Fórum témák
» Több friss téma |
Láttam pár megoldást a huzal feszítésre/fékezésre.
A kínai gyárinál egy filces szorítópofán megy keresztül a huzal, míg másutt a dobot fékezik. Én szereztem be egy csomó kicsi, egyforma orsót - pl. forrasztóón gurigáit, erre nagyjából feltekerem a huzalt, amire szükség van. Egyébként, ha nagyon változik a leeresztő cséve átmérő a huzal fogytával, megváltozik a fékerő is. Mindenképpen előnyösnek gondolom az 5 cm körüli legkisebb átmérőt is, 10mm-es tengelyen nehéz belőni a feszítőerőt. De majd evés közben jön meg a puding nálam is...
Sziasztok
Van egy kis gondom! Elkészítettem a pic16f88-as számlálót. Elején volt gondom is vele, de megoldódott! De sajnos pár hétre félre tettem a panelt és előjött ugyan az probléma! A probléma az, hogy mintha megakadna a program! Nem reagál a nyomógombokra semmi! De ha hozzáérek egy kicsit is a 15-ös lábhoz, elkezdi a beállítandó értéket léptetni! Gőzöm sincs mi van, mivel én nem pic uC-rel kezdtem el foglakozni. De kapcsolás nagyon jónak tünt! Eddig! Valaki látott már hasonlót?
Kisérlet a vékonyka huzallal / 0,1 mm / jelen állapotban labortápról ment a két motor , kicsit nehéz belőni de gyakorlás kérdése lesz szerintem menni fog szépen . Az akkus fúró motorja szinte azonnal leáll és bivaj erős ezért még a vastagabb huzallal sem lesz gond
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Azért lenne jobb a léptetőmotor a vezetőszárra mert úgyis számolni akarod a menetszámot akkor avval a változóval lehet húzni-vonni a vezetőt és nem kell minden tekercselélésnél fél órát állítgatni a labortápot .
Nem az első sorral szokott a gond lenni hanem a többivel. Nekem az a tapasztalatom, hogy vagy nagyon pontos vezetés kell, vagy messziről kell a huzalt küldeni és akkor könnyebben vezeti magát.
Ha a tekercstesthez képest relatíve nagy távolságról jön a huzal lehet hogy nincs is szükség oldal irányba mozgó szálvezetőre ?
Nekem ez a tapasztalatom. Persze bizonyos körülmények között.
Söt a profi gépeken sem volt. Azokon is kb 50cm-röl jött a huzal és magától ment menet menet mellé. A tekercstest végén meg a tekercstest fala forditotta át a menetirányt.
Na több ember nagyobb tapasztalat , /ezért jó ez a fórum / Időm van ráérek kisérletezni , hátha én is rájövök valamire ?
Az igazság az hogy kb 20éve volt egy kicsi tekercselőm de még kézzel igazitottuk a huzalt , jó volt az úgy is !
Hogyne, a kézi vezetés is jó, sőt. Egy picit lassabb, de ha ez nem baj akkor miért ne. Én inkább kiváncsiságból, meg hobbiból próbálkoztam stepperes huzalvezetéssel, kézim már volt.
Igen jó a kalapács és a kisszög de jó a levegős tűzőgép is . Ha ráérsz és van kedved vezesd kézzel de ha az idő és pontosság is számít akkor érdemesebb beletenni a huzalvezetőt és talán még egy 1000Ft os picet is megérdemel
Ja ja , mutass egy pic -es megoldást komplett leírással ? . Na a kalapács vagy a pic ? Nem minden esetben az 1000 forint számít sőtt nem is számít egyáltalán , anál inkább más dolgok amik nem könnyítik meg a magamfajta amatőr feladatát és sok esetben egy faék is könnyebben járható mint mondjuk egy pic !
Könnyen beszél aki nem dadog szoktuk mondani ! A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Nekem a Hiteka gyári sortekercselőn kb. 20cm-ről történik a huzalvezetés.
Az oldalamon fent van a doncsóval közösen fejlesztett szerkezet . A mechanikáról képek -az elektronika kapcsolási és panelrajza és még a hex is elérhető ha jól emlékszem. Ha valamit nem találsz kérdezz és valamelyikünktől kapsz segítséget .
Ha érdekel a dolog van hardware és software is. kaqkk oldalán. Szinte bármilyen tekercselőhöz illeszthető. Figyeli a főorsó menetszámát, és ahhoz megfelelően beállitott lépést küld a steppernek. Vastagabb huzalnál többet vékonyabbnál kevesebbet léptet. Van videó is a működéséről visszább. A mechanika nem szép, mert kézi ezközökkel készült, de a szoftver rendesen teszi a dolgát.
Jobban átgondolva analóg módon is meg lehet közelíteni a dolgot ! Minden használt vezetékvastagsághoz megmérni a motor feszültségét áramát ,ezeket felírni és legközelebb már csak a pontos beállítás marad (de még mindig nincs menetszámolás)Tökéletesen működhet a dolog csak kicsit körülményes .
Kicsit fabrikáltam ma délután a kis tekercselőmön , mind három motor fordulatszám szabályozót kapott irány váltókkal , szinkron kapcsolóval .
A számláló illetve a végállások hiányoznak róla ezt a folytatásban fogom felszerelni . Az egész cucc egy PC táp-ról megy annak a 12 Volt -os részét használom , a motorok 12-es -ek így tökéletes hozzá . Nem profi megoldás , egy 350x450 -es bútorlapra szereltem föl a részegységeket .
Az a kérdés, milyen jól szolgál téged.
Nem tudjuk a tekercselési fordulat, és az előtolás milyen szoros kapcsolatban van. A tekercselő tengelynek, és az előtoló tengelynek olyan szigorú kapcsolatban kell lennie, hogyha lassul vagy gyorsul a tekercselési fordulat, akkor ezzel pontosan arányosan változzon az előtoló tengely fordulata is, mert csak így biztosítható a fordulattól független előtolási sebesség.
Jelentős tekercselési gyakorlat birtokában mondom, hogy induláskor, és sorvégnél, illetve a szigetelés berakásakor elkerülhetetlen a lassulás (szinte néha hullára meg kell állni). A sok állítási lehetőség -próbálkoztam ilyennel magam is- nagyon zavaró tud lenni. Nálam az vált be a legjobban, mikor csak egyetlen üzemközi állítási lehetőség van, ami a tekercselő tengely fordulata, és ezt is lehetőleg lábpedállal, mert így minden kéz szabad tud lenni. E miatt a tekercselő tengelyhez kell kötni az előtoló fordulatát, ami csak a huzalátmérőtől függ, és beállítás után már nem változhat az áttétel a fordulat arányában. Ezt leginkább fix fogaskerék-rendszer tudja biztosítani, mint pl. az esztergáknál is használt "meander" művek. Ilyen az én megoldásom, ami távolról sem mintaértékű, de prímán bevált a gyakorlatban. Fontos megjegyzés, hogy már egészen minimális gyakorlattal is elérhető a huzal meneteinek egymás mellé tekercselése előtoló egység nélkül is, simán kézi megvezetéssel. Ehhez csak a kéz megtámasztási lehetősége szükséges (e miatt, a saját gépemen is kikapcsolhatóvá tettem utólag a mechanikus előtolás lehetőségét.
Ez egy "kézi előtolású", apámtól örökölve (nyugodjék békében, tekercselt már pont eleget).
A sör csak méretaránynak van ott Meg a "guriga leengedő" (én csináltam, de el van rontva ). Van a "guriga" nélküli leengedő is (én csináltam, ezt most fogom elrontani )... Sokat tekertem én is...
Én két évvel ezelőtt csináltam egy kis gépi tekerőt, bízva, hogy de megvezetem én azt a huzalt majd kézzel. Azonban a 0.2mm-es huzalnál ez problémásnak mutatkozott. Kb. 0.3-tól felfelé csukott szemmel is, azonban a főcsapás iránya nálam pontosan a 0.25 és alatta levő taromány, olyan 0.15-ig. Hogy ezt egy viszonylag nagyobb átmérőre (kimenőtrafó pl. ) meg tudjam csinálni, ahogy annak ki kell néznie, valamint 2 nagyon egyforma tekecselés elkészítése, egyenletes huzalfeszítéssel...na ekkor adtam el és vettem egy gyári sortekercselőt, ahol századonként állítható (foigaskerékcsoport) az előtolás.
Ettől még pesze más lehet ügyesebb nálam, nem vitatom. ... és le is veszem a kalapom, irigylem! A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
Hello
Van-e valami ötletetek vagy a tervetek tekercselőgéphez! Egyszerű könnyen megépíthető! Csak hangszórót szeretnék vele tekercselni! Csak mechanikailag szeretnék segítséget kérni mert az elektronikája megvan! Én sper lemezből gondoltam! Kézzel hajtanám! Üdv
Mi az a
Idézet: „Én sper lemezből gondoltam!” Ez nem cikizés, csak nem arrafelé lakok.
Nem én tettem fel a kérdést, de tudtommal a sper lemez; vízálló, rétegelt lemez. Feltételezem, hogy az van neki, mármint Zsolt58-nak. Famegmunkáló szerszámok híján elég körülményes lesz. Tengely kell, meghajtás, csapágyak. Lehet, hogy érdemes lenne inkább valami kész mechanikából kiindulni. Például régi telefon induktor vagy tésztavágó. Számlálónak ez is megteheti.
Hiába no.. Kínában minden van: kézi tekercselő 52 dollárért. Nem hobbi a gép építése, de jól használhatónak tűnik. Persze kinek, mi van otthon. Nekem egy félig kész gép volt, amit befejeztem. Irányváltó, sebességváltó van rajta, motoros, de számlálóm még nincs. Így inkább vezetékek feltekerésére, dobolására használom.
**
Kameleon2 köszönöm, de a számlálom meg van, és tudnáék szerezni tésztavágót, csak hogyan kellene átalakítani? *mod A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
Ez eléggé típustól függ. Van műanyag és van fém is. Mihez férsz hozzá? A lényeg a hajtókar, a rögzítés és a tengely. A többi kreativitás kérdése és szerszám. Azért is küldtem a kínai mintát, mert eléggé hasonlóan néz ki a mechanika.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |