Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2561 / 3986
(#) -balint01- hozzászólása Máj 15, 2015 /

Még valamit kérdeznék.
Említette qvasz2 hogy ennyi pénzért már 45 Ah-ás kocsi akkut kapok. Erre a célra azért a zselés jobblenne, igaz? Vagy inkább vegyem a 45 Ah-ás akksit?
(#) 20sz Jófiú válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Sajnos ez jellemző a mai elektronikai piacra. Amit csak lehet hamisítanak. Elektronikai eszközök vásárlásakor az ár lehet egy jó támpont: ami feltűnően olcsó az nem biztos, hogy teljesíti az előírt paramétereket. (gagyi).
(#) IOsys hozzászólása Máj 16, 2015 /

2 amperes pákához mekkora keresztmetszetű vezeték a jó? Eddig úgy tudtam, hogy 0.75-ös, de hallottam olyat, hogy azon 10 amperek is elmennek, tehát indokolatlanul vastag.
(#) kendre256 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Idézet:
„A 18Ah-ás akkumulátor 6A-t 3 órán keresztül tud szolgáltatni, mindegy, hogy azt te 12(13,8-14,4)Volton, vagy a lekonvertált 5V-ra vetíted.”

Nagyon nem mindegy!
A DC-DC átalakító kimenetén szükséges 6 x 1A x 5V =30W-ot a bemenetén elvileg 30W / 13V = 2,3A biztosítani tudná, ha lenne 100%-os hatásfoka. Mivel nincs, ezért nagyobb áramot vesz fel, de szerintem 3A-nél nem kell több neki.
18Ah 12V-os akkuban kb. 216 Wh energia van. 6 darab 2Ah-s telefonakku 5V-on töltve 60 Wh energiát igényelne. A hatásfok miatt több energiát kivesz az akkuból a töltés, de szerintem legalább kétszer-háromszor fel lehet tölteni arról az akkuról az összes telefont, ha mindegyik teljesen le is volt merülve.
(#) qvasz2 válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Milyen szempontból lenne jobb? Ugyan úgy gondozásmentes, viszont bárhol kapható, sokkal nagyobb választékban. Egyedül a súlya nagyobb, más hátrányát nem látom. De gondolom nem sétáltatni akarod, hanem fix helye lenne.
(#) nedudgi válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Annyit még hozzátennék, hogy az autó(indító)akkunak jobb, ha kiveszik a szükséges töltést, és utána rögtön pótolják.
(#) -balint01- hozzászólása Máj 16, 2015 /

Hogyan lehetne megvalósítani a konvertert? Amelyik topik ezzel foklalkozik, ott arra panaszkodnak, hogy 7805-tel megvalósított töltőt számítógépnek ismeri fel a telefon, és nem tölt. Esetleg venni 6 darab szivartyújtós töltőt?
(#) mikrokapcsolo válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Valóban, nem gondoltam át teljesen.
(#) mikrokapcsolo válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

A 7805-öt felejtsd el, az kazánnak jó, effektív töltésre nem. Ami neked kell, az egy kb 10A-es step-down dc-dc konverter panel.
(#) eSDi válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Üdv!

Ha mindegyik telefon (manapság már igen) USB-ről tölt, akkor abban az esetben ismeri fel PC-nek, ha az USB adatvonalakat lógva hagyod. Ámbár ilyen esetben is tölt, csak éppen max. 500mA-el. A rendes töltést úgy lehet engedélyezni, hogy az USB adatvonalakat felhúzod 2db 4.7k Ohm-os ellenálláson keresztül +5V-ra, vagy le GND-re (telefon függő, hogy melyik a jó megoldás), így 750mA és 1.4A közötti árammal fog tölteni (ez is telefon függő). Mint ahogy mások is említették, DC-DC konverter kell neked, a 7805 és hasonló áteresztőtranyós stabok csak pazarolják az energiát ebben az esetben. Pl. 2db ilyen EM-61038 bőven jólenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) BEMcorp válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Én a helyedben ebből rendelnék 2-3 db-ot, és már meg is van oldva a problémád (Nálam 1 az autóban van ebből).
(#) granpa válasza IOsys hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

0.5-es is elég, mert rövid, nincs komoly feszültségesés. Lényeg, hogy hajlékony, lágy legyen, ne vezesse(húzza) a kezedet. Szabad vezetékként elmegy rajta 10A is, de az egy másik dolog (és nem javallt). Ha elég lágy a 0.75-os, akkor jobb az.
(#) -balint01- válasza BEMcorp hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Köszi! Szerintem ez lesz.
(#) tszecsy hozzászólása Máj 16, 2015 /

Sziasztok,
Vettem egy ilyen egyszerű kis Oszcilloszkópot. Egy a gondom vele, hogy az az SMD-kre nem számítottam. Ezt otthoni körülmények között egy Solomon SL-20 pákával és kis fejjel fel lehet forasztani? Milyen hőmérsékleten forrasszam őket? Középen lent látszanak, 1,5 mm-esek ha lehetnek.
(#) IOsys válasza granpa hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Köszönöm, sajnos nem tudom, hogy mennyire lágy, a városomban minden elektronikai és villanyszerelési boltban megfordultam, egyszerűen nincs szilikonkábel 200 km-es körzetben. Apropó, szilikon vagy gumi? Nem hiszem, hogy szükségem lenne a szilikon 200+ fokos hőtűrésére, vagy igen?
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

10-20 évenként óhatatlanul hozzáér a páka a vezetékéhez. Az viszont nem utolsó szempont, hogy ilyenkor a gumi elég büdi tud lenni.
(#) Csupasz válasza IOsys hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Amíg nem érsz hozzá a pákával nem kell.
(#) IOsys válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Köszi, a szilikon elég hajlékony? Mivel rendelnem kell, 1500 Ft lesz az 1 méter vezeték, jó lenne elsőre jót rendelni.

Azt nem tudom, mert nem láttam, nem is tapogattam. Viszont közel hatvan éve használok forrasztópákát, így némi anyagismerettel állítom, hogy érdemesebb szilikont használni, mint gumit.

Rendben, köszi.
(#) mikrokapcsolo válasza IOsys hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

A Szilikon jobb választás. Ha már rendelni kell, és ennyi a posta, inkább vegyél 2 métert, ha javítani kell, vagy csak rövid az egy méter.

Talán segít, ha elmesélem, hogy én a páka vezetékét hosszabbítóval használom. A nyélhez közeli eredeti vezeték után egy méretes hosszabbító segítségével a trafót oda tudom tenni, ahol elfér, a páka vezetéke a szükséges hosszon rugalmas, hajlékony, a többi pedig "olcsó" vezeték.
(#) IOsys válasza tszecsy hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

"Kicsit" kevés a 200KHz, de nagyon tetszik. Egyébként a termékleírásban ott van pirossal, hogy nincsenek fent az SMD-k. Nem is azokkal lesz baj, hanem az átmenő furat nélküli részhez történő bumszli elko forrasztással...

Nekem az eredeti vezeték is olyan, mint a kő (olcsó Solomon klón), meg fél méter is elég lenne, mert a trafó karnyújtásnyira van, az 1 méter pont megfelelő lesz. Lehet, hogy rendelek egy 0.5 és egy 0.75-öt is (200 ft, belefér), és megmérem a 0.5-ösnél a felfűtési időt. 1.5 perc jelenleg a 350 fok elérése.
(#) Viktor98 hozzászólása Máj 16, 2015 /

Sziasztok. Lenne egy kis problémám. Fény showt készítek és a nyák tervezésekor kimaradt a kapcsoló, amivel ki-be tudom kapcsolni a készüléket. Már ki van maratva a nyák. Nem tudom hogy iktassak most be egy kapcsolót az áramkörbe? A kapcsolót érintésvédelmi szempontok miatt akarom a készülékre rakni. Egy 12 voltos adapter segítségével kap majd áramot ha kész lesz.
Előre is köszönöm a segítséget! (ez az első projektem!)
Üdv
(#) IOsys válasza Viktor98 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Bocs, de mi ezen a probléma? Odaragaszthatod bárhova, vagy ha van hely még a nyákon, fúrhatsz a lábainak pár lyukat, oda is oda ragaszthatod, vagy ha vannak lefogatófülei a kapcsolónak, oda is csavarozhatod, vagy ezek bármilyen kombinációja. Maga a kapcsoló beiktatása a táptól jövő vezetősáv elvágásából és vezetékkel való odavezetésével történik a kapcsolóhoz, majd onnan vissza.
(#) proli007 válasza Viktor98 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Hello! A gond onnan ered, hogy nem lehet tudni mit is szeretnél tenni. Azt írod, hogy adapterről megy. HA így van, ol van ott érintésvédelmi gond, hogy kapcsolóra legyen szükség. Tehát nem tudni mit is kapcsolnál. A 12V-ot? Mert akkor érintésvédelmi gond nincs, használhatsz bármit. Ha a 230V-ot, az gond, mert az adapter jobb esetben egy megbonthatatlan konzerv, csa elé tudsz kapcsolót tenni. Ha a 230V bemegy a panelre, akkor mindenképpen van feszültség alatt álló része a készüléknek, viszont akkor meg lehet a dobozba kapcsolót tenni.. Tehát egy fotó, vagy valami beszédesebb lett volna, így csak találgatásra kényszeríted a segítőidet.
(#) Viktor98 hozzászólása Máj 16, 2015 /

Köszönöm a válaszokat! Elnézést de kezdő vagyok és bizonytalan sok dologban. Az első válasz alapján megértettem mit kell csinálnom. A kapcsoló azért kell, mert a tanárom megköveteli, viszont segíteni nem nagyon szokott. A továbbiakban odafigyelek, hogy még érthetőbben tegyem fel a kérdéseket. Képet sajnos nem tudok/tudtam csatolni mert az iskolában vannak a rajzok és a nyák is.
Még egyszer köszönöm a válaszaitokat.
(#) IOsys válasza Viktor98 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Jól kérdezni tudni kell, én is évek alatt tanultam meg, ennek ellenére néha megkapom, hogy abszolút érthetetlen, mit akarok.
(#) proli007 válasza Viktor98 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Ez így van! A "jó kérdés", már a tudás egy szintje. Valamint legtöbb esetben a válasz is benne foglaltatik, már amennyiben a kérdező önmaga is elolvassa amit kérdez..
Egyébiránt egy egyszerű Móricka vázlat is sokat tud javítani az érthetőségen.
Következő: »»   2561 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem