Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alapismeretek (tranzisztor)

Témaindító: m.joco, idő: Szept 14, 2006
Lapozás: OK   9 / 12
(#) reloop válasza Neema hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Közelítsünk onnan, hogy mi is lenne ez az áramkör, abból le lehetne vezetni a helyes működés feltételeit.
(#) Neema válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Csináltam 2 ilyet és úgy kötöttem őket össze hogy egy "polaritásfordítót" kapjak, mivel ez elsőre nem működött ezért megpróbáltam a részeit külön-külön működésre bírni és így sem jött be .. A teljes áramkörben a 360k-os ellenálláson akartam megfordítani a polaritást , persze lehet hogy van ennél egyszerűbb módja is a polaritás megfordításának , lehet hogy csak én bonyolítottam túl...
(#) reloop válasza Neema hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Íme egy példa. H-hídra érdemes rákeresni.
(#) Neema válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Végül is majdnem csináltam egy H-hidat , Köszönöm így már sokkal könnyebb lesz.
(#) Saggitarius válasza Neema hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Ha feltetelezzuk, hogy a -U az -5V, akkor a kovetkezok adodnak. Az also tranzisztor bazisarama 62mA (kicsit sok egy 360k-s terheleshez), de mukodik. A felso tranzisztor nem igazan fog kinyitni, mert hozzavetoleges szamitasok alapjan 3100-as betaval kellene rendelkezzen, hogy letrehozzon 11.3mA-es aramot a felso 150ohm-on. A felso tranzisztor bazisarama (ho jol kalkulaltam a CE maradekfeszultsegekkel) kb 3.6uA!
(#) HerrTopi hozzászólása Máj 4, 2014 /

Sziasztok!

Van egy uln2804a jelzésű tranzisztormezőm (Datasheet), aminek a 9-es és 10-es lábára kötöm a földet illetve a tápot ( kb 5V ) és az 1-8 lábak valamelyikére szintén 5V-ot. Ezek után szeretnék a szembe levő lábon felfedezni némi feszültséget, ami meg is történik, de csak 0,5V. Nem vagyok otthon a tranzisztorokban, "csak" Topi-féle tranzisztoros cikket és pár datasheet-et láttam és fogalmam sincs, hogy miért nem működik. (később egy pic-ről lejövő pwm jelet szeretnék neki adni, de most még a fix 5V is hasbaakaszt)

Előre is köszönöm a válaszokat
(#) reloop válasza HerrTopi hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Szia! A kimeneti lábat húzd fel 5V-ra, például 1k ellenállással. Ha a hozzá tartozó bemenetre 5V-ot kapcsolsz akkor ezt le fogja húzni kb. 1V-ra.
(#) HerrTopi válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Köszönöm, segítségeddel meg némi gondolkodással sikerült megoldani.
(#) Molnix89 hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy a tranzisztor nevében mit jelent az A ,B ,C jelölés. Pl., egy BC547C BC547B egy adatlapon szerepel de nem tudtam kihámozni mi a különbség. Gondolom kapcsolónak tudom ezt azzal helyettesíteni.Arra tudok gondolni egyedül hogy az erősítési tényező nagyságát gondolja. A-tól C-ig egyre nagyobb. Mert Current Gain változik változik mindegyiknél.
(#) reloop válasza Molnix89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Szia! Az adatlapból ki lehet azért hámozni. Jelenthet feszültségtűrést is lásd pl.: BD249.
(#) nedudgi válasza Molnix89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Az A, B, C az áramerősítési tényező (h21E), Béta szerinti válogatást jelenti, főleg a BC sorozatú, standard tranzisztoroknál.
(#) bokor28 hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok!
Ma szembesültem vele, hogy a kollektor és az emitter bekötése elméletben felcserélhető.
Ebben a témában nem találtam kielégítő választ, ez szerintem idevaló:

"A tranzisztor látszólag szimmetrikus eszköz és az emitter és a kollektor egymással
felcserélhető, a valóságban a jelentősen eltérő fizikai kialakítás és szennyezés miatt nem
cserélhető fel a két réteg egymással. Abban az esetben ha mégis a tranzisztor
feszültségirányai úgy alakulnak, hogy a kollektor és az emitter szerepe felcserélődik, akkor
a tranzisztor inverz üzeméről beszélünk. Inverz üzemben a tranzisztor paraméterei
jelentősen leromlanak, a B áramerősítési tényező értéke akár 1 alá is csökkenhet, azaz a
tranzisztor nem erősít, hanem csillapít. Az inverz üzemet általában kerüljük, de pl. a TTL
digitális áramköröknél a bemeneti tranzisztor –a működési elvből következően-
üzemszerűen inverz üzembe kerülhet."
(dr. Kovács Ernő, Elektronika II, előadásjegyzet 2003, p26)
(#) Medve válasza bokor28 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia.
Igen és bizony a gyakorlatban is, én még anno egy astabil multivibrátort építettem tranzisztorteszter gyanánt, és ha felcseréltem az E-t és a C-t, berezgett úgy is, csak halkabban.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) marone hozzászólása Dec 13, 2014 /

Sziasztok !
Ha tranzisztorokat párbaválogatunk (béta alapján), akkor mekkora az az eltérés ami még megfelelőnek mondható ?
(audió végfok esetén pl. , vagy esetleg máshová is)
Kösz !
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1

Minél kisebb az eltérés, annál jobb. De csak egy munka pontban válogattad, semmi garancia nincs arra, hogy mindenhol együtt futás legyen. Nagyon pontos párokat csak integrált áramkörös technikával, lézeres jusztírozással, lehet gyárilag előállítani, és még ott is elég problémás. (offset, stb)
Az együttfutási hibákat negatív visszacsatolással lehet elfogadható értékűre csökkenteni.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Dec 20, 2014 /

Sziasztok! Egy IRFZ44N típusú tranzisztorral szetnék kb 2 ampert kapcsolni 12 volton, kell rá tegyek hűtőbordát, vagy elég anélkül?
(#) reloop válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Szia! 5V-ra felhúzod a gate-et teljesen hideg marad.
(#) kissattila88 hozzászólása Ápr 26, 2015 /

BD 242 c ;BD 249 c Hány foknál megy tönkre?
(#) Doncso válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Ez nem ilyen egyszerű. Nézd meg az adatlapon a SOAR görbét. Függ a hűtéstől, az áramtól és a hőfoktól a tönkremenetel. Ha magasabb a hőfok, ott már kisebb áramtól is megszakad. SOAR görbe megmondja a hőfok kontra amper összefüggést.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Azt, hogy hány foknál megy tönkre, azt nehéz megmondani. A katalógus szerint 150 fok réteghőmérsékletig lehet használni. Ez nem azt jelenti, hogy a hűtőborda lehet 150 fokos, hanem belül, a rétegszerkezetet lehet 150 fokig használni. A bipoláris tranyóknál ott van nagyobb probléma, hogy a felületük nem teljesen homogén, ezért lesznek olyan pontok, ahol nagyobb az áramsűrűség, ott nyilván melegebb is lesz. Ezek a hotspotok. Tulajdonképpen ilyen helyeken következik be átégés. Azt is hallottam gyártóktól, hogy a hőmérséklet különbség akár 2...300 fok is lehet, tehát simán elképzelhető, hogy egy adott pontban a felület hőmérséklete 400...500 fok és ha ezt a hőt el tudja vezetni a lapka a többi részre, akkor a tranyónak semmi baja nem lesz. A 150 fok csak egy biztonsági érték, ha a réteg ezt a hőmérsékletet nem haladja meg, akkor biztosan jó marad a tranyó.
Innen van az, hogy valójában, csak annyi köze van a hűtéshez, hogy a belső réteg ne akarjon nagyon meleg lenni. Ha a réteget valamilyen módon 150 fokon tudnád tartani, akkor nagyjából akárhány ampert kibírna a tranyó, feltéve, ha egyszerű DC áramot vezet.

Más kérdés a SOA, mert ugye impulzus üzemben irdatlan veszteségek keletkezhetnek a tranyón. De itt is csak azon múlik a dolog, hogy a réteg, belül, mennyire melegszik fel. A SOA azt adja meg, hogy biztonságosan, mennyi ideig és mekkora teljesítményt engedhetsz meg a tranyón ahhoz, hogy ne legyen a rétegen helyi túlmelegedés. A gyakorlatban ezek azért elég biztonságos adatok, ennél többet is kibírnak, de jobb az óvatosság.

És akkor megkérek egy moderátort, hogy ezt a hozzászólást tegye át egy megfelelő topicba, mert nem ide való.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 13, 2015 /

Üdv,

A problémám a következő. Egy NPN tranzisztoron keresztül kapcsolgatok egy szilárdtest relét. Mikor ráadom a tápfeszt lesz egy tüske, ami egy pillanatra zárja a relét, és ez nagyon nem kellene. Ezt szeretném kiküszöbölni. Kondival próbáltam megszűrni, de nem jött be.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) steelbird válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Szia.
Rajzot tegyél fel.
Magától nem okoz ilyen jelenséget egy tranzisztor, csak ha a tápfesz ráadásakor bázis körben kap egy pozitív impulzust.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
(#) bitorlo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Íme, elnézést a slendrián rajzért, remélem érthető.
(#) steelbird válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 13, 2015 / 1

Ebben semmi olyan nincs, ami ezt okozná, úgyhogy valószínűleg a vezérlésből kapja a pozitív tüskét.

Igen, közben szkóppal ránéztem, és úgy néz ki a GPIO-ból jön az impulzus.
(#) steelbird válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 13, 2015 / 1

Reset alatt biztos H -n van a kimenet.
Tegyél egy tiltó tranzisztort a relét kapcsoló tranzisztor báziskörébe.
Mellékeltem.
A dióda azért kell, hogy kikapcsolás után ki tudjon sülni a kondi.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015

mute.jpg

(#) bitorlo hozzászólása Máj 13, 2015 /

Úgy néz ki szoftveresen megoldódott a probléma, de ha újra fennállna megépítem hozzá ezt a kis kapcsolást.
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) steelbird válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Nincs mit.

Gyakorlatilag akkor a a "kapcsoló tranzisztor" bázisellenállása elé kötöm be párhuzamosan nem megszakítva az eredeti áramkört?
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem