Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Koax kábelek

Témaindító: tams, idő: Dec 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Csakhogy azok nem IT -s kábelek voltak, hanem rendes, akkor már sok éve használt koax kábelek. A szerkezetük mit sem változott az elmúlt 50 évben, csak találtak néhány (nem sok) új dielektrikumot, amitől némileg vékonyabb kábelt lehetett csinálni. De a levegőnél ma sincs jobb. Csak az ilyen dolgokhoz kevéssé, vagy egyáltalán nem értő IT -s kollégák felfedezték a spanyol viaszt, és elkezdték használni a saját céljukra. Valószínűleg hiányoztak azon az órán, ahol a tápvonal elméletet tanították, a vezetékes átviteltechnika órán. Ezeken a koaxokon alapsávi jelek, impulzusok futkároztak (ahogy ma is, csak azóta rendbe-, helyretették a dolgokat, Ethernet, hálózat, UTP kábelek) semmiféle illesztési feltételeknek meg nem felelve. Ugyanúgy használták a koaxot is, ahogy a busz rendszereknél megszokták. Csakhát a távolságok mások, így a sok illesztetlenség miatt a hosszukat is korlátozni kellett. Ezért nem a koax a bűnös, hanem a felhasználásának a módja.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Az nem is volt kérdés, hogy hibás a koax vagy sem. De még 10 éve sem voltak általánosak az olyan koaxok, amik ma jok lenénenk a kábeltTV-hez. 10 éve még a kábelTV is mindössze 300-400 MHz-ig ment, és a (jo) koax sem igen tudott többet. Kivétel volt az a drága koax, amit a müholdvevöhöz használtak, azok aránylag kis veszteséggel hozták be a több GHz-es jeleket.
Ráadásul akkor még nem volt kérdés a koax árnyékolása sem, manapság viszont komoly balhékba keveredhetsz, ha rossz az árnyékolás (a modern jo koax 3 rétegü árnyékolással rendelkezik). A legnagyobb baj, hogy sokszor az a néhány méteres darab ami a faltól a TV-ig megy is tönkre teheti a hálozat bizonyos funkcioit és ezt te talán észre sem veszed (mert nem is használod). A másik komoly kérdés hogy tudsz-e jol illeszkedö csatlakozot szerezni az adott kábelre (F vagy a rosszabb BNC, az IEC már eléggé felejtendö).
(#) CTAC hozzászólása Jún 17, 2015 /

Sziasztok!Egy PNV 57-es éjjellátóval rendelkezem, és szeretném megtoldani a tápegység, és az optika közti kábelt.Ketté is vágtam már, hogy megnézzem miről is van szó.A kábel egyetlenegy sodrott vezetőérből, a rajta lévő kitöltőanyag-szigetelőanyagból, az arra tekert árnyékolásból, és a külső szigetelésből áll.Szóval ránézésre olyan, mint egy koax kábel.

A kérdésem tehát az lenne, hogy probáljam meg a toldást koax kábellel, vagy van valami más kábel, ami jobb volna?
(#) pucuka válasza CTAC hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Nagyon 75 ohmos koax kábelnek néz ki, de a tápfeszültség vezetéséhez nem lenne fontos. Lehet, hogy a vídeó jel is ezen megy?
(#) CTAC hozzászólása Jún 17, 2015 /

Video jel?Nem tudom pontosan hogyan működik ez a cucc, de ami azt illeti elég régi, egészen pontosan 1965-ös gyártmányú.Szóval nem hiszem, hogy digitális jel megy rajta, főleg, hogy állítólag 10 000 V feszültséggel dolgozik, nagyságrendileg.És valóban, amint elvágtam a kábelt, és rádugtam akksira, erős zümmögést hallottam, és amikor megpróbáltam rámérni, már kb 1 centiről áthúzott a mérőtüskére.De még egyszer mondom, nem értek ehhez.Szóval amikor bemegyek a boltba, milyen kábelt kérjek?
(#) Massawa válasza CTAC hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Ha ezt csinálja, akkor könnyen lehet, hogy nagyfeszültségü árnyékolt kábel - az autokban használtak egy ideig a gyergyákhoz. Nem hiszem, hogy csak ugy kapsz valamelyik boltban ( ma már ismét kiment a divatból).
(#) ferci válasza CTAC hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Nagyfesz kábel az, mint a színes tv-é... és kb. 20kV van ott.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015

Itt van a doksija is, kb. a 3. hsz-nél.
Doksi
(#) CTAC hozzászólása Jún 18, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!Néztem a doksikat, de sajnos nem tudok oroszul.Szóval akkor 75 ohmos koax kábel megteszi?

NEM.... nagyfesz kábel kell hozzá, mint írtuk.. színes tv vagy autó gyújtás kábele.
TV képcső oldalába, amilyen bemegy egy klipsszel, vagy belenézel egy régebbi kocsi motorterébe és amik a gyertyákra mennek, vagy a trafóból az elosztóba.

Saját felelősségedre megpróbálhatod régebbi fajta 75 ohm-os koaxszal, aminek sodrott a bele és nagy átmérőjű.
Annak vastagabb a szigetelő dielektrikuma, talán kibírja a 20 kV-ot. Nézz utána valahol.
(#) CTAC hozzászólása Jún 18, 2015 /

Van itthon egy régebbi színes TV-m.Megnéztem a kábelt amit említettél.Sajnos az a kábel igen rövid, és nem is pont olyan, mint amilyen nekem kell.Régi gépkocsim sincs amit kibelezhetnék most ilyen hirtelen.Szóval szerintem megpróbálom a koaxot.Abból milyen típust ajánlotok?

Az előbb írtam.

Polietilén, -sztirol 200... kV/cm, teflon 50-80 kV/mm az átütési szilárdság.
Így nézd.
(#) zolika60 hozzászólása Jún 18, 2015 /

Már bocsánat, hogy beleszólok, de sem az autó gyújtáskábele, sem a TV nagyfeszültségű kábele nem árnyékolt. Csak a középső ér meg a szigetelés. Tehát ez biztosan valami koax.
(#) ferci válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Ez világos... arra term. kellene külső harisnya, sprirál, stb...
Már 8:35 óta 75 ohm-os koaxról beszélünk.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Egy idöben a gyujtáskábel bizony árnyékolt volt..
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Az elmúlt negyven évben mióta autókkal és motorokkal foglalkozom nem találkoztam vele.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Akkor volt, amikor megjelentek az elsö elektronikus gyujtásrendszerek, amik erösen zavartak mindent ( a rádiot stb). Ekkor kisérleteztek ilyennel - én is csak Zsiguliban láttam. Lehet, hogy valamilyen orosz agymenés volt, nem tudom, régen volt, de abban az idöben éppen jol jött, mert egy másik berendezéshez éppen egy ilyen nagyfeszültségü kábel kellett, és ezt méterre lehetett szerezni ( venni ritkán, mert abban a korban semmit nem lehetett venni).
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) ferci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Annak kicsi a szigetelés átmérője a vezetőhöz képest, mert 50 ohmos. Azért jobb a 75-ös, mert az arány nagyobb, tehát vastagabb a szigetelő.
(#) ferci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Végülis próba cseresznye... - de 1 kW-os adóhoz? Hu-húúúú.. szegény eklézsia lehetett... 50 wattra se tenném fel.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Az RG58C/U 2,5 kVrms -t, (20 MHz alatt 1 kW -nál nagyobb adóteljesítményt), az RG59/U 2,3 kVrms -t bír az adatlap szerint.
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Nem az én témám, nem én javasoltam, az illetőnek pedig 20 kV-ot kell szállítani rajta.
Ezért írtam INKÁBB a 75 ohm-ost, abban vastagabb a dielektrikum... típustól függően, netes táblázatból 5,6-6,4-szer vastagabb és szintén táblázatból min. 31 kV az átütési szilárdsága.
Rézszövet külső szigeteléssel is van..

Adóteljesítménnyel, kVrms-sel pedig nem foglalkozok, mert itt nem is téma, DC van, különben rádión 144 és 432 megán, 50 wattal H-100-as megy nálam.
(#) CTAC hozzászólása Jún 20, 2015 /

Hűha, rengeteg hozzászólás érkezett, erre nem is számítottam Köszönöm mindenkinek a segítő szándékát.Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálom 75 ohmos koax-al.Vettem egyet, sajnos tömör érszerkezetű, (csak ilyen volt a boltban) de meglepően rugalmas, megtoldom ezzel, aztán majd megosztom veletek az eredményt Köszönöm még egyszer.
(#) ferci válasza CTAC hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

A beszerelésnél vigyázz, ne legyen kicsi a hézag a bele és az árnyékolás között, jól fejtsd vissza.
(#) CTAC hozzászólása Jún 20, 2015 /

Nos elkezdtem a szerelést.Nem egyszerű...a gyári kábel belét nem fogta az ón, a koax kábelnekeg az árnyékolását nem.Azért valahogy megoldottam.Viszont a második toldásnál valamiért pattog a koax árnyékolása...Nem folyamatosan, hanem néhány másodpercenként, ütemesen...Leszedtem a szigetelést, és azt látom, hogy nem is a bele, és az árnyékolás között, hanem csak simán az árnyékolás pattog....tipp?
A koax típusa RG6 U
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) ferci válasza CTAC hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Nagyobb átmérőjű kellene a dielektrikum vastagsága miatt.. az már csak hab a tortán, hogy a doksija szerint habosított PE-ből van és ez nem biztonságos annyira.
Az árnyékolás talán befelé pattog, amit nem látsz - valszín áthúz.
A gyári bél lehet acélból? Akkor rögzítsd össze mechanikusan.
(#) teglascs hozzászólása Okt 21, 2016 /

Sziasztok,
a told(oz)ott belső, házi koaxkábelnek tulajdonította a T-COM szerelője, hogy szakadozik az internetünk. Próbálta magyarázni, megahertzekről, gigahertzekről beszélt, de ezt a részét nem fogtam.
Amit viszont értettem, az az, hogy háromszoros árnyékolású koaxot használjak, amikor újra cserélem a régi kábelt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a háromszoros árnyékolásnál miből van három?
Ez az?
Vagy ez?
Ehhez a sima F-csatlakozó is megfelelő, vagy ez csak a krimpelt(?) megoldásúval jó?
Köszi előre is a válaszokat!
(#) kendre256 válasza teglascs hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1

A külső vezető réteg (fólia, vagy fémharisnya) az árnyékolás. A sok árnyékolásnál sokkal fontosabb a megfelelő kábel és a hozzá való csatlakozó. (A több árnyékolás csak a zavarok szempontjából érdekes, meg a többszörösen árnyékolt valószínűleg nem gagyi.)
De ha nem jó a kábel típusa (nem 75 Ohm hullámimpedanciájú), vagy nem szabályosan, a kábelhez való csatlakozóval van szerelve, akkor viszont gyengül a jel, reflexiók keletkeznek (a régi analóg tévéken ez szellemképet csinált volna), az pedig nem tesz jót a jelek vételének. Ha lehet, el kell kerülni a kábel toldását.
A kép alapján az első négyszeresen árnyékolt, a második háromszorosan árnyékolt. Jó a sima F csatlakozó is, csak jól kell szerelni. Főleg az árnyékolás stabil csatlakozására kell figyelni.
(#) teglascs válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Értem, köszönöm. Újrafogom húzni a házban a koaxot, hátha így megszűnik a gond.
Köszi még egyszer!
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem