Fórum témák
» Több friss téma |
A rajzodon látszik 1 graetz bekötve, + a B40C800 "fele"... akkor ez hogy van?
Melyik füstölt el mégis? Nem gondolod, hogy a 16 voltos elkó miatt esetleg? A trafó 3 ampere senkit se zavar, ha nem akarod annyira leterhelni... de a 78L15 meg jó, ha 100 mA-rel nyuvasztod... Még nem látom, mennyivel szeretnéd leterhelni... A rajzodon pedig javítsd ki a 7815-öt L15-re, mert megtéveszted az embereket. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Rosszul kötötted be az egyenirányítót, azért égett le. Ha nem veszel ki a trafóból 800mA-nél többet, akkor nem kellene leégnie a B40...-nek.
Másik trafóban jó volt! Úgy lett bekötve ahogy ott volt. Amikor bekapcsoltam a trafót elkezdett zúgni hangosan és utána füstölt el a B40-es.
Aha... akkor tegyél be azért B80C3200-t, nehogy az is lefüstöljön.. 4148 csere 2-3 amperesre,
elkó pedig 25 voltosra...- az 78S15 2 ampert tud max. Nincs kizárva, hogy a "jó" trafóval még nem zavart be az elkó, ez meg talán picit több és annyi. HA tényleg jól, ugyanúgy kötötted be. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Helló!
Egy 7812CV -t beépíthetek egy monitorba, ha nagyon forró? Szereltem rá hűtőbordát, úgy tűrhető még a hőfoka, de akkor is nagyon meleg (én olyan 50-60 fok körülire tippelek) . A monitor tetejébe építeném, hogy tudjon a lukakon szellőzni. De mellette ott az LCD panelja. Nem lehet baj, ha beleteszem? ( kb 85cm LED szalagot + egy PWM-et (555-el) hajt.
Azért meleg a 7812, mert biztos sok neki a watt... számítsd ki, mennyi az ( Upuffer- 12 ) * I ki és annak megfelelően kell hűteni.
Azt is ide kellene ám írni !
A LED szalag olyan 8W, a PWM meg szinte alig fogyaszt.
Én a számolgatásokhoz sajnos nem értek!
1., A 7812 mekkora feszről jár ? ( 15 volt? 18 volt? ???)
2., a szalag ezek szerint 0.65 ampert fogyaszt ( pwm nem gond, az csak vezérlés..). A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
A monitor 14V kapcsolóüzemű tápját használtam fel. Tehát csak 2V lenne a különbség.
Az lehet gond, hogy a 7812 egy utánzat, vagy rossz minőségű?
Itt nem az a gond, hanem mitől olyan forró, ha rendesen meghűtöd. Elvileg van rajta 1,3 watt, ahhoz kellene legalább 20 cm2 lemez, vagy ha bordázott, az össz felület.
Azt nem írtad, van-e a lábakon ( Ube-gnd, Uki-gnd között) 100 nF nagyságrendű hidegítő kondi.. ez néha lényeges. Keresd meg az IC adatlapját a pontos név alapján, nem-e csak fél amperes típus, mert akkor nem okés. Az egy másik kérdés lenne, hogy a pwm milyen kitöltéssel megy, a szalag ebben az állapotában mennyit fogyaszt ténylegesen, mert akkor a csúcsáramok nem egyenlőek esetleg. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Igen! azt elfelejtettem írni, hogy azt még nem raktam, mert ez mégy csak élesztgetés volt. Ez is lehet a gond? Bordával igazából nem olyan forró, hogy meg sem lehet fogni, mert meg lehet.
De hidegítőt mindenképp teszek rá.
Csak egy apró megjegyzés. A 330 nF (Be - GND) és a 100 nF (GND - Ki) nem néha, hanem mindig lényeges, különben nagyon könnyen gerjed. PWM-es terhelés (frekvencia függvényében) pedig rá tud dobni erre egy-két lapáttal.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Ja, hát ezzel kell kezdeni.
Ez olyan, mintha semmit se csináltál volna.
Akkor most is gerjed?
Köszönöm, ezt tudom én is... szkóppal is meg szoktam nézni és a lábakra teszem az smd-t..
Szinte biztos.
Nekem bemeneten 470 µF kondi és 100n kondi kimeneten egy 100 nF kondi van.
A bemeneti 100 n nem akárhol értendő, hanem a lábaknál közvetlenül, ahogy már leírtam.. a 470 µF lehet messzebb is.
Ha bordával meg lehet fogni, akkor az nem forró, hanem meleg. Ha akár 1W-ot is elfűt az IC, az teljesen normális jelenség és egyáltalán nem gond, a hpmérséklet kb.40 és 50°C fok között lehet. A 60°C-ra már nem tudsz rendesen rámarkolni, a 70 pedig megégethet és nyolcvanig mehet, szóval jó lesz az úgy. Gyárilag sem szokták hüvösebbre fogni az alkatrészeket.
A bemeneten legyen akkora az elko, hogy a várható feszültségingadozás (hullámzás az egyenirányításból) alsó értéke is több legyen, mint a minimális bemeneti feszültség. Ha a bemeneti feszültség stabil, akkor akár el is hagyható. Az adatlap hidegítésre a bemenetre 330 nF -ot, a kimenetre pedig 100 nF -ot ajánl, de ez típusonként változtat. Ezutóbbi két kondit a lehető legközelebb kell a stabilizátor lábaihoz tenni.
Egyébként egy db. ellenállással is meg lehet oldani a dolgot, nem kell stabilizátor, mivel a LED szalag viszonylag állandó árammal terheli a tápegységet, a tápegység pedig állandó feszültséget szolgáltat.
Egyik sem álandó, a tápok ezen szekundere nem annyira stabil, a ledek fényerejét pedig PWM-el vezérli (monitort ledesített).
Köszönöm a sok hasznos választ! Tudom hova kell tenni a kondit. A bemenetén pedig van egy 470µF kondi.
A monitor kapcsolóüzemű tápja nem stabil? Nem mindegy, hogy ellenállás vagy 7812 fűti el a felesleget? Sőt, az ellenállásnak nincs saját fogyasztása, tehát kevésbé megterhelő a tápegység számára, maximum kell az ellenállás elé egy pufferkondi, diódával, hogy ne rángassa annyira. A 12 V-os LED szalag áramfelvétele viszonylag állandó. Ha 100 %-os kitöltés mellé kiszámolod az ellenállást, készen is vagy. Pl. 40 % kitöltés mellé miért kellene más értékű ellenállás?
Nem, az 5V-ja stabil, arra van szabályozva, mivel közvetlenül arról megy a kijelző, a 14V-ról csak az inverter megy. Üresen felugrik akár 16-17V-ra is, terhelve esik 14-re. A stabilizátort könnyebb hűteni egyszerűen azért is jobb megoldás, semmi értelme nem lenne ellenállást rakni oda.
No ezt nem tudtam. Már csak arra vagyok kíváncsi, az inverterre méretezett táp hogyan fogja bírni az exta terhelést.
Az inverter többet eszik, mint a ledszalag, 2A-t minimum benyel.
Igen! Emiatt választottam a stabkockát.
Idézet: „Már csak arra vagyok kíváncsi, az inverterre méretezett táp hogyan fogja bírni az exta terhelést.” Nem véletlen van az inverternek 3,15A biztosítéka! Van ott áram rendesen!
78s12 a stab kockád mert az 2A.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |