Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   677 / 1177
(#) Gabó válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Itt van egy kép az előtétről, meg magáról az egész műszerről.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ez nem olyan, mint amilyen a képen is szerepel. Itt pl. található műszer és alapműszer is. Nagyon könnyen lehet, hogy a műszeren belül van az előtét. Manapság ez a gyakoribb. Pl.: HEStore. Ilyet már vettem, nem kell semmit trükközni vele, benne van a sönt. A hátoldalán van két csatlakozási pont és kész.
(#) gerleimarci válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Autómata méréshatáros multiméterem van, ami több Mohm-ig is tudt mérni
(#) Bakman válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ez a mákszemnyi információ hiányzott. Ha szakadás, nyugodtan bedughatod a 230 V-ba, nagy bajt nem tudsz vele csinálni, max. nem mutat semmit.
(#) gerleimarci válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

És te mit javasolsz?
(#) Buvarruha válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ha szakadást mérsz rajta, szét kell szedni és meg kell keresni a szakadás okát, ennyi. Fogj egy trafót 30-40V AC feszültséggel és annak a szekunderére dugd rá legfeljebb, attól is egyértlemeáen látszódni fog, hogy működik-e, vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
(#) gerleimarci hozzászólása Júl 14, 2015 /

Mégis szétszedtem. Van benne 3 ellenállás. Akkor a tekercset mérjem?
(#) nedudgi válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 1 /

Ne! Az ellenállásmérés túl nagy áramot folyathat át a tekercsen, ami az alapműszert tönkreteheti.
Az ellenállások értékét nézd meg, próbáld visszarajzolni a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
(#) gerleimarci válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Bemenet1->24k->20k->20k->tekercs->bement2
(#) granpa válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 / 1

A tekercs nem 'hajszálból' van, de nézd meg előbb a kötési pontokat. Mérd meg az ellenállásokat. Ha jók, megméred a tekercset.Egy 1.5V-os, vagy 9V-os elemű műszer nem hajt át akkora áramot, hogy az tegye tönkre. De légy "óvatos", tégy a műszerrel sorba 1-2kOhm-ot.
(#) gerleimarci válasza granpa hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

2x1,5v-on működik a műszer. Megmértem ellenállásokat: jó. Rámértem a tekercsre: szakadt. Nagy valószíbűséggel vizet kapott, mert rozsdás a belsejében a vas.
(#) granpa válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Innen szép a győzelem!
(#) Chipmunk1960 válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Az a ~1,5 a körülbelüli pontossága %-ban.
(#) gerleimarci hozzászólása Júl 14, 2015 /

Akkor megy papírnehezéknek
(#) gerleimarci válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Amúgy is ha 230V -al kíserletezek, akkor is leválasztó trafó(+autótrafó)val
(#) Chipmunk1960 válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Szerintem meg nagyon mutatós a háza! Tegyél bele egy Arduniót, + léptetőmotor, kis progi és máris működni fog. Ne add fel !
(#) gerleimarci válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Az arduinót a bluetooth-os rc autóm elkészülte óta félreraktam, most csöves erősítőt építek.
(#) HurKaa hozzászólása Júl 14, 2015 /

Sziasztok!

Nem tudom hol tehettem volna fel ezt a kérdést, én ezt a témát találtam a legalkalmasabbnak.
Van egy régi, elhagyott transzformátorház. Ott találtam "ezeket" és nem tudom mik lehetnek. A szöveg németül van, de se a fordítóval, se keresővel nem lettem okosabb. Kis fekete műanyag pálcák.
Valaki tudja esetleg?
(#) Kovidivi válasza HurKaa hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Hello!
50 HGI középrudak (közepes méretű), alul zárt, egyoldalasan besliccelt, bevágott, vagy hasonló.
Ennyit tudtam segíteni
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2015
(#) HurKaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Értem. Köszönöm!
Jó volna tudni mire használták.
Még ezeket is ott találtam. Ezek a kör alakú lyukas korongok pedig ebben a csőben voltak.
Valaki felismeri?
(#) szucsistvan123 válasza HurKaa hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

A henger lehet hogy valami nagy áramú biztosíték lehetett. (Úgy tudom, hogy a belsejében homok szokott lenni.)
(#) kameleon2 válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Ha nagyon kell nekem is van vagy 10 darab ilyen. Egy lengőtekercses műszerhez mindig tartozik előtét ellenállás. Ha szakadás és meg sem moccan egy kisebb betáp+ellenállás párosról, akkor megette a fene. A skálázás sosem az a feszültség, áram stb. amire direktben ráköthetjük. 0-100 végkitérés a lényeg. Én most mértem be a saját VU metereimet, de ehhez kellett egy feszültség és áramkorlátos táp, amivel szép lassan tudtam végállásig felhúzni. Persze az enyémek hibátlanok, így könnyű volt bemérni, kalibrálni. Feszültségméréshez soros ellenállás, áramméréshez sönt váltófesznél egyenirányítás. Enélkül 240V-ra rakni egyenlő a gyilkossággal. Béke poraira.
(#) gerleimarci válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Nem kötöttem 230V-ra, csak megmértem, de szakadt a tekercs. Megpróbálom visszavinni oda, ahonnan jött. Ha nem sikerül, akkor lesz egy "ablakos dobozom".
(#) Chipmunk1960 válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Az legalább szépen szól! + jól néz ki, ha ízlésesen van megcsinálva. Színes ledek, stb...
(#) gerleimarci válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Remélem is hogy szépen fog szólni. Led még nem biztos, hogy fog bele kerülni.
(#) balog hozzászólása Júl 16, 2015 /

Hello!
MM74C48 IC-t mivel lehetne helyetesíteni.Ez egy 7-szegmenses kijelző meghajtó.
(#) Sebi válasza balog hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Közös katódos kijelző meghajtó. Nagyon ritkán előforduló típus ezért nem is gyártják manapság. Kérdés, hogy miben van?
(#) Chipmunk1960 válasza balog hozzászólására (») Júl 17, 2015 /

Szia, Pld itt kaphatsz 2db-ot 8€-ért.
(#) balog válasza Sebi hozzászólására (») Júl 17, 2015 /

Egy bemenetválasztóban csatolom a kapcsolást a választ előre is köszönöm.
(#) Hp41C válasza balog hozzászólására (») Júl 17, 2015 /

Mivel a kapcsolásban a tápfeszültség +5V, a 74C48 helyettesíthető 74HC48 vagy 74HCT48 -cal. Ezek igen ritka típusok.
- Ha a kijelzőt közös andódosra cseréled, a gyakoribb 74C47, 74HC47, 74HCT47, 74HC247 típusokat lehetne használni.
- A deklóder bemenetét egy CD4042 hajtja meg, közös katódos kijelzővel a 74LS48 vagy 7448, közös anódos kijelzővel a 74LS47, 74LS247 vagy 7447 is használható. Esetleg egy 74C08, 74HC08, 74HCT08 négy kapuját (bemeneteiket összekötve) elválasztónak felhasználni. A LT bemenet meghajtására mindenképen fel kell használni egy elválasztó CMOS kaput.
- A kapcsolást és a panelt áttervezne a CD4511 -et is fel lehet használni.
Az utolsó ötlet:
- Az öt tok helyett egy kb. 20-28 lábú kontrollert lehetne felhasználni, amivel még pl. az infra távirányító kezelése is lehetővé válik.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2015
Következő: »»   677 / 1177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem