalát, használd az excel táblát amit tegnap linkeltem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
Valahogyan lement pár tucat post és igazából meg sincsen említve a ferrit anyagok típusa. Pl jó lenne tudni az a toroid gyártó cég milyen ferritre teker. Egy N27-tel sok mindent kezdeni nem lehet a popsitörlésen kívül.
Ha nagyon spórolni szeretnél akkor ugye mindig akad PC-táp és EI33 mag (általában PC44-ből vannak), persze ez úgy 500-600W-ig jó. De ha ebből van sokad, akkor a trafók priemrét sorbaköthetnéd a szekundert pedig párhuzamba és meghjthatod egy félhídról (vagy egész hídról) a kettőt így. Igyekezni kell a minél egyformább tekerése, de az előbbi kötés pont abban segít, hogy kicsit kiegyenlítse a különbségeket.
Egy oldallal visszább írtam milyen magtípusokat keressen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
Köszönöm az információkat, és a segítséget. Kérek további infókat a trafóról, illetve megpróbálok bontásból beszerezni fet-eket. Van sokféle ferrit magom PC tápból (általában EI33), de jobb volna egy darabba a trafó.
Bővebben: Link Találtam ezt az önrezgő rajzot. Kíváncsi vagyok mi a véleményetek róla. Van hozzá nyák terv. Ami nekem feltűnt, hogy ebben nincs áramkorlát, legalábbis nem áramváltós.
Ezekről a fileokról van szó, ha nem jelenne meg.
Pár oldallal visszább volt róla szó.Olvass vissza.
De amúgy érted is miért kell oda 190menet a gate trafóra? Mert én nem. Lehet a PRÓ-k megmondják, de annyi biztos, hogy ez a táp se kapna ÉMI minősítést.
Ha nincs kedvünk tervezni, tesztelgetni, fejlesztgetni tápokat (nekem sincs) akkor így a neten böngészve rajzokat, és azt lemásolni, fel kell tudni ismerni azonnal hol van a primer és mettől a szekunder. Ha ez közt nincs meg a minimális 7mm tisztázási távolság, akkor azt messze el kell felejteni. Olyat nézz, amin minimum ennyi vagy több van! |
Bejelentkezés
Hirdetés |