Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   152 / 1319
(#) elektroláma hozzászólása Feb 13, 2008 /

Sokvolt a kérdés így egyszerre

Sub interrupt
If Testbit(PIR1, TMR1IF)=1 then
cnt=cnt+1
PORTC=cnt 'ez a szimulátorban szépen növekszik is, főprogramnál kiiráskor 0-zom
PIR1.TMR1IF=0
else
If testbit(INTCON,RBIF)=1
cnt2=cnt2+1 'tesztnek írtam ide
PORTC=255 'ez a intcon bitjének átbillentésével jó is lett
INTCON.RBIF=0
end if
end if
End sub

Mindkét cnt byte
INT0-sem ment.
Hiába nyomogattam a szimulátoron a gombot, nem ugrott rá a megszakításra. Aztán átnyomtam a INTCON megfelelé bitjét, és megcsinálta, amit kellett, majd nullázta. Tehát ha eljut
na odáig, már menne.

A timer1-es rész lehet nem pont így nézett ki.
De az biztos, hogy ha RBIE 1, akkor a PORTC-n szépen ugráltatja a ledeket, csak LCD nem megy.

(#) elektroláma válasza elektroláma hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Alapban INT0-al akartam csinálni, de úgy sem megy, mert hiába nyomogatom RB0-t, nem csinál semmit.
(#) trudnai válasza elektroláma hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Na ezt most nem veszem, lehet faradt vagyok.

1. Szoval TMR1IE = 1 ez be van allitva, ennek fuggetlennek kellene lennie a gomb nyomogatastol es attol, hogy RBIE 1 vagy 0. Ez a resze ha jol ertem mukodik?

2. RBIF vizsgalatat nem kell else agba rakni... Vegulis tesz szempontjabol most mindegy

3. Ahogy watt kerdezte, az RB labak amik imputok, azok lebegnek? Mindegyik fel van huzva?

4. Tegyel ledeket arra a PORTC-re, es az =255 helyett a PORTB-t rakd ki oda... tegyel az int RBIF vegere egy idohuzast tudom nem szep de teszt miatt kellene... igy a ledeken latni fogod mi tortenik, hogy interruptod lekezelodik-e, hogy a megfelelo portokat minek latja a PIC-ed stb...

5. LCD kiiras mitol fugg amugy?

Tobb kerdesem egyenlore nincs
(#) elektroláma válasza trudnai hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

A lebegnek dolgot nem értem.
Szimulátorban tudom állítgatni. Az meg eléggé digitális.
De nem fut rá, hiába állítom.
Alapban PORTB 0. Nyomogattam először a PORTB.0-t. De nem ment. Aztán jött RBIF, és RB4-7 nyomogatása, de semmi. Mindazontúl LCD-sem megy
Csak ha átnyomom az INTCON.RBIF-et 1-re.

Szimulátorban az összes memóriacím látszik, nem kell kiiratni.

1. ok
2. ha jó lesz, kijavítom
3. amit nem értek
4. írtam
5.
Van egy loop, és ha cnt=5, akkor LCD_Out van.
Kiírja a cnt, cnt2-t.
A loop előtt kiír egy másik szöveget is, de az sem jön be ilyenkor.
Ja, és a sorrend a kódban:

TRISD=0
LCD_Init(PORTD)
kurzorállítgatás
LCD_Out(2,1,"Hello'")

INTCON.RBIE=1

Nem tudom az eredetit belinkelni, mert az otthon van.

Lebeges: input lab nincs aktivan a foldhoz vagy a + -hoz kotve... (fel ill lehuzas). Tipikus hiba, ilyenkor az inputon megjeleno szint veletlen szerunek tekintheto - szimulatorban termeszetszeruleg ez a jelenseg nem latszik...

Amugy nem tudom milyen szimulatorod van, mikor azt mondod "megnyomod" mit nyomsz meg szimulatoron? Van valami gomb virtualis eszkozod? A port atmegy 0-bol 1-be, vagy aktiv 1-bol lehuzodik 0-ra? Es kozben RBIF nem valtozik?
(#) szilva válasza elektroláma hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Ha megnézed az RBIF feltételét a doksiban, akkor kiderül, hogy ha egyszer beesett egy ilyen interrupt, akkor törölni kellene a "nemegyezés" feltételét. Ez egy PORTB olvasással tudod megtenni, majd ezután kell az RBIF flaget törölni!

Így nem fog törlődni az interrupt flag, mert mindig azt hiszi, fennáll a nemegyezőség, és állandóan visszapattan az interruptba, szinte teljesen felzabálja a procit.

A másik, amit trudnai is említett, hogy az interrupt rutinban ne else-be rakj ágakat. Azaz legyen egy "if timerinterrupt történe then ... endif", majd ezután egy "if RBIF történt then ... endif", és minden interrupt eseményre külön egy ilyen lezárt if-ág.

PIC18-as
Oshonsoft

És van benne egy jelgenerátor, azzal akartam adni a jelet, tesztként, hogy mennyire pontos.
Mivel azzal nem ment, maradt a nyomogatás.
Akármelyik nitet át lehet állítani vele a memóriában egy egérkattintással. A végén már így csináltam. Ha RBIF-et állítottam, egyből törölte, és megcsinálta az interrupt alatt lévő részt.

(#) elektroláma válasza szilva hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

De egyszersem fut rá.
Vagy ahogy beállítom INTCON.RBIE-t, egyből ki kell olvasnom?

Még előtte kellene kiolvasnod, hogy rendben legyenek az összehasonlító latch-ei. Meg az RBIE 1-be állítása előtt talán érdemes az RBIF-et is törölni, de ezt most csak fejből mondom, nem bújtam bele a doksiba.

A lényeg, hogy amikor bebillented az RBIE-t, akkor, abban a pillanatban nem kellene semminek történnie, majd amikor tényleg változik a bemenet, akkor kell, hogy a megszakításra ugorjon. A megszakításban meg a leírt módon kell ismételten eljárni, azaz törölni az egyezőtlenség feltételét (PORTB olvasás), utána törölni az RBIF-et (hacsak az nem magától áll ilyenkor vissza - a doksit el kellene olvasni). Egy változáshoz egyszer kellene beesnie interruptnak.
(#) elektroláma válasza szilva hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

RBIF törölve van.
A doksi sajna angol
Úgy ahogy kihámoztam.
A kiolvas alatt mit értetek?
a=PORTB.7
b=PORTB.6 ...?

INT0-nál mit csinálhattam rosszul?
Ott is ki kell olvasni PORTB.0-t?
Ok, doksi. Nézem, de majd otthon.

Hát, valamennyire meg kellene barátkozni az angollal, mert anélkül nagy kínlódás. A doksit amúgy meg lehet nézni angol tudás nélkül is, néha az ábrák is sokat segítenek.

A kiolvasás azt jelenti, hogy kiolvasod a regiszter értékét, mondjuk egy semmire nem használt változóba (dummy = PORTB). Ez csak azért kell, hogy a változást figyelő belső tárolók beálljanak a bemenetek aktuális állapotának megfelelően, majd ezután ehhez képest fog változást érzékelni.

INT0-t most nem látom, hogy ott mit is csináltál.

PIC18-as... melyik? Meg Oshonsoft... nem veletlen egy ICD2 debuggert hasznalsz? Az most mindegy, hogy klon vagy eredeti, de DEBUGGER, nem szimulator... Szimulator az pl ami az MPLAB-ban levo MPSIM... Debuggert meg szoktak emlegetni emulatorkent is, mert nem teljesen igazi a kornyezet, csak ahhoz nagyon hasonlo, de semmikepp sem szimulator!

Na mindegy, szoval akkor igazi gombokat nyomogatsz... es akkor megint kerdes a gombok hogy vannak az aramkorre kapcsolva stb. Es hogy akkor az osszes inputra kapcsolt portlab meg van-e aktivan hajtva? Ha lebeg nem eleg, hogy tobbet fogyaszt a pic-ed, de meg uzemzavarokat is okozhat.

Valoszinuleg amugy Szilva kapta el a lenyeget, ugyhpgy az o segitseget kovesd...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Szerintem az oshon PIC szimulátor programját használja. Most azt próbáljátok kideríteni, hogy ez a szimulátor megfelelően működik-e! Lehetséges, hogy nem?

Van PICKIT2-m is. Majd arra rátöltöm.
Csak abban 677-es van, majd megnézem, az miben tér el. De előbb ezt a kiolvasásos részt próbálom.

És valsz tényleg szilvának lesz igaza.
Ugyanis a PORTC.4=1 parancs sem hajtódik végre.
Tehát végig interruptol, mert nem olvasom ki.
Az elsőt meg nincs időm megnézni, mert a timer egyből felülírja.
De ezért DEBUGGER Majd kidebugolom.
Elég akkor az a parancs, hogy a=PORTB.0, ha csak INT0-t használok?
(#) uli hozzászólása Feb 13, 2008 /

Sziasztok!
Egy PIC égetővel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem:
1 Működhet az alábbi kapcsolás?
2 Milyen progival tudok égetni?
3 Esetleg valami más, baromi egyszerű kapcsolás, ami bevált?
Kösszs: Uli

2.gif

(#) eSDi válasza elektroláma hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Nem tudom, de az Oshonsoft-os BASIC-ben így kell az interuptokak kezelni, van rá példa is. Nekem eddig mindíg működött.

DIM X AS BYTE
X = 255
TRISA = 0
PORTA = X
INTCON.INT0IE = 1
ENABLE HIGH
END
ON HIGH INTERRUPT
X = X - 1
PORTA = X
INTCON.INT0IF = 0
RESUME

DIM T AS WORD
T = 0
TRISA = 0xFF
ADCON1 = 0
TRISB = 0
T0CON.T0CS = 0
INTCON.TMR0IE = 1
ENABLE HIGH
loop:
ADCIN 0, PORTB
GOTO loop
END
ON HIGH INTERRUPT
SAVE SYSTEM
T = T + 1
INTCON.TMR0IF = 0
RESUME

Ezzel szemben a tiéd így néz ki.

Sub interrupt
If Testbit(PIR1, TMR1IF)=1 then
cnt=cnt+1
PORTC=cnt 'ez a szimulátorban szépen növekszik is, főprogramnál kiiráskor 0-zom
PIR1.TMR1IF=0
else
If testbit(INTCON,RBIF)=1
cnt2=cnt2+1 'tesztnek írtam ide
PORTC=255 'ez a intcon bitjének átbillentésével jó is lett
INTCON.RBIF=0
end if
end if
End sub

Ha nem BASIC-et használsz akkor még érthető, de ha azt, akkor valamit nagyon nem jól csinálsz.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Na jo en meg sem szolalok tobbet mara Mar en is bele zavarodtam, hogy most miben is probalgatja a programjat elektrolama De ezek szerint akkor nem debuggerben, hanem tenyleg szimulatorban

Eletrolama, a debugger nem attol debugger, mert lehet benne debuggolni de asszem jobb ha mar tobb hulyeseget nem mondok mara
(#) csienke hozzászólása Feb 13, 2008 /

Sziasztok!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy MPLAB C18-nál hogyan lehet dinamikusan egy karaktertömbnek (string) helyet foglalni?
Nem létezik véletlenül egy malloc() függvény, mint standard ansi C-ben? :miaz:
(#) watt válasza uli hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Ezt a förmedvényt felejtsd el.
Nézd meg az oshon és klónjait(oldalamon is találsz infókat))
(#) csienke válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Nem igazán értem, hogy mi az oshon és klónjai...
Megfogalmazom másképpen a problémámat: van egy
  1. unsigned char kartomb[100]
tömböm és össze szeretném hasonlítani a tartalmát egy string-el, pl. "alma". Hogyan tehetem ezt meg?
Így helyes:
  1. strcmp(kartomb, "alma")

(#) picelek válasza csienke hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Csienke:

watt nem a te kérdésedre válaszolt. Az majd látszani fog a címsorodban.

De egy tipp:
Amúgy a proginak nincs véletlenül utasításgyűjteménye??
Én 1hónapig használtam mikro C -t annak volt sőt le ís volt írva milyen jellegű dolgokat lehet vele csinálni, de én nem olvastam a dinamikus változókól, ha jól emléxem....

(Amúgy visszatértem az ASM -re mert a C nagyon messze áll a PIC-től, nagyon erőltetett, bár gyorsabb a prgramozás sokkal.)
(#) csienke válasza picelek hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Igaz. Bocsáss meg watt. Elnéztem.
Van egy C18 Library pdf fájl, de abban nem találtam példa programot, csak a stringkezelő és más utasításokat.
(#) trudnai válasza picelek hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Igen, egyetertek, technologiailag az osszes magasszintu nyelv messze all a PIC-ektol es mas mikroktol. En mar regita nyuzok egy 10F202-est, tegnap esti mosoditasom ota mar csak 9 program szo helyem maradt, szoval; cipokanal es presgep, de ugy tunik mukodik Olyan ket csatornas digit szurot csinaltam belole, amilyenbol minden konkurencia csak egy csatisat birt epiteni es joval nagyobb PIC-eket valasztva - na ja, csak ok C-ben meg ki tudja mikben fejlesztenek...

Persze lehet magas szintu nyelvekkel jopofa dolgokat muvelni, nem igazan kell erteni a hardver minden reszletet belulrol, az sem okoz tul nagy fejfajast ha at kell hurcolkodni masik MCU-ra stb. Nezzetek meg elektrolamat, kezdo de megis, beirja, hogy lcdout es mukodik neki, van sikerelmenye. Es ha nem olyan bugyuta mint en, hogy a legkisebbe akarja beletenni azt amit elmeletileg nem lehet, akkor miert nehezitene meg a sajat kis projectjet?
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

Azért annak a hardvereldugásnak elég nagy ára van - jól meg is isszuk a levét az asztali PC-ken, olyan erőműveken nézzük a homokórát, amikből akár egy is kiadta volna korábban egész Magyarország számítási kapacitását.

A mikrovezérlők eleve szűkös erőforrásaival szerintem luxus annyira pazarlóan bánni, hogy mondjuk egy C féle függvényhívással lassítsuk a program futását. Jó az az assembly
(#) bbalazs_ válasza trudnai hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

A dolog kulcsa a nyelv ismerete. Aki ismeri a sajat maga altal kedvelt nyelv minden csinjat-binjat az BARMIT meg tud oldani. En pl. szinten az assemblyre eskuszom (es a PC-t is abban progizom), de mostanaban eppen azzal szivok sokat, hogy mar minden csak c-ben van es nehez ugy visszafejteni valamit, hogy a masik nyelvet nem is ismerem.

Ha jol hasznalod az assemblyt, akkor tulajdonkeppen mar a sajat, egyeni nyelveden programozol, hiszen jol bejaratott, sajat makroid es a szubrutinjaid elore koszonnek
(#) trudnai válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Nem ketseges, es azt hiszem nem a nyelvi korlatok itt azok amiket mar-mar feszegetunk, hanem a fordito hatekonysaga + emberi agy hatekonysaga. Assemblynel ugye az emberi agy optimalizal, az sem mindig tokeletes, foleg ha sokat kell piszkalni a kodot, meg ha tul bonyolitott az algoritmus. Sok forditonak kielegito az optimalizacios resze, ambar jomagam mindg jobban bizom az emberi agy mukodeseben - kiveve ha majd Altzheimer bacsi es tarsai elojonnek az oregedes elorehaladtaval . Szoval jomagam is Assembly parti vagyok, es ahogy emlitettem a kis mutyuromet, hat azt C-ben lehetetlenseg lett volna megcsinalni - marmint ekkora meretben, ezzel a feldolgozasi sebesseggel, ilyen szukos eroforrasok mellett. 24 byte RAM, 512 szo programtar, no interrupt, 1 db 8 bites timer aminek nincs tulcsordulas erzekeloje stb stb stb.

Apropo, Nemreg emlitettem a 9 szo szabad programtarat...nos mostanra ez osszebb ment 2 azaz kettore Meg le tudom szedni a copyright szoveget az elejerol meg 2-3 dolgon lehetne trukkozni nagy erofeszitesek aran, de hat egyenlore ugy nez ki ez igy lesz bepreselve. Sikerult megcsinalnom egy stimulus file-t is amin gyonyoruen lehet modellezni a problemakat es jelentem kivaloan mukodik a dolog, ugyhogy ha a tobbi teszten is atmegy akkor az a ket szonyi hely megmarad a firmware szamara jatszoternek

Na ezt Basicben vagy C-ben elerni... es kozben meg jobban is mukodik mint a konkurenciak amiket eddig be tudtam szerezni - meg ugyan van egy keszulek amivel nem sikerult osszehasonlito tesztet csinalni, de asszem igy is elegedett vagyok. Ja, es bocs hogy ilyen hosszan irok errol, csak most nagyon happy lettem, hogy becuppant ez az utolso modositas is
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Én csak annyiban szeretnék ellentmondani, hogy ha valaki megszokta az assemblyt akkor C-ben is úgy fog programozni. Ekkor a C-is összezsugorodik és némileg irányított lesz. Ilyenkor nem használsz egy csomó headert, hanem magad oldod meg a problémák lekezelését. A perifériák beállítását is bitbillegtetéses módszerrel(pl. INTCONbits.GIE=1) oldod meg, így nem fedődik el a lényeg. Én legalább is így szenvedek a C-ben, ha muszáj! Az a jó a C-ben, hogy könnyű számolni benne. Igaz ennek ára lehet, ha nem használod ki a belinkelt rutint teljesen. Ilyenkor lehet sajátot írni... Ennek ellenére én is sajnálom, hogy rá lett erőltetve a C a PIC-re.
(#) Sendi hozzászólása Feb 14, 2008 /

Jó reggelt Mindenkinek.

A következő kérdésem van:
Az új MPLAB 8-ban amikor beállítom a PIC tipusát,
akkor az eddigi zöld és piros pöttyök mellett megjelent a sárga is.
Az mit jelent?

Köszönettel.
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Csak sejtéseim vannak, hogy részben támogatottat jelent.
Következő: »»   152 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem