Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   193 / 281
(#) Near válasza Doncso hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

A másik gép sajnos nincs már nálam. :S
Így ezt kipróbálni nem tudom plusza cof hiba miatt nem is mertem nehogy tönkre vágjam a kölcsön gépet mivel az előző ugyan ilyen HP gépem is a kijelző nyírta ki.
Bár ott a tcon lett zárlatos. Csak csíkokat jelenít meg és melegszik minta franc.
A másik gép meg ez miatt ment gajra. Hirtelen csak csíkokat jelenített meg menet közben kikapcsolt és azóta ha be akarom kapcsolni elindul világít a power led majd egy két másodperc után elkezd villogni mint valami kondi hibás lcd monitor hiába húzom le róla azt a kijelzőt. :S
Sikerült egy ismerősömtől beszereznem egy ugyan ilyen gépet amihez most kéne ugye az lcd.
Szerintetek akkor küldjem vissza a samsung lcd-t vagy ne?
Mert gondolom így semmit nem lehet vele kezdeni ha eltérnek az adatok.

Válaszotokat előre is és utólag is köszönöm!

(#) Near válasza Near hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Picit érthetetlenül írtam le egybesűrítve mindent. Itt most korrigálom.
Kezdem az elején hátha a régi gépemre is tudunk valami megoldást.
Az egész akkor kezdődött amikor kijött a HP DV8000t laptop.
Sikerült is szereznem egyet. A gép egészen egy évvel ezelőttig hibátlanul működött míg nem egy nap becsíkozódott a kép majd kb fél perc után kikapcsolt. Azóta akár hányszor próbáltam bekapcsolni mindig csak villogással reagál. A power gomb amikor pont meg kéne jelennie a képnek végtelen villogásba kezd. A hőérzékelő szabályozza a ventilátort minden kijelzés mint HDD aktivitás aksi állapot stb megy az alaplapon üzemi hőmérsékleten melegszik is de kép nincs és a power led folyamatosan villog míg ki nem kapcsolom. A gép rövid gombnyomásra kikapcsol mint amikor a bios nál van de se külső se belső monitoron nincs kép.
Gondoltam itt nincs mit tenni GPU hiba.
kb fél évre rá az egyik ismerősöm mivel két ilyenje volt felajánlotta, hogy ne javíttassam ezt hanem inkább ad olcsóbban egy teljesen működő képeset mivel neki 2 van és az egyik nem kell neki.
Meg is vettem tőle. Egészen két héttel ezelőttig hibátlanul működött míg nem az egyik bekapcsolásnál a kijelzőn minden második pixel oszlop fekete lett és a kijelző jobb szélén egy egy pixel oszlop széles, függőleges kék és egy ugyan ilyen sárga csík jelent meg közel egymáshoz ott ahol most fehér csík van csak egy szép vastag fehér csík. Ekkor még nem gondolkodtam a kijelző cserén mivel a kép látható volt rendesen csak a felbontást kellett lejjebb venni.
Így volt ez két napig amikor is bekapcsolásnál a jobb szélén egy teljes oszlop fehér lett. Bár nem mindig fehér van amikor teljesen fekete van amikor csíkos épp amihez kedve van csak képet ne kelljen adnia ott.
Gondoltam itt kijelző csere lesz.
A régi gépemből kivettem az ugyan ilyen típusú kijelzőt majd rákötöttem a gépre. Bekapcsolásnál ért a meglepetés mert ugyan azt láttam mint mielőtt tönkre ment a másik. Ijedtemben azonnal kivettem az aksit és vissza raktam a másik kijelzőt. A hiba nem változott és mázlimra indult a gép.
Ekkor döntöttem el, hogy veszek egy új kijelzőt. A kijelző megvétele után jött a felismerés, hogy bizony itt csak fekete képet ad. Az ismerősöm akitől korábban vettem ezt áthozta a gépét, hogy próbáljuk ki az új kijelzővel és az ő gépén ment. Neki is LG PHILIPS a gyári kijelző.
Az én kijelzőmet nem mertük rápróbálni nehogy gondot okozzon a COF hiba.
Na meg nem szerettem volna ha az ő gépe is tönkre megy ne adj isten.
Elég volt egy ilyen gépet kinyírni egy zárlatos lcd vel még ha ezt anno nem is tudtam.
Így érkeztünk el a mostani állapothoz. Megkérdeztem az ismerősömet, hogy mi a kijelző pontos típusa és ugyan az mint nekem. Tehát akkor elméletileg mennie kéne a samsung kijelzőnek nálam is viszont a gyakorlat mást mutat.

Ami ehhez lenne akkor kérdésem:
1. Vajon megmenthető a régebbi gépem alaplapja vagy kuka?
2. Miért nem mehet a samsung kijelző? Lehet, hogy GPU hiba ezúttal?
3. Mi történhetett a régi gép kijelzőjével, hogy ilyen lett?

Válaszaitokat előre is köszönöm és bocsánat a kisregény miatt.
(#) bbalazs_ válasza Near hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Az elso kerdesre a Joisten tudja max a valaszt, de szerintem eselyes, hogy videochip csere nelkul nem. Ha van kozte es a keprnyo kozott driver IC, akkor esetleg meg remenykedhetsz.
A masodikra: ott az elozo valaszom reszletesen.
A harmadikra: a feher szeles csik oszlopmeghajto hiba - emberi korulmenyek kozott javithatatlan,kepernyocsere. A fuggoleges vekony szines vagy feher csikok altalaban az uvegre ragasztott folia felvalasat jelzik, javitasa mint fent...
(#) Near válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Rendben értem. Köszönöm válaszod. Az alaplapot megnézem még majd hátha.
Vissza ,már nem küldöm a kijelzőt elrakom hátha jól jön még. Ha esetleg tudsz nekem egy kijelzőt ami jó lenne bele azt meg köszönném. Előre is köszönöm válaszod!
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Ja igen még egy érdekesség. Bár Negative LVDS differential data input ot ír zárójelben mögötte mindenhol ahol a másikon Negative LVDS differential clock input ot ír ezek vannak írva.
(Even Clock) és (Odd Clock).
Akkor ezek szerint itt csak ennek kéne mennie. Ez az amit még észre vettem gondoltam leírom hátha ez segít.

Igen, ezert irtam, hogy en vettem a faradsagot es elolvastam az adatlapot. Ott a vegen a clock. Vegulis az orajel is egyfajta adat, szoval olyan nagyon nem hulyeseg.

Nem ertem, miert szeretnel masik kijelzot, hiszen az eredmeny vagy sotet vagy csikos kepernyo lesz ezzel a lappal.
(#) Near válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Ez mondjuk jogos. Kijelző csak akkor kéne ha a kiosztás rossz.
Viszont a leírt adatok alapján jó. Átnéztem alaposabban az adatlapokat és mind a kettő kijelző kompatibilis egymással.
Kérdés, hogy egy multi méterrel ki lehetne-e mérni, hogy mindenhol meg vannak-e a feszültségek. Így a kontakt hibát kizárhatnám. Ez jó megoldás lenne?
Vagy valamilyen más műszerrel lehetne ezt megállapítani?
Előre is köszi.
(#) Chipmunk1960 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Szia, Ezt néztem én is, nagyon jó ötlet, de csak az újabb Cd/dvd-k helyére lehet betenni, sajna
(#) Doncso válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Én csak a pinoutig jutottam el. De ha azt mondod ugyanaz a kettő, hiszek neked. Viszont a kontakthibát emlitetted, én meg olvastam Near hsz-ét, amiben az egyik pillanatról a másikra - töknremenetelről beszél..... nos eszembe jutott, hogy talán ez is a klasszikus forrasztási hiba. Ott akadtam fenn, hogy külső monitorra sincs kép.
(#) Doncso válasza Near hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Nekem a COF hibáról az esik be, hogy nincsen csak fél kép. Legalábbis egy idegbeteg havertól érkezett , mi a probléma kérdésemre adott "belevertem a pofájába" hibaelmondás után ez maradt meg. Minden mindegy alapon, ami nem kapcsol be, azon megpróbálnék egy reflowot. Hátha szerencséd lesz. Persze addig nem kötnék semmilyen kijelzőt sehova, amig külső monitoron nincs kép. Ha nem érzel affinitást, akkor szerviz. Ha azt mondod, az új kijelző biztos, hogy jó, mert láttad működni, bbalazs meg esküszik, hogy a lábkiosztásnak stimmelni kell, akkor nincs mese, vga chip bajod van. Ami lehet rossz chip vagy csak forrasztás bajos chip. Előbbi esetén ebay-reballozott chip és forrasztás, utóbbit lehet megúszod egy reflow-al.
Én legalábbis igy indulnék tovább.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) Near válasza Doncso hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Az újabb gépen amin az lcd-t szerettem volna cserélni és csak minden második oszlop megy a saját kijelzőjével külső monitoron tökéletes a képe.
Csak ugye az imént említett gond, hogy cserélve meg csak feketeség.
Korábban volt említve, hogy a vga chip előtt lehet egy meghajtó IC. Nem lehet, hogy ott van valami gond?
Holnap dobok fel képet a laprol, hogy pontosan, hogy is néz ki illetve a hibáról is az lesz a legegyszerűbb szerintem.

A másiknak meg se így se úgy az csak villog. Arra nem is kötöttem semmit azóta. A reflow még játszik itthon de a chip csere az már nem.

Hálás vagyok a segítségért. Bocsi ha kicsit gyorsan haladok. A láb kiosztásokkal kapcsolatban pedig. Több ilyen kijelzőt is megnéztem ami ehhez a géphez való. Mind ugyan ilyen kiosztással van de néhol más nevet adnak bizonyos részeknek és csak zárójelben írják oda mögé.
Még egyszer köszi és holnap jelentkezek a képekkel!
(#) Doncso válasza Near hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Esetleg egy rajz segitene a hibakeresésben.
(#) Kovidivi válasza Doncso hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

SSD-t azért nem ebay-ről vennék. Inkább néhány ezressel legyen drágább, cserébe választanék egy sűrűn vásárolt terméket, valami nagyobb márkanévval, jó hosszú garanciával, olyan boltból, ami 3 év múlva is meg lesz (Mediamarkt, Conrad, stb...). Így bebiztosítom magam a következő 3 évre, hogy nem kapok (akkora) idegbajt, ha tönkremegy
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015

A multimeter inkabb a kontakthibakat tudja kisipolni, mert az LVDS elegge magas, boven husz MHz feletti tartomanyban megy, igy a jelek nem jelentenek semmit a multimeter kijelzojen. Egyedul a clk jeleknek kell atlagot mutatniuk, mert ott fix, xxMHz-es negyszogjel van.
Az LVDS parok kozott pedig, ha az alaplap felol mered, nagyjabol 100 Ohmos ellenallast kell mutatniuk feldugott kijelzo eseten, KIKAPCSOLT allapotban.
Erdemes rutinbol a foldet es a 3.3V-ot ellenorizni, de szerintem jok lesznek.
Ha van gyors szkopod, akkor ranezhetsz az LVDS jelekre, de foleg a clk-kra koncentralj.

A videochip odabent TTL RGB jelekkel dolgozi, tehat minden szinhez van altalaban 6-8 bitnyi szininfo. Ezeket a DAC VGA jelle, illetve az LVDS converter LVDS jelekke alakitja. Manapsag ezek mar bele vannak epitve a videochipbe. Ha megsem, akkor a videochip UTAN van az LVDS konverter. (Az LCD paneljan meg a dekoderrel egybeepitett meghajtovezerlo van abba a soklabu, szettaposottba integralva).
(#) Near válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Na itt kezdődik a gond. Szkópom nincs csak egy mezei multi méterem. Itt van pár kép a lapról de mivel nem vagyok otthon egyelőre csak google barátomra tudtam támaszkodni. Amint haza érek ha kell hozok képet a nálam fent álló helyzetről bár ugyan ez az alaplap 100% ban.
Szerintem itt minden a grafikus chip be van integrálva.

Az OHM mérést is elvégzem hátha ott van valami kontakt hiba esetleg szakadás.

Esetleg a grafikus csip forrasztásának hibája okozhat ilyet? Mert ha igen lehet egy owerflow ot megejtek délután hátha helyre rakja.

Ha meg semmi itthoni varázslat nem segít akkor szerzek valahonnan egy bontott alaplapot az a legegyszerűbb.

Köszönöm a segítséget délután jelentkezek.
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Na még szétszedni nem volt időm de már itthon vagyok.
Lőttem egy képet a kijelzőről, hogy hogy is néz ki a hiba. A képen bal oldalt van a rész ami megy jobb oldalt meg a cof hiba. Csak itt volt hajlandó fókuszálni a teló.
(#) Near válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Na mostmár tuti a lap halott... Áthívtam az ismerősömet, hogy ugyan had próbáljam ki az ő gépén ezt a kijelzőt nem érdekel mi lesz. Bele ment és ha az ő gépére kötjük a cof hiba meg marad viszont a minden második oszlop fekete jelenség nem.
Hát faxa, hogy megint kifogtam egy ilyet. :/
Ez miatt nem indul az lcd. Ahelyett, hogy szenvednék keresek egy bontott lapot. Nagyon köszönöm a segítséget. Mivel szkópom nincs egyébként se tudnám megmondani hol a hiba. :/
Szóval köszönöm még egyszer ezer hála, hogy szakítottatok rám időt.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) Doncso válasza Near hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Minden mindegy alapon próbálj meg egy reflowot. Nekem nem egy vga-t helyre tett. Most is egy ilyenről irok.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) morgonc83 hozzászólása Máj 11, 2015 /

sziasztok. Van egy hp dv7-4075 laptopom. i3 m-350-es procival szeretnék bele jobbat tenni,de nemtudom milyen a foglalata! Az intel honlapján 2 foglalattal jelzik BGA1288 és a PGA988 De viszont a cpu-z nevű progi azt irja hogy socket 989 rPGA!
a kérdésem hogy most milyen Procik jók a laptopomhoz? thx
(#) Chipmunk1960 válasza morgonc83 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

(#) morgonc83 hozzászólása Máj 11, 2015 /

szia, igen az.
(#) Near válasza Doncso hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Próbálva nem oldotta meg. :S
Fél napig helyre jött volt kép az új lcd-el is aztán megint csak feketeség. Reballozni kell valószínűleg de azt meg itthon nem tudom megcsinálni nincs sablonom hozzá.
Ezer hála a segítségért.
(#) Doncso válasza Near hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Na de várjál, ez jó hir. Akkor tudjuk, hogy ott a probléma. Lehet reballozni otthon is ügyesen. Kicsit aprólékos, de mint mondtam, minden mindegy alapon miért ne.
(#) Near válasza Doncso hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Az a gáz, hogy még életemben nem csináltam. Nem szívesen rontanám el még jobban. :S
(#) mrobi hozzászólása Máj 17, 2015 /

Sziasztok!

Van egy Lenovo T60-am. Egyik napról a másikra, nem tudja fogni a wifi-t. Magát a modult látja, frissíteni is tudtam a drivert, de egyszerűen nem talál egyetlen hálózatot sem, pedig itt van az adó mellette. Van valami ötletetek?
(#) Doncso válasza mrobi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Szedd szét, ha nem akadt le az antenna csatlakozó, akkor meghalt a wifi kártyád. Nem egyedüli eset.
(#) kaqkk válasza mrobi hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Olcsóért megveszem
(#) mrobi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Nem eladó!
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza mrobi hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Szia, Én már a 3. -at teszem bele, de sem win7, sem a 10 nem akarja felvenni, hiába látom magát a kártyát az eszközkezelőben. Egyenlőre én sem értem még a miért-et, de még küzdök rajta.
(#) Gabó válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Erről eszembe jut egy női noti, amit javításra kaptam. Ugyan ez a hiba, hogy nem talál wifit. Persze a kapcsolót eltolták, és ezért nem ment, de szegény szenvedett vele 3 napot
Következő: »»   193 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem