Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   212 / 313
(#) torogyuri válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Neten rendeltem. De milyen paramétereket kell nézni hogy mitől jó, mitől rossz?
(#) Buvarruha válasza FLaci81 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Felteszem puposak a kondenzátorok a tápjában, ellenőrizd. Előbb szedd szét, kukucskálj bele, majd utna jöjjön a kérdés.
(#) Laurox hozzászólása Máj 3, 2015 /

Sziasztok! Hátha tud valaki segíteni.... Van egy fujitsu-siemens B17-2 monitor, aminek csak a felső csőpárja villan fel 3 mp-re, az alsó csövek meg sem nyikkannak. Gondolom ezért kapcsol le a felső is. Inverter trafók és kondik frissen cserélve. A csövek is jók! (Másik monitorral működnek) Mit lehetne tenni ezzel? Valószínűleg nem kap áramot az inverter alsó fele.Tudom, mérni kellene, de szerintem ez sok monitorral előfordul. Amúgy van egy Dell E193 fp-is, ugyanezzel a problémával! Mit kellene kicserélni benne? Biztosíték, dióda, stb.? Pár tanács jól jönne.
Köszönettel.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Ha leírnám, hogy ezt a hibát mennyi minden okozhatja, nem férne ki egy élére álított 1920pixel magasságú ablakban sem.. Légyszíves fényképezd le a panelt, ha felismerem és séróból beugrik valami, akkor mondom, ha nem, akkor azt, hogy mit ellenőrizz.

Ez nem úgy működik, hogy rutinból kicserélünk valamit és megy. Egy szakembert nem azért kell megfizetni, mert kicserél néhány alkatrészt, arra bárki képes akinek akár csak egy keze is van, hanem azért, mert meg tudja találni a hibás alkatrészt.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Oké! Köszi előre is!

A két hiányzó "fet" vagy mi, ne tévesszen meg, csak kivettem egy másik kísérlethez, (Dell) majd visszarakom. Valamint a nagy kondi tetején rajta felejtettem a ragszalagot, de ez nem lényeg most.

Na szóval trafót és tranzisztorokat cseréltél ugye, amik elvileg jók. Alul van 2db SMD FET amik kapcsolják a tápfeszt az invertereknek, mindegyiknek van egy-egy FET-je. Kezdd azzal, hogy az a FET kapcsol-e? Tehát megjelenik-e az alsó inverteren a tápfeszültség, ehhez feszültség alatt kell mérni, tehát óvatoan. (ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy nem a saját tápját járatom, hanem labortápról adom neki a tápfeszültséget) Amúgy most ráérek ezzel szöszölni, csak sajnos 20 percenként van 2 percig net.
Sikerült túrnom egy lehracolt darabot, de legalább látom rajta, hogy mi-micsoda, bekarikáztam a tápfeszt kapcsoló feteket.. Ja és a tranyók közötti kék kondit is ellenőrizd, épp pár napja jártam úgy, hogy ránézésre rendben volt, de igazából szakadt volt és az okozta az inverter halálát

Trafót és kondikat cseréltem csak.
Köszönöm, hogy szántál rám időt, valamelyik nap megpróbálom. Bár az SMD cserével még hadilábon állok.... (Volt már, hogy sikerült)

Köszi még egyszer!

Laurox

Akkor a tranzisztorokat cseréld, vagy minimum kiszedve mérd meg őket, de azok az elsők amik megdöglenek, nem is csoda, hogy nem megy. A tranyók mérésénél figyelj oda, mert, van, hogy jó értéket mutatnak, csak mindkét irányba, ami már nem jó, bázis emitter és bázis kollektor között szabad csak mérni valamit és csak egyféle polaritással (bázison a + kollektoron/emitteren a -), amúgy 5-600mv-nak kell lennie a nyitófesznek.

Tehát azokat cseréljem amiket bekarikáztál, ha jól értem. Nem gond, nem drágák újonnan sem. Amúgy külsőre semmit nem lehet látni akkor sem ha elhalt? Vagyis elfüstölés nélkül is meg tud pusztulni? Amúgy is tanulnom kell még ezt.
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 3, 2015 / 1

Mivel az inverter tranyóit nem cserélted, ne ezekkel kezdd, hanem a tranzisztorokkal a kék kondik mellett. Ha ezeket raktad a DELL-be is, nem csoda, hogyműködik velük az sem.

a Dellben amúgy is ki volt pukkanva az a kis fekete izé. Tehát itt kezdjem újakra cserélni? (Nyilakkal jelöltem.)

Így van, azokat kell cserélni.

Oké, köszi!!! Remélem tudok szerezni. Csak sajnos a szám alapján nem mindig találok pl a Hestore-nál... és a kék kerámia kondikról már nem is beszélve. De biztos van nekik, csak én vagyok tudatlan.

Nem feltéltenül veled van a baj, egyszerűen a fóliakondikészlet iszonyatosan hiányos magyarországon, ezeket a kondikat én is minden esetben bontom, az FDH-n lehetne rendelni gondolom. Tranzisztornak használd ezt Bővebben: Link Ha még tervezel monitort javítani, rendelhetsz belőle bőven, lesz mibe berakni, szinte minden tranyós inverterben ilyet használnak, ha pedig nem, akkor berakható a hejlyükre ez..

Rendben, köszönöm! Máris sokat segítettél!
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Buvarruha! Te egy Isten vagy! Kicseréltem a fet tranyókat és a kék kerámia kondit, és lőn világosság! Tökéletesen üzemel azóta a monitor! KÖSZÖNÖM!!!!!
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Máj 4, 2015 / 1

Ámen De ahogy Dr house is mondta: isten nem sántít!
(#) paramaibo hozzászólása Máj 6, 2015 /

Sziasztok!
Adott egy 10 colos monitor,egy nyomdagép kijelzője....Éppen hogy lejárt a garanciája(e-bay,made in kina)
elszállt az invertere...Az eredeti sot 89 tokozású kapcsoló tranzisztorokat nem tudtam biztosan beazonosítani,amik az inverter trafó primer oldalán vannak...Ezért inkább 2sc5707 tranyókra cseréltem őket..A monitor elindult,de a trafó és a tranzisztorok is 60 fok körül mozognak...
Kérdésem az,hogy ez elfogatható érték?Vagy még keressek máshol is hibát?
Köszönöm.......
(#) Buvarruha válasza paramaibo hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Okkal durrant el az eredeti felállás, esélyes, hogy a trafó menetzárlatos. ellenőrizd még a fóliakondit, ami a tranyók mellett van, annak hibája is okozhatta az inverter halálát, illetve olykor a csöveknél húz át a nagyfesz, a fényereje ránézésre olyan, mint volt?
(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 6, 2015 /

Helló!
Van egy Fujitsu Simens L19W-3 tipusú monitorom, ami hibás.
A hibája az, hogy ha bekapcsolom, akkor elindul a háttérvilágítás 2-3 másodperc múlva sercegve elalszik. a bekapcsolást jelző LED ilyenkor fehérről villogó narancssárgára vált. (gondolom stand by üzemmód)
Készítettem egy kis videót is róla, amit ITT nézhettek meg.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Átnéztem a tápot, és az egyik nagyfesztrafón van egy repedés. Esetleg ez lehet a hiba? Ja és a táp paneljén serceg valami, ami szerintem ez a trafó:
(#) paramaibo válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Azt nem írtam,hogy a fóliakondi kicsattanása okozta a tranzisztorok halálát..A kondi és tranyók cseréje után egyből indult.....Csak melegecske...

Bocsi mégsem repedés, hanem odakenődött ragasztó.

Esetleg koni hiba?
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Én nem látok hibát a videón. Bekapcsol, no signal-t ír, majd jel hiányában készenlétbe megy, ezt a LED is mutatja.

paramaibo.

Akkor hadd szóljon, ne foglakozz vele. Ezek az inverterek gyengébb hatásfokkal mennek, mint a PWM vezérlésüek és melegednek elég rendesen.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Az a baja, hogy ha van jel akkor se megy. Az inverterrésszel van valami. (az előző tulaj vitte szervizbe, és ott mondták, és állítólag javítható.).
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Gondold végig, a LED is azt jelzi, hogy készenlétbe megy a jel ellenére is, tehát a scaler hibás benne, az, hogy vonyít nem feltétlenül hiba jele és a videón nem hallani sem furcsát, de, ha hibás is az inverter az a kissebb gondja, a szervíz (szokás szerint) árnyékra ment. Látszik, hogy a csövek világítanak és még csak nem is kapcsol le gyorsan az inverter, csak akkor, amikor készenlétbe megy.

Amúgy hol van a kijelző többi része, mirét van ennyire szét szedve és írja-e a no signal feliratot?

Ja és ezeknek jellemző típushibájuk a scaler halála, van belőle itthon néhány hibás darab.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Igen, írja, hogy no signal. Azért van így szétszedve a kijelző, mert a fénycsöveket néztem, meg hogy a ,,szerelés,, közben nehogy összekarcoljam, vagy törjem. A hibajelenség a régi tulaj leírása szerint az, hogy mindig egyre rövidebb ideig maradt bekapcsolva. (fél óra, 20 perc 10 5 és igy tovább 1-2 másodpercig).
(#) tallerkrisztian hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok!

Acer B193 LCD monitor bekapcsoláskor, hidegindításnál nem adja ki a NO SIGNAL jelet. Valamint a sárga ledfény villog, de a gép indítása után jelenleg még minden jó, kivéve hogy az ACER logót két oldalról becsikozva adja be. Pár hónapja javítottam akkor a tápkapcsolóját kellet kicserélnem. Ha ismét a kapcsoló lesz a cserés akkor mi okozhatja hogy újból az hibásodik meg? A gyári kapcsoló érintkezői el voltak égve.
(#) Buvarruha válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Ez nem valószínű, hogy kapcsoló hiba lenne, a mikrokontroller van meghűlyülve benne. Ezt okozhatja zavaros táp, FW sérülése, de az IC hibája is. Javasolt a scaler panelen lévő 10-100µF kis kondik cseréje kezdetnek. Ha lefényképeznéd benne a paneleket, az segítene.
Következő: »»   212 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem