Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
*a hangváltóra gondoltam.*
Mod: A tizenöt pötty helyett, a shiftet lenyomhattad volna, töröltem! A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Sziasztok!
Kiszedtem a hangváltót és egyesével kiforrasztottam a kondikat, majd megmértem a kapacitásukat. Érdekes eredményt kaptam: piros kondik: 1615 bipolar Elko 120μF, mért érték 140 μF 2801 bipolar Elko, mért érték 55 μF (ezen nincs feltüntetve a gyári érték) arany színű kondik: 2379 bipolar 15 µF, mért érték 23 μF 1102 biploar 22 µF, mért érték 40 μF kék kondik: Canton 2,2 µF, mért érték 2,23 μF Canton 3,9 µF, mért érték 3,95 μF Tehát az arany színű kondik kapacitása jóval nagyobb mint a gyárilag megadott érték. A nagy piros kondinál is magasabb értéket mértem. A kék Canton kondik tökéletesek. Ez mennyire normális meghibásodás, hogy nő a kapacitása a kondinak? Két mérővel is ellenőriztem, egy Metex M-4660-al és egy HK-ból rendelt kapacitás mérővel.
A mérés sem biztos, hogy pontos, a magas ESR miatt. Meg eleve van +20%-os tűrés legalább az elkóknál.
Megmértem az ESR értékeket is, pont ennek a kettőnek volt a legkisebb, 0,018 és 0,014 Ohm.
A kapacitásra vonatkozó tűrés 5%, ez van ráírva az elkókra. Ezen bőven kívül esik a mért érték.
14mohm az elkóra? Az majdnem lehetetlen. Kérdés, hogy milyen frekvencián persze.
Most nincs beállítva a műszerem normálisan, de kikaptam példának kettőt a kondis tárolóból, és:
százéves 47µF arany Röderstein nem polarizált elkó: 52,751µF 160mohm, új sosemhasznált g-luxon NP 47uF: 42,821uF, 505mOhm.
Üdvözlet!
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy közel 40 éves hangdoboz párom, amiben hangváltó generált szeretnék elvégezni, de a doboz megbontásakor a lentebb található förmedvény fogadott. A kérdésem az lenne, hogy ez ferritmagos tekercs akar-e lenni? Egyáltalán érdemesebb lenne légmagosra cserélni őket? Segítségeteket köszönöm!
A kérdés az, hogy van-e valami bajod a jelenlegivel?
Szia!
Igen, nekem is meglepően alacsonynak tűnt, de többször is megmértem és mindig ennyi volt. A nagy elkónál 0,141-et mértem. A két MKT kondinál 0,565-öt és 0,25-öt. Egy ILYEN szerkezetem van. Leírása szerint 100 kHz-en mér.
A magas túl sok, a mély kevés első nekifutásra, ezért került feltárásra a belső. Mivel nem mai technika, ezért bátorkodtam kérdezni, mivel gyanítom lehetne korszerűbb tekercsekkel helyettesíteni, ezáltal emészthetőbb hangzást elérni, persze repülne a kondenzátor is.
Aha, akkor már értem. 100kHz-en nem szólnak a hangszórók. Nem tűnik annyira életképesnek ez a mérési módszer. A fóliának jóval kisebb a soros ellenállása, az elkónak nagyobb, hangfrekis tartományban mindenképp. Általánosságban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Akkor megnyugtatlak, a légmagos tekerccsel még halkabb lesz a mélytartomány. Ennek nem ez a módja. A magasból kell/lehet csillapítani soros ellenállással, vagy feszültségosztóval.
Ha megnézed a mélyhsz induktivitásának a DC ellenállását és kisebb, mint 0,5R, akkor nagy baj nem lehet vele. Illetve a kondik és tekercsek azonos érték mellett drágább típusra cserélése nagy javulást nem igazán tud eredményezni.
Szia!
Még ha szólnának is akkora frekin, úgysem hallanám Én eddig bárhol olvastam, mindenhol 100 kHz-en mérnek ezek a műszerek ESR-t. Például EZ is. Azt megkérdezhetem, hogy te milyen módszerrel mérted? EBBEN a táblázatban több mérési eredmény is van. De egyik sem olyan alacsony mint az én mérésem (0,018).
Sziasztok! Van egy háromutas hangsugárzó párban, de nincs bennük hangváltó és hallottam hogy előbb utóbb a piezzo és a "kürt" egy idő után megfogja adni magát, arra gondoltam hogy készítek hozzá hangválót. A baj csupán csak annyi hogy a hangszórókon nincs adat, csak a komplett hangsugárzó teljesítményét tudom. Esetleg valaki tudna tippet adni hogy milyen alkatrészből mekkora értékű kell ? Az adott hangsugárzóról csatoltam képet.
Szia!
Tévedsz. Az ibizában van hangváltó, még ha primitív is. A piezzók le vannak választva egy- egy kondival, ami a sugárzó kivezetésére van forrasztva. Sajnos értéket nem tudok mondani.
Én nem láttam, de megnézem jobban. Egyébként ha nem tévedek ebben mély közép van és nem mély hangszóró, igaz ? Csak azért mert mély hangban nem a legjobb
Sziasztok! Hozzájutottam egy pár gyári videoton dc 2540-es hangdobozhoz! A hangja elég elkeserítő a használatban lévő dc 2016 hoz képest.Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan tudok rajta javítani?Egy videoton RA 6363s-el hajtom (hajtanám)őket! Tudom, hogy az erősítő 8 a hangdobozok pedig 4 ohmosak, de 4 esnél nincs feljebb tekerve soha és csak rádió és vinyl lemez halgatásra használom!
Sem a magas, sem a közép!2 magas pillére befektetek a napokban, de nem sokat várok tőlűk.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Kicsit pontosabban?
Megnéztem a régi méréseimet, nem egy tökéletesség, de egészen jól rendbe hozható. A most kapható székesfehérvári dómok kicsit kevésbé sziszegnek, mint a régiek, kb. ez a várható változás.
Megnezem a hangváltót is majd, lehet a kondikkal is baj van!Éas hogyan hozható rendbe?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
A hangváltóval eleve baj van, az eredeti kapcsolás nem illeszkedik a hangszórókhoz.
Ha mindegyik hangszóró rendesen működik, központosság rendben van, akkor van hozzá egy használható váltótervem. Csatolom, hogy honnan indultam el, és mi lett belőle. A kiindulás már nem az eredeti hangváltó, azzal ettől is rosszabb. Egy barátom megpróbálkozott vele sajátmaga, de nem jutott dűlőre, és én fejeztem be. Azt hiszem a magashoz készítettem új pillét is, de ebben nem vagyok már biztos. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Üdv.
Hangváltó tekercsének a készítésekor számít, ha a drót nem szépen egymás mellett, fedésben lettek rátekerve, hanem csak úgy szana-szét?
A magashangszórónál rendes pille kell, a váltót megnézem, megadom a kapcsolását, de nem garantálom, hogy ez más hangszóróknál is működőképes lesz majd. A Videotonnál is mindig voltak gyártási eltérések, a tiéd valószínűleg nem pont olyan, mint azok, amikkel én dolgoztam korábban, hiába egyezik a típusszám.
Egy képet légyszíves készíts már a hangszórókról, abból legalább körülbelül látszik, hogy mire lehet számítani. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Meg is néztem. A mélynél 470uH × 22uF, a közép fordított fázisban 10µF × 390uH +2,2R, a magas a középhangszóróról tovább 1,5R + 1,5uF. Hogy a bekötés fordított, vagy azonos fázisban, azt már sajnos nem írtam fel.
Sziasztok!
Olyan kèrdèsem lenne ,hogy mit is rejt magában pontosan egy PTC vèdelem? Azt hallottam ,hogy ez nyul bele legkevèsbè a hangkèpbe ez is igaz? A válaszokat előre is köszönöm
Üdv! Szerintem a PTC pontos méretezése hangváltóba rendkívül nehéz feladat. Elég nagy átmenettel kapcsolnak. Véleményem szerint csak kisérletezéssel lehet hathatósan üzembe állítani. Mármint hogy jól el is lássa a védelmi feladatát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |