Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Ha van ESR mérőd akkor mérd végig az elkókat, és a rosszakat cseréld ki, főleg az IC környékén lévő puffereket. Persze ehhez nem ártana legalább nagyjából tudni, hogy mekkorák voltak az eredeti értékek.
Ha nagy ritkán működik rendesen akkor csak kondi hibája van, amit ha nem orvosolsz akkor lesz neki más is.
Értem, köszi! A kondin kívülről nem látszik, de szerzek újakat, és mérőműszert is...
Mert ami most van az ehhez buta.
Mondjuk géppel sosem indul el rendesen, max a bios képernyőig bírja bármilyen géppel, de általában odáig sem. Ha megpörgetem a ventilátort mondjuk egy csavarhúzóval, akkor gépen kívül elindul.
Üdv.
Van a képen látható 4 tápegység. Szeretném ezeket 110 Volt DC-ről használni. A bal oldali símán megy, leadja a 2.5 Ampert. A második ki-be kapcsolgat. A 3,4 be se akar indulni, hiába kapcsolom át 110 voltos állásba. Lehet, hogy kell nekik valami állandó indítójel amit az AC hálózatból vesznek? Hogyan lehetne megkerülni ezt? A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
Nyilván kevés neki a 110V DC. 150V DC feszültségnél el fog indulni.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
Megemeltem a DC-t 147 Voltig, akkor se indult be a 2 jobb oldali.
Valószínűleg amikor 110V-ra kapcsolod, akkor feszültségkétszerezővel egyenirányít a bemenetén, az pedig DC-ről nem fog kétszerezni...
Kössz a tippet, holnap szétszedem az egyik nagyot, körülnézek benne.
Üdv mindenkinek!
Kérdésem csak annyi lenne, hogy az 5 voltos mobiltelefon töltőket (Tápokat) alkatrész módosítással át lehet e alakítani úgy, hogy 12 voltot adjon ki.
Igen. Át kell méretezni a kapcsolókört. Ez néhány ellenállás az optocsatoló előtt. Ezenkívül át kell tekerni a trafót.
Át. Én egy 5V 0.6A-eset alakítottam át 13.9V-osra egy zenner cserével (villanypászor_akkutöltő tápnak).
A visszacsatolást kell visszarajzolni és akkor kitalálhtó, hogy hol kell belenyúlni. Tudja a 13.9V mellett 0.5ampert, az ármkorlátja 0.6amper körül van (3Vig leterhelve), persze ilyen áramnál melegszik is rendesen, szóval ettől az átalakítástól még nem terhelhető folyamatosan csak a névleges teljesítményével! Az áramkorlát is egyszerűen módosítható lett volna ellenálláscserével. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
A legtöbb esetben a visszacsatolásban lévő optocsatoló LED-je és a vele soros zener állítja be a kimeneti feszt (pl. 3,9V-os zener + 1,1V LED nyitófesz = 5V a kimeneten).
Ha kicseréled a zénert egy 10V-osra máris lesz 11V-od a kimeneten, de nem lesz olyan terhelhető mint előtte volt, és a szabályozási tartaléka is kevesebb lesz. A kimeneti elkót is cserélni kell mert majdnem biztos hogy 10V-os, legalább 16V-osra.
Köszönöm mindenki válaszát.
Tehát akkor nem halott ügy... Igazából azért kérdeztem mert vettem közel 100 db különböző típusú nem USB csatival ellátott Samsung, Sagem, Sony E telefontöltőket amik 5V 300...500ma közöttiek és gondoltam milyen széles körben tudnám hasznosítani ha nem csak 5 voltosak lennének.
Üdv,
Van itt egy tápom ami 60 voltról 24 voltra alakít. Jelenleg kb. 3.5 A-t tud leadni. Ez nekem kevés, kellene kb. 8-10 A. A gyürűstrafón a primer 19, a szekunder 16 menet 0,7 mm2 vezetékkel. Az üzemi frekvencia 38 Khz, a FET 80 amperes. A mellékelt képen a FET-trafó környéke látszik a rajzon. Vezérlő IC: KA3843, áram-fesz. beállítás: LM358. Van itthon 1,5 mm2-es vezetékem, elég ha a szekundert cserélem le erre, illetve jó-e ez az áttétel?
Jut eszembe még egy kérdés az elöbbivel kapcsolatban: hogyan kell-lehet erre a gyűrűmagra olyan szépen tekerni (bújtatni) a vezetéket?
Sziasztok!
Egy kapcsolóüzemű "tápegység" készítéséhez szeretnék Tőletek némi segítséget kérni. A probléma leegyszerűsítve: Akkumulátoros (10V-14.4V ) bemeneti tápfeszültségről szeretnék 5-6 darab izolált, 12V-os stabilizált feszültséget kapni 1-3A -es terhelhetőséggel. Kiindulásként adott egy kb 5cm2 vaskeresztmetszetű ferrittrafó. Meghajtásra kellene valami tipp, (10A környékén) valamint valami egyszerű számítás magához a trafóhoz. Amin eddig gondolkodtam egy egyszerű, fix frekvenciás ellenütemű meghajtás, majd minden egyes 12V-os kimenetet külön stabilizálnék. De lehet jobb lenne egy PWM meghajtás valami cél IC-vel , fetes végfokkal, és valamelyik 12V-os kimenet figyelésével. Minden ötletet, meglátást, rajzot szívesen veszek
Kiszámolod, milyen hosszú huzal kell hozzá (némi ráhagyással), és türelmesen, feszesen befűzögeted. Lehetőleg csak akkor görbüljön, amikor a helyére passzítod.
Szinte sejtettem, hogy ez egy unalmas manuális feladat lehet.
Szerencsére csak 19 menet kellett most de mi van a toroid trafókkal? Ott többszáz menet is lehet, az is kézi módszerrel készül? Köszi a választ.
Huhh, ez tetszett, nem gondoltam volna! Ma se keltem fel hiába ha ilyet tanulhattam. Kössz a linket.
Kapcsolás technikailag egy autós erősítő DC-DC konvertere jó lehet, csak kisebb szekunder feszültségre.Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Köszönöm Latyakosa, átnézem a topicot.
Sziasztok!
Segítsen már valaki legyetek szívesek elmagyarázni, hogy hogyan működik a képen látható kapcsolás. Legfőkép a visszacsatolás, valamint mi a szerepe a tirisztornak. Előre is köszönöm. Üdv, Palkó.
Hi!
Na látod, az védi meg az utána kötött fogyasztódat, ha a tápodon hiba miatt nagyobb fesz menne a kimenetre mint az utána kötött zéner és a tirisztor nyitó feszültsége. Akkor egy kényszer rövidzárat kapcsol rá, ami leállítja a táp működését. (Ezt hívják elektronikus túlfesz védelemnek.) Üdv.
Szia!
Köszönöm a választ. Ilyesmire gondoltam én is. Azt csinálja az eszköz, hogy folyamatosan újra indul. Nem áll be a feszültség, mindig a védelem megszólal. Mindet végigmértem már, amit csak lehetett, és nem maradt más, mint a vezérlő ic. Ma kapok, meglátjuk mi lesz. Köszi mégegyszer, ha szükségem lesz segítségre, jövök!
Hi!
A C3 mellé kössél már párhuzamosra egy másik kondit és nézd meg újra mit csinál. Üdv.
Szia!
A kapcsolás az nem az amit először küldtem. Most lerajzoltam az eredetit. Nem valami picasso mű. Szóval ez lenne a kapcsolás. Már lényegében mindent kicseréltem, de mégis túllő a kimenet és leáll. Ezt csinálja ciklikusan. Mi lehet a gond? Teljesen kifogytam az ötletekből.
Külső DC tápegységből megtáplálva a szekunder oldalt polaritás helyesen, nézd meg hogy TL431 megfelelő feszültségnél nyitja e az opto csatoló diódáját és az szabályoz is e a primer oldalon.
Engem már "szivatott" beteg TL431-s IC. Primer oldalon ne legyen a hálózathoz csatlakoztatva az eszköz! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Rendben, ma megnézem. Annak az "érdekesen" kapcsolt tranzisztornak mi lenne a feladata!?
Nem nagyon láttam még hasonlót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |