Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 45
(#) doktor válasza Gafly hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Mert most ez "trendi"javaslat
hiba keresés helyett cseréljünk mindent.
(#) Gafly válasza doktor hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Hacsak nem a "pupos" kondik...
(#) P_Laszlo válasza Gafly hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Miért, ne, valamelyik biztos hibás volt. Másrészt a ma kapható olcsó BC tranzisztorok jobbak a régiektől, rosszat nem tesz vele, és még nem is drága. Teljesen logikus.
(#) MarcyB válasza Gafly hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

azért cseréltem őket újakra mert zárlatosak voltak... egyetlen egy BC 182 kivételével :/ Ha már vettem alkatrészeket, akkor most az a pár forint nem oszt, nem szoroz így mindet cseréltem
(#) MarcyB válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

hmm ez nem hangzik túl jól reménykedtem abban, hogy egykét alkatrész cseréjével megúszom. Esetleg tipp, hogy hol kezdjem a többi kondi cseréjét? Vagy haladjak tovább, a szabályzó modul irányába? végülis... ha az ember belefog az alkatrészek cseréjébe, akkor érdemes mindet újra cserélni, nem?
(#) P_Laszlo válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Nincs benne túl sok csatolókondi a hangfrekis jel útjában, a bemenettől a végfokpanelig, azokat lehet érdemes megnézni/kicserélni.

Ráadásul az előerősítő modul csak rádiónál és lemezjátszónál számít, így az sem lehet a hiba oka.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) steelbird válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 22, 2015 / 1

Én találkoztam egy-két olyan készülékkel, amelyiknél a loudness körben volt hibás kondi, ellenállás, vagy maga a hangerő poti volt hibás.
Kiszűrése:
Kösd össze a potira érkező jeleket, ha úgy megszűnik, előrébb van a gond. Ha arra nem szűnik meg, de a poti csúszkáit összekötve igen, akkor a poti környékén kell a hibát keresni (poti, vagy loudness-kör).
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Mit kössön össze? A hangerőpontenciométer előtt csak egyetlen tranzisztor van impedancia és szintillesztésre.

Ha nem csatolókondik, akkor tényleg csak ez marad, hogy a szabályzó kör vagy a fiziológiai szab. részek okozzák a különbséget.

És miért menne tönkre ugyanaz az alkatrész mindkét oldalon egyszerre? Ennek sincs túl nagy esélye fóliakondinál vagy ellenállásnál.

A loudness csatlakozása a he.potenciométeren csak egy megcsapolás az ellenálláspályán, elméletileg nem tud megszakadni.

Megmondom a megoldást. Az Aida és a Cleo mélytartománya sosem lesz egyforma, azért, mert nem egyforma a bemenetek felépítése. Gyárilag ilyen.

Az RA6360-nál HT23 és 32-re ugyanannál a lezárásnál 100nF-dal csatolnak be, a Cleónál csak 22-vel. előbbinél kb. 7, utóbbinál kb. 32Hz az alsó határfrekvencia.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Nem tudtam már szerkeszteni. Mivel van ott még egy soros 100nF, valójában rosszabb a helyzet, az RA6380-nál kb. 40Hz az alsó határfrekvencia.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Úgy emlékeztem, féloldalas a hiba, nem olvastam vissza.
Egyébként több olyan potit cseréltem a szervízben, amelyiknél a csapolás kivezetése a szénpályánál szakadozott. Poti hiba volt egyértelműen. Féloldalasan, egyik oldalon kevés méllyel szólt.
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Na, hát akkor már bármit el tudok képzelni.

Végülis itt, most, nem hibáról van szó, ilyen az erősítő és kész. Maximum tervezési hiba.
(#) MarcyB válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Nem féloldalas a hiba akkor már rájöttem volna, hogy mi a baj mert lenne viszonyítási alap. Hamarosan ideérnek a cserekondik, a beépítés után majd kiderül, hogy mi a helyzet...
Én a Cleot azért szereztem, mert az Aidával iszonyat elégedett vagyok és többet vártam volna a "nagytesótól" Nah mindegy a loudness körre még ránézek, hátha ott van a négylábú gépezet elásva Köszi srácok az eddigi segítséget/tippeket!

Ez nem tipp, leírtam világosan, hogy mi a helyzet. A cserekondikkal semmire nem mész, a kapcsolás különbsége okozza, hogy rosszabb a mélyátvitel a Cleopátránál. Itt van pár sorral előrébb. Nem hibás, ez a gyári állapota. Bővebben: Link Hacsak nem a rajz rossz véletlenül.

Amivel lehet változtatni a dolgon, HC 04-06-14-15-öt 220nF-ra cserélni, ezzel ugyanolyan lesz, mint az Aida. Az eredeti értékekkel, 100 és 22nF gyengébb mélytartományban.
(#) P_Laszlo hozzászólása Máj 22, 2015 /

Először ezeket kell ellenőrizni, hogy az értékük stimmel-e. Ha igen, megvan a különbség forrása, oka.

cleo.JPG

(#) MarcyB válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

ennyi lenne a gondja? szerintem van is itthon, hogy ki tudjam próbálni Köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ha tényleg 22nF van benne, attól jelentősen kevesebb lesz mélyben. 40Hz-en már -3dB. Kíváncsi vagyok, hogy jó-e a rajz, és ezek az értékek van-e a panelen is.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) MarcyB válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

valóban 22nF van benne, de mind a kettőben! mármint az Aidámban is ugyan ezek az alkatrészek vannak (100nF/22nF) és mégis "tökéletes" minden frekvencia átvitele A loudness kört hatástalanítani a HC 50,53,56,59 hely jelzésű kondik kikötésével lehetne? vagy kell még kiszedni mást is? kezdek attól tartani, hogy valami triviális hiba okozza az egész jelenséget...
(#) doktor válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

"a cserekondik, a beépítés után majd kiderül, hogy mi a helyzet..."

A táp egyenirányítóját nézd meg, ma már elég nagy választékban olcsón beszerezhető, érdemesebb valami jobb minőséget/ min 5-10 A-t /beépíteni.

AZ általad jelentősnek hallott , hangzásbeli különbség adódhat az alkatrészek szórásából, valamint a forrpontokat is érdemes átnézni, nagyitóval.

Na, akkor ez kilőve. Pedig más már nincs a jelútban, HC27-33 után a he. poti jön, utána már csak a szabályzó és a végfok modulban vannak csatolókondik.

A loudness kikapcsolásához mondjuk R51-52-57-58 egyik lábát kiforrasztod, felemeled és megszűnik.

Van egy módszer, amivel megtalálod azt, amit keresel, mindkét erősítőre fokozatonként kapcsolsz hangfrekvenciás jelet visszafelé haladva, először a végfokra, aztán a balansz poti, szabályzó panel bemenete, hangerőpoti, illesztő fokozat, bemeneti csatlakozó, és ahol jelentkezik az eltérés hangban, ott lesz a különbség forrása. Persze ezt így mérés nélkül nehéz fejben tartani, de ha annyira nagynak hallod az eltérést mélyben, akkor biztos meglesz. A jelszintekre figyelni kell.

Esetleg a bemenettől is lehet haladni, ha úgy egyszerűbb, és ahol egyforma lesz mélyben a két erősítő, ott megtaláltad.
(#) MarcyB válasza doktor hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Összegezve: a végfokpaneleket megjavítottam, félvezetőket, kondenzátorokat cseréltem rajta, valamint féltápot beállítottam. A javítást a táp oldallal folytattam. A "brummos" pufferkondit cseréltem, gondoltam nem tudja kiszolgálni a végfokozatokat, így elfogy a szufla a mélyek kivezérlése közben, pufferkondit is cseréltem. Továbbá a HC27,33 hely jelzésű kondenzátorokat is cseréltem, ennek hatására picit javult a mély hangok átvitele, de a hiba jelenség még sajnos mindig fennáll. Az összes csatlakozót/érintkezőt polírozó papírral átcsiszoltam, hogy szép, fényes legyen. Végignézem a fólia felőli oldalt és a kevésbé biztosnak tűnő forrasztásokat átforrasztottam.
A hiba jelensége pedig továbbra is, hogy az Aidámhoz képest a kivezérlés gyengébb, kevésbé dinamikus és ez főként a mély hangoknál jelentkezik drasztikusan.

Ezek közül egyedül a csatoló elkók (27-33) okozhatták a gyengébb mélyátvitelt. Ha zavaró mértékű, keresd meg az okát, ahogy írtam, így nem kell tovább találgatni (nem is nagyon lehet).
(#) CHZ válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Én is a loudnes által okozott beavatkozásra tippelek, ahogyan steelbird.
Két készülék között eltérés lehet az R/C tagok értékeiben amik a poti loudnes kivezetéseire csatlakoznak. Ez okozhatja a mélyebb hangok gyengülését. Hasonlíts össze ezen alkatrészek értékeit a két készülékben.
(#) steelbird válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Idézet:
„Nemrég szereztem egy végfokhibás Cleot...”
Ez a kiindulási alap.
Nem lehet, hogy a szerzemény előző gazdája kiiktatta a loudness -t? Ezt kellene még megnézni.
Én alapból kikötném, addig be sem kapcsolnám... Ha viszont azt szoktad meg az Aidánál, akkor (feltéve, ha likvidálva van a Cleóból) zavaró lesz számodra a kevesebb mély. De a fiziológiai korrektor nem csak mélyet, magasat is emel. Ha a magas is kevesebb egy kicsit, akkor nagyon gyanús a dolog.
(#) doktor válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A leírtak alapján, ha egyéb változtatást, átalakítást , nem találsz, én azt gondolom, a nálad lévő Cleo, ezt tudja, a benne lévő alkatrészekkel.
Üzemmód kapcsolókat, szétszerelve tisztítottad, kented?
Megjegyzem, ha van kedved, próbaképpen kísérletezhetnél, a két készülék,paneljainak cseréjével,és ezután valami nagyon korrekt jelforrással teszteld.

Anno, a táptól összerakva, minőségibb alkatrészekkel, és a több helyen is publikált módosításokkal, elfogadható hangminőséget adott.
pl ellenállások cseréje 1% tűrésű, valamint párban mért értékekre.
(#) steelbird válasza doktor hozzászólására (») Máj 24, 2015 / 1

Idézet:
„...a nálad lévő Cleo, ezt tudja, a benne lévő alkatrészekkel...”
Ekkora mélyátviteli különbséget nem szabadna produkálnia a két készüléknek.
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Mekkorát?

A fóliakondik eléggé tudnak szórni. A lúdnesznek meg csak a mélykiemelő részét is ki lehet venni, a magas benne maradhat attól, nem kötelező, hogy egyszerre mindkettőt kikapcsolják (bár ennek semmi értelme).
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A paneleket már kicserélgette, nem ott van a gond, hanem az alaplapon, azt pedig másképp nem találja meg, csak úgy, ha fokozatonként végignézi, ahogy írtam tegnap, vagy minden jelútba eső alkatrész értékét ellenőrzi... ez kicsit tovább tart.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A loudness az alaplapon van, a poti mellett...
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Simán lehet az is. De a fórumok lassan őrölnek, még nem jutott el odáig.
Következő: »»   33 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem